Mitjà creu que el pla del govern espanyol per a la sortida de nens no és prou ‘precís’ i alerta de situacions ‘perilloses’

L'epidemiòleg avisa que a l'estiu pot haver-hi un rebrot si el confinament es relaxa massa de pressa

VilaWeb
Redacció
24.04.2020 - 19:52
Actualització: 24.04.2020 - 21:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’epidemiòleg Oriol Mitjà creu que la proposta que fa el govern espanyol per a la sortida de nens no és gaire ‘precisa’ i alerta que l’àmplia franja horària pot originar situacions ‘perilloses’. En una entrevista a Ràdio 4, ha dit que veia bé que infants i adolescents sortissin a estones, però que li feia por que diumenge ‘a l’hora del vermut tothom’ sortís ‘a passejar’. Per això ha defensat la seva proposta de franges horàries per edats i ha alertat que a Catalunya la situació és ‘una mica pitjor’ que a la resta de l’estat espanyol i s’haurà de ser ‘més previngut’. Per Mitjà, la sortida d’infants i adolescents entre les 9.00 i les 21.00 implica una ‘franja massa àmplia de mobilitat’ que, a més, es barreja amb entrades i sortides de la feina. ‘S’hauria pogut delimitar o restringir més, per exemple amb franges horàries per edats’, ha dit.

També ha dit que a l’estiu no es podrien fer vacances tal com s’entenien fins ara. ‘Hi haurà restriccions’, ha dit. Tanmateix, pensa que es podrà anar a la platja, però amb mesures, com ara l’establiment de franges horàries. Diu que això caldrà valorar-ho d’ací a un mes. ‘No serà una situació totalment normalitzada’, ha afegit. I encara ha dit que si es mantenen les dificultats per a mantenir l’índex d’infecció per sota d’1 és possible que hi hagi un rebrot a l’estiu. Aquests rebrots són molt típics en aquesta mena de pandèmies, ha afegit. Per això, ha fet una crida a la prudència per a no perdre el control de l’epidèmia.

També ha explicat que la solució per a tornar a la normalitat era trobar un vaccí contra la Covid-19, però que podia trigar ‘un any o més’. Pel que fa a l’estudi sobre l’hidroxicloroquina que encapçala, ha reconegut que va més lent que no esperaven i que encara poden trigar dues setmanes més a tenir resultats.

Mitjà ha defensat també el pla de desconfinament que ha presentat al govern i ha dit que li agradaria molt que el poguessin fer seu a més comunitats autònomes o a tot l’estat espanyol, perquè s’havia fet basant-se en la prova científica i l’experiència d’uns altres països. Les Illes Canàries i el País Basc s’hi han posat en contacte, interessats en aquesta estratègia.

Amb més previsió i amb prou eines epidemiològiques, baixaria la xifra de morts

Oriol Mitjà ha dit que si les autoritats haguessin previst millor la pandèmia amb les eines epidemiològiques adequades, la xifra de morts ‘seria inferior’. Per ell, els piulets crítics amb la gestió del director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, eren adients en el moment en què els va fer. ‘No es va saber veure què venia’, ha dit. I ha afegit que s’havien comès errors.

Mitjà ha dit que s’havia menystingut l’epidèmia, la possibilitat que arribés a l’estat espanyol, i que això va fer que no compressin màscares ni respiradors i que les UCI no estiguessin preparades amb antelació. La intel·ligència epidemiològica de l’estat espanyol es va demostrar que ‘no era prou solvent’. ‘Això no es va fer ni a Madrid ni a Barcelona ni en alguns països del voltant, però en uns altres sí’, ha dit.

Tanmateix, ha dit que ara no criticaria el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries espanyol, perquè fa les coses bé, i tant el govern espanyol com el català són ‘molt previnguts’ en les mesures de desconfinament. ‘Avui el meu piulet no seria adient, però penso que era adient el dia que el vaig piular’, ha insistit.

Acreditació immunitària per a reobrir les escoles

D’una altra banda, està convençut que abans de l’estiu no es podran obrir els centres educatius i que després de l’estiu s’haurà de valorar. Sigui com vulgui, ha dit que caldria prendre mesures de protecció personal, com ara el distanciament físic i les proves en massa. ‘I si cal, fins i tot la temuda acreditació immunitària’, ha afegit. Ha insistit que caldria prendre moltes mesures perquè les escoles no esdevinguessin centres de contagi.

Sobre aquesta acreditació, diu que pot accelerar els processos de desconfinament i ha explicat que s’havien assessorat per fer-ne un bon ús. Aquestes eines, diu, s’han fet servir a molts països i si en l’àmbit internacional es van acceptant, serà més fàcil d’aplicar-les a Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes