Report diari sobre el coronavirus: salt endavant, Barcelona es reunifica i Andorra veu la llum al final del túnel

Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
28.05.2020 - 19:52
Actualització: 28.05.2020 - 21:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El País Valencià, Mallorca, Menorca, Eivissa i les regions sanitàries catalanes de Girona i Catalunya Central, a més del Garraf i l’Alt Penedès, han obtingut confirmació a les peticions de passar a la fase 2 del desconfinament a partir de dilluns vinent. Per una altra banda, Formentera accedirà ja a la fase 3. Ho ha anunciat al vespre el Ministeri de Sanitat espanyol, que també ha autoritzat la mobilitat entre la ciutat de Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud, i la reunificació en una única regió sanitària que romandrà en fase 1. També Lleida romandrà a la fase 1, perquè el govern ha desestimat de demanar el pas a la fase següent a causa del rebrot detectat.

El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha dit a la compareixença del matí al congrés que els petits rebrots s’han detectat precoçment i no s’ha mostrat preocupat. El País Valencià ha publicat avui un mapa interactiu dels efectes del coronavirus per municipis. Al vespre s’ha anunciat la renúncia al càrrec del secretari de Salut Pública, Joan Guix, per motius de salut. Guix ha estat una de les persones que ha gestionat la crisi sanitària al Departament de Salut i la consellera, Alba Vergés, li ha agraït la seva tasca.

Al nord del país, Andorra ha anunciat que el cribratge de la població amb tests d’anticossos s’ha acabat, amb un total de 137.987 proves, i que el resultat és que el 8,5% de la població té immunitat. Demà ja s’hi eliminaran les franges horàries i s’hi permetran reunions fins a quinze persones, i dilluns és previst que el desconfinament entri a la fase final. La malaltia ja fa dies que s’ha estabilitzat i avui ha sortit de l’UCI l’últim pacient, enmig d’aplaudiments dels sanitaris.

La maquinària judicial espanyola no s’atura després de la pausa obligada per la pandèmia. A Madrid continua la polèmica per l’autorització de la manifestació del Vuit de Març i la investigació contra el govern espanyol, que ha originat la crisi amb la Guàrdia Civil. Avui s’ha sabut també que l’Audiència espanyola reprendria el judici contra l’ex-cúpula dels Mossos el 8 de juny. La fase final s’havia ajornat a conseqüència de la covid-19.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 5.855.020 casos confirmats i 359.904 morts. Del total de casos, 2.540.229 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.757.130 casos i 102.794 morts.
—El Brasil, amb 418.608 casos i 25.935 morts.
—Rússia, amb 379.051 casos i 4.142 morts.
—L’estat espanyol, amb 284.986 casos i 27.119 morts.
—El Regne Unit, amb 269.127 casos i 37.837 morts.
—Itàlia, amb 231.732 casos i 33.142 morts.
—L’estat francès, amb 182.913 casos i 28.596 morts.


Als Països Catalans hi ha 84.831 casos, 51.791 altes i 13.913 defuncions [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 65.901 casos, 37.375 altes i 12.180 morts (avui s’han incorporat 499 casos, 180 altes i 26 morts)
—Al País Valencià, 15.729 casos, 11.649 altes i 1.424 morts (avui hi ha hagut 24 casos nous de PCR, 247 altes i 7 morts)
—A les Illes, 2.063 casos, 1.630 altes i 224 morts (avui hi ha hagut 6 casos, 10 altes i cap mort)
—A Catalunya Nord, 312 casos, 276 altes i 34 morts (no hi ha dades noves)
—A Andorra, 763 casos, 681 altes i 51 morts (avui hi ha hagut 2 altes)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


L’editorial de Vicent Partal:

Nissan: quan el paroxisme de la globalització et passa per damunt


La píndola de Jordi Goula sobre l’economia: ‘Adeu Nissan, adeu!’

Consummatum est! Els pitjors auguris sobre les plantes catalanes de Nissan han cristal·litzat aquest matí quan la cúpula de la multinacional japonesa ha comunicat a la ministra d’Indústria espanyola que havien decidit d’anar-se’n. Al darrere hi ha quaranta anys d’activitat, molts ajuts de les administracions estatal i autonòmica i molts beneficis aconseguits per la companyia. És l’expressió més crua de la duresa del capitalisme. ‘Gràcies pel que ens heu ajudat, però aquí us deixem!’ No hi cerqueu la lleialtat que demanàveu, consellera Chacón. No hi és. I encara menys quan la decisió es pren a molts milers de quilòmetres i nosaltres no som sinó un punt petit sobre un mapa molt gran.

El problema és que en aquest punt petit hi queden desemparats més de 3.000 treballadors directes i més de 20.000 que anomenem indirectes, però que en bona part cal considerar també directes, perquè la dependència dels seus productes de Nissan era total o molt important. L’esdeveniment, tot i ser esperat, no deixa de ser dolorós. I amb un afegitó, el del moment en què s’esdevé, amb gairebé 100.000 empreses amb un expedient de regulació temporal d’ocupació presentat a Catalunya i amb més de 700.000 treballadors que pengen d’un fil.

Tot just abans d’escriure la píndola sentia per TV3 les paraules del president de Foment, Josep Sánchez Llibre, que deia que els empresaris lluitarien plegats amb els sindicats i les administracions per mirar de fer allò que ara com ara sembla impossible: que els japonesos es facin enrere en les negociacions que establiran d’aquí fins al desmantellament de les instal·lacions. Ha dit una paraula que m’ha sorprès. Ha dit que no es pot permetre aquesta deslocalització. I a mi em sembla, malauradament, que no és pas un trasllat i prou. És un canvi estructural dins l’aliança Renault-Nissan, en què s’han repartit els terrenys de joc i Catalunya no entra en els plans, perquè França ha fet mans i mànigues per no sortir-ne gaire malparada. És normal, si tenim en compte que l’estat francès és un dels accionistes de Renault.

Això que ha dit Sánchez Llibre –que lluitaran– també ho han dit, amb unes altres paraules, els governs de Madrid i la Generalitat i, és clar, els sindicats, que representen els més afectats per la situació. Tant de bo m’equivoqui, però quan una multinacional pren una decisió d’aquesta envergadura és molt difícil que se’n desdigui. S’han repartit mercats i factories i per a ells Europa és un mercat únic, al qual han decidit de renunciar, dins l’acord que han fet amb Renault.

Cal dir que, ara com ara, Nissan és una empresa molt malmesa. De fet, és la culpable dels nombres vermells de Renault en l’exercici passat. Aquest matí, després de comunicar el tancament de les factories catalanes, el director general de Nissan, Makoto Uchida, ha dit que l’empresa va perdre 5.688 milions d’euros en l’exercici que va tancar el 31 de març. Tot seguit, ha anunciat que en un futur immediat faran una reducció del 20% de la capacitat de producció, un 20% menys de models nous a la venda i un 15% de retallades de despeses. I que amb tot això estalviarien uns 2.500 milions d’euros. ‘L’objectiu és racionalitzar la companyia’, ha dit Uchida.

La crisi del coronavirus ha estat el catalitzador de la reestructuració de l’aliança. Nissan ja no anava bé, però el tancament obligat de factories arreu i la caiguda en picat de les vendes, conjuntament amb un futur incert en el consum de cotxes a tot el món, han accelerat la decisió. És a dir, Catalunya ha estat al pitjor lloc en el pitjor moment. Recordem la crisi de sobreproducció que ja ha palesat aquests darrers temps el sector de l’automòbil, que ha obligat a fer moltes reestructuracions, i també els canvis que tenen lloc arreu amb l’entrada amb força de l’ecologia i el trasllat de vendes cap a vehicles no contaminants, com els elèctrics. Alguns fabricants no ho han fet bé i Nissan n’ha estat un. És per això que, en una situació de desgavell al mercat mundial com la dels últims temps, agreujada per la pandèmia, em molesta molt la pirotècnia política –inevitable– que s’ha començat a disparar, amb acusacions d’uns i altres, i, sobretot, amb la culpabilització que alguns intenten desviar cap al procés. No és això, senyors, no és això.

I, si no hi ha un miracle de debò, ara cal pensar en el futur. Què li passarà, a tota aquesta gent? L’ideal seria trobar un sistema de reconversió de les factories que permetés una altra mena de producció i maldés per salvar el màxim nombre de treballadors possibles. No tinc cap dubte que les autoritats ja la deuen tenir al cap, aquesta possibilitat. O la hi haurien de tenir, perquè d’ençà de les retallades de l’empresa, el 2008, Nissan havia d’haver estat al punt de mira, amb una feina seriosa de recerca de solucions alternatives. Ara no hi veig cap més sortida que aprofitar això que hi ha construït per utilitzar-ho en una altra mena de producció. Sóc conscient que això és tan fàcil de dir com difícil de fer.

Per aconseguir-ho cal la concatenació de dos fets cabdals: imaginació i entrada de diners. De diners  en tenim pocs, però en aquests moments sembla que en podem aconseguir i quant a imaginació, potser és el moment de veure si a Catalunya en tenim tanta com hem dit i repetit. Sens dubte, és un cop molt dur per a la indústria catalana i en un dels tres pilars –conjuntament amb la química i l’agroalimentària– sobre els quals s’assenta. Una indústria que no podem deixar minvar més de cap manera, perquè ha estat el fonament de molts anys d’esforç col·lectiu del país i és un dels nostres trets diferencials. Sóc conscient que som en un moment molt difícil, amb molts maldecaps plegats al damunt, però també sé que hem estat capaços de superar situacions tan complicades o més que la present.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Noves dades indiquen que l’estat espanyol és el que té més morts per habitant del món a causa de la covid-19
– CNN: Confós per la ciència que hi ha darrere de la covid-19? No estàs sol (en anglès)
– France Inter: Desconfinament: la norma dels 100 km s’aixeca i ja no hi ha vermell al mapa (en francès)
– Financial Times: Primers a tancar – primer a obrir: Dinamarca treu profit de la resposta al virus (en anglès)
– Corriere della Sera: Gimbe denuncia: la Llombardia subestima les dades i ‘distorsiona’ l’índex Rt (en italià)
– The Economist: Com gestiona la covid-19 el país més poderós del món (en anglès)
– Infobae: Per què moren més afroamericans de la covid-19: no és obesitat, és esclavitud (en castellà)
– RTÉ: La dona que va començar a ‘aplaudir els curadors’ diu que s’hauria de parar (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Gran part del país passa a la fase 2, Formentera a la 3, i es permet entrar i sortir de Barcelona
Joan Guix deixa de ser el secretari de Salut Pública per motius de salut
La població d’Andorra registra un 8,5% d’immunitat al coronavirus
[MAPA INTERACTIU] L’efecte del coronavirus en els 542 municipis del País Valencià
Illa diu que hi ha hagut ‘alguns rebrots’, però que s’han detectat precoçment
[VÍDEO] El darrer pacient a l’UCI d’Andorra és traslladat a planta entre aplaudiments
Josep Martorell: ‘Encara que sembli que anem tard, ara és el moment de les aplicacions de traçabilitat’
Per què no hi ha hagut rebrot? Encara n’hi pot haver?
L’Audiència espanyola reprendrà el judici contra Trapero el 8 de juny
Les arts escèniques guanyen una batalla contra la precarietat a què les aboca la pandèmia
L’àrea blava torna a ser de pagament a la major part de ciutats del país


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirusPer què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes