06.07.2021 - 19:50
Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.
Què ha passat avui?
La cinquena onada es va consolidant. El creixement de casos és abrupte i molt centrat en els joves, i això, sumat a la vaccinació, ha fet que l’augment no sigui paral·lel a un esclat de morts i d’ingressos a les UCI de moment. Així i tot, el rebrot ja satura els centres d’atenció primària i comença a tenir efectes als hospitals. Avui han ingressat dotze persones més a les UCI del Principat, on hi ha 133 persones. A més, els indicadors de transmissió continuen empitjorant. El grup de recerca BIOCOMSC ha dit avui que preveu que un jove de cada quaranta acabarà agafant la covid simultàniament. Els investigadors han constatat un augment fort de casos entre els qui tenen 30 anys i 50, que s’acosta als registres més alts de la pandèmia, i una pujada significativa entre els de 50-70. També calculen que les xifres reals són gairebé el triple de les notificades, i estimen que aviat hi haurà cinquanta mil casos setmanals. En tot cas, esperen que la vaccinació mantingui les hospitalitzacions entre l’1% i el 3%, lluny del 10% d’onades anteriors.
Tot plegat ha provocat que la Generalitat hagi decidit de tancar de nou el lleure nocturn en espais tancats, després d’una reobertura breu i esperada. El Departament de Salut és a punt d’enllestir un nou decret amb restriccions en aquest àmbit. És previst que en els actes amb més de cinc-cents assistents es requereixin proves d’antígens o PCR negatives –fetes dotze hores abans, a tot estirar– o bé el certificat de vaccinació completa. A més, tots els locals hauran d’haver tancat a les tres de la matinada. La notícia ha provocat la indignació de les patronals del sector. La Generalitat també ha demanat al govern espanyol que torni a imposar l’obligació de dur màscara a l’aire lliure. Per una altra banda, el president Ximo Puig i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, es reuniran aquesta tarda per valorar noves restriccions al País Valencià, on les xifres de contagis també continuen creixent exponencialment. A les Illes, el govern ha demanat accions legals contra les agències de viatges que van col·laborar en les festes del macrobrot de Mallorca.
Quin és el recompte actual d’afectats i morts?
Als Països Catalans s’han registrat 1.167.605 casos i 31.038 morts, i actualment hi ha 176 pacients a les UCI.
Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].
A tot el món, les darreres xifres són de 185.134.752 casos confirmats i 4.003.843 morts. Del total de casos, 169.431.936 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:
–Els Estats Units d’Amèrica, amb 34.600.521 casos i 621.378 morts;
–L’Índia, amb 30.646.552 casos i 403.700 morts;
–El Brasil, amb 18.792.511 i 525.229 morts;
–L’estat francès, amb 5.786.999 casos i 111.197 morts;
–Rússia, amb 5.658.672 casos i 139.316 morts.
–A l’estat espanyol hi ha 3.880.612 casos i 80.952 morts.
La píndola de Jordi Goula: “Boris Johnson obre de bat a bat les portes als turistes”
Ahir el primer ministre britànic, Boris Johnson, ens va sorprendre tots quan anuncià que a partir del 19 de juliol tothom qui procedeixi de països que siguin a la llista groga i que tingui la vaccinació completa, no haurà de fer quarantena. L’estat espanyol és en aquesta llista i això vol dir que tots els vaccinats que en provinguin podran anar al Regne Unit sense cap limitació. Amb aquesta decisió, el sector turístic espanyol respira una mica més, perquè s’elimina el fre de molts britànics a l’hora de venir, que no hauran de fer quarantena a la tornada. Aquest canvi d’opinió del govern britànic, sorprenentment, arriba justament ara que avança tant la variant delta al país. Però Johnson pensa que és moment d’aprofitar l’estiu per anar tornant a la normalitat, malgrat que, per una altra banda, no s’està pas de dir que “aquesta pandèmia és lluny d’acabar”.
Bé, no entrarem a jutjar la decisió de Johnson del punt de vista sanitari –ni l’oposició de molts científics britànics–, però el cas és que avui molts hotels, restaurants, agències de viatges, aerolínies… i negocis col·laterals d’aquí es deuen fregar les mans. Cal dir que el turisme britànic és el primer de l’estat espanyol, amb el 22% del total de visitants estrangers, tot i que amb diferències notables entre comunitats.
