Per què és important per a Junts i ERC de tenir grup propi al congrés espanyol?

  • Més recursos per a intervenir políticament, més visibilitat i més ajudes econòmiques són alguns dels avantatges de no acabar relegat al grup mixt

VilaWeb
Redacció
24.08.2023 - 14:00
Actualització: 24.08.2023 - 18:35

Per a poder tenir grup propi al congrés espanyol cal haver aconseguit quinze diputats o tenir-ne almenys cinc i haver aconseguit el 5% dels vots a tot l’estat espanyol o el 15% dels vots a les circumscripcions on s’ha presentat. Ni ERC ni Junts no compleixen cap de les condicions. Però tenen una altra opció: la cessió temporal de diputats, una pràctica no regulada però avalada històricament per la mesa. Ahir Sumar va anunciar que cediria dos diputats a Esquerra perquè pugui obtenir grup propi. I el PSOE va dir que tenia la intenció de fer igual amb Junts. Però avui, un dia abans que expiri el termini aquest divendres, ERC i Junts han registrat els seus respectius grups parlamentaris al congrés espanyol. Junts ha comptat amb el préstec de quatre diputats del PSC, mentre que els republicans han inscrit al grup dos diputats prestats per Sumar.

Què hi perd un partit si no pot formar un grup parlamentari i acaba al grup mixt? Ho analitzem. Principalment, un grup parlamentari propi implica de tenir més eines per a intervenir políticament dins el congrés espanyol. Pot presentar proposicions de llei, proposicions no de llei i esmenar projectes de llei del govern espanyol, a més de fer-li preguntes i interpel·lacions. El grup mixt també ho pot fer, però tots els partits que l’integren s’han de posar d’acord, una condició sovint difícil, perquè les diferències ideològiques entre els integrants poden ser molt grans. Per exemple, en la darrera legislatura, dins el grup mixt hi havia partits tan diversos com ara la CUP, UPN i Coalició Canària.

Presència i torns de paraula

El grup propi permet de tenir més presència, mentre que al grup mixt els partits s’acaben diluint i no poden fer-se sentir sempre que volen. Per començar, cada grup té un portaveu assignat, però al grup mixt aquesta figura és rotatòria. A més, les intervencions als plens varien segons el president del congrés. És habitual que hagin de repartir-se un torn de paraula. Això vol dir menys temps per a poder exposar idees. De vegades, els partits del grup mixt s’han posat d’acord per nomenar un portaveu.

Tenir grup propi garanteix la presència d’una formació política a totes les comissions parlamentàries, la diputació permanent i veu pròpia a la junta de portaveus. En canvi, al grup mixt cal repartir-se els seients a les comissions.

Un grup propi també implica de tenir un altaveu permanent de cara als mitjans –perquè té assegurada una conferència de premsa setmanal– i un representant a les comissions que es creïn. El grup mixt també hi és present, però ha de nomenar un titular.

Els avantatges també s’arrosseguen fins a les pròximes eleccions, ja que les formacions que obtinguin grup propi tindran garantida la seva presència en els futurs debats electorals i cobertures dels mitjans públics. Per exemple, Junts va quedar-se fora dels debats i els informatius de RTVE durant la campanya del 23-J per no tenir grup parlamentari en l’anterior legislatura.

Més recursos econòmics

No es pot passar per alt un dels principals motius d’interès per a formar un grup propi, l’econòmic. Cada grup parlamentari del congrés espanyol rep 30.346,72 euros mensuals i una subvenció variable de 1.746,16 euros el mes per cada diputat, unes xifres que al grup mixt s’han de dividir entre els partits polítics que l’integrin.

Si agafem d’exemple aquesta darrera legislatura, al grup mixt hi havia vuit partits diferents, és a dir, que corresponien 3.793 euros mensuals a cadascun.

En aquest sentit, també cal mencionar que tenir grup propi al congrés espanyol permet rebre la subvenció que la llei electoral preveu per a finançar l’enviament directe de propaganda electoral a través del correu. Així doncs, cada partit amb grup parlamentari al congrés espanyol obté 0,18 euros per elector en cadascuna de les circumscripcions en les quals hagi presentat llista.

Compromís i Més no podran tenir grup propi

Cal recordar que l’acord de coalició entre Sumar i una quinzena de partits, entre els quals hi ha Compromís i Ara Més, inclou una clàusula que estableix que tots els diputats electes han de formar un sol grup parlamentari. Aquest document impedeix a les formacions polítiques que formen part de l’aliança de passar-se al grup mixt o intentar de constituir uns altres grups parlamentaris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor