Report diari sobre el coronavirus: Sant Jordi batega tot i el virus i Andorra marca el camí cap a la fi de la pandèmia

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
23.04.2020 - 21:50
Actualització: 23.04.2020 - 23:07

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La diada de Sant Jordi ha bategat amb força tot i la situació de confinament que viu el país. Algunes floristeries han repartit roses a domicili, mentre empreses com ara Glovo continuen servint-se dels repartidors i s’han dedicat a enviar roses a les cases. Justament, una fotografia d’Albert Salamé d’un d’aquests repartidors en una Rambla de Barcelona deserta s’ha fet viral a la xarxa. El fotògraf de VilaWeb també ha copsat la buidor de carrers i places a Barcelona i alguns balcons guarnits amb senyeres i roses per a celebrar la diada. Mentrestant, la campanya Llibreries Obertes superava les 45.000 comandes de llibres en una resposta de la gent que donarà un cop demà al sector de les lletres en un context molt complicat. Només avui, s’han venut 25.000 llibres, segons les primeres dades dels títols més venuts.

Pel que fa al confinament, el govern espanyol ha anunciat que a partir de diumenge els nens menors de catorze anys podran sortir acompanyats una hora el dia. La Moncloa no ha establert franges horàries, sinó un horari general que va de les nou del matí a les nou del vespre. En canvi, la Generalitat de Catalunya manté les recomanacions de sortida per edat i franges que ja va anunciar. Avui s’ha sabut que el Consell General d’Infermeria espanyol havia presentat una querella contra el president espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que acusa d’un delicte contra la seguretat dels treballadors per la falta de protecció. L’escàndol de la vigilància de la Guàrdia Civil continua creixent i s’ha fet públic que utilitza una unitat que s’havia impulsat per a combatre l’independentisme a la xarxa per a perseguir la dissidència i les crítiques de la gestió sanitària de la Moncloa.

Al nostre país, Andorra no ha registrat cap contagi per segon dia ni cap mort per tercer dia. Més de 40.000 andorrans ja s’han inscrit al pla del govern per a fer proves d’anticossos a tota la població, i s’hi manté el relaxament del confinament que començà la setmana passada. Al País Valencià avui les altes ja han representat la meitat dels malalts pel coronavirus; ha estat el darrer territori del país a aconseguir-ho. En l’esfera més política, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit que la taula de diàleg amb la Moncloa torni a reunir-se una volta superats els pics de la pandèmia.


L’editorial de Vicent Partal

Què n’esperàveu? La repressió és una màquina cega


La píndola de Jordi Goula: ‘Ja tenim un calendari de recuperacions sectorials!’

Ara hem entrat en una fase en què ja començaran a sovintejar les previsions per a quantificar com acabarà l’economia d’enguany. Ho anirem veient aquestes setmanes vinents. Dins aquesta col·lecció d’ullades al futur, aquest matí he rebut un estudi amb una exposició que fa la gent de Randstad, capdavanters mundials en recursos humans, que m’ha semblat original i molt elaborat. Parla de la recuperació de l’activitat per sectors a l’estat espanyol. A l’estudi es desglossen vuitanta-vuit activitats econòmiques amb una previsió de la recuperació total de l’ocupació per trimestres. Em sembla interessant de fer-ne cinc cèntims.

D’entrada, l’estudi de Randstad Research revela que el sector del turisme serà el més afectat per aquesta situació, perquè inclou moltes activitats que no recuperaran els nivells anteriors a la crisi abans del primer trimestre del 2022. És el cas dels serveis d’allotjament, de transport aeri i de tots aquells relacionats amb els viatges, com ara els operadors, les agències i els serveis de reserves. Encara que es pot començar a recuperar, anant molt bé, el mes de juliol, no tornarà a la situació d’abans del coronavirus fins al període comprès entre el primer i el darrer trimestre del 2022. A més, les mesures de distanciament físic i de protecció, que encara duraran molts mesos, juntament amb la desconfiança pel contagi que molts de nosaltres segur que encara sentirem durant un temps, colpegen especialment el turisme i l’hoteleria.

Precisament, el cas de l’hoteleria és especialment preocupant. Segons l’estudi, la recuperació també s’endarrerirà substancialment en aquest sector, molt perjudicat quant a ocupació: a tot l’estat espanyol, només les activitats relacionades amb els serveis de menjars i begudes tenen prop de 715.500 treballadors afectats per ERTO. Es preveu que, entre el juny i el setembre, aquest sector començarà a reviscolar-se i no s’haurà recuperat completament fins a final del 2021 o principi del 2022.

Dos sectors que també tenen molts treballadors temporalment desocupats són la construcció i el comerç. El primer, un dels motors tradicionals de l’economia, també tindrà un lent procés de recuperació, segons l’estudi. En la construcció d’edificis, l’enginyeria civil i la construcció especialitzada hi ha prop de 225.000 treballadors afectats per ERTO. Hom calcula que la recuperació a la construcció començarà aquest estiu, però no serà total fins el primer semestre del 2022.

Un dels sectors que tothom veu que és dels més castigats, sens dubte, és el del comerç al detall, sobretot en aquells negocis considerats no essencials i que s’han trobat forçats a tancar. A la vora de 320.000 professionals d’aquest àmbit s’han hagut d’acollir a un ERTO. I ho tenen mal parat, perquè, encara que el sector es vagi recuperant el mes de juny, Randstad Research preveu que no haurà superat la crisi fins ben bé el segon o el tercer trimestres del 2022.

Per acabar, s’analitza què passarà a la indústria de l’oci, potser una de les que preocupen més gent, que vol saber quan es tornaran a organitzar espectacles amb normalitat. Segons l’estudi, tot i que encara és aviat per a saber com s’anirà recuperant, és possible d’intuir que durant uns quants mesos s’evitaran aglomeracions i situacions que puguin afavorir el contagi i la propagació del virus. Cal recordar que en el cas de les activitats artístiques i esportives ja hi ha 159.000 professionals afectats per ERTO. Es preveu que es començarà a recuperar la tardor d’enguany i no acabarà fins a començament del 2022.

És un panorama no pas gaire engrescador, el que ens pinta aquest estudi. Però els períodes de retorn que exposa no semblen anar mal encaminats, tenint en compte la situació de partida i els raonaments que fan. Sortosament, hi haurà sectors que reaccionaran molt més de pressa. A banda el sector sanitari, és clar, esmenten l’agricultura, la logística, el transport, la neteja, l’energia, les activitats jurídiques i de comptabilitat, les indústries químiques i farmacèutiques, com a sectors que arribaran a la recuperació total, a tot estirar, a final d’any.

Un sector especialment colpejat pels ERTO ha estat el de l’educació, que ha afectat més de 238.000 professionals, però l’estudi preveu que es normalitzarà amb agilitat. Diu que reprendrà l’activitat normal ja al setembre i a final d’any s’haurà recuperat del tot. Finalment, afegeix que gran part de la resta de sectors, entre els quals hi ha, per exemple, la resta d’indústries manufactureres, les activitats financeres o administratives i les relacionades amb les telecomunicacions, començaran a recuperar-se al juny i tindran l’activitat normalitzada a mitjan any vinent.

En definitiva, aquest estudi ens diu que enguany serà un període perdut per a una multitud de sectors i que afectarà de ple molta gent que encara no podrà treballar amb tot el rendiment, perquè el gruix de sectors no es recuperarà completament fins a mitjan 2021. Paciència…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: La lliçó grega en la lluita contra el coronavirus
– The Guardian: Els casos de coronavirus a la Xina podrien haver estat quatre vegades la xifra oficial, segons un estudi (en anglès)
– Ouest-France: Acceleració del nombre de nous casos de la Covid-19 a Alemanya (en francès)
– EVN Report: El món no tornarà a ser mai el mateix, una altra vegada (en anglès)
– Corriere della Sera: Infeccions, l’ibuprofèn pot emmascarar els símptomes (i empitjorar el curs) (en italià)
– The Economist: Com crear i desplegar proves de coronavirus a una escala sense precedents (en anglès)
– The Straits Times: Corea del Sud es prepara per a la segona onada d’infeccions de la Covid-19 (en anglès)
– Infobae: Per què Xile i l’Uruguai van mirar a temps les lliçons de Corea de Sud per a fer front al coronavirus (en castellà)
– CNN: La contaminació de l’aire al nord de l’Índia assoleix els nivells més baixos en vint anys, segons un informe de la NASA (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Les interioritats del vot telemàtic inèdit i del ple anòmal amb què es reobre el parlament
Primeres dades de llibres i títols més venuts aquest Sant Jordi, amb les llibreries tancades
Els nens fins a 14 anys podran sortir acompanyats durant una hora el dia des de diumenge
La Guàrdia Civil persegueix les crítiques al govern espanyol amb una unitat impulsada per combatre l’independentisme a la xarxa
[FOTOGRAFIES] Carrers i places buits i roses malgrat tot en el Sant Jordi confinat
Una fotografia impactant que simbolitza el Sant Jordi confinat i que ha esdevingut viral
La iniciativa Llibreries Obertes ja ha venut més de quaranta mil llibres
Segon dia sense contagis i tercer sense morts per coronavirus a Andorra
La meitat dels malalts de la Covid-19 al País Valencià ja s’han guarit
Torra exigeix que es torni a reunir la taula de diàleg amb la Moncloa
El Consell General d’Infermeria espanyol es querella contra Sánchez i Illa per un delicte contra la seguretat dels treballadors
Doug Suttle: ‘És realment emocionant veure com l’esperit de Sant Jordi viu, fins i tot, en aquests moments difícils’
Joan Prat: ‘Els funerals són molt curts i amb molt poca gent. Són molt colpidors’
Jocs d’estar per casa (6): els jocs d’acorralar o de cacera


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 2.700.872 casos confirmats i 189.099 morts. Del total de casos, 740.396 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 868.482 casos i 49.094 morts.
—L’estat espanyol, amb 213.024 casos i 22.157 morts.
—Itàlia, amb 189.973 casos i 25.549 morts.
—L’estat francès, amb 161.530 casos i 21.856 morts.
—Alemanya, amb 151.332 casos i 5.369 morts.

Als Països Catalans hi ha 60.247 casos, 32.997 altes i 10.550 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 46.629 casos, 25.984 altes i 9.186 morts (754 casos, 1.197 altes i 136 morts més que no ahir)
—Al País Valencià, 10.735 casos, 5.388 altes i 1.132 morts (164 casos, 377 altes i 20 morts més que no ahir)
—A les Illes, 1.861 casos, 1.047 altes i 168 morts (25 casos, 30 altes i 4 morts més que no ahir)
—A Catalunya Nord, 299 casos, 246 altes i 27 morts (2 casos i 2 morts més que no ahir)
—A Andorra, 723 casos, 333 altes i 37 morts (24 altes més que no ahir)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
[GRÀFICS] Així evoluciona el coronavirus als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any