‘The restaurant 1951’: El millor estiu de Suècia (19)

  • La saga sueca sobre la família Löwander s'atura l'any 1951 en un moment decisiu per als seus personatges protagonistes

VilaWeb
Joan Safont Plumed
18.08.2022 - 21:40
Actualització: 22.08.2022 - 19:49

Suècia ha estat una referència pel seu model polític socialdemòcrata i igualitari, que va inspirar les idees reformistes i progressistes d’unes quantes generacions d’europeus. El malaguanyat polític Olof Palme, primer ministre assassinat l’any 1986, va ser una de les referències de l’esquerra del segle XX. Aquests darrers anys, Suècia també ha estat coneguda pel gegant dels mobles i la decoració Ikea, les seves novel·les negres, especialment arran de la trilogia Millenium, del periodista i escriptor Stieg Larsson, que van originar el gènere del nordic noir.

Ara, els amants de les sèries segur que estan assabentats de l’existència d’una de les superproduccions més importants de l’audiovisual escandinau: The restaurant. La sèrie ressegueix la història de Suècia, de la Segona Guerra Mundial als anys setanta, per mitjà d’un luxós restaurant d’Estocolm, el Djurgårdskällaren, propietat de la família Löwander.

Midsommar, la festa més tradicional de Suècia

The restaurant comença amb el final de la Segona Guerra Mundial, durant la qual el país ha mantingut la seva tradicional política de neutralitat, entre la Noruega i la Dinamarca ocupades. De fet, els Löwander –la matriarca Helga (Suzanne Reuter) i els seus tres fills, Gustav (Mattias Nordkvist), Peter (Adam Lundgren) i Nina (Hedda Stiernstedt)– han de reflotar l’establiment, assenyalat com a lloc de reunió dels filonazis suecs. Però de seguida salten les diferències entre els dos germans mascles, mentre la noia s’enamora d’un dels cuiners de l’establiment, Calle Svensson (Charlie Gustafsson).

The restaurant 1951, presentat com un spin-off de la sèrie original, ens situa justament cinc anys després del començament de la història, en un estiu en què Nina i Calle, tots dos casats i amb fills, es retroben al restaurant de Gällnö que la família regentava els estius abans de la guerra, i que han tornat a engegar. Allà, en plena celebració del Midsommar, la tradicional festa de Sant Joan sueca, ressorgirà aquell amor que semblava impossible.

A través de les vides dels propietaris, els clients i el personal del restaurant, com ara el xef Stig “Stickan” Backe (Peter Balle) i la cambrera Maggan (Josefin Neldén), es poden descobrir els grans canvis socials i polítics que va viure Suècia al llarg del segle XX: de la influència del sindicalisme fins a l’extensió de drets socials, que miraven de compensar les diferències de classes i la misèria dels pobres que s’havien anat afermant al llarg dels anys precedents.

Títol original: Vår tid är nu.
País: Suècia.
Any: 2021.
Director: Måns Herngren.
Guió: Ulf Kvensler, Malin Nevander i Johan Rosenlind.
Repartiment: Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Anna Bjelkerud, Adam Lundgren, Josefin Neldén, Suzanne Reuter, Peter Dalle, Ida Engvoll.
Idioma original: Suec.
Subtítols: Disponibles en català.
Plataforma: Filmin.
Format: Una temporada de quatre capítols. La sèrie original té tres temporades de deu, deu i vuit episodis respectivament.
Període històric: 1951.

La història de l’Europa del segle XX en trenta-una sèries:

1. Vienna blood – Àustria (Movistar Plus)
2. Downton abbey – Regne Unit (Netflix)
3. Rebellion – Irlanda (Netflix)
4. The last czars – Rússia (Netflix)
5. Mitjanit al Pera Palace – Turquia (Netflix)
6. Badehotellet – Dinamarca (Filmin)
7. Babylon Berlin – Alemanya (Netflix)
8. 14 de abril: La República – Espanya (RTVE)
9. Beauty queen of Jerusalem – Israel (Netflix)
10. Els Durrell – Grècia (Filmin)
11. Temps de silenci – Catalunya (Filmin)
12. El rei de Varsòvia – Polònia (Filmin)
13. Riphagen – Països Baixos (Filmin)
14. El desertor – Alemanya (Filmin)
15. Laberint de pau – Suïssa (Filmin)
16. The defeated – Alemanya (Netflix)
17. The crown – Regne Unit (Netflix)
18. L’amiga estupenda – Itàlia (HBO Max)
19. The restaurant – Suècia (Filmin)
20. Espies a l’ombra – Finlàndia (Filmin)
21. Charité: Guerra freda – Alemanya (Filmin)
22. Glória – Portugal (Netflix)
23. El temps de la felicitat – Noruega (Filmin)
24. Carlos – França (Filmin)
25. A very english scandal – Regne Unit (Prime Video)
26. Ihesaldia – País Basc (Filmin)
27. Fariña – Galícia (Netflix)
28. Chernobyl – Ucraïna (Netflix)
29. El cas Oussekine – França (Disney Plus)
30. 1992/1994 – Itàlia (Movistar Plus)
31. Els últims tres dies – Sèrbia (Filmin)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any