Com funciona el certificat autoresponsable de desplaçament pel confinament nocturn? Totes les respostes

  • Aquest document servirà per a justificar qualsevol desplaçament que es faci entre les 22.00 i les 6.00, que és la franja en que serà vigent la queda i es prohibirà de circular per la via pública

VilaWeb
Redacció
26.10.2020 - 12:00
Actualització: 26.10.2020 - 17:18

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha anunciat un certificat de declaració autoresponsable per als desplaçaments d’urgència durant el confinament nocturn que ja s’ha activat per aturar el creixement de contagis de la covid-19. Aquest document servirà per a justificar qualsevol desplaçament que es faci entre les 22.00 i les 6.00, que és la franja en què serà vigent la queda i es prohibirà de circular per la via pública. El document ja es pot descarregar d’internet o en PDF.

Quines excepcions preveu el govern?

Les excepcions que inclou el govern de Catalunya són:

  • Assistència sanitària d’urgència; adquisició de productes farmacèutics per raó d’urgència (a la farmàcia que hi hagi més a prop de casa).
  • Desplaçament per a anar i tornar de treballar, amb el certificat de l’empresa; desplaçaments de professionals, i personal voluntari acreditat, per a complir serveis essencials, sanitaris i socials.
  • Cura de gent gran, menors d’edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables.
  • Actuació urgent davant òrgans judicials; retorn al lloc de residència habitual en cas de viatge; passejada d’un animal domèstic sempre que sigui entre les 4.00 i les 6.00.
  • Més causes de força major o una altra situació de necessitat justificada.

La llista de supòsits que conté el document són exactament els mateixos que ja es van establir en el certificat autoresponsable del confinament que començà el mes de març i alguns no coincideixen amb els esmentats. En aquest cas, cal marcar l’opció següent: ‘Causa de força major o situació de necessitat (especifiqueu-la)’.

Per a què serveix?

Aquest document és un model de certificat en què es declara de manera responsable que l’activitat que es duu a terme a l’espai públic és una de les autoritzades per l’estat d’alarma. El certificat en facilita la comprovació a les policies locals i als Mossos d’Esquadra, perquè és un model estàndard.

És només per a desplaçaments amb vehicle o també a peu?

El certificat autoresponsable serveix per als desplaçaments amb qualsevol vehicle i també per al desplaçament a peu.

Portar-lo és obligatori?

Cal dur obligatòriament el certificat. Si el desplaçament és mèdic, laboral o tornant d’un espectacle cultural, cal acreditar-ho amb la documentació corresponent.

Qui ens el pot demanar?

Només els agents de la policia.

On el podem aconseguir?

El certificat es pot descarregar de la web del Departament d’Interior. Els Mossos d’Esquadra i les policies locals en tindran còpies impreses.

Podem ser sancionats?

En cas de no dur cap certificat, podem ser sancionats, amb multes que poden anar dels 300 euros als 6.000. ‘Els agents denuncien l’activitat i la instrucció de l’ordre responsable és qui en determina la quantitat, segons la mena d’infracció, la gravetat i la reiteració’, explica el conseller d’Interior, Miquel Sàmper.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any