10 propostes perquè descobriu els tresors de la Barcelona Wine Week

  • Del 6 al 8 de febrer es fa a Fira de Barcelona a Montjuïc, amb més de vuit-cents cellers i setanta segells de qualitat

VilaWeb
Montserrat Serra
04.02.2023 - 21:50
Actualització: 05.02.2023 - 18:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els números de la tercera Barcelona Wine Week (BWW), normalitzada del tot, sembla que indiquen la consolidació d’aquesta fira vinícola, que és una cita ineludible per a bona part dels cellers del país i de l’estat espanyol. S’aplegaran 828 cellers expositors, cosa que representa un creixement del 27% amb relació a l’any passat, i 70 segells de qualitat. La primera gran cita de l’any del sector se centra a destacar i aportar coneixement sobre els sòls vinícoles de la península, alhora que analitza alguns envits de futur de la indústria vitivinícola, centrada sobretot a reduir les emissions de carboni i combatre el canvi climàtic. També s’opta perquè el saló sigui un gran fòrum de negoci en l’àmbit de l’exportació.

BWW ha elaborat un programa de tasts i col·loquis, dels quals us oferim una selecció:

Dilluns 6 de febrer ales 12.00, Sala Príncep
Caves d’elaboració integral: el distintiu de prestigi abraçat a la singularitat del terroir
Amb el Master of Wine Pedro Ballesteros i Robert Duran, cap de sommelieria al The Singapore Club.
Recorregut pels caves més representatius de cadascun dels catorze elaboradors integrals que té actualment la D.O. Cava (Agustí Torelló Mata, Alta Alella, Avinyó, Bodegas Escudero, Can Suriol, Celler Carles Andreu, Gatell, Giró del Gorner, Juvé & Camps, Parató Vinícola, Parés Baltà, Torné & Bel, Vins el Cep i Vins Família Ferrer), posant en relleu la vinculació amb el sòl, la vinya i l’esplendidesa de les seves varietats autòctones.

Dilluns, 6 de febrer, a les 13.30, Sala Príncep
Els “7 magnífics” del meravellós Priorat
El sommelier i periodista Ramon Francàs tria els seus set vins de màxima excel·lència del Priorat, destacats i aplaudits per Parker.

Dilluns, 6 de febrer, a les 18.00, Tasting Area
Sòls pobres, vins rics. La diversitat DOP Alacant
Un tast de vins que provenen de sòl amb vinya a altitud zero, com ara els moscatells i messegueres del Parc Natural de la Mata i les vinyes al costat de la mar en la zona de la Marina Alta; a sòls extremadament pobres, de calcàries antigues, capaços d’albergar la vida de vinyes de monestrell en secà. També vinyes de més de sis-cents metres d’altitud davant de la mar. Valls on arriba la humitat i corredors de vent per on juga el llevant, el gregal, i més vents mariners canviants i diversos.
Amb Pedro Ballesteros MW; Jose Juan Reus, president del CRDOP Alacant; David Carbonell, enòleg; Colección Toneles Centenarios Pepe Mendoza, enòleg i viticultor de Casa Agrícola.

Dimarts, 7 de febrer, a les 11:25, Speakers’ Corner
El vi i els ODS

Amb Carlos Carrión, president de Paco & Lola; Cinta Bosch, gerent de sostenibilitat d’AECOC; Isabel Hernández, gerent de Bodegas Fontana.
Analitzaran els Objectius de Desenvolupament Sostenible mirant cap al 2030, quins són els àmbits d’actuació més urgents i quins són els projectes que s’han desenvolupat per treballar pel compliment dels ODS (la cura pel medi, el benestar de les persones, la responsabilitat social del sector…).

Dimarts, 7 de febrer, a les 12:00, Sala Príncep
El nous vinyaters i les seves terres
A càrrec de Luís Gutiérrez, tastador de la revista Wine Advocate Robert Parker Spain i autor del llibre Los nuevos vinyadores.
Es tastaran sis vins de l’estat espanyol, elaborats per una nova generació de vitivinicultors units per la passió: passió pel vi, passió pel camp, passió per la vinya, passió per les tradicions, passió pel que fan, passió per la gastronomia, passió per la vida.

Dimarts, 7 de febrer, a les 16:30, Sala Príncep
Els vins de Finca Qualificada. La força del terrer
Es tastaran deu vins de Finca Qualificada, concretament dels cellers Clos Mogador, Vall Llach, Mas d’en Gil, Edetària, Vinyes Domènech, Abadal, Oller del Mas, Jean Leon, Olivardots i Eudald Massana. Presentarà el tast la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, i el conduirà el sommelier Ferran Centelles. Hi intervindrà un representant de cada celler.

Dimarts, 7 de febrer, a les 16:30, Tasting Area
Sòls tan singulars com indomables
Amb Ruth Troyano, periodista i sommelier que moderarà una taula rodona formada per Sara Pérez, enòloga del celler Clos Marinet; Esmeralda García, enòloga del celler del mateix nom; i Cristina Yagüe, enòloga del celler Anonimas Wines.

Dimecres, 8 de febrer, a les 10:30, a la Tasting Area
La relació entre la vegetació del terrer i les aromes del vi. Projecte Biodiversitat
Es mostraran els resultats d’un projecte desenvolupat per l’INCAVI que explica com el paisatge botànic entorn de les vinyes influencia les aromes dels vins que s’hi elaboren. Es tastaran vins dels cellers que formen part d’aquest projecte i es compararan amb el perfum del seu paisatge: Vinyes Domènech, Castell de Peralada, la Fou, la Gravera, Huguet de Can Feixes.

Dimecres, 8 de febrer, a les 12:00, a la Tasting Area
Tres terres, infinites realitats
Amb els enòlegs Álvaro Palacios i Ricardo P. Palacios.
Priorat i Bierzo són dues de les grans regions vitivinícoles que han evolucionat i treballat més en la classificació dels seus municipis, paratges i parcel·les. Álvaro i Ricardo Palacios són dos dels responsables d’aquesta feina minuciosa per a elaborar vins d’excel·lència.

Dimecres, 8 de febrer, de 19.00 a 22.00, Palau de Pedralbes
Dones del vi
Es podran tastar vins elaborats per trenta-cinc dones que són al capdavant de cellers, d’una vintena són de les quals més del país. No forma part de la BWW, però és una bona manera de cloure la fira. Entrada única d’onze euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes