ERC i Junts, o com perdre credibilitat demanant favors per tenir un grup parlamentari propi

  • Quan fan passar els interessos privatius de l’estructura partidista per sobre de la lògica política i ideològica, els partits independentistes, molt especialment Junts, en aquest cas, perden credibilitat davant uns electors cansats i decebuts

Vicent Partal
24.08.2023 - 21:40
Actualització: 25.08.2023 - 07:31
VilaWeb
Miriam Nogueras entra al congrés espanyol, el 17 d'agost (fotografia: Juan Carlos Hidalgo).
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Ja sabíem de feia dies que Sumar cediria dos diputats a Esquerra Republicana a fi que tingués un grup parlamentari propi al congrés espanyol. I ahir es va saber que el PSOE cediria quatre diputats a Junts a fi que també en tingués. La transacció és lamentable, terrible i posa en relleu fins a quin punt la classe política catalana no escolta i és allunyada dels sentiments dels seus electors i de la majoria de la població.

Tal com expliquem en aquest article, hi ha dues raons bàsiques que se solen invocar per justificar que necessites tenir un grup parlamentari propi a Madrid. La primera i la més raonable és que et dóna la possibilitat de parlar més sovint a la tribuna i participar en debats i negociacions.

Però la segona és molt més crua: tenir un grup parlamentari propi són molts diners. Bàsicament, cada grup parlamentari del congrés espanyol rep uns 30.000 euros mensuals més 1.700 per cada diputat, i pot contractar assessors i personal del grup a càrrec del congrés. Però resulta que també cal tenir grup parlamentari propi per a cobrar la subvenció prevista per a finançar l’enviament de propaganda electoral. Aquesta subvenció és de 0,18 euros per elector. Per elector en general –atès que la propaganda arriba a tothom–, no pas per votant propi. De manera que parlem, pam amunt pam avall, d’un milió d’euros per a cada partit.

El problema, en aquest moment i en aquest país, és que allò que en un altre lloc i dia seria un obscur debat gairebé tècnic –objecte d’escrutini tan sols per a unes poques persones molt endins dels mecanismes de la política– ací no ho és.

La gent, el votant, està massa enfadat com per entendre una cosa així. Perquè hi ha una manca evident de credibilitat de la classe política, en concret de la classe política independentista. Manca de credibilitat que accions com aquesta no fan sinó posar en relleu, des del moment que fan passar els interessos privatius de l’estructura del partit per davant de la lògica política i ideològica. I en aquesta ocasió, especialment, en el cas de Junts –per la novetat i per la rotunditat amb què deien que farien coses diferents de les que Esquerra havia fet aquests darrers anys.

Parlar de confrontació mentre pactes favors amb el partit del 155 no és gens coherent. Perquè els favors, per més històries que ens vulguen explicar, es cobren; sempre s’acaben cobrant.

Dir que seràs capaç de fer una negociació forta perquè ets lliure d’hipoteques i no t’importa anar a noves eleccions és completament contradictori amb el missatge que envies quan demanes favors al PSOE per tenir un grup propi… en aquesta mateixa legislatura!

I cau pel seu propi pes, perquè ningú no pot entendre quina lògica té vantar-se que les coses han canviat i ara el PSOE és ostatge de l’independentisme –al revés d’allò que passava fins ara– i tot seguit fer-se ostatge seu, perquè li deus el fet de tenir grup parlamentari propi.

La pregunta, en resum, és si els diners i la visibilitat paguen la pena al costat de la decepció i la pèrdua de credibilitat que causa una decisió com aquesta.

He dit al començament que la classe política catalana no escolta. És el que em sembla més greu de tot plegat. Perquè costa de creure que després de dues abstencions tan multitudinàries com les que s’han viscut en les passades eleccions municipals i espanyoles, i després de tantes crítiques fonamentades sobre allò que ha passat aquests darrers sis anys, ERC i Junts no extremen la sensibilitat cap als detalls que, precisament, han allunyat bona part de la base independentista de la política institucional. Cosa que diu molt de la bombolla en què viuen.

 

PS1. Aquesta setmana fa cinquanta anys que va haver-hi un estrany robatori a la capital de Suècia que va originar el concepte de “síndrome d’Estocolm”. Avui us oferim un magnífic reportatge de Donald Beaulieu sobre aquell robatori i les conseqüències que va tenir. El trobareu ací.

PS2. També us recomane aquesta entrevista a Teresa Cabré, presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans, que es mostra molt contundent sobre la polèmica engegada pel PSOE d’anomenar “català-valencià” el català.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
24.08.2023  ·  21:53

Sembla mentida. Però tal i com van. mai recuperaran cap dels vots perduts. Des de Madrid els faran fora per innecessaris. Més prompte que tard.

Carles Serra
Carles Serra
24.08.2023  ·  22:13

Gràcies Vicent per fer un anàlisi que molts subcriptors coincidim a tu; prepara’t pels adoradors dels partits.
La fotografia d’aquesta Noguera ja ho diu tot.
El cinisme i la mentida per bandera Vicent.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
24.08.2023  ·  22:13

A pastar!

Ramon Perera
Ramon Perera
24.08.2023  ·  22:14

Durant tota la tarda pensava que l’editorial d’avui hauria de tractar el tema dels grups parlamentaris d’ERC i de Junts. I sí, és així.
Subscric tots els punts de l’editorial.
Estem fins al capdamunt d’aquests partits. No sé qué passarà, però tinc la impressió de que molta gent ens revoltarem.

Pep Agulló
Pep Agulló
24.08.2023  ·  22:14

I DONCS L’AMENAÇA QUE HAVIA DE DOBLEGAR ALS PARTITS INDEPENDENTISTES…

Si no escolten… l’abstenció, han siguts vots purament testimonials…

Caldria un balanç d’un fet polític tant destacat per VilaWeb.

Mati Sancho
Mati Sancho
24.08.2023  ·  22:15

Dura poc l’alegria en casa del pobre.

Continuarà el president Puigdemont sent una cara visible de Junts? Si ho fa, hauria de deixar la presidència del CdR.

M.Teresa Cufí
M.Teresa Cufí
24.08.2023  ·  22:19

Sembla mentida q ens menystinguin d’ squesta manera.Ja vaig dubtar quan els vaig votar..m’ ho temia.
La clase politica no ens representa.
Q els passa? Perden el nord quan arriven a Madrid o ja son aixi de fabrica?

Joan Benet
Joan Benet
24.08.2023  ·  22:19

A seguir abstenint-se fins que aparegui gent diferent.
És el que tants cops s’ha repetit a aquesta tribuna: un cop tenen el teu vot, com diuen al meu poble, ara busca qui t’ha pegat

Enric Colet
Enric Colet
24.08.2023  ·  22:21

Crec Vicent que ets massa escrupulos. Amb l’estat estem en guerra, i a la guerra s’han d’acceptar moltes coses que en la nostra vida normal no acceptariem. Que els partits independentistes treguin el que puguin de l’estat em sembla perfecte, una altre cosa es si ho fan servir per la causa de Catalunya o no, però aquest es un altre problema. L’estat per espiar-nos prostitueix policies, nosaltres estem disposats a fer el mateix? Fins que no estiguem disposats a “anar a totes” no estarem preparats per guanyar la independència. De fet, crec que el dia que estiguem disposats a anar a totes, en el marc geopolític actual, serem independents.

Berta Carulla
Berta Carulla
24.08.2023  ·  22:21

Sembla que només us interessi acontentar la parròquia.

El que heu fet és el més fàcil. El més difícil i profitós hauria estat fer el contrari, benvolgut director. Quan es tracta d’endormiscar-nos amb relats afalagadors hi ets, alegre i lluminós.. quan és necessari en canvi que us quadreu pel país, que brandeu l’espasa llavors feu figa, us disperseu, punxeu desesperantment.

Junts cobra el suport a la presidència de la Mesa. I el-que-cobra-és-imprescindible per a dur a terme el que s’ha proposat, ni més ni menys. A què anem si no, a fer el préssec?

Fa molta pena que tots plegats us arrossegueu pel fang del relat més injust, que més a la contra ens va, i que més li interessa a l’Estat.

Tot acaba de començar. Després d’aquests anys sabem que no es pot comptar amb ER ni confiar en ER, però potser caldria una certa perspectiva per a fer balanç abans de llançar a la foguera l’altra part, Junts, no? Amb permís dels guionistes de la claveguera, clar, que estan encantats amb la vostra vehemència.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
24.08.2023  ·  22:22

L’abstenció els ha castigat per traïdors, i el que no han obtingut amb vots ho obtenen de l’enemic… com traïdors que són. Però els diners il·legítims que tindran gràcies al PSOE són dels nostres impostos. Pot ser això legal?

Ventura Mallol
Ventura Mallol
24.08.2023  ·  22:28

En Puigdemont ha sigut capaç de negociar aixo???????
M,ha caigut del pedestal …

Josep Maria Boixareu
Josep Maria Boixareu
24.08.2023  ·  22:30

Porca misèria!

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
24.08.2023  ·  22:31

Quan Junts amb els seus vots recolzi la investidura d’en Sanchez,els independentistes que aproven la seva actuació,com ho justificaran?.Els culpables serem els abstencionistes?.Puigdemont va dir que’l seu partit no devia res a ningu,dons a partir d’avui ja deu els grups parlamentaris del “congreso”i del “senado”.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
24.08.2023  ·  22:35

Davant la decepció acumulada pel votant indepe, un fet com aquest no és ben rebut. Ara bé, crec que es pot entendre com a part del pacte per la presidència del congrés. Em preocupa més el que pugui passar en la negociació de la investidura. El plom que representa “perdre” (ho dic així perque de moment encara no s’ha guanyat res) les condicions del pacte del congrés, quan tot fa pensar que el NO s’acabarà imposant. Una negociació endimoniada, en la que Junts s’ho juga gairebé tot. Ep, amb permís dels Tamayos !

Carlota Lasierra
Carlota Lasierra
24.08.2023  ·  22:35

Totalment d’acord amb el comentari de la Berta Carulla. No siguem ingenus si us plau. Si som a Madrid és per aprofitar tots els recursos que es puguin per avançar. A canvi de la mesa, el grup parlamentari, això és una negociació. I els diners són nostres, i tant, només faltaria que a sobre no els reclamen. La independència la farem des de dins fent servir les seves eines. Aprofitem-ho al màxim! Vicent avui penso que t’has equivocat.

Antonia Codina
Antonia Codina
24.08.2023  ·  22:37

Està molt bé que critiquem a JXC segons el que facin o deixin de fer. D’ERC, per mi ja el tinc arraconat en l’armari dels mals endreços. Tornem amb JXC, si renuncien a tot, tenir grup propi, a les dues peticions la d’amnistia i referèndum, llavors tots els que no us està bé, sortireu al carrer per defensar la DUI? O com ho penseu fer això de la independència? Ja direu alguna cosa, més que res per seguir-vos

Alfons Collado
Alfons Collado
24.08.2023  ·  22:40

Crec que Partal en aquesta ocasió s’equivoca intenciónadament per pressionar a Junts.
Aquest acord per facilitar el Grup Parlamentari forma part dels Acords de la Mesa del Congreso. Recordeu que en el Comunicat de Junts, sobre l’Acord, 4 punts, ja donaven entendre que havien més coses

MIQUEL FIGUERAS
MIQUEL FIGUERAS
24.08.2023  ·  22:40

No vull ser ingenu, però van dir que volien cobrar a la bestreta i han programat la investidura per a finals de setembre per tal que unes, hipotètiques, eleccions no s’escaiguin el període de Nadal. Tampoc no crec que aquests processistes siguin tan enzes per fer-se l’hara-kiri i passar a la història com els polítics més indignes i ignominiosos que hagi tingut mai Catalunya. De moment em reservo l’opinió sobre l’enllaç de tot plegat.

