El director del centre espanyol de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha comparegut avui per a anunciar que, d’ara endavant, el ministeri canvia de nou la manera de recomptar els casos positius i les víctimes mortals de Covid-19. ‘Som en una situació favorable però hem d’anar amb molt de compte. Ara podem valorar les dades de l’evolució amb molta més precisió, entenent què passa avui, i no pas ahir o abans-d’ahir’, ha afirmat el representant del govern espanyol.

Fins ara, els casos que es notificaven cada dia en funció de la data de notificació: la xifra de contagis i morts que constava com a xifra del dia era la de tots els que s’havien registrat aquell dia, independentment de si anaven amb retard o no. És a dir: cada dia se sumaven els casos de què fins ara no s’havia tingut constància. Això, segons Simón, distorsionava l’exactitud del seguiment de l’evolució de la pandèmia a l’estat espanyol. Però, d’altra banda, servia perquè el volum autèntic dels casos i morts totals no s’aigualís a causa d’aquest endarreriement en les notificacions.

Amb el canvi de mètode que ha anunciat avui Simón, a partir d’ara, com a actualització diària només es farà referència als que s’han detectat en les darreres vint-i-quatre hores. Això provoca que les xifres semblin més baixes que no pas són, perquè molts dels casos es notifiquen a Sanitat dies més tard. Un cas pràctic es pot fer amb les dades de Catalunya, que sí que ho fa d’ençà de fa dies. Com a exemple, el 19 de maig hi havia hagut 52 casos i 6 morts, segons les dades que es van notificar l’endemà; tanmateix, les dades reportades avui, ja mostren que el mateix 19 de maig es comptabilitzaven 327 casos i 33 morts. Això fa que les dades sigui rebaixades dia a dia, creant una falsa il·lusió de l’estat de la Covid-19 a l’estat espanyol.

Desapareixen dos mil morts per coronavirus

Per un motiu semblant, respecte del reocmpte acumulat fins ara s’han eliminat gairebé dues mil morts, que fins ara s’hi incloïen perquè pertanyien a pacients que presentaven simptomatologia compatible amb el coronavirus, però que no havien passat cap prova que assegurés que n’estaven infectats. Concretament, el govern espanyol ha decidit suprimir 1.918 morts que actualment estaven comptabilitzats de tots els territoris. D’aquests, 1.126 són de Catalunya, 62 del País Valencià i 11 de les Illes.

Aquest criteri implica que, fins i tot aquells qui s’hagin mort amb símptomes de coronavirus i han estat diagnosticats per un metge, no comptaran en les dades oficials si no tenen una prova que demostri que estaven infectats de Covid-19. El govern espanyol ja ha portat un altre mètode de calcular que rebaixa la xifra total de morts. Només es notifiquen les morts en hospitals, fet que fa que en les dades oficials del ministeri no hi hagi inclosos els 3.928 en residències per a gent gran o  774 morts en domicili.

Cal explicar que hi ha molts territoris que, malgrat la directriu del govern espanyol, ho comptabilitzen igualment. En alguns com Castella i Lleó, si les dades oficials indiquen 1.961 morts, resulta que la comunitat compta, només en residències, 2.552 morts. També prop de 5.929 a Madrid, fet que donaria desenes de milers morts més a Espanya i situa l’estat al capdavant dels estats de morts pe habitants.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.