En alguns moments i en alguns països d’això se n’ha dit ‘apartheid’…

  • L'escàndol de la repetició del judici a la sindicatura electoral posa en relleu que els jutges espanyols, més que aplicar el codi penal, es dediquen a aplicar el codi postal

Vicent Partal
20.07.2022 - 21:40
Actualització: 21.07.2022 - 08:04
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El retorn d’Anna Gabriel, del qual parla avui Valtònyc a VilaWeb, va eclipsar ahir una altra notícia que, si no fos perquè ja hem vist la justícia espanyola fer les coses més increïbles, diríem que no pot ser: l’Audiència de Barcelona obliga a repetir el judici contra els cinc síndics electorals del l’1-O.

Aquests síndics són Jordi Matas, catedràtic de ciència política de la Universitat de Barcelona (UB), que va presidir la sindicatura; Tània Verge, professora de ciència política de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i actual consellera d’Igualtat i Feminismes; Marc Marsal, professor de dret administratiu de la UB; Josep Pagès, professor de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i actual diputat al congrés espanyol per Junts; i l’advocada Marta Alsina. La fiscalia els demanava en el primer judici dos anys i nou mesos de presó per desobediència i usurpació de funcions públiques, però tots van ser absolts pel jutjat penal número 11 de Barcelona. I com que van ser absolts, que era allò que la fiscalia no volia, ara els tornaran a jutjar.

A VilaWeb avui entrevistem Jordi Matas, que va ser el president de la sindicatura, i explica que no hi ha, o que ell no coneix, cap precedent d’una decisió com aquesta. D’aquest abast. I aclareix també que és una decisió gravíssima perquè –amb les seues paraules– “nosaltres ja hem fet un judici; ja ens vam preparar un judici, i tota una estratègia de defensa que en aquests moments la fiscalia ja sap, i també aquells que ens hagin de jutjar. Tot és transcrit i enregistrat. És com si repetíssim un partit de futbol que vam guanyar, però que ara ja sàpiguen com jugarem. Això vulnera el dret de defensa”.

La cosa és ben gruixuda, doncs. Un jutge fa tota la instrucció i el judici i, després de treballar-hi durant anys, decreta l’absolució. I ara l’audiència diu que ho ha fet malament i ordena a un altre jutge de començar de cap i de nou tot el procediment i repetir el judici. És inaudit. Però, a més, què ha de pensar ara aquest altre jutge a qui correspondrà de repetir el procés? Doncs que ha de condemnar-los, els síndics, és clar, si no vol que li passe com li ha passat al seu antecessor.

Alguna vegada he sentit dir que els jutges espanyols, més que aplicar el codi penal, es dediquen a aplicar el codi postal. Em sembla l’única explicació coherent i un dels arguments de més profunditat per a recordar-nos que sense independència simplement no hi haurà llibertat ni democràcia. Perquè cada dia és més evident que hi ha unes regles si ets espanyol i unes altres si ets català.

En alguns moments i en alguns països d’això se n’ha dit apartheid

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Maria Josepa Montagut
Maria Josepa Montagut
20.07.2022  ·  22:09

És un fet molt dolent.

enric arquimbau
enric arquimbau
20.07.2022  ·  22:15

Ostres; però és que avui al Parlament, el President i tota la Càmera civilitzada, no s’han tancat? no han fet un comunicat? no s’han escandalizaaaat!?

Josep Usó
Josep Usó
20.07.2022  ·  22:19

Les injustícies més aclaparadores es succeeixen mentre els qui tenen pagueta fan com si ploguera. No hi ha res que arreglar ni res que negociar. L’actuació de la fiscalia és per emmarcar. Si Europa s’ho empassa, també es fondrà com un terrosset de sucre.

Mati Sancho
Mati Sancho
20.07.2022  ·  22:28

In, In de, In de pen dèn ci a!

Josep Navarro
Josep Navarro
20.07.2022  ·  22:33

Què hi hem de veure més? La ferum espastifa tothom. Hi esperarem l’ 11 de setembre per fer una colorida manifestació, i prou?

Montse Milian
Montse Milian
20.07.2022  ·  22:41

…i la calor no serveix d’excusa per quedar-nos a casa. Fa mesos que veiem com ens colen un gol darrera l’altra, com ens maltracten, com es foten de nosaltres i no movem ni un dit.
Què més necessitem per sortir al carrer? Sortir-hi per quedar-nos-hi vull dir.

Carme Vidal
Carme Vidal
20.07.2022  ·  22:43

Me pensava que una persona no podia ser jutjada dues vegades pel mateix fet.

JORDI MATA
JORDI MATA
20.07.2022  ·  22:43

Crec recordar que una vegada un polític andalús va dir que la justícia espanyola era un “cachondeo”, jo no ho crec però les coses que passen són d’una gravetat extrema i que afecten la llibertat de les persones.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
20.07.2022  ·  22:55

Estic en desacord amb la tesi del codi postal.

Els jutges espanyols segueixen les indicacions de la Constitució llegida a través de la doctrina del tribunal Constitucional.

Per què us enganyeu, VilaWeb??
No veieu que sense trencar la constitució colonial del 78 no hi ha solució possible??

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
20.07.2022  ·  22:56

El jutges espanyols fan fàstic,tots.Uns pel que fan,i els altres pel que callen.

Francesc Xavier Boluda
Francesc Xavier Boluda
20.07.2022  ·  23:00

Crec que el mon judicial espanyol arriba ja a la vergonya mes aclaparadora. Ells no en tenen de vergonya pero algú els hi tindria que parar els peus. Com exemple el judici, la detenció i el alliberament del propietari del pis ocupat a Calella. Per aquesta jutjessa sí que val els fem-los fora que no es casa seva, perqué no per a tothom? Perque mentre es parla d’aquestes malifetes, com els lladres de rellotges de <barcelona, lliures amb carrecs (?) no es parla d'unes altres coses si mes no mes importants com la llibertat d'un poble.

Maite Mora
Maite Mora
20.07.2022  ·  23:02

He escoltat unes declaracions de la Sra.Montse Nebreda, ella ha explicat que el judici no s’ha de repetir, si no que se li demana al jutge, que expliqui millor la sentencia.
Ha dit que a vegades les resolucions dels jutges no estan ben explicades, i si el fiscal o defensa vol fer un recurs, ha d’estar per explicat, per admetre o no el recurs.

Camí Tous
Camí Tous
20.07.2022  ·  23:10

I nosaltres què fem? Quan reaccionaren? Ja tocaria, oi?

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
20.07.2022  ·  23:16

Com hi ha reaccionat el govern de la Generalitat?
Hi farà un mínim gest de dignitat o continuarà amb els pantalons abaixats tot fent la gara-gara al cap de l’espionatge espanyol a canvi de molles autonòmiques?

Ramon Ausió
Ramon Ausió
20.07.2022  ·  23:17

Quan veig coses com aquesta o el catalangate i tantes altres coses escandaloses, no puc més que pensar, qué més ha de passar per que quedi clar a tothom que no sigui cec qie tot plegat és una guerra bruta i oberta contra nosaltres els catalans. No me’n sé avenir de com de mansos ens hem tornat.

joan guinarda
joan guinarda
20.07.2022  ·  23:28

Algú va dir: Si no lluitem junts ens penjaran separats…

Victor Serra
Victor Serra
20.07.2022  ·  23:39

Potser que cintraataquem contra aquests jutges i Fiscals. No pot ser que facin el seu Lawfare sense cap conseqüència.

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
21.07.2022  ·  00:00

Veig que majoritariament es parla de Jutges i el govern d,españa no diu res i el govern de Catalunya calla.
Ahir el rebumbori de Gabriel, dimissions i nous judicis tot lligat al mateix temps…….
El noste govern anira a la taula……i els catalans seguirem a la cadia……
FINS QUAN!!!!

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
21.07.2022  ·  00:08

Doncs, mira, res …a queixar-nos tots des del sofà.
I qui dia passa, any empeny.
Fins a la irrellevància o l’aniquil.lació total.
Això sí, desapareixerem molt indignats.

Dolors Puig
Dolors Puig
21.07.2022  ·  00:12

Molt bon article.
La justícia cada dia més injusta.

Roser Bravo
Roser Bravo
21.07.2022  ·  00:27

“Quan la injustícia es converteix en llei, la rebel·lió esdevé un deure” (T. Jefferson.
“Cadascú té l’obligació moral de desobeir les lleis injustes” (M. L. King).
Qué esperem els catalans per posar en pràctica allò que fa tants anys va dir tant sàviament T. Jefferson i M. L. King?

Pepita Carlos
Pepita Carlos
21.07.2022  ·  03:19

I el parlament que hi diu que fa,quin fàstic de govern mal enomenat català. No sou dignes del poble, botiflers trinxeraires

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
21.07.2022  ·  05:12

L´estat espanyol putrefacte ens continua ajudant cada dia. Ens dona un independentista més cada minut. Endavant i força als represaliats. 11-S contra l´estat espanyol i els seus ambaixadors d´aquí.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
21.07.2022  ·  06:28

Normal, es españa, es fiscalia Sanchez, es mesita del Sanchez.erc

Rosa Sanchez
Rosa Sanchez
21.07.2022  ·  06:53

Pel còdi postal s’aplican moltes coses, justicia, hissenda, els pressupostos del gobierno, les infrastructures, la prensa escombraria, etc. Però no pasa res, seguim a la taula del diàleg i si de cas que portin una cerveceta per pendre amb llibertat.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
21.07.2022  ·  07:27

Contra els catalans sí, però no sols. A Espanya, no es tracta igual un musulmà, un negre, un llati, una dona, un gai, una persona amb disfunció intel·lectual, una vell. En definitiva, qualsevol que no està prop del poder, és feble i distinta és sospitosa davant l’Estat. És la essència del feixisme que batega dintre de la maquinària jurídico- policial i és el sosté de l’entramat polític i econòmic espanyol. Evidentment els polítics espanyols, siguin del signe que siguen, no ho volen canviar, no ho van fer al 97, no el faran al 2022. Ja els va bé gestionant les misèries de la oligarquia feixista dominant.

Magdalena Sans
Magdalena Sans
21.07.2022  ·  07:38

Bon dia,

Comença a ser hora que li possesses nom a la situació:

LAWFARE

Vilaweb té que mencionar aquest a paraula en totes aquestes situacions clares de lawfare de manual com la dels sindics.

Espanya ens té molta por quan ha d’insistir en el seu atac amb les armes d’avui que són aplicar la lei de l’enemic… i constatar que 5 anys després encara no ens hem arronsat.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
21.07.2022  ·  07:46

Injustícia.

Pauli Morer
Pauli Morer
21.07.2022  ·  08:10

I aquí mes pendents de les xafarderies d’una, suposada, bronca a una periodista, i per mes inri coses mes grosses els hi han dit els fatxes i llavors tothom callava.

Pep Agulló
Pep Agulló
21.07.2022  ·  08:34

Lawfare, codi penal de l’enemic, codi postal però de l’enemic sempre… i el país en plena “normalitat” institucional i ciutadana… Realment som un país petit de consciència de la situació….

Montserrat Pla
Montserrat Pla
21.07.2022  ·  08:37

És totalment antidemocràtic . Un veritable apartheid contra els catalans. I ara, aprofito encara que no faci el cas, per manifestar la meva estranyesa per la no publicació per part de Vilaweb de notícies sobre la guerra de Rússia contra Ucraina. Què ha passat també amb la pisarreta?

Carles Serra
Carles Serra
21.07.2022  ·  08:46

Estimat Vicent, encara et sorprens? no tens clar que aquesta espaÑa tant els polítics com la seva societat majoritàriament és d’idologia FRANQUISTA; ja fa molts temps algú va dir que dintre de cada espaÑol hi havia un petit franco.
Com tampoc encara no tens clar lo que significa la paraula JUNQUERISME?
No tens clar Vicent que en aquesta espaÑa si haguessin tirat endavant la INDEPENDÈNCIA, hagués fet servir armament militar O sigui morts?
No conec cap país que ha conseguit la seva llibertat del colonitzador/botxí, sense morts.
Nosaltres els que vivim en aquesta colònia catalana, tirem flors i no tirem papers a les manifestacions, és la lluita dels somriures i compartides.
En fi Vicent, serem engolits per aquesta espaÑa com Xina ha fet amb el Tibet, algú se nen recorda que hi havia un poble que lluitaven per ser lliures d’un País dictatorial com Xina? ja que dir dels que han futut a la presó podrinse de Hong Kong?

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
21.07.2022  ·  08:55

La fiscalia no depèn del “progressista” govern espanyol?

Si hagués dignitat com a país al govern de l’Aragonès, d’ER, la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras, d’entrada es faria una declaració dura contra aquest nou acte repressiu espanyol, i es coordinaria amb el Parlament alguna acció com ara l’aturada d’un dia i sortida al carrer de tots els càrrecs polítics: govern, parlamentaris, batlles, regidors, diputacions, consells comarcals, etc., etc. Publicitant-lo a Europa.

Dic d’entrada, seguit després del bloqueig al Congrés de qualsevol relació fins que no es retiri el lawfare.

Acompanyar d’una denúncia de tots els europarlamentaris catalans.
Cal contrarestar al moment la farsa del retorn de la Gabriel que ha enviat a Europa el missatge molt erroni de que espanya es de fiar i legal.

Hem de posar al descobert de que no existeix la justícia espanyola o que, com diu la editorial, aquesta justícia esdevé IN-justicia quan es tracta de la minoria nacional catalana.

A no ser, clar, que als plans pactats pel Gran Botifler Oriol Junqueras, i ara també per la Gran Hipòcrita Anna Gabriel, estigui treballar conjuntament amb el naZionalisme espanyol per a condicionar els judicis, sobre Catalunya i sobre els catalans, encara pendents als TGUE i TJUE.

Gerard Palacín
Gerard Palacín
21.07.2022  ·  09:54

Ja s’ha dit tot de la “nostra” justícia. Sembla que no hi ha manera de treure’ns de sobre aquesta mena de plaga, digues-li lepra, digues-li prevaricació, digues-li com vulguis, tot menys justícia.
Suposo que a la “nostra” justícia li agradaria tornar als temps de la Inquisició, on encara es discutia menys el que deien els tribunals. Ara tenim una justícia desmarxada, on la seva discrecionalitat y la seva manca de neutralitat son indigeribles.
Pel bé de tothom crec que es necessita refer la justícia, canviar els funcionaris franquistes i de mentalitat violenta, que n’hi ha molts. És necessari i urgent!

Miquel Riera
Miquel Riera
21.07.2022  ·  09:57

Per la repetició del judici i per moltes altres coses Espanya es un “Apartheid” , els Catalans per a ells som una etnia a desapareixer, o com aminim a domesticar, per poder continuar exprement economicament

Jordi Torres
Jordi Torres
21.07.2022  ·  10:00

Carai! Sembla, ben bé, com si l’Audiència de Barcelona estigués violant els principis fonamentals del dret. I què hi diu l’il·lustríssim col·legi d’advocats de Barcelona, l’ICAB, davant d’un fet tan excepcional… ja s’han pronunciat? Seria de molta ajuda que algun destacat membre del col·legi, una de les missions del qual és “garantir el correcte exercici de l’advocacia, assegurant els drets de la ciutadania”, ens aclarís quins preceptes legals s’han aplicat per a poder repetir el judici a unes persones que ja havien estat absoltes.

La ciutadania no en sap, de lleis, i corre la brama popular que no se’t pot jutjar dos cops pel mateix delicte. Si no s’aclareix aviat el que ha passat, la gent podria començar a imaginar-se coses i acabaria pensant que no vivim en un estat de dret. T’imagines?

Josep Salart
Josep Salart
21.07.2022  ·  10:09

RABHA HMMANE

Per nosaltres, molt més perjudicial que els jutges, sou la premsa, TV3 principalment i les emissores de ràdio.

Sou col.laboracionistes del lafware, auténtics Valiums i professionals del “estigues quiet que ja vindrà”, explicant contes de trens pendent avall, línees vermelles i no sé quanta merda més.

Ah, i si les enquestes pinten bastos, a inflar-les de votants d’ERC.

