Una tardor vinícola barcelonina i d’arreu

  • Descobriu algunes de les activitats vinícoles més destacades que d'aquest final d’octubre i del mes de novembre

VilaWeb
Montserrat Serra
22.10.2022 - 21:50
Actualització: 22.10.2022 - 21:52

Acabada la verema i amb les fermentacions controlades, la tardor vinícola eclosiona pletòrica. Aquest final d’octubre i al llarg de tot el novembre, el calendari d’activitats vinícoles en molts indrets és atapeït i ric en propostes. Barcelona aquests dies fa de capital del vi català. Us assenyalem algunes de les cites més destacades:

Guia dels vins de Catalunya 2023

Dilluns es presenta la nova Guia de Vins de Catalunya 2023 i també arriba a les llibreries. Enguany, la guia celebra el quinzè aniversari amb una festa del vi català en què hi haurà vuitanta cellers de tot el territori català. A més dels vins guanyadors d’enguany, també es podran tastar petites produccions i edicions limitades de difícil accés per a una bona part dels professionals del sector. La festa de presentació serà a la Sala Àgora de l’Hotel World Trade Center, de les 11.30 a les 20.00. A les 12.00 es farà la cerimònia de lliurament dels premis als millors vins entre les gairebé 1.200 referències presentades. Una volta s’acabi l’acte s’obrirà el tast lliure, en què els professionals del sector podran tastar les referències que han obtingut més de 9.50 punts.

Most Festival Internacional de Cinema del Vi

Dimarts 25 d’octubre es presenta a la Filmoteca de Catalunya, al barri del Raval de Barcelona, l’onzè Most Festival, un certamen cinematogràfic dedicat a la vinya i el vi. Pròpiament, el festival Most es farà del 3 al 13 de novembre al Penedès i del 24 al 27 de novembre al Priorat. La secció Collita, en què s’inclouen les pel·lícules a concurs, oferirà enguany un ampli ventall de qüestions: problemàtiques socials relacionades amb el sector del vi, la feina sovint oblidada de les dones a la vinya, Geòrgia com a país convidat i pioner en producció de vi, i el paper del vi en el conflicte bèl·lic del Líban. En total, trenta-nou obres procedents de nou països diferents competiran pels premis Most.

Fixing the Wine

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), juntament amb la revista Arrels, organitza el 27 d’octubre a Barcelona el fòrum Fixing the Wine, una jornada de conferències i debats al voltant dels desafiaments que es presenten en el sector, en un present ple d’incerteses i situacions que no fa pas tants anys no s’havien imaginat. El fòrum aplegarà un centenar i mig de representants de tots els àmbits (pagesos, elaboradors, comerciants, restauradors, consumidors…), que posaran sobre la taula idees, models i propostes que ajudin a encarar el futur del vi d’una manera constructiva.

Setmana del Vi Català

Tercera Setmana del Vi Català, que es farà del 4 al 13 de novembre, i que aplega activitats per a diferents públics arreu de Catalunya i amb el vi com a protagonista. Entre les propostes hi ha el ViViVi, un espectacle sensorial que marida la música i el vi, conduït per la sommelier Clara Antúnez; s’hi inscriu la Festa del Vi Novell i també un programa de tasts, ponències i més activitats que s’oferiran al Gastronomic Forum Barcelona, que tindrà un showroom del vi català.

Gastronomic Forum Barcelona

Amb el lema “Darrere la cuina”, el Gastronomic Forum Barcelona es farà del 7 al 9 de novembre al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona. Reunirà més de tres-centes empreses que mostraran les novetats i tendències pricniapsl del món de la gastronomia. El fòrum també oferirà un extens programa d’activitats, entre les quals demostracions, tallers i un congrés gastronòmic. Hi participaran els xefs Joan Roca, Quique Dacosta, Paco Pérez, Alexandre Mazzia, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas o els germans Torres, entre prop d’un centenar de ponents, que exposaran els seus projectes vinculats al compromís social i ambiental.

Festa del Vi Novell

La festa de vi novell per excel·lència al país és la que es fa a Santa Maria del Camí, Mallorca: el poble en ple, engalanat i amb la branca de pi com a element simbòlic i icònic, participa en aquesta celebració que barreja el primer vi de l’anyada amb la disbauxa popular, les portes obertes als cellers, música i menges. Enguany es farà del 18 al 28 de novembre i es recuperarà la festa multitudinària de la plaça Nova el dia 26.

I uns dies abans, el dissabte 12 de novembre, se celebrarà la Festa del Vi Novell als jardins del Palau Robert de Barcelona. Feia dos anys que la festa no es feia a causa de la covid. Enguany hi haurà els vins més primerencs que elaboren tretze cellers catalans de set denominacions d’origen diferents: celler Carles Andreu, Josep Foraster, Vinícola de Sarral i Vins Petxina, de la DO Conca de Barberà; el Celler de Sanuí, de la DO Costers del Segre; el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la DO Empordà; els cellers Masroig i Ronadelles, de la DO Montsant; el Celler Cooperatiu de la Granada, Covides i Maset, de la DO Penedès; el Celler Cooperatiu d’Artés, de la DO Pla de Bages; i Sant Josep Vins, de la DO Terra Alta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any