Xavier Vila
Xavier Vila
24.08.2023  ·  22:42

Comptat i debatut, molt haurien de cambiar les coses per què els del 155 no assolissin la pròxima presidència a la Generalitat.
Això és una opció per la que ER porta uns quants anys treballant ( potser a canvi de l’indult?)
Ara sembla que JUNTS també s’hi ha sumat i m’agradaria de tot cor equivocar-me. Temps al temps, falta prespectiva, però de moment els esdeveniments recents fan molta mala cara.

Lluis Sitjas
Lluis Sitjas
24.08.2023  ·  22:45

Avui m.ha decebut l.editorial.Normalment hi disfruto i m.agrada. Estic d.acord amb la Berta Carulla

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
24.08.2023  ·  22:46

Aconseguirem la independència malgrat els “nostres”? propis polítics.
Cada cop més, la llista cívica sembla inevitable per rescatar el país del fons del pou a on l’han abocat la mediocritat dels partits polítics.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
24.08.2023  ·  22:48

Crec que és cert el que diuen alguns comentaristes de que no és “evident” que el pacte aquest sia fet amb mala voluntat, però els qui tal cosa diuen crec que s’equivoquen quan en conclouen que diuen que esperem a veure què en fan: per molt bona voluntat que hi haguera a darrera seria igualment una greu equivocació, perque en aquests moments allò més urgent és recobrar l’empenta de la gent, decebuda una vegada i una altra per les claudicacions dels líders. La poalada d’aigua gelada que fa caure això de pactar amb els botxins del 17A, damunt l’esquena de molta de la gent que fa temps que s’esforça en no perdre la moral, fa molt més mal; si el pacte aqueix fa guanyar un milió d’euros per a la causa, l’enfonsament de la moral que provoca en molta de gent en farà perdre molts més.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
24.08.2023  ·  22:54

Portem més d’un mes dient-los que havíem de convertir españa en un frenopàtic.

Fer-los esdevindre carabasses.

Que acabàrem enguerrant-los i fent-los faccions enfrontades i a la primera de canvi els han girat a ells l’escaquer i els estan fent escac mat.

Els hi han posat el mos a la boca i ells tenen les regnes, com a les haques de llaurar. Quan no els convinga desmuntaran eixos grups retirant-los aquesta “ajudeta” interessada.

Hi n’han picat l’ham i l’avarícia els ha mort. S’han empassat l’ham, l’esquer i el suro com si foren tenques famolenques.

Em recorden aquell acudit escatològic d’una parella de gent gran a la cafeteria:

Ella: M’acabe de tirar un petet d’eixos que no fan soroll. Què faig? Dissimule?

Ell: tu, ara dissimula, però només en acabant de berenar anirem a canviar les bateries del Sonetone.

Josep Blesa (València)

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
24.08.2023  ·  22:55

Doncs malgrat el diguin en Vicent Partal i uns quants comentaristes, trobo que tant JxCat com ERC fan molt ben fet acceptant la cessió de diputats per fer grup propi. Segurament forma part de les negociacions per a la presidència del Congrés.
Em sembla una editorial una mica abrandada i precipitada. No hagués estat millor esperar al final de les negociacions?
Aprofito l’avinentesa per demanar a VW què espera per fer una entrevista en profunditat al MHP Puigdemont. Us fa por? No sintonizeu prou? Què us passa?
Salut i força !!*!!

Joan J. ESTOQUERA
Joan J. ESTOQUERA
24.08.2023  ·  22:57

Bon editorial, ans és encara massa aviat per sentenciar tot plegat.
Estic d’acord amb la opinió d’Enric Colet.
A vegades, cal cedir en alguna cosa per tenir més força per guanyar més endavant.

Si deixem de banda els diners, que sembla que últimament és de l’únic de que ens queixem (i no sense raó), la importància d’aquesta qüestió podria situar-se en el fet de poder parlar en tribuna i tenir poder de negociació en el cas de ser elegit el candidat del PP per la intervenció de un “tamayazo”.
Cas poc probable, ans no impossible.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
24.08.2023  ·  23:00

Sempre diré que el problema de Junts és que té dues ànimes, una d’autonomista i una altra d’indepe. I el problema és que a la cúpula els indepes son quatre gats. La demostració és el que ha passat avui. Jo ja no puc definir a Junts més que com a un engrut incomestible. Mals actors, mal teatre. Millor que el públic se’n vagi de la sala.
Sobre ERC, era d’esperar. No donen per més. Bussiness as usual.

Albert Beltran
Albert Beltran
24.08.2023  ·  23:03

Gràcies Vicent per la teva anàlisi que molts dels teus lectors subscrivim. Una vegada més és molt trist veure com els partits independentistes catalans cauen, per quatre xavos, a les urpes dels partits hegemònics espanyols. Des d’avui ja no faran res en tota la legislatura, els tenen lligats de peus i mans.

manuel bonmatí
manuel bonmatí
24.08.2023  ·  23:05

Crec que això estava pactat quan es va negociar la Mesa del Congreso. Si és així, la cosa no és més greu que la resta d’acords que es van fer en aquell pacte. Convindria saber-ho del cert, perquè si no estava pactat abans, sí que seria molt greu.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
24.08.2023  ·  23:05

Hi ha comentaris a favor de JUNTS dient que, en realitat estan cobrant la Taula.
Pot ser.

I altres que diuen que hem d’anar a totes i ser tant malparits, corruptes, lladres i assassins com ells, sempre que no perdem de vista la nostra causa. La fi justifica els mitjans.
També pot ser. D’acord.

El problema és que ja tenim la mosca darrera l’orella de tant que ens han enganyat.
Amb la independència, amb l’apreteu, apreteu; amb l’ara cal ampliar la base, etc etc.

El problema és que ja no ens en refien d’ells i a la més petita sospita, quan el moviment és equívoc i s’envia un missatge contradictori com ara: confrontació democràtica però favors del PSC.

O català al Congrés i despres veiem que ja no serà immediat, perquè caldrà consens de tots els grups. I això ja posa molt nerviós.

O català a Europa però amb muoltissims entrebancs pel mig.

O comissions per investigar això o això altre, quan ja hem vist com acaben moltes comissions.

I que tot plegat envia un missatge equívoc a Europa que no és precissament el de Confrontació Democràtica.

M’agradaria equivocar-me. Res m’agradaris més.
Però tot plegat té mals pinta i s’endevina com si JUNTS seguissin el mateix camí que ERC.

I llavors és quan li dono tota la raó al Partal.
I al Costa.
I a L’ANC.
I a la Ponsatí.

I com diu un altre comentari, llavors és quan em cau Puigdemont del pedestal.

Serà veritat, com diuen, que és necessari, per higiene democràtica, que tots els que han intervingut en el Procés, cal que se’n vagin a casa i fer foc nou, amb idees noves i noves estratègies?

joan rovira
joan rovira
24.08.2023  ·  23:11

Sr. director, efectivament, la COMÈDIA COLONIAL utilitza la mentalitat retributiva de la partitocràcia per ocupar les institucions colonials amb les seves teranyines d’interessos professionals arreu de la nació sencera.

Concretament, a Catalunya les institucions que ningú vota i prenen les decisions estratègiques dels lobbies internacionals, espanyols i catalans de manera que es discuteixen al matí al Parlament i a la tarda pacten.

(1) AMB
Sous càrrecs de confiança (coordinadors):
https://www.elnacional.cat/oneconomia/ca/economia/coordinadors-area-metropolitana-barcelona-supera-sou-pedro-sanchez_1081059_102.html
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha cobert 25 llocs de coordinadors d’àrea amb retribucions de fins a 115.720 euros bruts anuals.

(2) DIBA
Assessors/es tècnics de Presidència, d’àrees i de diputats/des amb delegació (web oficial)
https://www.diba.cat/ladiputacio/personal-eventual
Nivell Retribució mensual (uns vuitanta càrrecs)
N1 6.519,86 euros N2 6.222,87 euros N3 5.819,95 euros N4 5.393,15 euros N5 4.072,13 euros
N6 3.737,88 euros N7 3.318,87 euros N8 2.768,67 euros

(3) CZF, BR, TMB, TRAM, Turisme, Fira, etc.
Pendents de descodificar per la premsa lliure no gremial, encara.

CONCLUSIÓ
La gent de la muntanya, el camp, la mar, les fàbriques, les oficines i molta altra volen la independència, però, les classes dirigents agrupades en col•legis professionals infiltrats pels partits polítics no, encara.

Exactament, com les generacions anteriors. La diferència, aquest cop, vindrà al meu entendre de tres fronts: la Unió Europea (nou ordre), l’Estat espanyol (esgotament) i les Nacions perifèriques (ressorgir).

Pere Compañó
Pere Compañó
24.08.2023  ·  23:11

No tenia gaires esperances amb Junts i els seus fets només m’acaben de confirmar les sospites que tenia. Només fan política partidista de curta volada i els fa por enviar molta gent de carnet a l’aire (tan Junts, com Esquerra, com la CUP). A les eleccions autonòmiques, perquè seran autonòmiques, sí hi ha un partit que digui el que molts volem sentir, els agradarà… i segur que tots aquests que només pensen en el seu partit enlloc de Catalunya, els intentaran difamar… però els enviarem a la paperera de la Història. Ja només tinc l’esperança d’en Josep Costa.

Núria Coma
Núria Coma
24.08.2023  ·  23:11

Doncs justa la fusta.
Lamentablement es així.
Bon vent i barca nova, ja no se n pot aprofitar res d’això que en dèiem partits independentistes.
Tots a la diada !!*!!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
24.08.2023  ·  23:16

És, Vicent, la primera cosa que he pensat.

Però… també podria ser que Puigdemont sigui molt més intel·ligent del que pensem i té tot uns plans B i C guanyadors (que els pobres mortals normals no arriben a imaginar).

Junts, Puigdemont i Consell s’hi juguen TOTA la seva credibilitat.
Si no hi ha pla B o C, diré adéu-siau al Consell de la República.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
24.08.2023  ·  23:19

Totalment d’acord amb l’anàlisi.

Ramon Vendrell
Ramon Vendrell
24.08.2023  ·  23:33

Totalment d’acord amb la Berta Carulla, no estic d’acord que això sigui cap favor sinó degut a la negociació de la mesa, no hem parlat en ara de cap acord per l’investidura i per tant caldrà veure com es negocia això. També crec que cal aprofitar tots els avantatges que et dóna tenir grup propi per als interessos independentistes, sinó no calia anar a Madrid a fer política.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
24.08.2023  ·  23:37

JxC va perdre més de 20 milion d’€ al sortir del Govern de la Generalitat i ha deixat de guanyar un altre quantitat considerable per no pactar les Diputacions amb el PSC. O sigui, per diners no és: un milió d’€ és una ínfima part de la quantitat que ja han renunciat per no seguir les passes d’ERC i el seu autonomisme descarat.
Certament, no queda bé rebre “favors” del PSOE però pot ser una eina útil també per plantar cara des del faristol i ja era un deute per la Presidència del Congrés. Ja ho veurem.
S’ha de jutjar pels resultats i estem a la linea de sortida. A ERC se la jutja per tot el mal que ens ha fet en els darrers 6 anys estabilitzant Espanya, blanquejant-la i colaborant amb el PSOE en la nostre repressió, com la llei de disturbios. Podem dir algo similar, ni tant sols aproximat de JxC? Doncs, no els posem mai al mateix sac fins que els fets ho demostrin, cosa que no passarà mai, n’estic segur.

Daniel Llorca
Daniel Llorca
24.08.2023  ·  23:38

Benvolguts companys, si només és pels diners malament rai, però la negociació és encara ben oberta i ja veurem com acaba tot plegat. Si al final hi ha acord llavors opinarem si ha valgut i no la pena, i si no hi ha acord poder voldrà dir que han preferit no arribar a un bon acord. Vés a saber.
Tothom pot opinar ho que vulgui, i ho entenc perfectament, però jo prefereixo fer-ho més endavant, quan quedi clar com queda tot plegat.
Espero i desitjo sincerament que s’arribi a un gran acord per Catalunya i que sigui amb garanties de veritat, sinó faran el ridícul na vegada més.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
24.08.2023  ·  23:48

Un dels problemes greus que dificulta culminar amb èxit la independència és que el moviment independentista no hem estat capaços de bastir fonts potents de finançament. El pressupost conjunt de totes les entitats i partits no crec que arribi ni a 30M€ anuals incolent Omnium i les caixes de solidaritat.

És cert que queda malamanet acceptar un milionet d’euros de l’estat espanyol, que això, en el context i l’ambient actual del moviement independentista, fa molt de mal a la imatge dels partits que ho accepten. Però és un milió d’euros més que tenim nosaltres i un milió d’euros menys que té l’enemic.

Amb un enemic que maneja un pressupost de centenars de miliers de milions estaria bé de posar-nos le piles per aconseguir fonts de finaçament que nodrissin la lluita per la llibertat amb, pel capbaix, alguns centenars de milions. Llavors tindriem la llibertat més aprop. Mentrestant jo no em posaria massa llepafils amb els partits que li treuen quatre rals a Espanya mentre no sigui que ens estiguin venent per un plat de llenties. I això ho sabrem molt aviat.

Antoni Soy
Antoni Soy
24.08.2023  ·  23:48

Em sembla que no és bo precipitar-se.
Tot plegat s’haurà d’analitzar un cop s’hagin fet les negociacions i les votacions per la investidura.
Sinó, els arbres potser no ens deixeran veure el conjunt del bosc.

Xavier Gràcia
Xavier Gràcia
24.08.2023  ·  23:55

Em sap greu dir-ho, perquè he fruït molt amb els editorials del Partal, però aquest és lamentable. Per a mi el grup parlamentari de Junts és òbviament part de l’acord de la presidència i la mesa del Congrés. ¿A sant de què haurien de renunciar a una eina per fer política, si tenen força per a aconseguir-la? Però, esclar, no m’estranya que qui considera que l’abstenció és una arma política, també consideri que els electes (pels vots dels altres) no hagin de fer la política que considerin oportuna.

Joan Benavent
Joan Benavent
25.08.2023  ·  00:00

Subscric de cap a cap l’editorial d’avui. Gràcies Vicent i gràcies també a en Miquel Amorós pel seu encertat comentari i a en Joan Rovira per la important informació que corrobora, per si algú encara no ho veia clar, què són en realitat aquests partits i qui són els seus veritables interessos. Segons com s’acabi resolent la investidura del “caradura” de torn, tal vegada faré com en Josep Maria Martín i li diré adéu-siau al Consell de la República. De fet, ja vaig estar a punt de fer-ho quan el seu president es va manifestar en contra de l’abstenció.

Joan Verdera
Joan Verdera
25.08.2023  ·  00:09

M’afegeixo a qui està amb la senyora Carulla. El grup parlamentari va per la presidència del congrés. S’han presentat al congrés I tenen dret als diners per a millorar la seva feina I al temps per parlar. Sr Partal, quan rebrega l’argument per fer-s’ho venir bé em recorda un espanyol del PP-Psoe, que vol fer passar gat per llebre amb una cara dura de ciment armat. Es pensa que som curts de gambals I que no tenim criteri?

Ara que no passi que s’abstingui el PNB a última hora o que no trobin 4 franquistes del Psoe, que n’hi ha a pleret..

Antoni Cassany
Antoni Cassany
25.08.2023  ·  00:10

Per a què necessita un partit independentista català un grup parlamentari propi en el parlament de l’estat del qual es vol separar?
Jo no vote a Catalunya, però l’any vinent hi ha eleccions europees, així que potser es quedaran sense el meu vot!

Frederic Varela
Frederic Varela
25.08.2023  ·  00:14

Per una vegada trobo l’editorial més aviat poc afortunada.
No n’aprenem, i em fa l’efecte que tornem a caure en el parany que ja ens vàrem posar nosaltres mateixos des que es va iniciar el camí cap a la independència: ho hem de fer tot immaculat, ni un paper a terra, el món ens mira… Encara no entenem que estem en guerra, però és una guerra bruta, sense armes ni sang (de moment) però molt bruta, i caldrà enfangar-nos fins al coll si volem tenir cap possibilitat, caldrà aprofitar qualsevol oportunitat que l’enemic ens posi en safata. I si cal fer coses que poden semblar lletges, doncs caldrà fer-les. L’objectiu és la independència, els mitjans per arribar-hi no importen, a veure si ho entenem d’una vegada! Espanya ho ha entès molt bé això del fi i dels mitjans.
Junts podria anar a Madrid a escalfar l’escó, o fins i tot no anar-hi. Però hi és, i amb un estatus de privilegi caigut del cel per una carambola del destí. Per una vegada Junts i Puigdemont, la bèstia negra dels espanyolistes, té l’Estat agafat pels ous. I en aquesta lluita desigual, els demanem que es lliguin una mà a l’esquena? Han de renunciar, per continuar posant l’Estat contra les cordes, al regal dels quatre escons, a tenir la força d’un grup parlamentari, a fer servir els diners de l’Estat espanyol (els que ens confisca a tots els catalans)? Hi ha de renunciar? I que hi guanya renunciant-hi? Demostrar que són els més integres? Si us plau, em sembla una actitud infantiloide que ja vàrem pagar cara del 2012 al 2017. Algú va dir que als catalans ens perd l’estètica, potser per això estem com estem. Deixem que Junts jugui la partida, que jugui tot el brut i amb totes les trampes que pugui, com molt bé ha fet Espanya. I ja veurem tot plegat on ens porta i si cal, llavors ja els demanarem que retin comptes.

Jaume Riu
Jaume Riu
25.08.2023  ·  00:23

EL MILLOR PER CATALUNYA ENCARA HA DE PASSAR
Tarradellas va arribar a Barcelona el 23 d’octubre de 1977 va pronunciar l’històric “Ja soc aquí” i, en realitat, l’avió d’Iberia no venia de l’exili de França sinó de Madrid on li havien imposat les condicions de l’indult. Va tornar per ser el president d’una restaurada Generalitat de Catalunya, a canvi d’avenir-se a blanquejar la monarquia que havia instaurat el dictador Franco. Un preu caríssim que varem pagar perquè no sabíem res i no ens crèiem que ho tinguessin tot lligat i ben lligat.
Es tractava d’un moment determinant de la història de Catalunya i d’Espanya perquè si Tarradellas no hagués claudicat davant la UCD d’Adolfo Suárez, la Constitució espanyola de 1978 no hauria estat possible, i el franquisme no hauria pogut pujar el darrer graó necessari per justificar aquell eufemisme que es van inventar de la transició a la democràcia.
Aparentment sóm allà on érem amb uns altres actors, però hi ha una diferència determinant, doncs ara tenim memòria i i tenim els coneixement que aleshores ens faltava.
No tinc cap dubte que Carles Puigdemont i molts altres activistes revolucionaris que no són polítics de partit, coneixen la miserable història del retorn de Josep Tarradellas per un plat de llenties, i coneixen la miserable història del peix al cove de 23 anys de govern de Jordi Pujol que bàsicament van servir per fer TV3, les Rondes i l’Eix Transversal, bàsicament per blanquejar la monarquia instaurada per dictador Franco, i no van servir per lliurar-nos del genocidi polític, del genocidi econòmic i, sobretot, del genocidi cultural que el règim del 78 i la monarquia imposen al Països Catalans.
Afortunadament tornem a ser a les portes d’un nou moment determinant de la revolució cap a la independència i, no en tinc cap dubte, ara sabem on som, ara sabem de qui ens hem de desprendre i què hem de llençar per la borda, sabem què s’ha de fer, sabem com fer-ho i sabem qui ho ha de fer, de manera que el millor per Catalunya encara ha de passar.

Antoni Bardera
Antoni Bardera
25.08.2023  ·  00:57

Em sumo a tots els comentaris que demanen prudència i paciència abans de jutjar els nous grups parlamentaris d’ERC i de Junts.

Per les seves obres aviat els coneixerem.

Hi ha molts comentaris que els he trobat especialment brillants però a l’hora d’aportar arguments, els dels Srs. Sanahuja (23:37) Gomà (23:48) i Gràcia (23:55) em semblen magistrals.

Sr. Partal, això de parlar en nom de la gent i del votant com un cos únic ho trobo impropi de vós.

Miquel M.Matas
Miquel M.Matas
25.08.2023  ·  01:01

D’ cord amb la Berta Carulla, en Luis Sitjas i molts d’ altres…..JUnts ha fet el que havia de fer si vol lluitar aquests propers 4 anys per Catalunya.
Si no d’ on surten els diners per fer politica, perque fer politica val diners……si l’ Estat ens expolia, {es licit per mans i mánigues per rscabalr el que sigui i com sigui……sempre pel b{e de Catalunya.
Es m{es quants de nosaltres em fet un donatiu perque junts pugui sobreviure económicAMENT…si no fa grup no cobre pels vots que he ha rebut dels electors.
No es tracta d’ investir Xanxes, es tracta de que no haguem d’ estar maltractats i destruits per Vox i els seus acólits del PP.

JORDI PAGES
JORDI PAGES
25.08.2023  ·  01:15

Molt mala editorial de V.Partal, aconseguir diners i temps al parlament espanyol, per no treballar amb inferioritat de condicions, es un exit , i obligant al psoe gràcies a la aritmetica parlamentaria. El “purisme” del procès que reclama l’editorial per renunciar a diners de l’estat es ridicul, per aquest mateix motiu no es presenterial a las eleccions del parlament, i es presenten tots, cup, erc , junts, pdcat i en les anteriors el Fachin.
Lo que estar clar, que quan mes poguem perjudicar a l’estat enredant i etc, millor per nosaltres, pero l’indepèndencia no es fa al parlament de Madrid sino als carrers de catalunya, i en el mentrestatn cal enredar la troca tot lo que poguem

Albert T
Albert T
25.08.2023  ·  01:52

Per a mi no han perdut la credibilitat ara, sinó que des de l’octubre del 17 ja no en tenen ni una gota.
El que és trist és la quantitat de gent que es deixa seguir enredant per aquesta banda de miserables politiquets, perquè és ben cert que a tots ens poden enganyar una vegada i és culpa dels que ho fan, però si et deixes enganyar pels mateixos més vegades la culpa ja és teva per tótil!

xavier solaní
xavier solaní
25.08.2023  ·  02:09

Crec que a molts us cega el partidisme.
Alguns preteneu justificar que junts ja havia perdut molts diners del govern i la diputació…i que no podia perdre més, segur??? Hi ha lògica?
Altres que ja estava pactat. Això protesta l’editorial, crec. Llavors, què no està pactat?? Perquè tal com actuen des del principi ja estan totes les cartes marcades.
Una opció és que Junts consideri que ni el PNB ni PSOE-Sumar són de fiar, que puguin pactar amb el PP. I ara reculli. Tampoc té sentit, que pintarà junts allà si es fa un pacte així (amb venuts puntuals o totals). Pero si ja està tot pactat amb el PSOE que no facin comèdia!! O el PNB ja té decidit cobrar del PP i fa comèdia? El cas o que llista única o adéu.

Sandra Gómez
Sandra Gómez
25.08.2023  ·  03:30

Dir que el grup propi és a canvi de la mesa del congreso és confondre la realitat amb els desitjos. En política (i sovint a la vida) res és a canvi de res. Digues-li indults, digues-li grup propi,
digues-li investidura.
Titular del passat dia 22:
Sánchez diu a Felipe VI que vol intentar la investidura: “Som capaços de reunir la majoria suficient” https://www.vilaweb.cat/noticies/sanchez-felipe-vi-investidura-reunir-suport-exigit/

Joan Ubach
Joan Ubach
25.08.2023  ·  04:01

Es diu “Realpolitik”, tot partit necessita llustasr-se per mantenir viva la flama, aixó no vol dir que renuncii als seus ideals sinó que necesita estar viu per implementar-los. El sol fet de presentar-se a unes eleccions determinades implica accions per la seva pervivència. Diriem els electors, en càs contrari, que son burros per no aprofitarse’n.
Si el que es vol es un partit inmaculat i totalment assèptic, també existeix es “escons en blanc” sense cap càrrega ideologica peró amb garanties que no farà res ni pactarà amb ningú.
Ara, si vols confrontació has de ser-hi, al menys per vocalitzar el no a tot… i els diners malauradament no es posen de la butxaca.

Marcel Estadella
Marcel Estadella
25.08.2023  ·  04:26

Jo no em precipitaria. A la cap i a la fi, és la manera de recuperar un milió d’euros que son nostres. I que el PSOE doni recolzament a un grup “separatista” per a que tingui veu, veurem con ho paeixen l’ABC i La Razon i com ho ven El Pais: si els dos primers es posen a bramar, primer indicatiu de que anem bé; i ull a com ho vegi El Pais, que ens pot apuntar si hi ha ensarronada a la vista.
En tot cas, la veu com a grup es un guany (si mana Feijoo li serà una incomoditat), esperem a veure com acaba la negociació d’investidura i la investidura mateixa. Jo no descarto en absolut el transfuguisme de prous diputats del PSOE; els afins a Felipe Gonzalez i Alfonso Guerra son més “españoles” que no socialistes.
La partida és llarga i tot just comença.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
25.08.2023  ·  05:17

Doncs sí que treballarem bé el nou estat català amb l´enemic infiltrat en el grup. Pinten bastos, Junts esteu a punt de signar la vostra sentència de mort, vosaltres sabreu. Tothom al carrer, fotem fora aquesta gent que es ven per quatre euros i creem un front amb un únic objectiu: DUI.

josep soler
josep soler
25.08.2023  ·  05:30

Ara ja no va d’idiologies, promeses electorals o marques de partit, ara va d’honorabilitat.

Som un país on la meitat dels nostres impostos van a parar al país veí: el que ens pren els drets, la justícia, la cultura, la llengua i pel que hem vist els darrers 5 anys, també la dignitat dels representants polítics i el gremi de periodisme.

ERC ha estat el partit que més ha fet contra la independència i en Partal encara els anomena “independentistes”

JUNTS semblava resistir però en els municipis i en el Congreso, ara també col·labora amb l’enemic.

I la CUP, com sempre, van i tornen del País de les Merevelles.

Ara ens han de demostrar que són dignes, honestos i honorables. De moment no ens ho podem creure.
Res més que això, o ABSTENCIÓ també pel Parlament.

INDEPENDÈNCIA o INCOMPETÈNCIA

Joan Josep Ozcariz
Joan Josep Ozcariz
25.08.2023  ·  05:57

Molt d,acord amb la Berta Carulla.
Junts s,ha cobrat la presidenta de la mesa del Parlamento. I han fet moçt bé.

Vicent, no alimentis l,autoodi. Ja n,hi ha prou de flagelarnos. Gaudim les victòries.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
25.08.2023  ·  06:09

Bé! Ja estem una mica més dividits. Salut.

ALBERT FRAGO
ALBERT FRAGO
25.08.2023  ·  06:14

Em sembla una editorial totalment injusta. Potser caldria esperar a veure com va la negociació de la investidura per jutjar JxC. De moment, no sembla que ho facin malament. Condemnar-los abans d’hora, no crec que sigui correcte.

Joaquim-Jordi Salvany
Joaquim-Jordi Salvany
25.08.2023  ·  06:19

Aquest con no puc estar dàcord amb. el Vicens (cosa rara). El que hagan acconseguit Gruß parlamentari propi no es lo important. El resultat de la negociació ha sigut = elecció de la mesa amb majoria socialista (inlcosa la presidenta) a canvi de català al Congreso i a EU i també a canvi de varies Comisiones d’investigació (atemptats del Agost 2017, Pegasus i altres que no recordo. La forma en que es que “s’aconsegueix” grup parlamentari propi quan no es compleixen les condicions del Reglamento del Congreso es sempre la mateixa: et deixen diputats amb aquesta finalitat. Penso que segueix havent-hi una enorme diferencia entre la forma de negociar de Junts i lo que fa ERC, que “va entregat per endevant” i després “fa el,paper”.

Salvador Molins
Salvador Molins
25.08.2023  ·  06:53

No estem cansats i decebuts, ens estant enganyant i sotmetent sota Espanya, una altra vegada, ara mateix, tots, Junts i ER, de moment la CUP ha quedat fora d’aquesta pel·lícula per sort democràtica, no els van votar prou gent, però també volien anar Madrid aixafar moqueta vermella, potser no ho sabien, però al primer copet a l’esquena ja ets seu, ja ets de l’enemic.

Ara, Junts s’ha venut l’ànima, li ha sortit barata a l’enemic, tan sols quatre vots mal comptats. I es veuen tan cofoia … ?!

Per què necessiteu un grup propi en mans de l’enemic secular de Catalunya? Fotuts tramposos i esclaus! Ja ha arribat l’hora que dimitiu tots, tots els diputats i totes les cúpules de Junts, ER i CUP, començant per Puigdemont, no us necessitem per a res.

Us epenediu i rectifiqueu d’aquests disbarats o ja podeu plegar ara mateix.

Els partits autonomistes pseudo independentistes catalans la heu feta massa grossa!

Vergonya!
Plegueu!

Catalans, som-hi, tenim molta feina!

https://www.youtube.com/live/FhpIjwLkOR0?feature=share

https://www.vilaweb.cat/noticies/entrevista-josep-guia-puigdemont-eleccions/

Xavier Martin
Xavier Martin
25.08.2023  ·  07:10

La meva resposta es la baixa del Consell per la Republica, adeuuuuuuu

pep gaya
pep gaya
25.08.2023  ·  07:16

Estimat director, vostè accepta la normativa de les galimaties del “congreso” per evitar les prebendes del reglament. Jo veig molt bé que ens les saltem si això ens afavoreix. No ens precipitem. No siguem mesells. Jo crec en Puigdemont que té més raons que jo mateix per dubtar del PSC. Llavors endavant amb el millor líder de l’independentisme. Puigdemont, el nostre president.

Gerard Viader
Gerard Viader
25.08.2023  ·  07:30

Els partits independentistes engatussen als seus electors (tot i que els que no els han votar no es poden queixar, sempre es podran refermar amb la seva decisió). Però això no s’acaba aquí: el PSOE/Sumar també engatussen a ERC/Junts, concedint-lis uns favors que els hipotequen per tota la legislatura. Finalment, el reietó engatussa al PSOE concedint al PP la prioritat per tractar de formar govern.
Si l”única opció factible per a que Feijoo sigui president és un Tamayazo, cal entendre que la maniobra de prestar diputats per a que ERC/Junts puguin tenir grup propi al Congrés també es una mena de Tamayazo. No és legal, però és il.legítim, donat que és una desviació conforme el que està prescrit. Tot i que des de l’òptica de la representació popular, és molt injust que uns centenars de mil.lers de vots bascos poguessin tenir grups propis a Madrid i el doble de vots catalans, no. En qualsevol cas, aquest mercadeig reforça en els sectors espanyolistes la percepció que el PSOE/Sumar són uns “vendepatrias” i, pertant, restaria sobrerament justificat un tamayazo per a que el PP agafés les regnes de la Moncloa. I segur tenen en ment el govern de la CCAA de Madrid, on els hi va anar tant be que després de 20 anys del tamayazo, el PP encara no ha deixat anar el poder.

Jaume Borràs
Jaume Borràs
25.08.2023  ·  07:35

Doncs jo crec que Junts ho ha fet bé. L’estratègia dels perdedors, la divisió genètica dels catalans, son part important de l’exit dels espanyols. El problema som nosaltres. No crec que tinguem remei, som així.

Josep Arnau
Josep Arnau
25.08.2023  ·  08:03

100% d’acord amb la Berta Carulla. Ja veurem a la investidura.

Joan Turull
Joan Turull
25.08.2023  ·  08:16

La crítica ferotge contra els nostres representants votats, per part dels partidaris de l’abstenció, sona poc democràtica.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
25.08.2023  ·  08:26

Jo penso que si es tracta de diners, està bé dir-ho.
Els diners són necessaris.
El que no em sembla bé és que els arguments que es puguin donar per “defensar” Junts o per defensar (en el seu moment) la participació a les eleccions del 23-J es quedessin a mitges i no toquessin aquest punt. Com si fossin “proclames”.
Per a mi, no és tan el problema de que tinguin grup parlamentari gràcies al PSOE com el fet de COM puguin utilitzar el grup parlamentari.
Ara, podran presentar proposicions de llei, esmenar projectés de llei, poden participar en totes les comissions parlamentàries, tindran un lloc a la junta de portaveus, podran fer-se escoltar més en les intervencions i… tindran una singularitat allà al Congreso.
Encara que el Congreso investeixi el Feijoo (de la manera que sigui), la Mesa és la que és i els grups parlamentaris ja estan formats.
Això sí!! Estiguem atents i disposats a criticar-los en tot moment. Una cosa no treu l’altra.

Carme Perello
Carme Perello
25.08.2023  ·  08:29

Algú m’ ho explica???
I no Busqueu protecció al silenci
Els que us hem donat “confiança cega” amb sacrifici, ens deveu explicacions

Quina explicació hi ha i, a canvi de què cedeix el Psoe?
El PSOE no regala ni ha regalat mai res….encara que ho aparentés.

Danilo Pelucchi
Danilo Pelucchi
25.08.2023  ·  08:32

Junts contenta i la bota plena!Que mes volem?
Ara si que hi hara govern.

Pauli Morer
Pauli Morer
25.08.2023  ·  08:32

No es cap “favor”, es el preu de votar la Francina Armengol de presidenta del Congrés, ara si algú vol fer la revolució, per mi que comenci quan vulgui, a l’octubre del 2017 vau quedar tan callats com tothom. Que es el que no enteneu dels avantatges que representa tenir grup propi?, que us penseu que ens farem independents abans de Nadal?, tant de bo però ho dubto.

Mariano Padrós
Mariano Padrós
25.08.2023  ·  08:41

Totalment d’acord amb la Berta Carulla.
Que s’ha de fer donc, donar els vots per la presidència del parlament i no cobrar?

Eduard Llaudó
Eduard Llaudó
25.08.2023  ·  08:51

Per avançar, cal avaluar també visions alternatives de les coses, com la de l’Antich: https://www.elnacional.cat/ca/editorial/diputats-cedits-jose-antich_1082238_102.html

Altrament, econòmicament la travessa del desert pot ser molt dura si acaba havent govern del PP (amb el vist-i-plau reial el PNV aconsegueix tot allò que aquí es reclama i mai s’aconsegueix (rodalies, aeroports, etc.))

RAMON PROS
RAMON PROS
25.08.2023  ·  08:55

La culpa és dels catalans, que no recolzen per diversos motius el Consell de la República. 103.248 afiliats al Consell respecte de 7.500.000 habitants dona un 1,38%
Si la corregim per famílies de 4 membres, sortirien un 1.875.000 habitants, o sigui, un 5,51 %. Una xifra molt minsa, que explica la submissió dels polítics. Perquè per fer política, com per fer la guerra, fan falta diners i molts.

ALBERT MAS
ALBERT MAS
25.08.2023  ·  08:56

També trobo un editorial injust, i tendenciós. No es el moment de arribar a conclusions ni comparar 2 partits. Les conclusions les traurem una mica més endavant i espero que sapiguem actuar coherentment

Joan Vila
Joan Vila
25.08.2023  ·  09:00

Després de “l‘independentisme” ens hem estat gratant els ous els darrers anys, potser que esperem ara una mica a veure que canta la gorda.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
25.08.2023  ·  09:05

Guillem d’Occam al Nom de la Rosa reflexiona: el que hem dona por de la utopia és la presa. Estem immersos en un procés de negociació que ja sabíem que tenia dos temps. la constitució de la mesa del congrés i la investidura. Al marge del que pugem pensar i del poc estètic que és aquest tema de la cessió de diputats, cal esperar al final del tot plegat. Si bé es veritat que bones vibracions no transmeten. I convindria anat bastint propostes polítiques al País Valencià i Les Illes, per a enfrontar-se a Sumar i l’espanyolisme en una repetició d’eleccions, tota vegada que els partits tradicionals dits nacionalistes han desaparegut ja, per tal de reforçar la estratègia d confrontació, si es que arribem a eixe punt, també des de la resta dels Països Catalans

Laia Puig
Laia Puig
25.08.2023  ·  09:07

Molt bon article Vicent, has reflectit completament el que penso.

Antoni Morros
Antoni Morros
25.08.2023  ·  09:07

Esticc totalment d’acord amb el comentari de la Berta Carulla. Ja veurem qué fan a l’hora d’investir presidente. Aleshores será el moment d’engegarlos a Can Pistraus. A vegades és bó comptar fins a deu abans de dir segons qué.

Matilde Madorell
Matilde Madorell
25.08.2023  ·  09:10

Que la prudencia no ens faci traidors. I no vull creure en la complicitat de TOTS amb el règim del 78 peró s’estan guanyant la desconfiança absoluta si tot va com el Sanchez preveu. El cançament és cósmic. I a les properes eleccions l’abstenció pot ser massiva.

Lluís Bullich
Lluís Bullich
25.08.2023  ·  09:21

Veig que molts els hi “cau el Puigdemont del pedestal”…
No el pujeu a un pedestal, sisplau.
Calma!
Deixeu-los treballar .
La comfiança és imprescindible…fins a poguer concluir els resultats.
Crec que les eines obtingudes, serviran per l’objectiu…aviat ho sabrem.

Eva Coloma
Eva Coloma
25.08.2023  ·  09:23

Segurament teniu raó Sr. Parral i comentaristes, però per ara m’abstindré de fer el meu comentari, només hem d’esperar un mes.
Penso que hem de deixar que Junts finalitzi la jugada, es dir, si votarà el Sr. Sanchez.
Som massa puristes i sempre busquem allò que cal fer. Vull pensar que hores d’ara el MHP farà allò que més l’interessa i no el que està més bé.
S’ha de canviar l’estratègia si es volen canviar els resultats.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
25.08.2023  ·  09:32

Jo no hi veig cap problema…. encara. Tinc confiança en Puigdemont, en que trobarà la manera d’aconseguir el millor pels catalans. Si el MHP Puigdemont manté fermament la posició, haurà de sobreposar-se a l’intens treball fraccional, amb l’excusa del “peix al cove”, dels sectors hereus del classicisme convergent i nostàlgics de l’antany productiva sociovergència, encapçalats pels encerclats eqüestres o fomentadors del treball, amb finançament de l’excaixa abans catalana reconvertida en banc de seu fugissera. I si no s’en surt, Junts caurà com Esquerra en el descrèdit, amb la pèrdua de molts vots i l’adéu a liderar el camí cap a la independència. Ho veurem aviat i actuarem en conseqüència.

Antònia Renau
Antònia Renau
25.08.2023  ·  09:36

Ficar-se a casa del enemic quan som majoria i tenen tot el poder, no em sembla gaire intel.ligent. i.mes quant no hi ha una estretegia clara d’enfrontament en tots els àmbits socials i polítics.
Estic d’acord amb l’editorial.
No és un problema de purisme, ans el contrari.
Sembla que.molts tertulians volen salvar , estar al parlament espanyol….. Per fer que?
L’independencia no.
Encara no hem après que per guanyar aquesta guerra primer hem de ser molt més forts?
Les energies s on les possem?

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
25.08.2023  ·  09:42

St. Partal, no estic d’acord amb la seva anàlis, sobrava.

No aporta res constructiu i en canvi abona el terreny dels defensors de l’abstencionisme. Defensors que jo veig com a apòstols de l’espanyolisme disfressats d’independentistes decebuts.

Que PSOE et cedeix ara 4 diputats per a que Junts pugui tenir més veu i més recursos econòmics, doncs benvinguts.!!!
El tema és si es queda, el receptor, condicionat per això, i jo crec absolutament que no.
Junts ha d’agafar el que pugui del sistema espanyol, després farà el que més convingui a Catalunya, sense cap recança ni condicionament.
O és que vostè no ha vist com es pasen pel folre els espanyols, PSOE o PP, les promeses que fan per favors rebuts?

Doncs el mateix agafem i ja veurem.
Paguem amb la mateixa moneda.

Per tant Sr. Partal, no faci campanya per l’abstencionisme, em decebria molt.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
25.08.2023  ·  09:42

És per tot el que diu l’Editorial que molts no hem parat de dir que no podem seguir si no dimiteixen tots els polítics que ens van dur fins l’1 d’octubre, tots. No farem un país nou amb la mentalitat i les penyores del règim actual. Sé que hi ha molta gent que depèn dels partits directe O indirectament i no hi estan d’acord, també són un tap. Llegint l’Editorial d’avui, algú pot rebatre amb arguments una nova llista a les eleccions al Parlament??

Agustí Delgado
Agustí Delgado
25.08.2023  ·  09:46

Jo em desentenc d’aquesta crítica. De moment no hem vist que ni Junts ni ERC hagin de tornar cap favor pel fet que els hagin facilitat grup propi, més bé sembla que el PSOE els retorna el favor pel fet d’haver donat suport a la nominació de na Francina Armengol.
Aquesta actitud d’escandalitzar-se abans de temps em recorda allò (que no sé dir en català) de “rasgarse las vestiduras”.

Enric Queraltó
Enric Queraltó
25.08.2023  ·  09:48

Està molt clar que l’únic que es va negociar per volar a l’Armengol va ser tenir grup parlamentari propi, la resta fum. Bé, cap sorpresa. Un desengany mes.

Victòria Peris
Victòria Peris
25.08.2023  ·  09:49

Ho veig com Berta Carulla. Esperem a la investidura i ja veurem.l

Jordi Campos
Jordi Campos
25.08.2023  ·  09:56

Vicent, amb tot el respecte que us tinc, avui l’editorial m’ha decebut. Em sembla una anàlissi superficial més pròpia d’un twit que d’un editorial. Em sembla que és precipitat no contemplar la possibilitat, encara real, que la negociació acabi amb un NO a PedroSanchez.

Si acceptem que els partits participin a la política espanyola, bé hem d’acceptar també que entrin en negociacions i, aleshores, crec que cal esperar a veure el resultat final per fer valorarcions tan concloents.

Albert Ferrer
Albert Ferrer
25.08.2023  ·  10:04

No veig els de JUNTS tan idiotes per negociar un grup parlamentari a canvi d’una investidura, ja que són situacions completament diferents.

Esta clar que a més de poder parlar en català al Congrés dels Diputats i que el govern espanyol demanés el reconeixement oficial del català a les institucions europees, s’havia acordat que hi hauria diputats prestats per reunir els requisits i formar un grup parlamentari. Hauria estat millor explicar-ho des del primer moment.

Tenir grup parlamentari comporta beneficis económics però sobre tot beneficis polítics: té un valor diferent tant a la tribuna d’oradors com a la presència a les diferents comissions parlamentàries, inclosa la que es crearà sobre l’atemptat de les Rambles de Barcelona o la que es tornarà a constituir sobre l’espionatge polític. El reglament una estableix enorme diferència a l’hora de defensar la teva posició política en els plens si tens grup parlamentari o no en tens.

En tota aquesta situació encara no veig que hagin demanat cap favor i menys encara que hagin perdut credibilitat. Deixem-los treballar i fem nosaltres bé el nostre de treball.

Donem temps al temps.

Geroni Garcia
Geroni Garcia
25.08.2023  ·  10:12

Arreconats/agafats per allo que no sona/depenen de nosaltres,una kk tot aixo son maneras de justificar una manera de fer molt diferent a lo promes ,el que fan es prepararse 4 anys de poltrona i de recaptacio de fons,total mes del que ja teniem,de tant en tant sortira la nogueras dira un parell de frases messurades que faran patxoca i prou.
Els que ens tenen agafats i per el coll son els escanyols,fins que no ens els espolsem de sobre de males maneres no farem res.
Mirar de justificar males praxis no ens fa cap favor,sera inocencia?,sera intencionat?

Víctor Torguet
Víctor Torguet
25.08.2023  ·  10:13

Vicent, quin editorial !!!
Ha estat d’aquests que et treuen de l’endormiscada permanent d’una setmana de vacances a l’Agost a temperatures tropicals… Com que m’ha deixat totalment desvetllat, aprofitaré a afegir uns comentaris:
1/ Crec que el gran error de JUNTS (no cal parlar d’ERC, aquesta xusma està disposada a morir matant) amb el tema del grup parlamentari ha estat la seva baixa qualificació professional. No saben fer les coses bé. En el món de les relacions personals i empresarials (això inclou la política, no ens enganyem amb visions poètiques i romàntiques) la COMUNICACIÓ es clau. Cal expressar les idees i els fets el millor possible tant a nivell del missatge (objectiu, contingut, forma, canal, conclusió), del moment (oportunitat, sincronització amb el procés i/o iniciativa associats) com dels interlocutors i destinataris de la comunicació. JUNTS potser ha fet bé de demanar tenir grup propi al Congreso (de cara a una millor execució de la seva publicitada acció combativa) com a contraprestació del gran favor que a fet al PSOE amb l’Armengol, però el que ha fet “amb el cul” és no explicar que tenir aquest grup forma part de la seva estratègia de desestabilització d’espanya (estat), si és que aquesta és la realitat (d’altra banda, sí que JUNTS s’ha delatat no com a incompetent sinó com a fake-indepe col·laboracionista…).
2/ Entenc, per la focalització que fas en JUNTS, que assumeixes que els teus lectors ja tenen a ERC com un absolut enemic del Procés i peça indispensable de la guerra bruta d’espanya (estat colonial) contra Catalunya / Països Catalans. Potser, Vicent, aquest punt l’has de deixar un pelet més clar, no sigui que…
3/ Els partits fake-indepes són estructures polítiques professionals a una estructura jeràrquica de l’estat espanyol (és a dir: podrida, corrupta, anti-democràtica i mafiosa). Suposo que al seu ADN i comportament instintiu està el d’ensumar els diners a llargues distàncies, córrer el més ràpid possible fins a ell i apropiar-se’l abans que ho faci una altra bestiola de la jungla parlamentaria.

PD: Deixem fer a JUNTS a veure si sap metamorfosar-se de fake-indepe a “pal de paller” de l’Independentisme, re-fem urgentment el Procés (comencem per omplir carrers els propers 11-S i 1-O, actualitzem estratègia, pla i lideratges), bastim una Llista Cívica (o similar) si JUNTS segueix fent figa, fem fora de la Generalitat als actuals traïdors, prenguem el control del País (en la mesura que sigui possible) i aixequem la suspensió de la DUI !!!

Marta Ciscar
Marta Ciscar
25.08.2023  ·  10:15

Estic d’acord amb comentaris anteriors:
Alfons Collado 24/08 22:40
Francesc Gilaberte 24/08 22:55
Xavier Gràcia 24/08 23:55
Agustí Delgado 25/08 09:45
Jordi Campos 25/08 09:56

Joan Sánchez
Joan Sánchez
25.08.2023  ·  10:28

D’acord amb el comentari de la Berta Carulla. A Junts se i demana que surti del Govern, se li demana que no pacti ni a ajuntaments ni a diputacions, se li demana que no tingui grup propi i, per descomptat que no faciliti govern… I ara ja, que no pugui tenir ni estructura per treballar en les millors condicions.
I, quan pot negociar, el que obté són “favors” i no contrapartides de la negociació per guanyar fortalesa. Al PSOE també li cauen comentaris com aquests sobre “favors” als independentistes.
Tot plegat, la immediatesa a què ens hem acostumat fa que cada dia hi hagi “graaans desenganys” amb alguna cosa que ha fet o no Junts, quan l’hora de la veritat, ja es va dir, serà la investidura. Massa impaciència.

OSCAR SERRANO
OSCAR SERRANO
25.08.2023  ·  10:30

Em trobo una mica despistat amb aquest enfoc editorial. Entenc que aquests acords permetrien en el cas de repetició d’eleccions disposar de mitjans economics i espais electorals per fer una campanya més potent, i no dono per fet que comprometin recolzaments si no hi ha compromissos en ferm, simplement garanteixen mitjans economics. Mentre els sistemes electorals no siguin més representatius, es una manera de recabar diners dels nostres impostos per fer campanya els partits catalans.

David Cortés
David Cortés
25.08.2023  ·  10:30

Jo crec que encara no és pas el moment per aquesta crítica (que pot ser arribarà, no dic que no).
Entenc que el “favor del grup parlamentari” ha estat un preu afegit per la votació de la Presidenta del Congreso.
Això permetria, com be dius, tenir diners per fer campanya si cal repetir eleccions. Per tant, no em sembla incoherent (de moment).
El moment de la crítica serà si acaben votant a un President del Gobierno a canvi de rés o de peix al cove.
De moment, em sembla una estratègia correcte: no renunciar als diners que et regalin, per fer-los servir contra ells si cal.

Àngels Fortuny
Àngels Fortuny
25.08.2023  ·  10:30

Jo crec que els hem de donar un marge de confiança . No podem estar dubtant cada dia . A veure que fan ara … Per mi Junts te les idees clares . Crec que lo del grup parlamentari propi pot semblar un endeutament però, amb la de deutes que no ens han pagat els ñ a nosaltres … Si han aprofitat per tenir uns diners i unes prevendes , ja està bé . També es una manera de condicionar al Sánchez, dons en un suposat escenari de repetició electoral, això li passaria factura . Per part meva, confiança en Junts i a veure que fan ara .

Secundí Mollà
Secundí Mollà
25.08.2023  ·  10:31

Crec que l’analisi és prematura.

Fins ara el que s’ha fet ha estat donar suport a la presidència de la Mesa. I tot el que Junts obtingui de bestreta abans de la investidura es convertirà en plom a les ales del PSOE si no s’arriba a un acord i hi ha repetició electoral. Donar peixet, se’n diu.

Hem d’esperar encara per treure’n conclusions.

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
25.08.2023  ·  10:37

Estic molt d’acord amb això que el Sr. Partal diu: “”Perquè hi ha una manca evident de credibilitat de la classe política, en concret de la classe política independentista. “”; però, ells en tenen una gran part de culpa, ja que des d’abans del 2017 ens estan venent una INDEPENDÈNCIA, que no tenen NI PUTA IDEA de com aconseguir-la.
En lloc de fer un sincer i honest reconeixement de la seva ignorància i que, a més, possiblement, dic possiblement, no es donin les circumstàncies més idònies i adequades per plantejar un PROCÉS com és la separació d’un territori.
Fa 12 anys que l’independentisme parla de la INDEPENDÈNCIA; però no s’ha avançat res en aquest aspecte, i no s’ha avançat perquè possiblement amb l’actualitat que tenim no es pot ni plantejar.
Moltíssims parlen d’INDEPENDÈNCIA; però fins ara NINGÚ ha estat capaç d’elaborar un autèntic FULL de RUTA, només s’han publicat FULLS de BONES INTENCIONS i amb això no anem ni al bar de la cantonada a fer un cafè.
O comencem de NOU o no ARRIBAREM; per moltes manifestacions i confrontacions que es facin i es proposin.
Sobra molts SOMIADORS i falten molts PRAGMÀTICS i TECNOCRATES.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
25.08.2023  ·  10:38

A veure si us entra al cap d’una vegada: Ni Junts, ni ERC, ni la CUP van tenir, tenen ni tindran cap intenció de fer la Independència.

Josep Soler
Josep Soler
25.08.2023  ·  10:43

Avui tornem a compensar les critiques i naturalment posar al mateix pla als de Junts amb els d’ERC.
Doncs no, es evident que la concessio dels dos diputats per obtenir grup propi, va amb el paquet de la Presidencia del Congreso.
Fer propaganda de fer el pobre per tal d’aparentar que ets mes maco i fas mes pel pais que aquells que tenen mes recursos per fer-ho (una aktra cosa seria quedar-se’ls entre ells per festes, fartaneres i coses aixi) no em sembla cap argument solid, ara i aqui.
Veurem si aquests “regalets” per sota ma, condicionen o no ( llavors tindriem motius per parlar-ne) les actuation posteriors. Mentrestant paciencia i no condemnen a ningu pels pecats que encara no s’han comes.

ramon boix
ramon boix
25.08.2023  ·  10:47

Sí, contradiccions. El que penso: acceptar favors té, sempre, contraprestacions. Tenir la presidència del Congrés ja n´és una, no?. Obliga a més el favor?. No ho sé. Potser no. Tenir grup propi comporta més diners, i no pas pocs i també tenir més protagonisme polític. Quin factor importa més?. Per a uns, el primer, per a d’altres el segon i per a uns tercers, difícil de triar. Crec que és important tenir grup. Seguirem què fan més de favors, uns i altres. Això de deixar diputats per fer grup propi és, simplement una mesura política per afavorir parlar entre partits. Res més. Els vots no es toquen. És una maniobra que sembla molt lletja, però hi és i cal mirar de treure partit de les coses que hi son. Vigilarem que vol dir més. El camí que volem, la independència passa per noves eleccions, passa per fer trontollar l’aparell de l’estat, per simplement demostrar que hi som. A veure que més faran els nostres polítics per anar-ho demostrant.

Fernando Sureda
Fernando Sureda
25.08.2023  ·  10:59

Cadascú es lliure d’opinar, només faltaria.
Jo esperaré un dies.
Si el que deia Junts no es compleix i el meu president segueix l’estela de E.R.C. jo l’any demà em dono de baixa del Consell.

Marc Avià
Marc Avià
25.08.2023  ·  11:01

Seguiré abstenint-ne.

Xavier Colon
Xavier Colon
25.08.2023  ·  11:03

A mi tampoco no m’ha agradat això del grup parlamentari, però no estic gens d’acord amb aquest derrotisme expressat en l’editorial i en la majoria de comentaris, alguns autèntiques tabarres que dubto moltíssim que algú gosi llegir-se-les. En fi, molta futurologia barata i poc tocar de peus a Terra. Ras i curt: jo esperaré que acabi la pel·lícula i aleshores trauré la destral… o el cotó fluix. Mentrestant, paciència i bons aliments. Abraçada i salut!

Maria Roca
Maria Roca
25.08.2023  ·  11:21

La negociació sobre el grup propi va ser la mateixa que sobre l’ús de la llengua que vàreu elogiar… en què quedem?
Amb una part de la negociació et converteixes en hostatge i en l’altra no?
Crec molt poc encertada aquesta crítica sense parlar que és el resultat de la negociació de la composició de la mesa exclusivament!

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
25.08.2023  ·  11:25

Benvolgut Vicent, els que estan demanant favors son els partits i les institucions espanyolistes, i no Junts. Els puristes sempre es carreguen tot en virtut d’un impossible. Fer el possible no vol dir necessàriament una claudicació o una renuncia als valors i els objectius polítics programàtics i ideològics. Menys soroll si us plau. Tindrem moltes oportunitats d’expressar la nostra crítica política amb investidura. Sembla que algu no ha sentit o llegit al president Puigdemont. També sembla que ERC ha estat sempre coherent, sensata, rigorosa,…etc…etc….
Ens estem cobrant el que ens ha estat negat sempre. No claudicant. Si us plau, no ens refredem tant ràpid. Salut.

Toni Cortadellas
Toni Cortadellas
25.08.2023  ·  11:31

Per mi , cobrar diner públic fent trampes , és CORRUPCIÓ ,

Albert Margalef
Albert Margalef
25.08.2023  ·  11:35

Bon dia, per què n’hi dieu “demanar favors” quan podria ser una de les condicions pactades en relació a la constitució de la Mesa del Parlamento (afegit a l’ús del català al Parlamento i a la UE).
Pot ser hauríem d’apretar les dents i estar amatents; al cap i a la fi quan es resolgui la investidura (que espero que els partits independentistes no cedeixin ni un pas pel que fa a amnistía i autodeterminació, per avançat) s’esvairan dubtes i es podrà votar, o no, amb tot aclarit.

francesc casas
francesc casas
25.08.2023  ·  11:38

Això que dieu és agafar-se-la amb un paper de fumar. Han dit que cobrarien per anticipat (com el pnb) i aquest és un dels cobraments a canvi de la presidencia de la mesa. A veure com es comporten per la investidura.

Josep Sulé
Josep Sulé
25.08.2023  ·  11:43

Si Junts té grup propi gràcies al PSOE sense donar res a canvi ara i en el futur, enhorabona. Si ha de pagar alguna cosa, llavors, són uns venuts. Com que això no ho sé, ho deixo aquí. Ara bé, si a la fi Feijoo obté els 4 vots que li falten i la seva candidatura tira endavant, almenys Junts tindrà grup propi aquesta legislatura. De vegades s’ha de ser una mica pragmàtic i tenir en compte totes les possibilitats que el futur pot portar.

Jaume Caralt
Jaume Caralt
25.08.2023  ·  11:53

Un milió d’euros costen molt de guanyar. Doncs a cobrar que a Madrit els en sobren molts de calers. Cal dessagnar-los tant com es pugui en tots els aspectes.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
25.08.2023  ·  11:57

Des d’una lògica purament autonomista té tot el sentit del món el que estan fent ERC i JUNTS. Bé, si volem, autonomista amb discurs independentista 🙂
Des del moment que es presenten a eleccions espanyoles, han de mirar d’aconseguir el màxim per a ells i pel partit i no estan fent res d’incoherent.

Anar a Madrid, participar de la política espanyola al màxim nivell possible – ara amb grup propi podran fer més discursos i més llargs, crec- va en sentit contrari a lluitar per la independència, però és indubtable que aquestes intervencions agraden molt i tenen molts seguidors.

El futur és incert, però el que és segur és que, sigui el que sigui el què s’acabi aconseguint pactant amb el PSOE del 155, sempre anirà en detriment de la consecució de la independència.

Molts votants, tips de ser enredats constantment, han anat perdent la por a plantar cara als partits pseudo-independentistes. L’abstenció en les dues darreres eleccions n’és una mostra clara que encara pot anar a més.

Nous partits, nous lideratges, noves esperances…
Foc nou.

Pere Gimbernat
Pere Gimbernat
25.08.2023  ·  11:59

M’ha costat d’entendre la vostra posició Vicenç, us segueixo, i sempre solo coincidir, però aquest cop, no hi estic d’acord. Si JUNTS es presenta, és que pensa anar a lluitar, a on es pot lluitar amb l’estat espanyol, amb objectius molt difícils d’aconseguir. Un cop a dins, lluitar amb les poques armes de que disposem, encara que en aquets moments, ens en ha caigut a les mans, una de força poderosa, i dic força, perquè no és total. Si hem pactat la presidència, perquè en una petita cosa ens beneficia, cal aprofitar-ho. Després ja vindrà el paquet gros, que l’aconseguirem, o no, Això queda per veure. De moment, tinc confiança amb els que vaig votar, i comprenc certes maniobres, perquè el que es tracte és d’aconseguir el màxim, amb tot el planteig. Espero que us equivoqueu. Si m’equivoco jo, ja us ho faré saber, no faltaria més.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
25.08.2023  ·  12:02

Segueix en la seva política de tota la vida: ERC ha fet això malament però, junts més…
Deixem tots de tirà aigua al vi. La situació segueix com estava: Entre tots ens hem carregat el Procès. La divisió del independentisme ha estat letal, cadascú haurà d’assumir la seva responsabilitat. De què serveix un grup parlamentari si hi ha repetició electoral?
Des del meu punt de vista per a l’independentisme, en aquest moment, les opcions més convenients son:
-Repetició electoral
-Govern del PP
-La pitjor govern del PSOE

Nomes una amnistia per a TOTS ELS REPRESALIATS (incloent la presidenta del parlament) i referèndum d’autodeterminació podria fer variar aquest ordre.

Jordi Parera
Jordi Parera
25.08.2023  ·  12:08

Jo esperaria a veure que fa a la investidura abans de pontificarbi igualar junts a erc. La mesa i el grups formen part del mateix acord.

Jordi Romeva
Jordi Romeva
25.08.2023  ·  12:13

Benvolgut Vicenç
Encara no entenc com ets capaç de fer una editorial cada dia i que sigui de lectura obligada per tots els que encara volem veure una llum al final del túnel.
El text del dimecres sobre l’experiència viscuda a la llibreria de Nàpols es molt bonic. I reconfortant.
El d’avui però, no m’agrada. Es veritat que els fets són els que són, però potser es poden interpretar d’un altre manera.
Aclareixo que pel que fa a “…la manca de credibilitat de la classe política, en concret de la classe política independentista…” per mi l’han perdut tota; ara be, vull creure que no pot ser que tot es faci tant malament i vull fer un altre lectura de les anomenades negociacions de Junts a Madrid:
– I si es veritat que la negociació te dues fases ben diferenciades, la primera sobre la mesa i la segona sobre la presidència?
– I si la cessió de quatre diputats del PSOE per poder tenir grup parlamentari propi, fos part de la primera fase i per tant aquest favor ja està pagat?
– I si a partir d’ara la negociació ja es pot donar per finalitzada. Es a dir, no hi haurà segona fase, perquè abans de pactar amb el partit del President a l’exili, el PSOE facilitarà la presidència del PP o el PP facilitarà la presidència del PSOE?
– I si, en aquest supòsit, la “possibilitat de parlar més sovint i més temps, i participar en comissions i debats i negociacions… i cobrar una pasta de l’Estat…”, no fos tant dolent?
– I si el PSOE accepta les condicions de Junts?
– I si no les accepta i prefereix repetir les eleccions?
– …
Vull mantenir l’esperança fins que els fets no em demostrin que està tot perdut.

Daniel Bosch
Daniel Bosch
25.08.2023  ·  12:33

Malauradament, avui és dels pocs dies que no estem d’acord. Davant d’una legislatura que s’albira curta, tret de la subvenció relacionada amb el nombre total de votants (que mai va malament), tenir grup propi vol dir ben poca cosa.

Si, per un casual, la investidura de Núñez-Feijóo prospera gràcies al PNB, no obliga a res amb el PSOE i tenen més visibilitat i recursos que confinats al grup mixt. És a dir, s’hauran assegurat un trumfo.

Si la investidura fracassa, continuen podent exigir al PSOE el mateix punt de partida que ara: amnistia i autodeterminació. Si no és així, no s’asseuen a la taula i anem a repetició d’eleccions. Legislatura curta i Sant Tornem-hi que no ha estat res.

Per mi, la jugada és perfectament comprensible i f’acil d’explicar. No caiguem en el parany de no adonar-no que, de vegades, els arbres no ens deixen veure el bosc. Cal mirar-s’ho tot amb la vista posada a tres o quatre jugades més endavant. Junts per Catalunya ha demostrat que sap treure partit de les cartes que té a la m’a. DEixem que les juguin tranquils.

Federico Ruiz
Federico Ruiz
25.08.2023  ·  12:33

Em sembla molt bé els comentaris de la Berta Carulla i coincidents, plens d’arguments i de pragmatisme. Però em pregunto si en valorar què ha fet ERC amb Sumar, exactament el mateix que Junts amb el PSOE, l’anàlisi hauria estat similar. Deu ser això que Haraway anomena ‘coneixement situat’.

Jordi Torner
Jordi Torner
25.08.2023  ·  13:04

Molt d’acord amb la Berta Carulla i el Federic Valera.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
25.08.2023  ·  13:18

Paciència, fins al final de la partida, tot és possible. Les vísceres de vegades traeixen el resultat. El President Puigdemont està jugant a escacs i com tots sabem la partida acaba de començar. Recordo que al President li han ofert més d’una vegada el retorn a Catalunya sense cap cost i ell no ho ha acceptat.

Jordi Torres
Jordi Torres
25.08.2023  ·  13:45

Per a mi (i per a més subscriptors, pel que veig) la pregunta clau és: A canvi de què?

Si el milió d’Euros i la millora en visibilitat política que el PSOE li cedeix a Junts és a canvi d’haver pactat la presidència de la mesa (i res més), estarem com estàvem abans d’aquesta notícia: Per a mi la credibilitat de Junts s’haurà afeblit més, però encara no els donaré per perduts. Per contra, si hi ha més contrapartides que impliquin rebaixar les peticions de màxims (dret a autodeterminació i amnistia), Junts ja haurà enfilat el camí del pedregar autonomista.

És per això que soc partidari del trencament, perquè la negociació amb el repressor et fa entrar en contradiccions, inevitablement. Negociar és cedir i la independència és un acord de màxims. En el millor dels casos, Junts es deu pensar que podia entrar al túnel fosc de les negociacions amb espanya i sortir-ne il·lès per l’altre cantó. Per a mi és un error garrafal, encara que negociïs bé, espanya no complirà els pactes i amb sort només perdràs credibilitat i legitimitat pel camí. Si a més negocies malament, com ha fet ER, perdràs bous i esquelles.

En la independència que jo vull les negociacions es produiran un cop ens hàgim alliberat, i les farem tractant-nos d’igual a igual. Haurem de discutir els acords legals i comercials entre espanya i Catalunya, el repartiment d’actius i passius, el pagament del deute, etc. Sona utòpic? Doncs és menys utòpic que pretendre fer la independència amb eines autonòmiques, que és una ‘contradictio in terminis’. És com pretendre anar a la guerra en tancs cedits per l’enemic. Per què voldria el PSOE alimentar amb diners i poder polític un partit que diu que vol acabar amb l’estat, si no és amb la idea de liquidar-lo?

Tot i això, i a diferència d’en Vicent Partal, no m’aventuro encara a donar per perdut a Junts i tampoc el posaré al mateix sac que ER; com a mínim fins que tinguin un currículum contrastat de traïcions tan llarg com el del partit de govern. Però, siguem sincers, la cosa no pinta bé.

enric llopis
enric llopis
25.08.2023  ·  13:52

… La transacció és lamentable, terrible i posa en relleu fins a quin punt la classe política catalana no escolta i és allunyada dels sentiments dels seus electors i de la majoria de la població…
Molt d’acord amb el senyor Partal. Els politics no escolten, primen els diners al futur de Catalunya i a l’el·lectorat. Ells sabran perque ho fan, potser volen ser un PNB català. No em tornaran a enredar. Prou discursos buits.

Ramon Pons
Ramon Pons
25.08.2023  ·  14:16

Avui Vicent, el teu comentari no m’agradat.
JUNTS es va presentar a les eleccions i va tenir un nombre de vots en virtud dels quals ha de fer el que cregui convenient.
Si no ho fa bé ja trobarà el resultat.
Sobre les moltes dificultats que ja tenim, anar ara a parlar dels ingressos (que a parer meu -a més- són menudalla) pel fet de tenir grup parlamentari (pendents de com acaba la investidura i de si es reperiran p no les eleccions) em sembla que no toca i que no fa res més sinó que tirar més llenya al foc, que prou que n’hi ha.

Francesc Font
Francesc Font
25.08.2023  ·  15:17

A veure, si un partit, o una coalició, va a un Parlament, sabent ja d’antuvi que serà força minoritari, hi va, o hauria d’anar, amb una condició i un propòsit. La condició és, evidentment, que ha d’acceptar, no acatar però sí acceptar, les normes i reglaments imperants en ell. Cosa que, si se’m permet és de pura lògica. I la segona condició és batallar, participar, intervenir en els debats, cantar la canya –no a l’estil de pinxo de ball de patacada de Rufian–, en les millors condicions possibles, en les seves intervencions. Per a la qual cosa, cal aprofitar tots aquells elements que li permetin una millor capacitat d’acció. Quedar-se en minoria minoritària, amb les limitacions que això comporta, no serveix per posar damunt la taula les raons o bases de les seves crítiques a la ideologia o política dominants. Ni les seves alternatives, etcètera. Les raons de les seves crítiques, i el catalans en tenim a dotzenes. Perquè anar a un Parlament en condicions d’oberta inferioritat numèrica que coarta la capacitat d’intervenció, i assumir-ho, és un erroni sentit de puresa política que no serveix per a res a la causa per la que han estat votats. Per la qual cosa, es imprescindible tenir temps d’intervenció

Paola Polacco
Paola Polacco
25.08.2023  ·  15:36

Ahir vaig afegir uns commentaris a l’article “Junts registra grup propi’.. ‘expressant la meva profunda decepció i el meu fàstic que Junts hagués acceptat el “regal” dels quatre escons del PSOE quan l’únic que els vam demanar, no exigir – els que encara els creiem i que creiem que havien entès el que esperàvem d’ells- va ser que no pactin acords amb ningú si no era amnistia i dret d’autodeterminació i només enfrontin l’Estat. Molts, i la Berta Carulla en particular, van trobar la meva crítica excessiva i fora de lloc. La política és negociar. Si ERC acceptava els escons de Sumar, no hi havia cap motiu pel qual Junts no pogués acceptar els del PSOE. La gent hauria de no criticar. Estic contenta que Vicent Partal, a qui admiro, hagi sortit avui amb la seva valoració molt clara que la jugada de Junts és un error madornal i catastròfic.

Ramon Pamies
Ramon Pamies
25.08.2023  ·  16:19

Em penso que molts obliden una bona tàctica per aconseguir el fi de una estrategia. Una guerra es guanya amb bones tàctiques. La guerra es guanya enredant l’enemic, no avisant abans que dispararem la propera matinada. No siguem simplistes per no dir tocacampanes. Vull veure fiites aconseguides abans de criticar.

Joaquim Campanyà
Joaquim Campanyà
25.08.2023  ·  17:21

Mentre el règim sigui la Partitocràcia les regles de joc seran les dels poders oligarquis i fora d’aquests límits és el silenci, el desert, no existeixen. Doncs els canvis, la revolució, qui el farà? Els poders oligarquis? No siguem ingenus, només és disputaran la parcela oligàrquica. Quan emergirà la representativitat popular?

Ignasi Duran
Ignasi Duran
25.08.2023  ·  17:35

Tots fora.
Cap d’ells no defensa la nostra terra.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
25.08.2023  ·  17:50

Curiós! Dues vares de mesura segons es tracte de jutjar ERC o Junts.

Un dels entrebancs per assolir la independència és que molts catalans, ben abans de ser independentistes, són partidistes, i qualsevol català amb un mínim d’esperit crític i coneixements d’història pròpia sap que les estructures dels actuals partits polítics catalans formen part del sistema que sustenta la Transició espanyola. Són massa anys fent negocis amb ells.

En Lluís Maria Xirinacs va parlar de “La traïció dels líders”. Quina és la traïció? Les interrelacions inconfessables entre el poder colonitzat català i el poder colonitzador espanyol.

La independència mai s’assolirà amb els partits, tenen molt a perdre, només treballaran per assolir-la quan siguen convençuts que no perdran cap dels seus beneficis i, per descomptat, menys encara amb els partidistes que sustenten els partits.

Sr. Partal, un editorial valent coneixent la parròquia. Gràcies.

P.S. Per cert, no entenc quina credibilitat pot tenir, més enllà del molt respectable fervorós desig personal de cadascú, un president que ell mateix no va preparar res per a implementar la independència i que a més a més va suspendre-la (quin eufemisme!).Tot això fa sis anys sis.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
25.08.2023  ·  18:16

Quan van suprimir la mili masculina i el servei social femení, haurien d’haver instaurat una activitat alternativa: noies i nois fent un treball temporal en un partit polític. D’aquesta manera en tindríem una idea més exacta i sabriem què se’n pot esperar i què no.
A sobre, ens estalviaríem més d’una sorpresa i moltes enrabiades inútils.

Sever Salvador
Sever Salvador
25.08.2023  ·  18:27

Estic d’acord amb Berta Carulla i Carlota Lasierra. Crec que Junts hauria d’informar més clarament. De tota manera, Vicent Partal crec que t’has precipitat.

david graupere
david graupere
25.08.2023  ·  18:39

Avui sou aiga beneïda Sr Partal.

Eduard Morros
Eduard Morros
25.08.2023  ·  18:40

Totalment d’acord amb el comentari de Berta Carulla.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
25.08.2023  ·  18:52

Aquesta vegada els enganyats (si és que ens enganyen, a veure si hi ha sort, encara está per veure), tindrem una ocasió potent de manifestar-los la nostra repulsa i el nostre menyspreu. L’11 de setembre pot ser una fita sonada i contundent.

Josep Xavier Vilaseca
Josep Xavier Vilaseca
25.08.2023  ·  19:04

Editorial totalment precipitat… Fins ara s’ha negociat la mesa del Congrés a canvi de fer oficial el català al Congrés i al Parlament europeu. Veurem com acaba però això no s’havia fet així fins ara. I abans de la posible investidura de Sanchez, faltan més de dos mesos, veurem si acaba bé. Demanar grup propi encara no sabem si condicionarà, per tant crec que és un editorial precipitat i injust… a dia d’avui…

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
25.08.2023  ·  19:06

El bipartidisme no ens regala res. Es queda la part del lleó i quan li convé es fa trampes al solitari per fer el que no es pot fer. Monopolitza recursos i tribunes que són públics i ara ens en retorna una part que ens correspon. Si la mesa val una missa, com París, es cobra i endavant. Ja ho teniem pagat i el dret és nostre. Unamuno ens tenia clissats: Catalanes, os pierde la estètica.
Crec que l’editoral és prematur. Cal deixar fer a junts. A Madrid es va a fer política, no jocs florals.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
25.08.2023  ·  19:24

Vull creure que es tracta de l’enèsima jugada mestra del president Puigdemont. Més pensada per a contenir que per acontentar a la seva parròquia. Van a la seva, diuen que se’n volen marxar i es presten de pressa per blanquejar el sistema que manté el règim, això sí que és el què interessa a Ñ. Ells ens diran que no ho entenem, però ero són ells els no entenen res del passa ni del que va passar. Però com aquest guirigall polític no es podrà aguantar massa temps, més aviat que tard ja s’ho trobaran.

Anton Alabau
Anton Alabau
25.08.2023  ·  20:07

Considerant que això és una Editorial i no una tertúlia informal casolana, criticar a un equip pel resultat d’un partit on encara s’ha de jugar la segona part em sembla agoserat, precipitat i injust. Deixeu-los fer el seu joc i en acabar ja els felicitarem o en les properes eleccions els enviem a la paperera de la Història.

Jaume Camps
Jaume Camps
25.08.2023  ·  21:34

D’on ve ? De quin pou surt aquesta ceguesa profunda, obstinada i desconcertant dels polítics actuals ?

Joan Ventura
Joan Ventura
25.08.2023  ·  23:31

President Puigdemont si això es veritat, la seva popularitat i la seva persona caurà als mini’ns nivells de la població que tan l’admira, jo i la meva família mai mes creurem em la seva persona, ens aura decebut de totes totes i això no te ni oblit ni perdo.

Bernat Bosch
Bernat Bosch
26.08.2023  ·  00:58

El primer que va fer Junts és votar la presidència del PSOE, però no pas a canvi de res. Aquesta cessió de diputats per a poder tenir grup parlamentari propi és un dels molts preus que el PSOE ha de pagar a Junts perquè, com ve diu l’article d’en Partal, els favors mai no són gratis. Però no és que el PSOE faci un favor a Junts, sinó que Junts el va fer al PSOE i, per tant, Junts segueix tenint el PSOE agafat pels números. Els números de la majoria absoluta de la cambra. I serà així tota la legislatura. Blocar indefinidament l’estat espanyol és impossible, perquè aquest escenari en què Junts tingui la clau no es repetirà. És fruit d’un atzar. Per això és important no deixar-lo passar. Qui es pensi que els independentistes podem blocar permanentment l’estat és que no sap fer números o és que no entén de política. Junts és conscient que a) pot demanar coses importants a canvi de permetre la legislatura i que b) si la legislatura tira endavant seguirà tenint el govern espanyol agafat pels ous tota la legislatura, per la qual cosa podrà demanar encara més coses importants a posteriori (quan calgui aprovar els pressupostos o fins i tot a cada llei que calgui aprovar). També sap que no aprofitar aquest atzar que li ha donat la història és no aprofitar una palanca de poder i una finestra d’oportunitat per a exercir-lo. Dubto molt que ho desaprofiti. Entre altres coses, perquè sap que per avançar la nació catalana necessita fer passes endavant amb fets, no fer proclames radicals que no portin enlloc. Si una cosa vaig aprendre de l’octubre del 2017 és que la nació catalana no està mentalment preparada per a exercir el control del territori a tots els efectes, perquè això comporta confrontar i vèncer a forces armades professionals i neutralitzar el poder judicial de l’estat a Catalunya. I qui ho negui és que viu al món de Yupi. Per això no vam assolir l’objectiu: perquè tots plegats (i els polítics també) en comptes de preparar una revolució d’alliberament nacional vam preferir viure en un món de Yupi. Fins que ens vam topar amb la crua realitat.

Roser Pla-Giribert
Roser Pla-Giribert
26.08.2023  ·  02:15

Jo crec que el que ha de fer Junts és no investir president espanyol, si no accepten les nostres condicions i que no acceptaran, o sigui que no queda més remei que esperar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any