Tot això ho regales a la Junta Electoral Central i t’ho afinen..

Sabem que hi ha programes informàtics que a les 12 de la nit, et pots fer amb els auténtics resultats electorals des de les Meses i ni cap Barnils ni rOts, en fan ús. Ningú, tots cagats de pou per unes monedes.

Gràcies senyor Martin pel seu comentari de sempre:

Constitusiongggg ¡¡¡

Que surti algú valent a les properes autonómiques i el votarem, es digui Fachin, Rosell, Cotarelo (no, aquest no que em va dir que ja era una mica gran, jajaja), Alí Babà o Rasputin..

Salvador Aregall
Salvador Aregall
21.07.2022  ·  10:11

La repressió de l’estat envers l’independentisme és directament proporcional al grau d’obediència i de retorn a l’autonomisme. Valtònyc no s’equivoca, el cas Serret i Gabriel demostren al món l’error de l’exili a Brussel·les, mentre fa servir el bastó a tort i a dret a dintre casa mentre els polítics, totalment domats, s’ho miren des de la seva gàbia d’or. Ningú se salvarà de la repressió. Evidentment que és apartheit i crec que una part considerable de culpa la tenen aquests que són -a mi no em representen- els nostres polítics que no són res més que directors d’un màrqueting pervers. El què era un sentiment de frustració es va convertir en vergonya i ara ja comença a ser fàstic. És urgent una llista alternativa per fer fora aquesta infecció tòxica. Si això no passa aviat jo m’esborro.

Josep Gualló
Josep Gualló
21.07.2022  ·  10:31

NO VULL SER ESPANYOL

Albert Parés
Albert Parés
21.07.2022  ·  10:33

És gravíssim, i sembla mentida que des d’Europa no es vegi que quan les persones jutjades són independentistes no hi ha estat de dret ni el més mínim de garanties jurídiques i democràtiques. Quan s’acusa un independentista hi ha estat d’excepció i no valen els arguments jurídics.

Dolors Riera
Dolors Riera
21.07.2022  ·  10:44

Si que hi ha gent que fa coses però la majoria no s’hi apunta. Fa uns dies es va engegar la iniciativa simbòlica d’alliberament dels pobles. Costa que la gent i vegi l’utilitat però recordem la consulta d’Arenys de Munt com es va estendre com una taca d’oli Tenim
també el procés constituent per saber quin país volem i la gent no contesta les preguntes que ajudarien molt a poder fer una bona constitució quant sigui el moment. I moltes altres coses que molta gent organitza.
Pero com diu algú estem anestessiats.
Sense independència serem sempre una colònia sotmesa.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
21.07.2022  ·  10:52

Ben volgut Josep Maria Martín 20.07.2022 · 22:55, ni molt menys VilaWeb, ni cap de nosaltres ens enganyem. Son els de sempre els que ens volen enganyar, que no és el mateix. No els hi calen raons, ni lleis, ni Constitución ni res de res. Han quedat en evidencia moltes vegades. Amb el seu cec i incontrolat odi i el seu analfavet menyspreu al diferent -en el nostre cas al poble català-, en tenen prou i sobrat. Això si que tots els catalans ho sabem. Preparem-nos i agafem-nos ben fort que haurem de tornar a actuar i aquesta vegada haurà de ser la de debo. Salut.

David Mascarella
David Mascarella
21.07.2022  ·  11:08

La cagada monumental va ser, a diferència del país Basc, que Catalunya votés si a la constitució. Aquí es va perdre el dret i la raó per rebutjar aquesta trampa. CDC va dir si, ERC no…i ara la cançó de l’enfadós de la queixa diària, i que dolents són els altres….

Aleix Gaus
Aleix Gaus
21.07.2022  ·  11:25

La persecució segueix descaradament iel nostre govern que pensa fer? independència

Tomas Pérez
Tomas Pérez
21.07.2022  ·  11:39

A hores d’ara res ens és estrany, al contrari sorprèn que una resolució ens sigui favorable i per minsa la donem per bona. El que ens han obligat a normalitzar és el càstig quan en parlem de justícia. Perquè com indica el vostre editorial, cada dia és més evident que hi ha unes regles si ets espanyol i unes altres si ets català. Si han aconseguit aquesta acceptació no estic segur i si s’en pot dir apartheid particular no ho sé, però com deia en N.Mandela «La nostra marxa cap a la llibertat és irreversible. No hem de deixar que la por s’interposi en el nostre camí».

Rafel Moreno
Rafel Moreno
21.07.2022  ·  11:58

Em pensava que l’article es referia a l'”apartheid” que hem viscut els no vacunyats, “apartheid” que tornarem a patir quan els governs tornen a posar en marxa els controls de bona conducta sanitària a l’estil xinés.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
21.07.2022  ·  14:04

“Són a la colònia i ens veuen rendits” (Luis Llach)

Jaume Riu
Jaume Riu
21.07.2022  ·  14:15

PATENT DE CORS
Sembla ben bé aquell document atorgat pels monarques o els dirigents de les ciutats estat pel qual el beneficiari obtenia llicència de l’autoritat per atacar vaixells i altres pertinences dels enemics d’aquells.
Des del meu punt de vista, jo diria que el sistema judicial del regne d’Espanya té una mena de patent de cors.

Núria Rajadell-Puiggròs
Núria Rajadell-Puiggròs
21.07.2022  ·  15:40

Tot plegat no té nom !!!
Amics i amigues !! des que pràcticament tinc ús de raó que tinc ben clar que aquesta mena de estat que en diuen España segueix pensant en “una, grande y libre !!”, i que mai estarà oberta, com a mínim, a escoltar, … i que lluitarà -com han fet en multiplicitat d’ocasions al llarg de la nostra història !!! – per no entendre que Catalunya és una nació.
I no pararà, sigui com sigui !!!…
Si més no recordem, els que ja tenim una edat, el que va passar a l’època de la guerra civil en què van aprofitar per desmantellar algunes regions d’España i fer-los fora de la seva terra per venir a treballar a Catalunya i així trencar de retruc la societat catalana. Ara, en aquests moments, la història es repeteix facilitant la incorporació de persones que també estan passant gana i penúries, ara amb un radi geogràfic una mica més ampli – Marroc, Llatinoamèrica-, tot provocant alhora l’exili de persones molt ben preparades intel•lectualment per tal d’assegurar que aquells que més pensen i poden fer créixer la nostra nació, Catalunya -metges, arquitectes…..- no empipin i, com és lògic de retruc se’n beneficien altres països europeus i d’arreu del món de tot l’esforç que nosaltres hem estat fent, com a família i com a societat !!!…
I no pararan !!!… però el més fotut és que el problema també es NOSTRE: podríem anar plegats d’una punyetera vegada tots els catalans que creiem en la independència, i no fer la “puta i la ramoneta”, o vendre’s al millor, al que porti vots, etc etc… ??.
Aquesta és la nostra clau i alhora és la nostra creu !!!.

Andreu Sancho
Andreu Sancho
21.07.2022  ·  16:26

Justicia medieval, fins que nostro Sinyor ens doni la raó. Beneit sia!

Carles Viñals
Carles Viñals
21.07.2022  ·  16:51

No comentaré un fet -el que fa un mil.lió-, d’aquest ploure sobre mullat esdevingut el nostre dia a dia; no afegiré la meva veu al cor de lamentacions jeremíaques (què dolents que són els espanyols !), que detesto per indignes i inútils. Sí miraré, amb la vènia del Sr. Partal, de respondre al Sr. Josep Navarro, que em preguntava ahir quina prova tinc del que vaig escriure a propósit del Sr. Puigdemont.

Cap, Sr. Navarro. Personalment no tinc cap prova, jo no hi era. M’he limitat a transcriure el més ressumidament possible l’article “L’autèntica taula de diàleg”, del Sr. Marc Gafarot, publicat a “El Món” el 19/09/21, que també vosté pot trobar i llegir. Si m’equivoco ho faig per boca del Sr. Gafarot, que ens explica que això va passar el 3 d’octubre del 2017.
Tres dies abans i amb 76 anys a l’esquena vaig anar a BCN des d’Alacant no per votar, que no podia, sinó per ser-hi present en el que considerava l’esdeveniment més important en la meva vida com a català i amb la determinació, si calgués, de trencar-me la cara amb els piolins, la GC o amb el mateix “Sursum Corda”. Déu volgué estalviar-me els cops de porra, però dos dies sense dormir i la tensió acumulada al llarg de l’1-O, a peu de carrer, em passaren factura i el dia següent, amb colitis isquèmica, ingressava a l’Hospital de Terrassa. El 3-O, la meva dona, assabentada de la meva hospitalització, viatjà a BCN i em digué que els carrers eren plens a vessar d’una gernació que esperava, com jo des del meu llit, la declaració d’independència per part del president Puigdemont, i la seva crida a defensar el que havíem guanyat dos dies abans. Res d’això no ens va arribar per TV, però sí ens va arribar el “a por ellos” reial. Puigdemont rebé, a més (segons el Sr. Gafarot), la trucada dels Srs. Jambon i Michel. Al cap d’una setmana, el 10 d’octubre, tinguerem per tota recompensa la república dels 8 segons i el 27 el campi qui pugui d’uns a la presó i uns altres a l’exili.
No cal ser cap Sherlock Holmes per endevinar quin dels dos missatges del 3-O pessà més en l’ànim de Puigdemont.

I és que els catalans no desaprofitem ocasió d’espifiar-la. Tampoc no tinc proves, jo tampoc no hi era, quan allà pel 1979, el govern d’Adolfo Suárez oferí als negociadors catalans el Concert Económic conjuntament amb els bascos, que Pujol, Roca, Benet, Raventós i cía. rebutjaren olímpicament amb l’argument absurd i ridícul que “la recaptació d’impostos crearía mala imatge al Govern català.” Xirinacs ho explica al volum III de “La traïció dels líders.” Era millor, pel que es veu, quaranta anys de queixa i ploriqueig per la infrafinanciació i l’espoli fiscal d’un Estat depredador, al qual donàrem en aquella ocasió, llicència i conformitat per a xuclar-nos fins a la darrera gota de sang.

I és que equivocar-se una vegada és humà, però equivocar-se sempre és ser un soca o, senzillament, preferir perdre a assumir la responsabilitat i/o el risc de la llibertat.

Roser Antich
Roser Antich
21.07.2022  ·  16:58

Quina pena tot plegat i quanta frustració……

Ed Garrido
Ed Garrido
21.07.2022  ·  17:16

I el Cambray amb les sabates ben enllustradetes…

joan rovira
joan rovira
21.07.2022  ·  17:47

Per si Vilaweb té a bé publicar aquesta precisió a la informació del subscriptor Carles Viñals sobre aquest article:

Marc Gafarot: La vertadera taula de diàleg
“Si els catalans volen la independència primer cal començar a conèixer la realitat, desemmascarant tabús, falsos relats i personatges de sobrada incompetència”

https://elmon.cat/opinio/la-vertadera-taula-de-dialeg-306801/

Carles Batalla
Carles Batalla
21.07.2022  ·  18:25

Doncs, això vol dir que els jutjats van sobrats de temps…? poden repetir els judicis, canviar les lleis i lletrats, i mentrestant, no hi haurà cua d’espera. :-p
Quin “redícol” !

Rafael Benavent
Rafael Benavent
21.07.2022  ·  19:06

Espanya: Cada dia que passa, cada moviment per perpetuar el teu domini sobre nosaltres, fas créixer nostre rebuig. Potser ens obligues a validar nostra independència davant Europa amb els resultats de l’últim referèndum, ja que mai acceptarás de bon grat nostra Declaració de Desamor ben guanyada, adulta, civilitzada.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
21.07.2022  ·  20:25

Al final, la decisió que s’ha de prendre és: la “justícia” espanyola és la nostra o no ho és? Si ho és, no cal plorar tant ni continuar fent un rosari d’agravis, doncs ja sabem com funcionen les coses per als catalans implicats en actes polítics que el règim considera subversius. I si no considerem que és la nostra justícia, cal fer un acte enèrgic d’autodeterminació i tornar a la casella de l’1-O. La resta és temps perdut.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
21.07.2022  ·  22:10

INDEPENDÈNCIA!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes