Que parle el carrer avui, que parle la gent

  • Enguany serà més important que mai d’escoltar les veus del carrer. Escoltar amb molta atenció què diu la gent, què crida, com es mou, quines pancartes porta. Ens veiem al carrer

VilaWeb

La política institucional sempre és encotillada per la manca de participació de la gent. Per això és tant interessant com trist veure com les nits electorals somouen els discursos dels partits i dels governs, tot i que l’endemà mateix ja tornen a provar de domar la societat desplegant això que se n’ha dit “el relat”.

Al nostre país, aquesta darrera dècada hem vist com el moviment independentista ha estat capaç de bastir unes mobilitzacions enormes que han incidit en el marc de la política oficial i han canviat completament les regles del joc.

Avui fa deu anys de la Via Catalana, sense la qual no hauria passat res del que va passar el 2017. I no cal anar tan lluny. L’any passat mateix l’enfrontament del govern amb l’ANC i l’èxit de la manifestació van ser factors que van incidir en el trencament de l’executiu autonòmic per part de Junts.

Avui molta gent tornarem a ser al carrer, convocats per una ANC que s’ha fet incòmoda pels partits polítics i els seus incondicionals, però que continua demostrant que té una capacitat de mobilització i una credibilitat a l’hora de convocar la Diada com ningú.

Enguany, l’Onze de Setembre arriba en un moment particularment confús. Políticament parlant. El resultat de les eleccions municipals i espanyoles ha estat, en graus molt diversos, un càstig per a les tres opcions polítiques que representen l’independentisme. I les negociacions per a una hipotètica investidura d’un president espanyol són encara en un estadi que fa planar moltes ombres, que suscita molts dubtes, que deixa moltes preguntes a l’aire. Segurament, d’ací a unes setmanes, tot serà més senzill d’entendre, i segur que ho serà d’ací a uns mesos. Però la Diada es fa l’11 de setembre i som on som.

Per això enguany serà tan important com sempre, o més que mai, d’escoltar les veus del carrer. Escoltar amb molta atenció què diu, què crida, com es mou, la gent; quines pancartes porta. Escoltar les converses i les reaccions als discursos i a les presències. Mirar què expressen els ulls, quina és la cadència dels crits, quin missatge envia la massa.

El país necessita anar clarificant-se en un moment en què una il·lusió incipient sembla que torna a obrir-se pas, després de sis anys duríssims. Sis anys duríssims en què, precisament, la manifestació de l’ANC ha estat el pal que ha aguantat el paller de l’independentisme.

De manera que avui eixiu al carrer i parleu amb tota llibertat. Parleu clar. Digueu allò que penseu. Expresseu allò que voleu. Crideu. Enarboreu banderes i pancartes, cartells de mà. Reclameu amb contundència. No sigueu condescendents amb ningú. I que la vostra veu servesca per a fer-nos avançar a tots cap a la independència. Bona Diada. Ens veiem d’ací a unes hores al carrer.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
10.09.2023  ·  22:00

Sempre ha sigut la gent. Recorde quan els “polítics” van haver d’eixir de la manifestació per les travesses, perquè sentien l’alè dels manifestants al clatell. O la de l’ any passat, sense anar més lluny. Digueu si voleu que tinguem el nostre propi país. I que els qui no serveixen o no en saben s’aparten i deixen fer.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
10.09.2023  ·  22:28

Facem memòria
Mantinguem la il·lusió, els ànims i el combat. (“Qui ha sentit la llibertat té més forces per viure”).
https://twitter.com/jaumemoll/status/1416396232134639624?s=20

Jaume Riu
Jaume Riu
10.09.2023  ·  22:30

PROU SUBMISSIÓ. GOVERN DIMISSIÓ.
Aquest any, per primer cop en els darrers 46 anys no seré a la gran manifestació de l’11 de setembre a Barcelona perquè pateixo una fascitis plantar aguda que m’ímpideix posar el peu a terra, però la meva pancarta és aquesta, PROU SUBMISSIÓ. GOVERN DIMISSIÓ.
PS. aquel 1977, fa quaranta-sis anys, varem partricipar a la manifestació amb els fills i tot, el més petit de sis setmanes al cotxet. Éren cinc de casa i per això vam arribar a ser 1.200.000 al carrer, demanant l’amnistia, com ara.

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
10.09.2023  ·  22:33

D’acord amb el contingut, però cal no oblidar que l’11 de setembre commemorem la gesta dels defensors de Barcelona el 1714.

Eduard Elias
Eduard Elias
10.09.2023  ·  22:49

PROU SUBMISSIÓ!
GOVERN DIMISSIÓ!

(Com que demà faig de voluntari i, amb l’armilla de l’ANC, no podré cridar consignes, ho faig ara i aquí)

Crideu per mi! mentre jo m’ocupo que la manifa vagi bé.

Ramon Perera
Ramon Perera
10.09.2023  ·  22:57

Aquest dilluns serà un dia de picadors de pedra.
I quan hi ha picadors de pedra, la cosa està viva.

Joan Font
Joan Font
10.09.2023  ·  23:18

PROU SUBMISSIÓ. GOVERN DIMISSIÓ

SERGI ORTIZ
SERGI ORTIZ
10.09.2023  ·  23:23

Com t’agrada animar el galliner…! 🙂

Aquest any és simplement un any més, i anem sumant! Que dom el hàmster a la roda, amb la samarreta, la manifestació espectacke, els discursos, i una miica una mica cara d’enfadats.

Les persones hi aniran casi casi per tradició, per cridar que són independentistes, independentment del que digui l’ANC, obviant que la majoria al Parlament, representa que ja hi és.

I l’any que ve serà importantíssim tornar-hi, l’any que ve sobretot

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
11.09.2023  ·  00:05

Cada dia que passa es veu més clar que per salvar la llengua i, en conseqüència, el Pais, l’única, autonomia que ens val és la de Portugal.
Activem-nos sense rancunies, i demà tothom a la manifestació!!!

javier velasco
javier velasco
11.09.2023  ·  00:07

Bona nit des del País Valencià.
Ésta és la 1a vegada que hi escric, fa poc de temps que en sóc subscriptor.
Em vaig fer-ne bàsicament per 2 motius : l’un per, donar suport a un projecte de comunicació informativa independent, plural i obert, tan necessari en estos temps de desinformació, mentida, ignorància i vulgaritat cultural generalitzada.
I com a 2n motiu per intentar de donar una visió, diguem-ne surenya ( “Southern Man”, by N.Y. gran cançó; ho sent, m’ha vingut al cap tot d’una), de l’actualitat social i política que compartim valencians, catalans i illencs ( o “bacavesos” ? …algú va dir).
Per ara simplement donar suport a la vostra Diada de l’11 de setembre com a germá d’un País desfet i en descomposicíó.
Un altre dia parlaria dels nostres tres països germans, dits per alguns “Països Catalans”.
Hi intentaré explicar el perquè esta denominació ens ha fet tant de mal a “Nosaltres els Valencians” i va frustrar una recuperació nacional valenciana tan potent i forta com la que vam tindre als anys 60/70
Salut i que tingueu una gran DIADA!!

Secundí Mollà
Secundí Mollà
11.09.2023  ·  00:22

Aquest 11 de Setembre tornarem a convertir Barcelona en un riu de gent.
M’agrada el lema:
PROU SUBMISSIÓ. GOVERN DIMISSIÓ.
Ens veurem al carrer.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
11.09.2023  ·  00:42

Parlarem, Vicent, no en dubtis. Parlarem i clar. De fet sempre hem parlat , però no sempre s’ens ha volgut escoltar. Els politics tenen tendència a caure en un supremacisme estúpid: “què sap la gent? no sap res ” ” si sabessin el que passa…” , “hem de fer-ho pel bé de la gent”….etc, etc.Supremacisme i paternalisme que no van enlloc. Perquè la gent sí que sabem, i si no ho intuim i sempre ho endevinem. Tingueu present que les forces que no ens volen lliures les patim cada dia, les 24 hores de cada dia; i reflexionant un mínim no és difïcil treure’n les conclusions lògiques. La massa trenim un aventatge: som molt més lliures del que sembla i no és tan fàcil enganyar-nos, si no volem. I a Catalunya fa estona que no volem més enganys i mentides. I com que els poders institucionals mai tenen prou poder com per controlar centenars de milers de ciutadans, fem i cridem el que ens sembla bé. Res hi val: ni Pegasus, ni infiltrats, ni secretes, ni res de res; mai han servit de res. Com no van servir per aturar la revolució a Rússia, malgrat la policia zarista ho sabia tot i tenia controlats tots els insurgents fei molt temps, ni cap altre revolució; ni serviran per aturar la independència de Catalunya

Som lliures, més del que voldrien, i parlarem com hem parlat sempre: clar i català!

Via Fora els repressors colonialistes! I els seus acòlits!

Josep Pericas
Josep Pericas
11.09.2023  ·  00:46

No hi podré ser, a la manifestació de la diada. Demano a qui hi pugui anar que s’evitin els lemes i càntics derrotistes, del tipus “1 d’octubre, ni oblit ni perdó”. Com plorant perquè ens van atonyinar. No senyor, aquell dia vam guanyar, ells van ser derrotats, i el preu no va ser pas tan alt (comparem amb Ucraïna).

Vaig proposar el lema “GENT MOBILITZADA, ESPANYA DERROTADA”. O a dues veus: “1 d’octubre: GENT MOBILITZADA, ESPANYA DERROTADA”

Que trobo que resumeix el que va passar l’1 doctubre, resumeix un programa d’acció, i impulsa una moral de victòria.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
11.09.2023  ·  01:36

Hi estic d’acord amb els que volen GOVERN DIMISSIÓ.

A veure si fem fora aquest governet de la senyoreta Pepis i aquest President de la Generalitzat, usurpador, que ens avergonyeix i ens humilia, humiliant-se.

I fora aquesta cúpula d’ERC qye tant de mal esta fent a Catalunya .

Que vinguin, que vinguin a la manifestació, que els hi donarem el que es mereixen.

Lluis Molist
Lluis Molist
11.09.2023  ·  02:17

Si la gent parlara al carrer, i tant que parlarà………….GOVERN DIMISSIÓ…………….GOVERN DIMISSIÓ…………..i vinga xiulets.

Puigdemont president !! IN INDA iNDEPENDENCIA JA !!!!

Axo escoltarem al carrer

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
11.09.2023  ·  06:29

Em sumo a la pancarta “Prou submissió, govern dimissió”. Benvingut Javier Velasco 00:07. Salut.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
11.09.2023  ·  07:04

Bona Diada des del Canadà!

Salvador Aregall
Salvador Aregall
11.09.2023  ·  07:45

Ens veiem al carrer, més confusos que mai, plens d’incògnites però sense cap dubte de la necessitat de la nostra presència i de l’existència de l’ANC. Ferran Mascarell ha escrit una sèrie de 10 articles al diari el món.cat durant les darreres setmanes. Fa un enfocament realista i molt interesant de la història recent del moviment independentista i fa propostes de futur. Crec que cal llegir-ho, si no ho heu fet ja. Jo els he recopilat i us deixo un enllaç perquè hi podeu accedir.
Molt bona diada a tots
https://drive.google.com/file/d/1KZ4medklU3fLtAr0haxEtBdTyl8rQLH2/view?usp=sharing

Miquel Puig
Miquel Puig
11.09.2023  ·  08:06

PROU SUBMISSIÓ! GOVERN DIMISSIÓ!

virgínia ayuste
virgínia ayuste
11.09.2023  ·  08:28

Anar a la manifestació reivindicant els drets dels independentistes, també és dir-los a la cara: Què us heu cregut, Sánchez, Yolanda, Feijóo, Abascal, Felip VI?, els partits independentistes a vegades (com a vosaltres us agrada i fomenteu) se les foten, però la ciutadania independentista i la que se sent republicana, quan convé omple les places i carrers exigint que el dret a decidir també es faci dins d’una democràcia lliure d’entrebancs imperialistes i feixistes.

Pep Agulló
Pep Agulló
11.09.2023  ·  08:44

M’afegeixo:
PROU SUBMISSIÓ!
GOVERN DIMISSIÓ!

joan rovira
joan rovira
11.09.2023  ·  09:07

M’afegeixo, també:

PROU SUBMISSIÓ!
GOVERN DIMISSIÓ!

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
11.09.2023  ·  09:15

Carai Partal!
Ben amagat tens l’11 de setembre a Vilaweb de bon matí.

