04.02.2025 - 01:50
|
Actualització: 04.02.2025 - 08:20
Ahir la Barcelona Wine Week (BWW) va obrir les portes a Montjuïc i va destinar un dels seus espais de tastos i ponències, el Workshop del pavelló 8, a oferir la final del concurs de millor sommelier de Catalunya 2025. El guanyador va ser Cyril Vermuelen, que treballa de maître sommelier al Celler de Can Roca d’ençà del 2016. En foren finalistes Anna Casabonna, sommelier i enòloga de Juvé & Camps, i Chus Brions, sommelier dedicada a l’àmbit de la formació i la consultoria. Enguany el concurs ha tingut deu participants.
Cyril Vermuelen és format a l’Hotel Escola de Ter Duinen de Bruges (Flandes) i certificat per la Court of Masters Sommeliers de Londres. Es va estrenar laboralment en establiments belgues com Karmeliet, L’Air du Temps, Maquinze i l’Hostellerie Saint Nicolas. El 2022 va obtenir el premi a l’excel·lència jove sommelier Vereeniging Vlaamse Sommeliers VZW.
Vermuelen va dir que allò que havia trobat més complicat del concurs havia estat la tensió i la prova de tast, per a definir exactament la zona de procedència de cada vi. I la prova en què va gaudir més fou la prova final del maridatge, dins la qual hi havia algunes sorpreses amb dificultat. Fent costat a Vermuelen hi havia la guanyadora de l’any passat, la seva companya professional Marta Cortizas, millor sommelier de Catalunya 2024. Tots dos són ben joves.

En la final pràctica hi hagué el maridatge amb la prova sorpresa, prova de servei, tast i identificació de productes, correcció d’una carta errònia, presa de comanda i maridatge, decantació i estil. El jurat professional que avaluava les proves era format per la presidenta de l’ACS, Anna Vicens; Carles Aymerich, campió d’Espanya 2009; Ferran Vila, campió d’Espanya 2022; Josep Pelegrin, campió d’Espanya 2016; María Aso, representant de l’Associació de Sommeliers de Sèrbia; Adolf Gómez, campió d’Espanya 1998-2001; i Evgeniya Shibaeva, sommelier del restaurant Disfrutar.
Cada quatre anys el concurs de millor sommelier de Catalunya es fa dins la BWW, el lloc on, per uns dies, bull la vida vinícola. Com que el concurs es fa cada any en un indret diferent de les demarcacions de Lleida, de Tarragona i de Girona, quan toca a Barcelona es fa coincidir amb aquest esdeveniment.
Els premis de la Nit del Sommelier
L’Associació Catalana de Sommeliers, que organitza el concurs, també va celebrar ahir la Nit del Sommelier, en què es van atorgar els premis anuals. Enguany s’ha destacat amb el premi Trajectòria Ignasi Pinedo, director comercial de Castell d’Encús fins fa poques setmanes; la periodista i escriptora Empar Moliner, conductora del programa Tast vertical de Catalunya Ràdio, com a millor comunicadora; Can Calopa, masia centenària de Collserola que impulsa la cooperativa l’Olivera, és la millor iniciativa social en el món del vi; Heretat Mas Oller ha estat guardonada per la millor oferta enoturística; la millor sala ha estat el restaurant Disfrutar de Barcelona, considerat millor restaurant del món des del 2024; i s’ha distingit com a soci d’honor Pedro Ballesteros (MW).