A les Illes Balears, per exemple, són el 27% dels turistes forans i a les Canàries, el 37%. Segons l’Agència Valenciana de Turisme, un 30% dels visitants estrangers són britànics. I el percentatge puja fins a un 40% o 45% en el cas particular de Benidorm. A Catalunya, tenen una importància menor, d’un 10%, però així i tot són la segona nacionalitat en nombre de turistes, amb més de dos milions de persones, aproximadament la meitat dels capdavanters, que són els francesos, amb més de quatre milions i un 21% del total. Ben entès que parlem de xifres del 2019, un any que va batre el rècord.
Les comunitats que en sortiran més beneficiades, doncs, són els arxipèlags. Pensem que a les Canàries el turisme equival a un 31% del PIB i a les Balears el pes és encara més fort: un 42%, cosa que origina una situació de dependència molt gran del sector. A Catalunya representa al voltant del 12% i al País Valencià, un 15,5%.
Comptat i debatut, és una bona notícia. Precisament ahir l’índex dels directors de compres (PMI), corresponent als serveis per a l’estat espanyol, certificava allò que ja havia dit dies enrere respecte de la indústria: que al juny ha anat molt millor. I no podem passar per alt que el turisme té un pes important dins els serveis. En síntesi, deia que el juny havia registrat l’augment més ràpid de l’activitat comercial en més de vint-i-un anys, induït per la contínua relaxació de les restriccions en les mesures contra la covid-19 i la reobertura d’instal·lacions tancades abans a causa de la pandèmia. Els serveis d’hoteleria i restauració, com també els transports, n’han estat especialment beneficiats, i els enquestats informen, en general, d’un augment considerable de la demanda.
D’una manera semblant, el creixement de les noves comandes va ser el més fort registrat per l’estudi d’ençà de juny del 2000, per bé que la font de demanda ha estat principalment dins l’estat espanyol. Malgrat que les noves comandes procedents de clients de l’estranger han continuat creixent, han tingut un augment una mica decebedor, en comparació amb el de les noves comandes en general. Simplement perquè les restriccions relacionades amb els viatges i el turisme han continuat limitant les vendes a l’exterior.
L’economista en cap d’IHS Consulting, autor de l’enquesta, destaca: “Els sectors relacionats amb l’hoteleria i la restauració tenen una reactivació de l’activitat, encara que hi ha preocupació quant a la relativa debilitat del turisme, car les restriccions i els desafiaments en el sector dels viatges des de mercats clau com el Regne Unit afecten el creixement.” Si hagués d’escriure això avui, després de la decisió anglesa, ho faria diferent. Com també canviaria aquesta frase: “Si aquests problemes es poden resoldre, l’estat espanyol s’encaminarà cap a un perfil de creixement encara més fort els mesos vinents.” Vull dir que hi ha un obstacle menys que els que preveia. Sempre amb permís de la pandèmia i el desenvolupament que tingui a casa nostra, és clar.
El cas és que les reaccions no han trigat a arribar. Les reserves de turistes britànics a les Illes Balears i Canàries s’han disparat avui, després de l’anunci del primer ministre, segons que anuncia Europa Press citant la plataforma Travelgate X. Les reserves a les Balears han estat d’un 43% del total i a les Canàries d’un 21,6%. Segueixen comunitats també molt cercades per a les vacances entre els britànics: Catalunya (14,9%), Andalusia (9,4%) i el País Valencià (7,9%).
És una bona notícia. Les dades parlen totes soles. No es pot esperar de repetir un any turístic com el 2019, ni de bon tros, però la importància dels turistes britànics en el total és la que és. I no és pas poca cosa.
La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:
–VilaWeb: Què és la variant delta plus?
–Politico: Per què el vostre vaccí contra el coronavirus probablement continuarà funcionant? (en anglès)
–ABC: La variant Lambda ha arribat a Austràlia. Això és el que sabem fins ara (en anglès)
–Le Figaro: “Totes les nostres vacances s’han alterat”: el trencaclosques dels vaccins estrangers no autoritzats (en francès)
–CNN: El primer ministre luxemburguès, greu però estable a l’hospital amb la covid-19 (en anglès)
–South China Morning Post: Arriba la gran prova: fins a quin punt funcionen els vaccins al món real? (en anglès)
Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:
–El BIOCOMSC preveu uns 50.000 contagis setmanals i que un jove de cada quaranta s’infecti
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:
–Quines són les restriccions al País Valencià?
–Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
–Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
–Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?
–He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
–Així és el consentiment escrit per a rebre la segona dosi d’AstraZeneca
–Com demanar cita per a vaccinar-se? Tots els detalls
–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS