Report diari sobre el coronavirus: El confinament perimetral, eix central de la segona onada de restriccions al Principat

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
29.10.2020 - 19:50
Actualització: 29.10.2020 - 19:51

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La notícia del dia és, sens dubte, el nou confinament que ha aplicat el govern català. Entre el reguitzell de noves mesures, es destaca el tancament perimetral de Catalunya i el confinament municipal durant el cap de setmana. A més, també es tanquen centres comercials, activitats extraescolars (incloent-hi l’esport) i les arts escèniques i musicals. Alhora es prorroga el tancament de bars i restaurants i l’ensenyament telemàtic a les universitats i es continua demanant a les empreses que impulsin el teletreball. Vegeu ací totes les mesures detallades.

‘Si no prenem mesures urgents, d’aquí a quinze dies ens trobarem en la situació del març.’ Amb aquesta claredat s’ha expressat la consellera de Salut, Alba Vergés, en l’anunci del conjunt de mesures. La consellera ha avisat que la situació era ‘extremadament crítica i greu’.

Aquestes mesures duraran quinze dies i són emparades, diu el govern, per l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol. Un estat d’alarma que avui el congrés espanyol ha avalat de prorrogar fins el 9 de maig de 2021. Esquerra Republicana, el PDECat i Compromís hi han votat a favor, i Junts per Catalunya i la CUP s’han abstingut.

A les Illes, l’executiu de Francina Armengol ha decretat un confinament nocturn a Eivissa entre les 22.00 i les 6.00 a partir de demà i durant quinze dies. Alhora els establiments comercials, bars i restaurants hauran de tancar a les 22.00 i es prohibeix el consum a l’interior de bars i restaurants. També s’ha limitat al 50% la cabuda exterior d’aquests establiments, i les reunions familiars i trobades socials es mantenen limitades a un màxim de sis persones.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 305.687 casos per PCR, 116.031 altes i 16.283 morts i hi ha 669 pacients a les UCI:

Principat: avui hi ha 5.626 nous casos, 78 morts i 434 pacients a les UCI (en total, 222.571 casos per PCR, 40.948 altes i 13.974 morts);
País Valencià, avui hi ha 1.529 nous casos, 856 altes, 14 morts i 163 pacients a les UCI (en total, 60.125 casos per PCR, 57.199 altes i 1.815 morts);
Illes, avui hi ha 224 nous casos, 145 altes i 52 pacients a les UCI (en total,18.073 casos per PCR, 14.457 altes i 366 morts);
Catalunya Nord, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 12 pacients a les UCI (en total, 401 casos, 283 altes i 56 morts);
Andorra, avui no s’hi han afegit noves dades i hi ha 8 pacients a les UCI (en total, 4.410 casos, 3.144 altes i 72 morts).

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 45.045.680 confirmats i 1.182.728 morts. Del total de casos, 32.854.142 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 9.145.665 casos i 233.437 morts;
–L’Índia, amb 8.070.589 casos i 120.899 morts;
–El Brasil, amb 5.469.755 casos i 158.468 morts;
–Rússia, amb 1.581.693casos i 27.301 morts;
–L’estat francès, amb 1.235.132 casos i 35.785 morts;
–L’estat espanyol, amb 1.194.681 casos i 35.466 morts.


La píndola de Jordi Goula: ‘Ser autònom no és cap ganga!’

Les mesures d’avui han estat una galleda d’aigua freda per a alguns sectors que esperaven sortir de la inactivitat. D’aquí vénen les reaccions al carrer anunciades. En plena crisi, gairebé tots hi perdem, però sempre n’hi ha uns que hi perden més. Casualment, aquest matí s’han publicat dues enquestes sobre dos segments diferents de treballadors –autònoms i assalariats– que m’han semblat molt interessants per a veure com en són, d’importants, les diferències al nostre mercat laboral. Unes diferències que sempre es palesen en temps de crisi, perquè el càstig que reben uns i altres és molt diferent. I els autònoms se n’emporten la part més dolenta.

Per una banda, la consultora Hays arriba a la conclusió que a l’estat espanyol una mica més de la meitat dels assalariats (53%) continua rebent el mateix salari que abans de la crisi sanitària causada per la covid-19. Segons aquest sondatge, dos treballadors de cada deu (18%) han estat acomiadats, al 17% li han reduït el salari (s’hi inclouen els afectats pels ERTO) i només al 12% li han augmentat el sou.

Per una altra banda, la PIMEC alerta que dos autònoms de cada tres tenen un nivell d’activitat inferior al 50% en comparació amb l’any passat, a conseqüència dels efectes de la covid-19. Cal pensar que els guanys també se’ls han reduït a menys de la meitat. L’informe de la patronal, titulat ‘Impacte de la covid-19 sobre els autònoms de Catalunya’, indica que un 10% dels autònoms avui no té activitat; un 58% menys d’un 50% de la que tenia fa un any; un 28% en té entre el 50% i el 100%; i tan sols un 4% manté una activitat superior a la d’un any enrere.

Com es pot veure esquemàticament, les situacions són molt diferents, com ho són els problemes que tenen davant uns i altres en aquests moments. Entre els assalariats, el 34% dels que han vist com els retallaven el sou no sap si el recuperarà, i només el 16% confia a recuperar-lo els mesos vinents. A més, segons l’informe de Hays, amb la crisi actual, ‘es destruiran molts llocs de feina, sobretot llocs no qualificats, i quan sigui el moment de tornar a contractar, els sous seran molts més baixos que abans de la pandèmia’. Aquest, sense dubte, és el punt més problemàtic dels assalariats, molts dels quals, no ho oblidem, són afectats per un ERTO i pendents de perdre la feina.

Afegeixen, en canvi, que això no passarà en perfils molt específics d’àrees concretes, com ara experts en big data, professionals tècnics i de recerca de la indústria farmacèutica i també de sectors com ara logística i béns d’equip (fonamentalment aparells que fomentin la connectivitat).

Els problemes dels autònoms són radicalment diferents. Són molt semblants als de les empreses més petites, però sense tanta protecció. No tenen la seguretat de remuneració dels que són assalariats, per la qual cosa el 76,8% manifesta que el maldecap més gros que té és la caiguda de comandes. I entre els aspectes immediatament més problemàtics –després de la baixada de les vendes–, un 46,4% considera que és el pagament d’imposts i un 44,8%, el pagament de cotitzacions a la Seguretat Social.

En l’àmbit financer, i sobre la tresoreria, tres autònoms de cada quatre tenen dificultats, pràcticament el mateix percentatge que al juny. Això vol dir que no ha millorat la seva situació. I amb relació a la devolució de préstecs amb garantia pública, un 70,2% manifesta que tindrà dificultats o dubtes per a retornar-los. Sobre les previsions, dos autònoms de cada tres anticipen problemes financers els mesos que vénen i el 37% afirma que ha pensat a tancar el negoci, a més d’un 18,5% que té dubtes sobre aquesta qüestió.

Mentrestant, la pandèmia s’estén i s’allarga. Els països europeus prenen mesures dràstiques que afectaran el consum i, en conseqüència, les exportacions. Sembla que hem entrat en la pitjor hipòtesi prevista i l’economia cedeix el pas –no sé si definitivament– als avenços en la salut. En definitiva, som a les mans de la lluita contra la covid-19 i de l’evolució que faci. I això vol dir més incertesa i angoixa per a tots. Per a uns més que per a uns altres, això sí…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Salvador Macip: ‘El govern català no ha fet cas de consells molt obvis i molt clars d’una colla de científics’
–Stat: Pot ser el moment de restablir les expectatives sobre quan obtindrem un vaccí de la covid (en anglès)
–Franceinfo: Covid-19: allò que no ha funcionat bé en la gestió de l’epidèmia d’ençà del desconfinament (en francès)
–Politico: Com minimitzar l’impacte del coronavirus en l’economia (en anglès)
–Público: Artistes africans subhasten obres per donar suport al teixit artístic del continent durant la pandèmia (en portuguès)
–Balkan Insight: El govern eslovac fa la prova de la covid a tota la nació, i alhora prova la seva paciència (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El govern tanca perimetralment Catalunya i confina els municipis el cap de setmana
Què se n’ha fet, del pla de control que Vergés i Argimon van presentar al juliol?
Vergés: ‘Si no prenem mesures urgents, d’aquí a quinze dies ens trobarem en la situació del març’
El món cultural explota contra les noves restriccions: ‘Ens matareu de gana i tristesa’
El govern destinarà 306 milions d’euros a un nou paquet d’ajuts per compensar les noves restriccions
Andorra defensa els confinaments de Catalunya i l’estat francès per garantir una situació sanitària més estable al desembre
El govern decreta un confinament nocturn a Eivissa i anuncia noves restriccions
El congrés espanyol avala la pròrroga de l’estat d’alarma fins el 9 de maig de 2021


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any