Guia: Quan i com podran sortir els nens del confinament?

  • Guia actualitzada amb tota la informació sobre la sortida dels infants al carrer durant el confinament pel coronavirus

VilaWeb
Redacció
25.04.2020 - 16:00
Actualització: 26.04.2020 - 12:27

Després de moltes setmanes de confinament, els infants podran sortir al carrer, finalment. A partir de diumenge, els menors de zero a tretze anys podran sortir a fer passejades d’una hora al dia com a màxim prop de casa. Ho ha aprovat el govern espanyol després d’haver pretès que només poguessin sortir per acompanyar els pares o mainaders en les activitats ja autoritzades, com ara anar al supermercat o a la farmàcia. Però les crítiques van fer rectificar el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa.

Al marge de les decisions adoptades pel govern espanyol, el govern català ha elaborat el seu pla. Arran la centralització de competències en tot allò que afecta la crisi del coronavirus, aquest pla només conté recomanacions. Unes recomanacions que el govern manté, sobretot pel que fa a la distribució de la sortida en franges horàries.

Qui pot sortir amb els nens al carrer?

Els menors de catorze anys (sense incloure, per tant, els de catorze) podran sortir a passejar cada dia amb un dels progenitors, tutors o una persona que visqui a la mateixa llar. Si no és el tutor del menor, aquesta persona haurà de sortir al carrer amb una autorització expressa del pare, la mare o el tutor. A més, la Generalitat recomana portar a sobre el certificat de declaració autoresponsable.

Amb quants menors pot sortir cada adult?

Cada adult podrà acompanyar com a màxim tres nens en un mateix passeig. Els menors podran anar acompanyats també pels seus germans si aquests són majors d’edat.

I si tinc més de tres fills?

Caldrà que els pares facin torns amb  els germans per tal de poder sortir al carrer

Hi ha horaris?

Els passejos es poden fer de 9.00 a 21.00 h. Encara que el pla de la Generalitat de Catalunya recomana que les sortides, que no poden durar més d’una hora, es distribueixin segons l’edat: de 11.00 a 13.00, els menors de cinc anys; de 16.00 a 18.00, els que tenen entre sis anys i catorze, però l’edat màxima amb què poden sortir són tretze anys. També recomanava que de 18.00 a 20.00 sortissin els nois de setze anys a divuit anys, tot i que el pla del govern espanyol prohibeix les passejades per a aquesta edat i per tant els adolescents d’aquesta edat no podran sortir.

Poden sortir tots els infants?

L’ordre del govern espanyol especifica que no podran passejar els infants que presentin símptomes o estiguin en aïllament domiciliari a causa d’un diagnòstic per Covid-19, o es trobin en un període de quarantena domiciliària per haver tingut contacte amb alguna persona amb símptomes o diagnosticada.

Quina és la distància permesa?

No es podran allunyar més d’un quilòmetre de casa i hauran d’anar acompanyats d’un adult que convisqui amb ells. No es podrà agafar el vehicle particular ni el transport públic per desplaçar-se i no es permetran les trobades organitzades.

Què poden fer els menors durant aquest passeig?

Els menors podran córrer, saltar, fer exercici i jugar mantenint el distanciament social d’un mínim de dos metres amb terceres persones. També poden aprofitar la sortida per treure a passejar el gos. El que recomanen des de la Generalitat és evitar treure joguines al carrer. La normativa no diu si es pot agafar la bicicleta o el patinet.

Puc anar al parc?

Es podrà anar a passejar pels jardins públics oberts, però no en parcs ni espais infantils i de joc, on hi ha superfícies susceptibles de contaminar-se o de ser contaminades. Només es podrà anar aquell espai verd que estigui obert al públic i que no estigui més lluny d’un quilòmetre de casa. No està permès anar a cap instal·lació esportiva.

Poden sortir els menors de més de 14 anys?

Segons la normativa espanyola els menors de catorze anys a divuit poden fer tasques quotidianes, com ara anar a comprar, però no poden sortir al carrer a passejar. Segons que va dir la ministra portaveu espanyola, María Jesús Montero, això ho podien fer d’ençà del dia que es va decretar l’estat d’alarma, cosa que molts progenitors ignoraven.

El pla de la Generalitat també preveia que els joves més grans de setze anys poguessin sortir sols a passejar i que en aquest cas, els pares o tutors es fessin responsables que complissin les mesures de seguretat necessàries.

Hauran de dur màscara?

Un altre dels interrogants és si els infants hauran d’anar amb màscara. La Generalitat, en el seu pla, sí que especifica que tots els membres de la família que surtin a passejar han de dur-ne, llevat dels infants de menys de tres anys. Els infants de tres anys a dotze sí que n’hauran de dur. El problema és que les màscares d’adults no els són útils perquè no els van ben ajustades i, ara per ara, és difícil de trobar-ne per a cares més petites. La Generalitat recomana que es facin servir màscares casolanes i algunes iniciatives veïnals de suport mutu n’ofereixen per a les famílies que en necessitin. Ací també podeu veure com adaptar una màscara quirúrgica per a nens.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any