Jordi Muñoz
Jordi Muñoz
11.09.2023  ·  09:15

El que va provocar la sortida de Junts del govern no va ser la Diada de l’any passat. Va ser la consulta interna als afiliats i afiliades del partit (impulsada per la seva presidenta, Laura Borràs) després que una auditoria va confirmar que ERC estava incomplint el pacte de govern.
Ni manifestacions, ni Diades, ni ANCs

Víctor Torguet
Víctor Torguet
11.09.2023  ·  09:18

PROU SUBMISSIÓ!
GOVERN DIMISSIÓ!

Qui vulgui veure la concentració de les 11 darreres Diades com quelcom diferent a un crit del Poble contra les cadenes espanyoles que ofeguen Catalunya, encara no ha entès res. I com que avui la protesta serà llarga (com sempre) tenim també temps per no oblidar a tots qui ens han traït (no només ERC). Per això afegiré els crits de:

POLITICS TRAÏDORS FORA !
INDEPENDÈNCIA ARA !

Fins desprès…

Victor Serra
Victor Serra
11.09.2023  ·  09:35

Hem perdut tot un cicle electoral, hem malbaratat una majoria del 52% . Sortir de mani a cridar quatre consignes està molt bé però no enredem més a la gent . Els efectes que té són limitats si no hi ha una acció política i una estratègia intel.ligent al darrere. I ara no hi és. La casualitat ha volgut que els escons de Junts, malgrat el seu desastrós resultat, siguin decissius. Aquí és on ens juguem les garrofes en aquest moment.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
11.09.2023  ·  09:44

GOVERN AUTONOMO.BORBONIC DEL JUNQUERAS, edpañoles todos. Erc fa fàstic, son epñole

Ramon Mir
Ramon Mir
11.09.2023  ·  09:52

Gràcies, senyor Vicens, pels seus ànims. Li voldria preguntar si sap alguna cosa referent a la prohibició de la Diputació al CEO de fer enquestes en determinades zones de tall indepedentista. És veritat? De qui depèn el CEO ?

Jaume Borràs
Jaume Borràs
11.09.2023  ·  10:20

!!!!! PRO SUMISSIÓ GOVERN DIMISSIÓ !!!!!

Jaume Vall
Jaume Vall
11.09.2023  ·  10:31

M afegeixo.
PROU SUBMISSIÓ !!
GOVERN, DIMISSIÓ !!

i afegeixo:

LLIBERTAT, AMNISTIA.. I AUTODETERMINACIÓ !!!

pep gaya
pep gaya
11.09.2023  ·  10:55

Visca Catalunya lliure i sobirana! Visca la República catalana! Tots a la mani! Els carrers seran sempre nostres!

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
11.09.2023  ·  12:00

M afegeixo.
PROU SUBMISSIÓ !!
GOVERN, DIMISSIÓ !!

Benvingut Javier Velasco i gràcies. 00:07

Manuel Satorra
Manuel Satorra
11.09.2023  ·  12:59

Necessitem la força del nostre PRESIDENT i la dimissió d’aquest govern col-laboracioniste i traïdor

Carles Blas
Carles Blas
11.09.2023  ·  13:49

Un més
PROU SUBMISSIÓ!
GOVERN DIMISSIÓ!

Tomas Pérez
Tomas Pérez
11.09.2023  ·  14:23

PROU SUBMISSIÓ. GOVERN DIMISSIÓ

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
11.09.2023  ·  14:37

Gràcies, Vicent Partal. Malauradament no he pogut assistir a la convocatòria de l’ANC, però al balcó de casa meva hi tinc penjades tres estelades. Visca Catalunya lliure.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
11.09.2023  ·  15:05

Ens veiem al carrer!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
11.09.2023  ·  15:43

PROU SUBMISSIÓ !!
GOVERN, DIMISSIÓ !!

PROU, PROU, PROU GOVERN EGOISTA!!

Josep Gualló
Josep Gualló
11.09.2023  ·  16:07

Comperteixo l’aclariment de’n Jordi Muñoz. 09:15

Dit aixo, PROU SUBMISSIÓ !!!
GOVERN DIMISSIÓ !!!

Ramon Pamies
Ramon Pamies
11.09.2023  ·  16:33

Prou submissió, governet dimissió!

Aleix Gaus
Aleix Gaus
11.09.2023  ·  21:20

No tinc cap dupte el carrer és la que fa pressió i seguirem fent pressió. Moltes gràcies a L´ANC i també moltes gràcies sr Partal com sempre tant brillant seguim

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any