Per què no un vi rosat? Quatre propostes per a apreciar-lo

  • El sommelier Enric Santisteban, responsable de la carta de vins del bar de vins del museu de Vilafranca, ens explica els criteris per a incloure les referències a la carta · Us proposem quatre vins rosats tranquils i escumosos que s’hi poden tastar

VilaWeb
Les taules de la Taverna del Vinseum plenes d'ambient a la plaça de Jaume I de Vilafranca del Penedès.
03.05.2025 - 21:40
Actualització: 04.05.2025 - 12:19

A les cartes dels restaurants, els vins rosats acostumen a tenir poca presència. Si bé és cert que històricament trobar un bon vi rosat no era fàcil, perquè eren vins que els enòlegs sovint no feien amb una intenció clara, cercant un perfil de vi concret, també és cert que d’uns anys ençà els rosats del país han anat augmentant en qualitat i que actualment hi ha grans rosats i rosats gustosíssims, una part dels quals es fa amb varietats recuperades, uns altres es presenten com a clarets (barreja de varietats blanques i negres) i són molt presents entre els vins naturals i ancestrals, amb molta presència de la fruita i poca graduació.

Enric Santisteban, responsable de la Taverna del VINSEUM, el bar de vins del Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca, té una carta de vins tranquils rosats i rosats escumosos destacable. Santisteban és sommelier de fa sis anys i va assumir la direcció del bar de vins l’any 2021. Quan hi va entrar, la carta de vins era molt curta: tres blancs, tres rosats i tres negres. Ell sabia que havia de transformar-la i avui la Taverna del VINSEUM disposa de cent trenta referències, un centenar de les quals es poden prendre a copes i setanta referències més fora de carta. El 55% dels vins que s’ofereixen és del Penedès, la resta és procedent de Catalunya i hi ha una complicitat també amb els vins dels territoris i països que el Festival Most, organitzat pel VINSEUM, convida cada any, ens explica el sommelier.

“La Taverna forma part del VINSEUM, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, i, per tant, la carta ha d’anar en consonància amb això. Ha de permetre al visitant del museu conèixer la cultura del vi de Catalunya a través del tast. És a dir, que es pugui passejar pel Penedès i per Catalunya a través dels seus vins. El visitant ha de tenir una oferta de vins prou àmplia per a poder variar i descobrir referències noves cada vegada que vingui. Això també fa que sigui una carta de vins que vagi canviant. Actualment, fem canvis a la carta cada quinze dies.”

Enric Santisteban, responsable de la Taverna del VINSEUM, el bar de vins del Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca.

Continua Santisteban: “També hi hem incorporat informació, una mica de storytelling i la nota de tast per a cada vi. Qui es vol entretenir amb la carta s’hi entreté i uns altres clients vénen a jugar. Vull dir que tenim clients habituals de la Taverna del VINSEUM que vénen a fer una copa abans d’anar a sopar i sovint es deixen aconsellar i moltes vegades tasten a cegues. És una manera d’aprendre i de conèixer nous vins. Qualsevol membre de l’equip té un coneixement prou aprofundit de la carta per a fer recomanacions. Coneixem els gustos dels clients habituals i ells ens fan confiança.”

Què fa singular la vostra carta de vins? El sommelier respon: “Crec que la quantitat de referències que tenim de vins catalans i també la quantitat de vins a copes que oferim. Així, també, la quantitat de vins elaborats a partir d’emblemàtiques i tradicionals de les diferents zones vinícoles del país. És una carta on tant pots trobar projectes de grans elaboradors, com d’elaboradors petits que creiem que cal donar a conèixer.”

Interior de la Taverna del VINSEUM.

Quatre rosats que podeu trobar a la Taverna del VINSEUM


Dido la Solució Rosa 2021 del celler Venus la Universal

Carinyena, garnatxa blanca, grisa i negra, macabeu i sirà. 13%. DO Montsant.

Després de premsar totes les varietats alhora, el most fermenta en bóta vella i fa una criança en bótes velles i damajoanes. L’anyada 2021 és un vi rosat de mínima intervenció, de color intens, amb volum, estructura i frescor. Aromes de fruita blanca, aranja i herbes seques. Bona estructura i caràcter. Final sec, llarg i persistent.

Pla dels Àngels 2023 del celler Scala Dei.

Garnatxa negra. 15,50%. DOQ Priorat.

Raïm procedent de les zones altes d’Escaladei, sobre sòls argilosos que conserven l’acidesa i, per tant, la frescor del raïm en el moment de la verema. Vinyes joves i velles, amb orientació nord i est, situades entre cinc-cents metres d’altura i sis-cents.

Aroma subtil, de fruita vermella i tropical, amb tocs cítrics, que el fan un vi fresc que convida a beure. En boca conserva aquesta frescor i recorda les maduixes, aranges, els anisats. Voluminós. Final llarg i persistent.

Textures de Pedra del celler Raventós i Blanc

Xarel·lo vermell, bastard negre i sumoll. 12%. Sense DO.

Escumós elaborat segons el mètode tradicional. Brut nature gran reserva. Porta el nom de la vinya d’on prové, la vinya més alta, situada dalt del turó del Serral, on els sòls tenen una textura pedregosa.

Aroma de cítrics, fruita blanca com la poma, maduixes, notes herbàcies i de guix. De bombolla molt fina, ben integrada. En boca és amable però complex, amb record de fruita de pinyol i pastisseria. Llarg. Bona estructura. Elegant.

Puny de l’Àngel de Frisach i Luyt

Carinyena d’una vinya de trenta anys i parellada d’una vinya de quaranta anys. 11% Sense DO.

Vi natural que té vuit mesos de criança sobre les mares en tines d’acer inoxidable.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor