05.06.2025 - 13:55
|
Actualització: 05.06.2025 - 14:04
El patronat del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) es reunirà el pròxim 16 de juny per a decidir com respon a la sentència del Tribunal Suprem espanyol, que el proppassat 28 de maig els va ordenar d’enviar al monestir aragonès de Santa Maria de Sixena uns murals dels segles XII i XIII. Segons els tècnics, les pintures correrien el risc de patir danys irreparables durant el trasllat.
El MNAC és un consorci entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’administració de l’estat espanyol, i la decisió l’haurà de prendre el patronat. Fins ara, totes tres administracions han coincidit a defensar que la prioritat ha de ser de preservar les pintures, però han evitat de pronunciar-se amb claredat sobre com cal reaccionar davant de la sentència, tot adduint que cal esperar els informes tècnics finals que s’exposaran al patronat.
El patronat és l’òrgan màxim de govern del museu. El presideix l’empresari, joier i dissenyador Joan Oliveras i Bagués; el vice-presideixen la consellera de Cultura, Sònia Hernández, la segona tinent de batlle de Barcelona, Maria Eugènia Gay, i el secretari d’Estat de Cultura, Jordi Martí; i hi ha, també, el director del museu, Pepe Serra, i l’administrador, Josep Desquens, i la secretària, Anna Bernadàs. Hi ha, a més, una vintena de vocals: Ángeles Albert, Pere Almeda, Tatxo Benet, Joaquim Borràs, Josep Maria Carreté, Jordi Carulla, Laura Cendrós, Carles Colomer, Elisa Durán, María José Gálvez Salvador, Magda Gassó, Cristina Lagé, Xavier Marcé, Rosa Martínez Delgado, Pau Relat, Elisenda Rius, Elisa Ros, Isaac Sastre, Joan Manuel Tresserras, Ana Vallès i Rafael Villaseca.