Report diari sobre el coronavirus: Simón s’inventa una altra manera d’amagar els morts

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
25.05.2020 - 21:50
Actualització: 25.05.2020 - 22:00

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El director del centre espanyol de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha comparegut avui per a anunciar un nou canvi de criteri en el recompte de casos i morts per Covid-19 que amaga el volum de les xifres reals. Fins ara, els casos que es notificaven cada dia incloïen els que havien arribat amb retard. A partir d’ara, ja no: l’actualització se centrarà en els casos de les darreres vint-i-quatre hores que se sàpiguen fins al moment de la compareixença. Això fa que les xifres semblin més baixes que no són, perquè molts dels casos es notifiquen a Sanitat dies més tard. D’una altra banda, el Ministeri de Sanitat espanyol ha decidit d’eliminar del còmput global de morts tots els qui tenien simptomatologia de coronavirus o fins i tot diagnòstic d’un metge, però no pas prova PCR. De manera que n’han restats gairebé dos mil.

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya demanarà al Ministeri de Sanitat espanyol que li doni permís per unificar les regions sanitàries de Barcelona, l’àrea metropolitana nord i la sud a partir de dilluns vinent. Avui el Procicat ha aprovat la proposta. Molts treballadors reclamaven la mesura. També ha demanat que, a partir de dilluns, les regions sanitàries de Girona i Catalunya Central i les àrees del Penedès i el Garraf passin a la fase 2. La regió de Lleida, que fins ara havia passat de fase en bloc amb totes les esmentades, s’haurà d’esperar perquè, segons Salut, s’hi han detectat cadenes de transmissió de la malaltia. Totes dues propostes les haurà d’avalar ara l’executiu espanyol.

Avui, que Barcelona i les regions sanitàries de la seva àrea metropolitana han passat justament a fase 1, el govern de la Generalitat ha començat a desmuntar dos dels pavellons hospitalaris provisionals que es van habilitar a Barcelona durant l’etapa més crítica de l’emergència sanitària. Però els dos primers a tancar seran els de Vic, mentre que els de Girona, Lleida i Manresa previsiblement tancaran al juny. En la majoria dels casos en només quaranta-vuit hores es podrien tornar a preparar per fer-ne ús sanitari. La directora de Salut Pública de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, ha declarat que cada vegada es descarta més que hi hagi cap altra onada important de contagis de la Covid-19. En declaracions a RAC-1, Neira ha dit que els models fan diverses prediccions, però que el fet important és que els estats estan molt més ben preparats de tots els punts de vista, i que això reduiria l’impacte d’un rebrot.

Finalment, la Conselleria de Sanitat del País Valencià ha contractat 1.210 professionals per a reforçar el seguiment dels casos de Covid-19 a l’atenció primària. Concretament, són 600 infermers, 334 auxiliars administratius, 185 zeladors i 91 tècnics en cures auxiliars d’infermeria.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 5.563.260 casos confirmats i 346.680 morts. Del total de casos, 2.334.790 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.700.541 casos i 99.684 morts.
—El Brasil, amb 367.906 casos i 22.965 morts.
—Rússia, amb 353.427 casos i 3.633 morts.
—L’estat espanyol, amb 282.852 casos i 28.752 morts.
—El Regne Unit, amb 261.184 casos i 36.914 morts.
—Itàlia, amb 230.158 casos i 32.877 morts.
—L’estat francès, amb 182.942 casos i 28.432 morts.


Als Països Catalans hi ha 83.621 casos, 50.730 altes i 13.569 defuncions [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 65.060 casos, 37.180 altes i 11.848 morts (avui hi ha hagut 242 casos, 35 altes i 13 morts)
—Al País Valencià, 15.324 casos, 10.866 altes i 1.412 morts (avui hi ha hagut 7 casos nous de PCR, 144 altes i 1 mort)
—A les Illes, 2.046 casos, 1.601 altes i 223 morts (avui hi ha hagut 5 casos, 7 altes i 1 mort)
—A Catalunya Nord, 311 casos, 276 altes i 34 morts (no hi ha dades noves)
—A Andorra, 763 casos, 663 altes i 51 morts (avui hi ha hagut 10 altes)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


L’editorial de Vicent Partal:

Pérez de los Cobos: l’ou de la serp ja ha esclatat


La píndola de Jordi Goula sobre l’economia: ‘La nefasta retallada dels diners per a la formació’

Els afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) derivats de la crisi del coronavirus a Catalunya eren ahir 718.801. Són treballadors de les 97.531 empreses que han presentat aquests expedients davant el Departament de Treball, segons les últimes dades. La gran pregunta que tots ens fem en aquests moments és quants d’aquests treballadors mantindran d’aquí a pocs mesos el seu lloc de feina i quants l’hauran de deixar, bé pels motius especificats en l’últim decret del 13 de maig, bé perquè l’empresa hagi de tancar.

Fins ara se n’han fet estimacions molt superficials, però sembla clar que el nombre de nous desocupats no serà precisament baix, i això voldrà dir que una bona colla haurà de reciclar-se, perquè les estructures de l’ocupació postcrisi probablement faran un canvi de certa importància en alguns sectors. Això implica que un bon nombre de persones haurà d’aprendre una nova professió.

A la píndola d’abans-d’ahir explicava la guia que ha fet la Cambra de Comerç per ajudar els estudiants en el moment de decidir els estudis, amb dades interessants sobre les feines més demanades, sous… Entre els destinataris  d’aquest informe hi ha precisament la gent que es pugui quedar sense feina i hagi de tornar a començar. Hi trobarà una referència de l’ofici o matèria que pot estudiar, que més s’adapti a les seves habilitats… i amb demanda al mercat. L’FP sembla una sortida interessant, la reglada per als qui tinguin més temps i l’ocupacional per a la resta.

En el cas de l’ocupacional, els cursos que ofereix avui el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) són 389 i proporcionen coneixements bàsics per a fer feines i oficis amb bona demanda de personal a diversos sectors. Solen ser cursos subvencionats i, per tant, gratuïts. I precisament aquí entrem en el nucli del problema. Una de les primeres mesures de l’estat espanyol per a fer front a la crisi sanitària fou de reduir el pressupost destinat a la formació ocupacional per al 2020. Això es traduirà en una retallada de més de 215 milions d’euros sobre el desplegament de polítiques actives d’ocupació, que equival al 55% del pressupost que el SOC destina a tal finalitat.

De fet, el decret del 31 de març estableix que, amb caràcter excepcional i per a fer front a la crisi originada per la Covid-19, ‘els ingressos derivats de la cotització per formació professional obtinguts el 2020 podran destinar-se al finançament de qualsevol de les prestacions i accions del sistema de protecció per desocupació’. Això vol dir desviar les cotitzacions per formació professional que aporten les empreses i els treballadors al sistema. La mesura ha aixecat una protesta molt forta de la Generalitat, les patronals, els sindicats, els ajuntaments, les cooperatives, les entitats del tercer sector i tota mena d’institucions, perquè deixava enlaire uns diners que es preveuen més necessaris que mai.

De fet, la inversió en formació ocupacional ja era notòriament insuficient abans de la crisi sanitària. I cal tenir present que en temps de crisi, la inversió en formació és imprescindible, car la qualificació dels treballadors serà una eina bàsica per a plantar cara a la crisi que tindrem després de la sanitària. De fet, totes les institucions esmentades creuen que, en lloc de retallar, és el moment d’augmentar la inversió en formació ocupacional i formació, en general.

El desviament d’aquests fons no és una cosa nova. Ho recordava la Cecot el mes passat: ‘No és la primera vegada que el govern de l’estat utilitza els fons de polítiques actives d’ocupació per a finançar subsidis de manera incorrecta. L’any 2018 patronals i sindicats van denunciar un ús indegut dels fons de formació per part del govern, que els darrers anys ha detret 5.000 milions d’euros per cobrir dèficit, i ha destinat els recursos a altres despeses diferents de la finalitat dels fons. Malgrat que la Cecot reconeix que és inqüestionable que la cobertura de les prestacions i subsidis de protecció per desocupació ha de ser una de les màximes prioritats del govern en aquests moments, també considera que aquesta situació no ha d’afectar mesures que amb tota seguretat seran més necessàries que mai per a reactivar la nostra economia. De manera que utilitzar els fons de polítiques actives d’ocupació per a finançar subsidis no sembla raonable.’

La Confederació de Cooperatives de Catalunya recordava especialment els col·lectius més vulnerables. ‘Subratllem que aquesta decisió representa un greuge vers la reactivació de l’ocupació, de les polítiques treballades en el marc del cooperativisme i de l’estratègia del conjunt del cooperativisme per mitigar els efectes que la pandèmia causarà sobre el teixit cooperatiu i l’ocupació cooperativa, especialment la de col·lectius més vulnerables.’ I així podríem esmentar les queixes de diverses associacions, totes amb el denominador comú de l’error que implica aquesta retallada.

En definitiva, és una decisió que fa mal perquè té una repercussió general i toca directament gent en situació de greu precarietat per motius diferents. És cert que el govern espanyol nega que sigui una retallada definitiva i la considera una ‘suspensió temporal’. Però la realitat és que ja han passat dos mesos d’ençà que s’establí l’estat d’alarma, i com més temps passem en la incertesa, pitjor. Cal esperar que el govern de Sánchez es faci enrere i aquests diners, que en realitat són molt pocs, puguin arribar –multiplicats– al seu objectiu, perquè hi haurà molts afectats en situació de primera necessitat.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Contra l’estatística freda: a què equivalen els milers de morts per la Covid-19
– BBC: Què en podem aprendre, de les teories de la conspiració (en anglès)
– Franceinfo: Acusacions, amenaces, teories… La confrontació entre la Xina i els Estats Units sobre el coronavirus en deu actes (en francès)
– Vox: Vuit maneres de sortir i mantenir-se fora de perill durant la pandèmia (en anglès)
– Infobae: Els multimilionaris dels EUA s’han enriquit encara més amb la pandèmia: les seves fortunes han crescut d’un 15% en dos mesos (en castellà)
– The Atlantic: Àpats pandèmics: controls de temperatura, límits de temps i divisors (en anglès)
– RAI Italia: 6,5 milions de proves realitzades a Wuhan en 10 dies. La cartografia de la població continua (en italià)
– CNN: La professió més antiga del món pot sobreviure a l’època de la distància física? (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Salut proposa d’unificar les regions sanitàries de Barcelona i les àrees metropolitanes nord i sud
El govern espanyol adopta un nou model de recompte que rebaixa la xifra real de casos i morts
Grande-Marlaska destitueix Pérez de los Cobos per informes de la Guàrdia Civil contra el govern espanyol
[VÍDEOS I FOTOGRAFIES] Nova concentració a Gràcia en suport dels presos polítics
Andorra anuncia un desconfinament generalitzat a partir de dilluns que ve
El govern valencià contracta 1.210 professionals per reforçar el seguiment dels casos de Covid-19
La Marina de València obre un expedient sancionador per les aglomeracions del cap de setmana
Alacant homenatja telemàticament les víctimes del bombardament del Mercat Central
Brussel·les mira a l’Àfrica i als Balcans per produir medicaments i garantir-ne el subministrament
La selectivitat d’enguany ja té horaris, pensats per a evitar aglomeracions
Antón Losada: ‘Rajoy no hauria actuat gaire diferent de Sánchez’
Trenta veus crítiques per a entendre què ens volen fer empassar amb la crisi del coronavirus


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la Covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirusPer què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any