Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya permet que els qui tenen entre 45 anys i 49 comencin a demanar hora per a vaccinar-se. Alternativament, començaran a rebre missatges SMS donant-los hora, de més gran a més jove. Aquesta franja d’edat rebrà el vaccí de Janssen, d’una sola dosi.

A banda la vaccinació, la reobertura també avança a pas ferm. Avui el comitè del PROCICAT ha aprovat una nova rebaixa de restriccions que entrarà en vigor demà passat. La restauració, la cultura i les botigues de conveniència podran obrir fins la una de la matinada, una hora més tard que no pas fins ara. La cabuda permesa a botigues i gimnasos passarà del 50% al 70% i del 30% al 50% als parcs i fires d’atraccions. En les activitats esportives i culturals que es facin en recintes a l’aire lliure amb capacitat per a més de quinze mil persones hi haurà permís d’ocupar-ne un 20%.

Avui s’han sabut les dades de desocupació del maig, i són positives a tot el país. Hi ha un gairebé 35.000 desocupats menys, poc abans de començar la temporada d’estiu, quan tindrem menys restriccions que no els últims mesos i podria tornar el turisme.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 1.098.948 casos, 30.908 morts i hi ha 289 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 172.140.199 casos confirmats i 3.695.109 morts. Del total de casos, 154.745.151 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 34.138.421 casos i 610.516 morts;
–L’Índia, amb 28.406.613 casos i 336.923 morts;
–El Brasil, amb 16.625.572 i 465.312 morts;
–L’estat francès, amb 5.677.172 casos i 109.662 morts;
–Turquia, amb 5.256.516 casos i 47.656 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 3.687.762 casos i 80.049 morts.


La píndola de Jordi Goula: “L’afiliació a la Seguretat Social parla català”

Les dades del mercat laboral del mes de maig, publicades aquest matí, han estat bones per a Catalunya i per a l’estat espanyol. Ha baixat la desocupació i han crescut les afiliacions a la Seguretat Social. També s’ha reduït el nombre d’afectats pels ERTO i el de les empreses que tenien treballadors en aquesta situació. La disminució de la pressió de les restriccions en el sector serveis i, amb menys importància, la forta tirada de la indústria (vegeu la píndola d’ahir) han estat les “culpables” que la situació hagi millorat en l’aspecte cabdal de l’economia, el treball.

Els Països Catalans han estat entre les quatre comunitats capdavanteres de l’estat espanyol, gairebé amb el 40% del total de les afiliacions a la Seguretat Social. A Catalunya, els afiliats han augmentat de 37.363, a les Illes, de 25.049 i al País Valencià, de 18.747. Enmig, hi ha Andalusia, amb 33.762. És un fet important, perquè vol dir que les previsions sobre el turisme –cabdal a tot el país– que fa la gent del ram, que és qui contracta, són optimistes. I això és molt bo, en aquests moments, per a donar suport a la indústria i la construcció en el camí de la recuperació global.

Entre la munió de dades que han presentat avui els ministeris de Treball i de Seguretat Social, a més de les destacades, n’hi ha de més d’interessants. Sobretot, quant a l’evolució dels afectats pels ERTO, que aquest mes han baixat d’un 10,4% a Catalunya respecte del mes d’abril. És cert que el ritme és menor que en la xifra global de l’estat –un 15%– però significa un esforç important, per la idiosincràsia del teixit productiu. Per exemple, les empreses que tenen treballadors en aquesta situació han baixat d’un 13%, enfront del 10% del total de l’estat espanyol. Encara que no té gaire importància, el fet d’anar a un ritme inferior a la mitjana estatal no m’agrada gaire. Caldria mirar-ho bé i que el nou govern de la Generalitat hi fes alguna cosa. Tot plegat ha fet que els afiliats afectats per ERTO sobre el total hagin passat del 4% al 3,5% entre l’abril i el maig a Catalunya, mentre que l’estat espanyol han passat del 3,3% al 2,8%.

Aquest és un punt cabdal. Recordem que els afectats per ERTO continuen constant a les estatístiques com a afiliats a la Seguretat Social i no compten en la desocupació registrada. Per això no és tan important que al mes de maig a Catalunya gairebé hàgim arribat a la xifra d’afiliats que teníem el febrer del 2020, abans de la pandèmia. La diferència és de només 5.000 persones. De totes maneres, cal dir que l’esforç que s’ha fet en aquest punt és important. De fet, és l’únic instrument realment efectiu que ha posat sobre la taula el govern espanyol i ha servit per a evitar el tancament de moltes empreses i l’enfonsament definitiu de molts autònoms. Pensem que fa un any els afectats per ERTO voltaven els 700.000 i ara han baixat d’un 83%: Déu n’hi do!

Quant a la desocupació, ha baixat de 15.000 treballadors al maig. Ara hi ha 481.000 desocupats, una xifra encara allunyada dels 395.000 d’abans de la pandèmia. Tenim 86.000 desocupats més que no llavors. Malgrat les perspectives positives que s’albiren, continua essent una mala xifra, perquè, a més, hi ha 120.000 treballadors a casa seva, amb un ERTO que no saben com s’acabarà. I amb aquesta angoixa al damunt és molt difícil de viure amb naturalitat.

Sectorialment, la reducció més acusada de la desocupació correspon a l’agricultura (-9,8%), seguida dels serveis (-3,4%), la indústria (-2,4%) i la construcció (-1,3%). El conjunt de persones sense una ocupació anterior baixa més moderadament (-0,3%). L’evolució de l’agricultura i els serveis em semblen normals en aquest mes, però dono molta importància a la indústria, perquè amb l’augment de producció registrat comença a crear ocupació. Benvinguda sigui! Ara, em continua preocupant la xifra dels qui cerquen la primera feina. Ha pujat molt durant els mesos de pandèmia i li costa massa de baixar. Compte!

Com era previsible, la millora de l’ocupació del maig –cada any ha estat igual– té molt a veure amb el turisme i feines col·laterals. Per tant, això ho reflecteix la contractació. La xifra de contractes laborals signats a Catalunya durant el mes de maig ha estat de 219.523, dels quals 31.735 han estat indefinits (el 14,5%) i 187.788, temporals (el 85,5%). Respecte del mes anterior, la contractació ha crescut d’un 11% (21.725 contractes més), augment que s’ha centrat majoritàriament en la contractació temporal, perquè en la indefinida hi ha hagut tan sols un discret augment (+0,2%: 65 contractes més).

En definitiva, un mes de maig que ha estat positiu en l’activitat productiva i amb reflex directe en el món laboral. Esperem que la vaccinació es mantingui a bon ritme i que ara vingui gent de fora –sobretot dels que gasten–, que potser el futur pot ser una mica millor que no pensàvem fa ben poc.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Pere Soler: “El discurs que la normalitat només tornarà a l’escola si es vacunen els nens és fals”
–Stat: El virus de la grip s’ha tornat menys divers, cosa que fa més fàcil la fabricació de vaccins (en anglès)
–Le Monde: L’augment de la circulació del virus al sud-oest francès preocupa el govern (en francès)
–BBC: Què va passar quan tota una ciutat va ser vaccinada contra la covid? (en anglès)
–Infobae: Si s’invertissin 50.000 milions de dòlars es podria acabar la pandèmia? (en castellà)
–Politico: Moderna duplicarà la fabricació de vaccins a la UE amb una nova planta als Països Baixos (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Com demanar cita per a vaccinar-se? Tots els detalls
La desocupació cau arreu del país a les portes de l’estiu


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Així és el consentiment escrit per a rebre la segona dosi d’AstraZeneca
Vaccinació de persones entre 50 anys i 59 a Catalunya: com demanar hora?
Passaport covid: què en sabem i quan entrarà en vigor?
Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.

S'ha afegit la noticia a Favorits

Hem detectat que teniu les notificacions de Vilaweb blocades. Si les voleu rebre, seguiu les instruccions que trobareu en aquesta pàgina.