Vins del País Valencià i un de Mallorca, destacats a la Barcelona Wine Week

  • Us proposem sis vins que es van poder tastar en l’espai de tast autoguiat del saló · Cinc provinents de les regions vinícoles del País Valencià i un de Mallorca

VilaWeb
L'espai Wine Tasting Journey, dins la BWW 2024.
Montserrat Serra
17.02.2024 - 21:40
Actualització: 18.02.2024 - 23:04

Tornem a mirar-nos la reeixida Barcelona Wine Week 2024, per recuperar algunes referències destacades provinents del País Valencià i una de les Illes. Un comitè d’experts format pels sommeliers César Cánovas, Clara Antúnez, Ricardo Herrera, Rosana Lisa i Teresa Cedenilla van ser els encarregats de seleccionar setanta referències vinícoles per al Wine Tasting Journey, un espai autoguiat, que oferia una selecció de vins a partir de l’eix argumental destacat i desenvolupat en el programa d’enguany: “Recipients singulars: recuperar per a innovar.” Entre les referències destacades hi havia cinc vins provinents de territoris vinícoles del País Valencià i un de Mallorca.

Aquesta barra de vins va néixer el 2018 dins la fira Alimentària i va funcionar tan bé que temps després es va decidir incorporar-la a la Barcelona Wine Week: el 2020 es va dedicar als vins fets per vinicultores i vitivinicultores, i el 2023, als diferents terrers. Clara Antúnez va dirigir la barra aquelles dues vegades i enguany ja no l’ha dirigida, però s’ha mantingut en el comitè de tast. Explica a VilaWeb que els vins del Wine Tasting Journey sempre se seleccionen segons la temàtica principal de cada any i són vins de cellers que participen en la BWW. Cada celler només pot tenir una referència representada i es mira que hi hagi un cert equilibri territorial, i també que es doni un equilibri entre tota mena de productors, grans i petits.

Una altra imatge general de l’espai Wine Tasting Journey, dins la BWW 2024.

“Enguany, continua Antúnez, s’ha seleccionat un nombre destacat de vins catalans i, per extensió, del País Valencià. Això ens mostra que són territoris vinícoles amb molta inquietud per a la innovació, per a produir vins que se surtin de l’elaboració estàndard.” Els vins seleccionats s’han elaborat principalment segons cinc menes de recipients: en àmfores de fang, en damajoanes de vidre, en bótes de fusta que no sigui el roure (castanyer i acàcia, principalment) o amb una capacitat superior als 225 litres, en ous de ciment i en cups de pedra antics.

Els vins destacats del País Valencià i de Mallorca són aquests:

Anma Tinto 2019
Celler Chozas Carrascal. DOP Chozas Carrascal dins la DO Utiel-Requena. Elaborat a partir de les varietats de raïm sirà i garnatxa negra. Aquest vi fermenta i es cria en cups de 5.000 litres, tot cercant una evolució subtil i elegant del vi.

El Rosado de Padilla 2022
Celler Casa Balaguer – Vinessens, a Villena (Alt Vinalopó), DOP Alacant. Elaboren els vins a partir de l’agricultura ecològica i biodinàmica. També tenen una gamma de vins naturals. Aquest vi és un monovarietal de monestrell fermentat i criat quatre mesos en àmfora de fang de Juan Padilla. L’àmfora permet una microoxigenació, que en suavitza els tanins i hi aporta estructura i una certa rusticitat.

Los Frailes Dolomitas 2021
Celler Casa Los Frailes, a Fontanars dels Alforins (Vall d’Albaida). Dins la zona anomenada Terra dels Alforins. Monovarietal de monestrell. Fermentació en almàsseres de morter del s. XVIII i criança en dipòsits de morter i àmfores del s. XVIII. Aquests dipòsits antics confereixen al vi un caràcter i una personalitat únics.

Safrà 2020
Celler del Roure, les Alcusses, Moixent (Costera). Dins la zona anomenada Terra dels Alforins. DOP València. Es tracta d’un vi negre 70% varietat mandó i 30% arcos, de 13 graus. Fermenta en un cup de pedra i després es procedeix a la criança de sis mesos en grans gerres de fang de 2800 litres, enterrades al celler.

Cañada París 2022
Celler Baldovar, a Baldovar, municipi d’Alpont (Serrans), DOP València. Monovarietal de messeguer, varietat blanca, de vinya vella. Fermentat en acer inoxidable termo regulat. Criança parcial en tines de roure francès de 500 litres. Aquesta fermentació i criança aporta al vi una obertura aromàtica i una sensació de sedositat en boca.

7103 Blanc de Mantonegro 2022
Celler 7103, petit celler a Santa Maria del Camí (Mallorca). És un monovarietal de mantonegro de 13 graus. Se’n produeixen 3.000 ampolles. És emparat dins de la IGP Vi de la Terra de Mallorca. Fermenta en dipòsit inoxidable i fa una criança en dipòsit ovoide de material micropermeable (Flextank). Aquest recipient permet una microoxigenació i un moviment de les mares sense aportar el gust de la fusta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any