El Consell General d’Infermeria espanyol es querella contra Sánchez i Illa per un delicte contra la seguretat dels treballadors

El col·lectiu diu que no s'han pres les mesures que calien per a garantir la seva seguretat en tractar pacients amb Covid-19

VilaWeb
Redacció
23.04.2020 - 12:58
Actualització: 23.04.2020 - 14:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell General d’Infermeria de l’estat espanyol ha presentat una querella al Tribunal Suprem contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per un presumpte delicte contra la seguretat dels treballadors. La denúncia també va dirigida al director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, a la directora general de Salut Pública, Qualitat i Innovació, Pilar Aparicio; la subdirectora general de Promoció de la Salut i Vigilància en Salut Pública; la subdirectora general de Sanitat Ambiental i Salut Laboral. El president del Consell General d’Infermeria, Florentino Pérez Raya, ha assegurat que l’única motivació que tenen és la salut de tots els professionals sanitaris i la seguretat dels pacients.

En la querella s’imputa un delicte contra la seguretat dels treballadors, recollit a l’article 316 del Codi Penal, conforme al qual es castiga qui ‘amb infracció de les normes de prevenció de riscos laborals i estant-hi legalment obligat, no faciliti els mitjans necessaris perquè els treballadors desenvolupin la seva activitat amb les mesures de seguretat i higiene adequades, de manera que posin així en perill greu la seva vida, salut o integritat física’. La pena per aquest delicte és de presó de sis mesos a tres anys i multa de sis mesos a un any. També s’imputen altres delictes que es puguin haver comès com imprudència greu amb el resultat de lesions o mort.

La denúncia segueix la iniciativa d’algunes comunitats autònomes o altres consells d’infermeria i a la mateixa s’hi podran adherir els consells autonòmics i els col·legis provisionals que ho considerin. L’origen d’aquesta actuació és un acord adoptat per unanimitat fa setmanes per la Comissió Executiva del Consell General d’Infermeria, atesa la falta de material de seguretat per protegir-se en l’assistència a pacients amb Covid-19. També per ‘l’onada de contagis entre professionals i posterior mort d’alguns d’ells’. Aquesta comissió va encarregar als serveis jurídics del consell la posada en marxa de les accions penals per exigir les responsabilitats que procedissin a les autoritats sanitàries i aquests han conclòs interposar la demanda. Hi argumenten que el govern espanyol coneixia com a mínim des de finals de gener l’existència i gravetat del virus, i tot i així no va posar en marxa les actuacions necessàries per a dotar els professionals sanitaris dels mitjans i materials de protecció necessaris, afegint-hi l’entrega de materials defectuosos, com ara mascaretes, o els tests sense prou fiabilitat.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes