El Parlament de Catalunya aprova la llei del referendum d’autodeterminació

  • Seguiu minut a minut l'actualitat parlamentària i extraparlamentària

Redacció
06.09.2017 - 08:36
Actualització: 07.09.2017 - 02:02

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat avui la llei del referèndum d’autodeterminació, la norma que dóna cobertura legal a la convocatòria del primer d’octubre. La llei s’ha aprovat després de dotze hores de ple, amb setanta-dos vots a favor, vuit abstencions i cap vot en contra. El PSC, el PP i Cs han abandonat l’hemicicle en el moment de la votació.

02.00 – La sindicatura ha quedat aprovada amb 70 vots a favor i 8 en contra. Els diputats de Ciutadans s’han quedat amb les mans alçades per a protestar contra la votació.

01.52 – Se suspèn el ple fins al matí.

01: 50 – El parlament aprova la Sindicatura Electoral. Els escollits per aquest òrgan que ha de vetllar per la jornada electoral són: Jordi Matas, Marc Marsal, Tania Verge, Josep Pagès i Marta Alsina. També s’han escollit dos suplents: Eva Labarta i Josep Costa.

01:43 – El DOGC també publica la papereta de l’1-O

01:40 – El DOGC publica el decret de convocatòria del referèndum de l’1-O

01:30 – Els diaris de Madrid parlen de segrest de la democràcia, cop d’estat i fractura d’Espanya

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

01:00 – Ciutadans demana la reconsideració de l’admissió a tràmit i, per tant, s’haurà de tornar a reunir. És la mateixa argúcia que s’ha fet servir al matí amb la llei del referèndum. PP i PSC també podrien demanar a reconsideració l’admissió.

00.55 – La Mesa del Parlament de Catalunya ha admès a tràmit la llei de transitorietat jurídica. Els quatre membres de JxSí hi han votat a favor, el representat de CSQP s’ha abstingut i els membres de Ciutadans i PSC han votat en contra.

00.45 – Vídeo íntegre del discurs de Puigdemont per explicar la convocatòria del referèndum: ‘Catalunya decidirà democràticament el seu futur l’1 d’octubre’

00.40 – JxSí i la CUP presenten els següents candidats a la sindicatura: Jordi Matas, Marc Marsal, Tania Verge, Josep Pagès i Marta Alsina. A més presenten Eva Labarta i Josep Costa com a suplents.

00.30 – JxSí i la CUP registren una petició perquè la Mesa admeti a tràmit la llei de Transitorietat.

00.20 – Imatges de la conferència de premsa del govern per a explicar la convocatòria del referèndum. ‘Convoquem el referèndum perquè tothom decideixi. Totes les opcions de resposta són iguals de legítimes i democràtiques’, declara Puigdemont.

00.14 – ‘Catalunya pertany al món que pren decisions democràticament i per tant decidirà el seu futur l’1 d’octubre.’

00.11 – Puigdemont: ‘Ningú té l’autoritat ni el poder d’incautar-nos el dret de decidir.’

00.11 – ‘Tractar els catalans com a súbdits no és democràcia. Podem constituir-nos en un estat lliure.’

00.10 – El president de la Generalitat defineix la convocatòria com un moment d’esperança i assegura que ara és el moment de la ciutadania. També s’ha dirigit a la Moncloa per a dir que s’ha d’acceptar el resultat de les urnes, ja que és quelcom democràtic, a diferència del TC, un òrgan que ha considerat deslegitimat.

00.10 – El govern en ple compareix a l’auditori del parlament.

00.10 – Recordem que la llei del referèndum difineix la Sindicatura Electoral en tres punts:

  • La Sindicatura Electoral de Catalunya es configura com un òrgan independent, imparcial i permanent que s’adscriu al Parlament de Catalunya.
  • La Sindicatura Electoral de Catalunya és l’òrgan responsable de garantir, amb competència a tot el territori de Catalunya, la transparència i l’objectivitat del procés electoral, i l’exercici efectiu dels drets electorals.
  • La Sindicatura Electoral de Catalunya té la seva seu institucional al Parlament de Catalunya, sense perjudici que pugui reunir-se en d’altres ubicacions.

00.02 – Se suspèn el ple i es reuneix la mesa. Els partits tenen una hora per a presentar candidats a la sindicatura.

00.00 – Els portaveus de PSC, PP i Ciutadans demanen el torn de paraula per qüestions d’ordre.

00.00 – S’aprova l’alteració de l’ordre del dia per 71 vots a favor, 60 en contra i 2 abstencions.

23.55 – El PSC i CSQP també han anunciat que no votaran la sindicatura.

23.50 – JxSí i la CUP han demanat l’alteració de l’ordre del dia per incloure la votació de la sindicatura electoral. El PP ha explicat que no pensa votar res que pengi de la llei del referèndum. Alejandro Fernández ha dit: ‘Per què no voten ja la participació i el resultat?’

23.48 – Els membres del govern es dirigeixen cap a l’hemicicle on es votarà la sindicatura electoral que es farà càrrec de l’organització del referèndum. Després, el president Puigdemont farà una conferència de premsa i la mesa es reunirà per admetre a tràmit la llei de transitorietat que possiblement s’aprovarà demà.

23.40 – Imatges del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, signant la convocatòria de referèndum.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

23.30 – El govern de manera col·legiada signa la convocatòria del referèndum. Puigdemont: ‘Per la llibertat i la democràcia!’

23.05 – El govern en bloc s’ha reunit després de l’aprovació de la llei del referèndum al Parlament de Catalunya.

22.35 – El govern en bloc, preparat per a signar el decret de convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre. El primer signant serà Puigdemont, contra qui probablement actuarà la justícia espanyola.

22.11 – La llei del referèndum ja s’ha publicat al Diari Oficial del Parlament de Catalunya (DOPC). Puigdemont ha signat la promulgació de la norma.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, signa la llei del referèndum.

22.00 – Rajoy no s’espera a demà: demana al Consell d’Estat un informe per a recórrer contra la llei del referèndum al Tribunal Constitucional.

21.49 – La signatura del decret de convocatòria del referèndum es farà tan bon punt la llei del referèndum sigui publicada oficialment. Serà una publicació electrònica de la cambra. Fonts del govern calculen que es podrà signar el decret cap a les onze de la nit.

21.41 – Inés Arrimadas anuncia una moció de censura al govern.

21.36 – Després de dotze hores, el ple continua amb la intervenció del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Parla sobre el decret llei de transports.

21.35 – Els diputats presents al ple i la tribuna entonen el cant d’Els Segadors.

21.34 – El Parlament de Catalunya aprova la llei del referèndum d’autodeterminació amb 72 vots a favor, 11 abstencions i cap vot en contra.

21.33 – També és rebutjada l’esmena del PSC.

21.32 – L’esmena de CSQP és rebutjada amb 71 vots contraris i només 8 vots favorables.

21.31 – Les esmenes de la CUP han estat aprovades amb 71 vots favorables l’abstenció de CSQP.

21.30 – Comencen a votar-se les esmenes a la llei del referèndum. És rebutjada l’esmena del diputat no adscrit Germà Gordó per 71 vots en contra i només un a favor.

21.29 – La diputada de Podem Àngels Martínez retira les banderes espanyoles dels escons.

21.25 – Els diputats del PP pengen banderes catalanes i espanyoles als escons.

21.22 – Pren la paraula Albano-Dante Fachin: ‘Qui ha de tenir a les mans el futur de Catalunya és la seva gent i no un parlament que tantes vegades no ha estat a l’altura de la situació. Ens veiem l’1 d’octubre.’ Els diputats de Ciutadans, PP i PSC se’n van de l’hemicicle.

21.21 – PP i Ciutadans retiren les seves esmenes a la llei.

21.20 – Gabriel assegura que no sabien que tenien un torn final: ‘Si ho haguéssim sabut, l’hauríem cedit als companys de CSQP que no s’ha pogut expressar.’ El portaveu de JxSí, Lluís Corominas, assegura que també cedeix el seu torn als membres de CSQP que no ha pogut intervenir.

21.19 – Arrimadas: ‘Ens veurem a les urnes de les eleccions autonòmiques. Les urnes amb garanties.’

21.18 – Arrimadas:’La democràcia té mecanisme per a defensar-se dels governants que volen abusar-ne.’

21.16 – Arrimadas: ‘A vostès ja només els queda escalfar l’ambient, jugar al territori de la CUP. Això és molt perillós.’

21.14 – Arrimadas: ‘Vostès no s’atreveixen a canviar la llei electoral perquè els sobrerepresenta. Permeten a una minoria de governar una majoria. Vostès són més espanyols que Curro Jiménez.’

21.13 – La líder de Ciutadans acusa el govern d’assenyalar i fer llistes de no independentistes.

21.12 – Arrimadas pregunta qui ha aconseguit les dades per poder fer un cens, si és que existeix. A més critica la manca de garanties del procés electoral i afirma que s’està assenyalant els funcionaris.

21.11 – Arrimadas critica a JxSí el full de ruta dels 18 mesos i afirma que en cap moment es va parlar de fer un referèndum durant la campanya electoral del 27-S.

21.10 – Joan Giner i Ángels Martínez tornen als seus escons.

21.07 – Arrimadas retreu a JxSí i la CUP que s’indignin davant de la judicialització: ‘Què es pensaven que formar part d’una llista electoral els convertia en Déus?’

21.06 – ‘Els quatre grups als quals s’han negat els nostres drets representem a més catalans que els dos grups que donen suport a la llei.’

21.06 – ‘Vostès han actuat com una majoria absolutista.’

21.05 – Arrimades sobre el CGE: ‘Ni els vostres us donen suport.’ També afirma la majoria independentista, en especial Carme Forcadell, han vulnerat la separació de poders. A Forcadell li ha recordat que ja no és la presidenta de l’ANC i que tampoc no és una delegada del govern.

21.04 – Joan Josep Nuet torna a la mesa.

21.03 – Arrimadas afirma que els diputats de Ciutadans no seran a l’hemicicle durant la votació. Agraeix, a més, la labor dels lletrats que han advertit la mesa.

21.03 – Inés Arrimadas pren la paraula en nom de Ciutadans

21.02 – ‘Rebutgem la irresponsabilitat i a l’hora de votar no hi serem’, acaba Iceta.

21.01 – ‘Vostès creen expectatives falses que generen autèntiques frustracions. Això no va de democràcia, això només va d’independentisme.’

21.00 – El líder del PSC assegura que la llei porta el germen de la divisió. ‘No en el nostre nom, no amb la nostra presència.’

20.58 – Iceta critica els terminis del govern i assegura ‘si vostès fan tard i s’han volgut “petar” el reglament del parlament no és culpa nostra.’

20.57 – ‘Si vostès diuen que no els importa el TC, perquè no fan les coses ben fetes.’

20.56 – Iceta recorda que els lletrats ja han advertit de les conseqüències dels actes que ‘volen perpetrar’.

20.55 – ‘Vostès, la primera legalitat que trenquen és la catalana’, assegura abans de criticar la constitució de la sindicatura electoral. ‘La primera víctima del procés és la legalitat catalana.’

20.54 – Iceta assegura que la llei del referèndum no té cap mena d’empara legal.

20.53 – ‘Vostès volen acabar en un dia amb una relació de més de cinc segles.’

20.50 – Iceta reclama una reforma constitucional que reconegui el caràcter plurinacional de l’estat espanyol i no pas ‘un referèndum convocat en només tres setmanes.’

20.49 – ‘Ens estimem més trobar una solució que satisfaci a una gran majoria. Ho resumeixo: més autogovern i millor finançament.’

20.47 – El líder del PSC ha retret a Forcadell que no hagi estat la presidenta de tots i ha dit: ‘Avui estem davant d’un error històric del catalanisme.’

20.45 – ‘Seria terrible que el combat democràtic erosioni les institucions del país i deixi de banda una part del país.’

20.45 – Pren la paraula pel PSC Miquel Iceta.

20.43 – Albano-Dante Fachin, piula des de fora de l’hemicicle: ‘Una pena que la pluralitat de CSQP es vegi coartada en un debat tan important.’

20.40 – El president del grup ha dit que en el context d’amenaces del govern espanyol, CSQP s’abstindrà. Tanmateix, ha reitarat que l’1-O no pot ser anomenat referèndum.

20.39 – Rabell anuncia que CSQP no avalarà la llei. De totes maneres, diu que molta gent voldrà votar l’1-O en contra de l’actitud del PP.

20.38 – Rabell assegura que la llei del referèndum vol subvertir la legalitat de la constitució espanyola i l’Estatut. A més, afirma que la consulta no té garanties.

20.37 – Nuet, una volta fora: ‘He marxat perquè s’ha trencat l’acord que teníem. Havia de ser una intervenció de Rabell i una altra de l’Albano. Joan Coscubiela ha trencat acord.’

20.30 – Fotografia de Joan Josep Nuet abandonant la mesa. Lluís Llach, diputat de JxSí, l’ha seguit fora de l’hemicicle. La diputada Jessica Albiach, que va competir amb Fachin per ser secretària general de Podem, ha estat l’única del grup que no ha abandonat l’escó.

Foto: Albert Salamé

20.27 – Lluís Rabell pren la paraula per CSQP. Joan Giner demana partir el torn de paraula per a demostrar la pluralitat del grup. Forcadell respon que ha de decidir el portaveu, Joan Coscubiela, ha esgrimit que el debat no es pot fer amb normalitat i ha decidit que només tingui torn el president del grup, Lluís Rabell. Joan Josep Nuet (EUiA), membre de la mesa, així com els diputats de Podem han abandonat l’hemicicle. Nuet, abans de marxar, ha cridat des de la mesa: ‘Hi poden haver dues intervencions, Coscu.’

20.26 – ‘Senyors Junqueras i Puigdemont, encara que s’ho creguin, no són éssers superiors a qui no afecta la justícia. Ni el seu govern ni cap se saltarà la llei en aquest país. No hi ha democràcia si no hi ha respecte a les lleis.’

20.24 – ‘Aquesta llei no s’aplicarà mai i el referèndum no es farà mai. Mariano Rajoy respondrà amb contundència, fermesa i proporcionalitat davant de l’autoritarisme.’

20.22 –  Una tarda intensa pels homes grisos, contracrònica d’Andreu Barnils des del parlament.

20.22 – ‘Vostès no han tingut mai voluntat de diàleg. Sempre ha exigit el referèndum, el xantatge i la ruptura.’

20.21 – Albiol acusa el govern de voler deixar el país fora de la UE: ‘El que suposaria un gran cop econòmic.’

20.20 – ‘Qui estima Catalunya no l’arrenca de la seva història i la posa en ridícul davant de totes les autoritats internacional.’

20.17 – Albiol titlla de covards a Junqueras i Puigdemont i assegura que no són dignes dels seus càrrecs. El líder del PP afirma que el referèndum situa Catalunya fora de la llei, malgrat que els independentistes no són la majoria a la societat. ‘Tot plegat és fruit de l’odi subvencionat contra Espanya.’

20.15 – ‘Catalunya s’allunya cada vegada més de si mateixa. Han convertit la Generalitat i el Parlament en la versió més petita i menys segura de les institucions de la Unió Europea.’

20.15 – ‘Vostès, senyors Puigdemont i Junqueras, ens estan dividint a tots.’

20.14 – ‘No volem que una elit segresti el país que hem construït.’

20.12 – Albiol explica que els catalans han estat referents en les transformacions polítiques de l’estat espanyol. ‘Els parlaré d’aquella paraula que no els agrada: Espanya. Espanya és la nostra casa. Els catalans n’hem participat activament de la construcció d’aquesta gran nació.’

20.11 – ‘Els diputats del PP han treballat en defensa de la democràcia i la pluralitat. Us felicito.’

20.11 – Pren la paraula en nom del PP Xavier García Albiol.

20.10 – ‘Quan pensava en aquest moment pensava en defensar el sí, però avui també ens ha tocat defensar la democràcia a casa nostra. Companys i companyes de JxSí fem-nos dignes d’aquest moment i recordem a Muriel Casals.’

20.10 – ‘Avui qui prem tots els botons del sí són els ciutadans que ens van fer confiança.’

20.07 – ‘Alguns partits de llarga tradició democràtica han fet costat una vegada més al PP i no pas a la democràcia.’

20.04 – ‘És l’estat qui no ha permès aprovar la llei d’una altra manera. La manca d’empatia per part de l’estat, que mira Catalunya des de la distància, qui ens ha obligat a aquesta via.’

20.02 – Corominas afirma que s’han esgotat totes les vies per pactar un referèndum amb l’estat espanyol. ‘No hi ha hagut voluntat política’, afirma. El portaveu recorda que la carta de les Nacions Unides contempla el dret a l’autodeterminació, un dret humà, un dret fonamental. ‘Som dipositaris d’una sobirania i la volem exercir. Exercim aquesta via sota l’empara de les lleis internacionals’, assegura.

20.01 – ‘És ben trist que hàgim de fer una llei per poder votar.’

20.00 – L’auditori del parlament ja és llest per la signatura de la convocatòria del referèndum, una volta la llei sigui aprovada per la cambra.

19.58 – Lluís Corominas pren la paraula en nom de JxSí. Demana un reconeixement pels membres sobiranistes de la mesa que han esquivat els embolics d’alguns partits de l’oposició per evitar el debat.

19.56 – Gabriel: ‘Senyors Puigdemont i Junqueras, ara la responsabilitat és vostra. Davant d’un estat prohibidor només ens podem deure a la gent. Caldrà desobediència institucional.’

19.55 – La diputada lamenta que la llei no ampliï el sufragi a tota la població que viu a Catalunya, en referència als migrants.

19.53 – Gabriel es dirigeix a Coscubiela: ‘La millor manera de contribuir és trencar el cadenat del 78, ajudant així a la resta de pobles. El dret de l’autodeterminació no és teòric, s’ha de posar a la pràctica.’

19.52 – ‘Aquesta llei no és un cop d’estat i no vulnera cap llei’, afirma.

19.51 – ‘Avui comencem a desbordar un límit que es va imposar el 78 per gent que no ens representaven i que tenien molts morts a l’esquena’, continua Gabriel.

19.50 – ‘A moltes minories ja els agradaria tenir el suport judicial que tenen algunes minories d’aquest parlament’, afirma la diputada de la CUP.

19.47 – Gabriel dedica unes paraules a la gent que va ser torturada per enfrontar-se al règim del 78, així com a aquells que van impulsar les consultes populars. Tots ells van fer camí perquè avui el parlament debati la llei del referèndum. ‘El poble ha d’anar per davant’, afegeix.

19.45 – Gabriel recorda que la voluntat de l’esquerra independentista és l’exercici del dret de l’autodeterminació a tot el marc dels Països Catalans. ‘Ens hagués agradat impulsar un referèndum a tot el país’, afirma.

19.43 – Intervé Anna Gabriel de la CUP. Lamenta el menyspreu a la presidenta del parlament, Carme Forcadell, i acusa Ciutadans, PSC i PP de tenir por de debatre. ‘Sou còmplices si aquesta llei és suspesa. La qüestió no és la legalitat sinó la legitimitat’, afegeix.

19.42 – Carrizosa torna a demanar la paraula per una qüestió d’ordre. ‘No és per a demorar tot això’, diu entre riures de l’hemicicle.

19.40 – Gordó demana perdó per la imatge que s’ha projectat des del parlament. ‘Estic convençut que si haguéssim fet millor la nostra feina de diàleg, hauríem arribat a aquest punt d’una altra manera’, lamenta. En aquest sentit, demana a les institucions catalanes que continuen vies amb l’estat espanyol. Sobre la seva esmena, Gordó demana reformular la pregunta de l’1-O.

19.37 – Santi Rodríguez també demana la paraula per una qüestió d’ordre.

19.34 – El primer en intervenir al debat de les esmenes serà el diputat no adscrit Germà Gordó.

19.32 – Ferran Pedret del PSC exigeix la lectura del document que el CGE ha emès a petició del PSC, Ciutadans i PP. ‘S’estan vulnerant els drets de les minories’, ha dit.

19.31 – Carrizosa demana la paraula per una qüestió d’ordre. Demana a la presidenta si la mesa pensa tramitar els escrits d’al·legacions de Ciutadans, PSC i PP al CGE. El diputat exigeix una notificació de la resolució de la mesa abans de començar el debat sobre la llei. Forcadell respon que s’ha votat al ple l’exempció de recórrer al CGE.

19.27 – Sona el timbre al parlament. La mesa ja no està reunida i es reprèn el ple de manera imminent. Els diputats van entrant a l’hemicicle.

19.20 – S’acaba la junta de portaveus, però la mesa continua reunida.

19.16 – L’ANC i Òmnium anuncien que no preparen cap mobilització per avui.

19.13 – Els mitjans internacionals es fan ressò de la llei del referèndum: ‘Catalunya accelera el referèndum cap a la independència’

19.12 – Què és el filibustarisme? L’estratègia per evitar l’aprovació de la llei del referèndum.

18.55 – L’incident d’execució de sentència de trenta-quatre pàgines que el govern espanyol ha registrat avui al Tribunal Constitucional contra l’admissió a tràmit de la llei del referèndum emplaça els magistrats a tramitar l’incident d’execució de sentència de manera ‘preferent i urgent’ donada ‘l’extremada rellevància constitucional del cas’. De fet, exigeix als magistrats que es pronunciïn ‘tan aviat com sigui possible’. El document, al que ha tingut accés l’ACN, carrega contra la presidenta i la Mesa del Parlament i assegura que l’ús de l’article 83.1 del Reglament per forçar la votació de la Llei constitueix un atac ‘grotesc’ a la constitució espanyola i a l’autoritat del Tribunal Constitucional, a més d’una infracció ‘palmària i evident’ dels articles 164.1 de la constitució i 87.1 de la llei del TC que estableix l’obligació de complir les resolucions del tribunal.

El document assegura que la presidenta del parlament, Carme Forcadell, i els membres de la mesa que han donat llum verda a la llei han incomplert de manera ‘frontal’ les resolucions del Tribunal Constitucional 259/2015, 141/2016, 170/2016 i 24/2017, així com les providències de l’1 d’agost i del 13 de desembre del 2016 que establien que cap administració pot fer passos encaminats a fer realitat el procés d’independència.

18.40 – La Mesa del Parlament de Catalunya continua reunida. El ple fa més de 100 minuts que ha estat suspès.

18.30 – Marta Pascal a Catalunya Informació: ‘La mesa del Parlament ha fet les coses ben fetes perquè es pugui votar.’

18.20 – Màxima expectació al parlament. Més de 400 periodistes acreditats pel ple sobre la llei del referèndum.

18.10 – El diputat del PP i vice-secretari de comunicació, Pablo Casado, ha amenaçat a l’independentisme a Twitter: ‘Ho pagaran car. S’ha acabat la broma.’

18.09 – El diputat de Catalunya Sí que es Pot denuncia a Twitter el filibusterisme que ha practicat PSC, Ciutadans i PP per alentir el debat parlamentari sobre la llei del referèndum.

17.55 – Ací podeu llegir l’acord de ple del CGE després de les sol·licituds del PSC i Ciutadans, els quals demanaven el seu pronunciament. Tanmateix, aquest òrgan diu que no té competències per a dictar resolucions que puguin obligar el ple a realitzar el que considerin. A més, aclareix que només la mesa pot portar lleis a l’òrgan a petició dels grups, fet que suposa que les sol·licituds de PSC i Ciutadans s’han presentat de manera irregular.

17.50 – JxSí i la CUP asseguren que s’ha votat a ple que la tenia exempcions, entre les quals una que explicitava que no calia enviar-la al CGE

17.45 – La mesa continua reunida i l’oposició exigeix que el CGE emeti un dictamen sobre la llei del referèndum abans de debatre-la.

17.40 – La xarxa fa befa de la vergonya democràtica de Soraya Sáenz Santamaría.

17.20 – El TC ha rebut aquesta tarda l’incident d’execució de sentència contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa que han signat a favor d’incloure a l’ordre del dia la votació de la Llei del Referèndum. L’escrit – signat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy- demana que anul·li els acords presos per la Mesa per promoure la votació de la Llei de referèndum al Parlament.

Tanmateix en el ple ordinari d’aquest dimecres, els dotze magistrats no han debatut aquest incident d’execució perquè quan han aixecat la sessió –abans de les tres de la tarda– el document encara no havia arribat. El ple es reprèn demà a les 10h del matí i està per veure si el president del TC decideix admetre a tràmit l’escrit i començar a estudiar les peticions que li fa l’executiu de Rajoy.

17.00 –  La diputada de CSQP Hortènsia Grau ha respost la piulada de la batllessa Ada Colau, on acusava el govern de Mariano Rajoy de ser el factor que ha empès Catalunya cap a l’1-O. Grau ha contestat: ‘I alguna cosa més, no? Si ens equivoquem amb la diagnosi, no encertarem el camí. Cal llegir Lakoff.’

16.55 –  La mesa tornarà a retirar-se per a debatre la reconsideració de les esmenes a la totalitat presentada per Ciutadans. En la votació del matí s’ha aprovat l’exempció dels tràmits parlamentaris i només s’ha permès de presentar esmenes a l’articulat. Tanmateix, Ciutadans, PP i PSC han presentat esmenes a la totalitat. Forcadell els ha donat deu minut per canviar-ho, però s’hi han negat.

16.30 – La confusió de Forcadell, Fachin contra Coscubiela, el factor Gordó i quan els reis són els pares. Crònica de Pere Cardús.

16.00 – La batllessa de Barcelona, Ada Colau, diu que el debat d’avui al parlament demostra el fracàs del govern de Rajoy.

15.30 – La cadena SER informa que la sessió del ple del TC s’ha acabat sense cap decisió sobre el referèndum, car l’incident d’execució del govern espanyol no ha arribat al tribunal.

15.27 – Forcadell anuncia que, a petició de Ciutadans, s’allarga el període per a presentar esmenes a la llei del referèndum fins que no s’hagi acabat la sessió de control al govern.

15.25 – Joan Josep Nuet a Catalunya Ràdio: ‘Cap persona de CSQP votarà en contra de la llei del referèndum aquesta tarda.’

15.20 – Izquierda Castellana expressa el seu suport al referèndum.

15.15 – Es reprèn el ple amb la sessió de control al govern.

15.10 – El portaveu del PSOE, José Luís Ábalos, ha qualificat el ple del parlament d’espectacle lamentable. ‘L’escalada independentista ha superat una nova línia vermella, sense respecte a la llei i atropellant els drets dels ciutadans’, ha dit en conferència de premsa. Ábalos també ha expressat el seu suport als diputats del PSC, que presentarà un recurs d’empara al TC una volta aprovada la llei del referèndum.

15.05 – Junqueras: ‘No hi ha cap llei de l’estat espanyol que prohibeixi el referèndum.’

15.00 – El PSC presenta una esmena a la totalitat a la llei del referèndum

14.35 – La vice-presidenta espanyola ha assegurat que una volta s’aprovi la llei, Rajoy es plantejarà un recurs d’inconstitucionalitat contra la norma.

14.30 – Santamaría acusa Forcadell: ‘Sota el seu mandat ha mort.’ A més, li ha recordat que és reincident en la desobediència al TC i la constitució espanyola. També dedica dards a JxSí i la CUP: ‘El radicalisme s’ha imposat a Catalunya.’ La vice-presidenta conclou: ‘Sabem què hem de fer en tot moment.’

14.25 – Compareix la vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, per anunciar que Mariano Rajoy ha engegat tots els mecanismes per a actuar contra la llei del referèndum. La fiscalia presentarà un incident d’execució al TC perquè s’ha admès a tràmit la llei i també perquè no s’han atès les reconsideracions a la mesa presentades pel PSC, el PP i Ciutadans. ‘El govern espanyol ha demanat al TC que declari nuls els acords presos i que estudiï les mesures legals contra la presidenta del Parlament de Catalunya’, ha dit.

14.20 – La fiscalia es querella contra Carme Forcadell per haver admès a tràmit la llei del referèndum. La querella s’amplia a tots els membres de l’òrgan que han votat a favor.

14.10 – Carme Forcadell accepta suspendra una hora el ple del parlament perquè l’oposició pugui treballar les esemenes. A les tres es reprendrà l’activitat amb la sessió de control al govern. Els grups tindran de marge fins a dos quarts de quatre per a presentar les seves esmenes a la llei del referèndum.

14.02 – I aquest és el parlament de Marta Rovira on acusa la oposició de filibusterisme i d’estirar el ple amb el reglament. També ha defensat que fa gairebé dos anys que el govern intentat portar a debat el dret d’autodeterminació: ‘Durant dos anys hem intentat de posar el dret a l’autodeterminació al debat del Parlament de forma digna’.

13.59 – Vegeu la intervenció d’Albano Dante Fachin on acusa el PP de no donar una resposta política a la societat catalana

13.56 – Fernández (PP) demana la suspensió del ple perquè els grups puguin estudiar les esmenes que presenten

13.46 – Albano Dante Fachin, als unionistes: ‘Quan deixaran de refugiar-se en la constitució per donar resposta als catalans?’

13.46 – Albano Dante Fachin demana la paraula: ‘No votarem a favor la proposta de Junts pel Sí i la CUP. Però l’espectacle que estem donant és lamentable. Fa dues hores que estem discutint sobre el reglament, que a la gent no li importa’

13.40 – Rajoy farà entrar en joc el TC contra l’1-O avui mateix

13.38 – Marta Rovira acusa Ciutadans, PSC i PP de recórrer al filibusterisme per retardar la votació: ‘Estem aquí perquè ens hi han abocat’

13.30 – Després d’aprovar l’alteració de l’ordre del dia i l’exempció dels tràmits parlamentaris, s’obrirà un període de dues hores perquè els grups puguin presentar esmenes. Després es podrà procedir a la votació de la llei del referèndum.

13.24 – Miquel Iceta demana la paraula i diu que s’han vulnerat els drets dels diputats i que per tant, presentarà un recurs d’empara al TC. També ha afegit que no participaran en la votació de la llei.

13.23 – El ple vota la segona votació del dia per a decidir si s’acorda l’exempció dels tràmits parlamentaris. El sí ha guanyat folgadament.

13.16 – Catalunya Sí que es Pot demana que es llegeixi públicament l’advertiment dels lletrats del Parlament

13.15 – El parlament vota l’alteració de l’ordre del dia per 68 vots a favor, 4  en contra i 2 abstencions

13.12 – PP, Ciutadans i PSC intenten aturar ara dins l’hemicicle el procediment per votar la llei del referèndum.

13.00 – El sector anticapitalista de Podem expressa el suport a la llei del referèndum: «Davant la més que previsible suspensió exprés del Tribunal Constitucional de la Llei del Referèndum, Anticapitalistes cridem a les mobilitzacions en defensa de l’1 d’octubre i a favor de la desobediència d’aquesta suspensió i totes les futures mesures de l’estat espanyol per evitar que es voti»

12.50 – Albert Rivera, president de Ciutadans, anuncia des de Madrid que portaran la llei del referèndum al Consell de Garanties Estatutàries per intentar suspendre-la.

12.45 – Els diputats de la CUP Mireia Boya i Sergi Saladié fan befa de les traves de l’oposició per intentar aturar l’aprovació de la llei del referèndum.

12.30 – Previsiblement el PP també s’afegirà a la petició de reconsideració una volta els diputats tornin a l’hemicicle. Això motivaria el tercer recés del ple perquè la mesa es tornés a reunir.

12.25 – El ple s’ha reiniciat però s’ha tornat a aturar. Ciutadans s’ha afegit a la petició de reconsideració de l’admissió a tràmit de la llei del referèndum i, per tant, la mesa s’ha de tornar a reunir per avaluar la proposta.

12.24 – El govern espanyol convoca dos consells de ministres: un avui i un altre demà

12.12 – Coscubiela diu que l’admissió a tràmit de la llei del referèndum és nul·la de ple dret perquè no l’ha acceptada el secretari general sinó els membres de Junts pel Sí a la mesa. Tanmateix, segons fonts del parlament, l’admissió és reglamentària tal com evidencia l’article 112 del reglament de la cambra.

12.00 – Els portaveus dels grups parlamentaris tornen a reunir-se, per a resoldre la petició de reconsideració de l’ordre del dia.

11.53 – Els lletrats comuniquen a la mesa del parlament que desobeeixen el TC. Ha estat el secretari general del parlament, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona, qui han assenyalat que la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica signifiquen una desobediència legal.

Fonts de la presidència del parlament, consideren normal l’advertiment dels lletrats, perquè ells mateixos estan advertits pel Tribunal Constitucional espanyol. En aquest sentit, adverteixen sobre la possible vulneració de la interlocutòria del TC però no entren en el fons del reglament, i no fan cap indicació sobre un suposat incompliment dels tràmits.

11.45 – La reunió de la mesa s’ha acabat i els diputats tornen a l’hemicicle.

11.34 – Forcadell atura l’intent de Ciutadans d’entrebancar el ple des de la mesa del parlament

11.23 – Forcadell recusa tots els magistrats del TC. Us expliquem què vol dir.

11.10 – Fachin i els membres de Podem es neguen a aplaudir la intervenció de Coscubiela

10.50 – Forcadell convoca la mesa i la junta de portaveus per a resoldre la petició de reconsideració de l’ordre del dia.

10.49 – El vice-president de la mesa de Ciutadans demana la paraula en plena sessió

10.43 – Joan Coscubiela: ‘Si de veritat voleu fer el referèndum, pareu aquesta cacicada’

10.43 – Joan Coscubiela: ‘El que avui la majoria vol fer és fer saltar pels aires les garanties democràtiques’

10.40 – El PSC: ‘Una llei, perquè sigui legal, ha de seguir tots els tràmits’

10.33 – PP i Ciutadans intenten endarrerir i frenar el procediment per a votar la llei del referèndum. Sol·liciten que primer es resolgui la petició de reconsideració de l’admissió a tràmit de la llei del referèndum i argumenten que la documentació de la llei ha d’estar en possessió dels diputats 48 hores abans de la votació.

10.27 – La CUP se suma a la petició de Junts Pel Sí per incloure la votació de la llei del referèndum en l’ordre del dia

10.25 – Rovira demana dues votacions: una per incloure la llei del referèndum i una altra perquè s’eliminin els tàmits ordinaris.

10.20 – Marta Rovira demana que s’obri un període d’esmenes de dues hores per fer les esmenes de la llei del referèndum

10.10 – Marta Rovira demana d’alterar l’ordre del dia per incloure la llei del referèndum

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any