Les divuit fires de Nadal del 2023 que no podeu passar per alt

  • Us oferim una llista dels mercats de Nadal més importants dels Països Catalans

VilaWeb
Redacció
25.11.2023 - 21:40
Actualització: 29.11.2023 - 13:30

S’acosta Nadal i també arriben els mercats i fires nadalenques per tots els Països Catalans. Per això, us oferim una llista de divuit propostes de mercats de Nadal ben variades per començar-vos a encomanar de l’esperit nadalenc i preparar-vos per a les festes d’enguany, 2023. Algunes de les fires i mercats que us expliquem ofereixen productes tradicionals –com ara figuretes de pessebre i tions–, però unes altres us sorprendran amb propostes ben originals. De manera que, si us manquen idees per a fer regals, fer-hi un cop d’ull ben segur que us ajudarà.

Mercat de Nadal d’Andorra

Del 24 de novembre al 5 de gener, a Andorra la Vella es farà el vuitè Poblet de Nadal, que ofereix diverses activitats i espectacles, a més d’un Mercat de Nadal en què es podran adquirir tot de productes nadalencs.

Aquest mercat, que es fa a la plaça del Poble, obrirà del 24 de novembre al 31 de desembre. L’horari varia segons el dia: els feiners, de 17.00 a 21.00, el cap de setmana, de 12.00 a 21.00 –el pont de la Puríssima inclòs–, i el 24 i 31 de desembre, de 12.00 a 19.00. A la plaça s’instal·larà una pista de patinatge pensada per als més petits.

Vila de Nadal del Barcarès

El mercat nadalenc del Barcarès (Rosselló) hi serà fins el 8 de gener, i obre cada dia d’11.00 a 1.00. S’espera que més d’un milió de visitants gaudeixin d’algunes de les atraccions més esperades: la pista de gel i el laberint encantat.

També hi haurà atraccions de fira, una roda i carrusels amb decoració nadalenca. Com a novetat d’enguany, s’instal·larà un gran túnel amb llums i música a l’entrada i s’hi farà un espectacle nou de patinatge sobre gel.

Mercat de Nadal de la Ciutat de les Arts de València

Artesania i proximitat són dues de les paraules que defineixen el mercat de Nadal de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València. Enguany, la ciutat consolida el mercat ambulant, que ofereix una àmplia oferta gastronòmica i un seguit d’exhibicions d’oficis tradicionals, com ara el de lutier, de vidrier i de fuster.

Tot plegat, al centre històric de la ciutat, concretament a la plaça de la Reina. Així, del 25 de novembre al 7 de gener, trobareu les paradetes obertes de 10.30 a 14.00 i de 16.30 a 21.00, excepte el 24 i el 31 de desembre, en què només obriran al matí, o el 5 de gener, en què l’espai serà obert fins a mitjanit.

ciutat arts i ciències

Fira de Santa Llúcia de Barcelona

Un any més, la Fira de Santa Llúcia omplirà l’avinguda de la Catedral de Barcelona amb dues-centes parades en què podreu trobar figures de pessebre, avets, tions i molts més objectes típics de Nadal. Podreu anar a gaudir de la tradicional fira, que enguany fa 237 anys, fins el 23 de desembre, de 10.00 a 21.00.

A més de la venda de productes estrictament nadalencs, hi ha trenta parades dedicades a articles de regal, com ara joies, ceràmica i bijuteria. Tal com es va començar a fer l’any passat, es col·locaran més de quinze arbres de Nadal il·luminats per la fira.

Fira de Nadal i Reis de Palma

Algunes de les paradetes de la tradicional fira de Nadal de Palma enguany canvien d’emplaçament. Ja no seran a la plaça d’Espanya i la Porta Pintada, sinó al parc de les Estacions. Fins el 7 de gener, l’espai serà obert al públic de 10.00 a 21.00. De tota manera, el mercat nadalenc, on podreu trobar tot de figures de pessebre, continuarà al mateix lloc de sempre: a la Rambla i a la plaça Major.

Aquesta gran fira ofereix tot de parades de menjar, com ara xurros, castanyes, dolços i formatge, a més de productes d’artesania, joieria, tèxtil i decoració.

Mercat de Nadal de Perpinyà

Un dels mercats de Nadal més importants de Catalunya Nord és el de Perpinyà, que es podrà visitar fins el 7 de gener. S’instal·laran unes casetes al passeig de Vauban, que voreja el riu i passa per sota el Castellet, on es podran trobar regals, productes d’artesania i propostes gastronòmiques, a més d’exposicions de pessebres, tions i més productes nadalencs.

També hi haurà una gran roda i una pista de gel als peus del Castellet. Recordeu que si hi aneu de dilluns a dissabte, podreu aprofitar per visitar les Halles, uns mercats coberts permanents en què, a més de comprar productes frescs, us podreu aturar a menjar.

Hohoho!, al mercat de la Tapineria de València

Del 20 de desembre al 5 de gener, al mercat de la Tapineria de València s’organitza el Hohoho!, un mercat que aglutina tot de regals originals i poc convencionals. Hi podreu descobrir objectes de bijuteria, de decoració, d’art, antiguitats i de moda.

Obrirà d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 21.00 els dies feiners, i dissabtes d’11.00 a 21.00. Els dies festius, com ara el 24 i 31 de desembre, i el 5 de gener, obrirà de 10.00 a 15.00. En canvi, tancarà el 25 de desembre i el primer de gener.

hohoho valencia

Fira del Tió d’Arbúcies

A Arbúcies (Selva) de les tradicions en fan una festa, o això diuen ells. Per això, enguany fan la desena fira del Tió, que es farà el cap de setmana del 2 i 3 de desembre.

Entre les activitats que organitzen, en destaca la recerca del tió –dissabte a les 11.00– i fer cagar el tió –diumenge d’11.00 a 14.00. També s’hi podrà veure un pessebre gegant i l’encesa de llums de Nadal.

Fira de l’Avet d’Espinelves

A Espinelves (Osona) enguany es farà la quaranta-dosena Fira de l’Avet, del 2 al 10 de desembre. Tal com n’indica el nom, el protagonista indiscutible és l’avet, atès que les deu parades hi dediquen esperen vendre’n entre tres mil i quatre mil.

Igualment, a la fira també es poden trobar més parades amb productes gastronòmics, com ara torrons, embotits i formatges. Una altra de les activitats destacades és la mostra d’oficis artesans. Noranta parades obriran les portes de 10.00 a 17.00 els dies feiners, i de 10.00 a 19.30 els festius.

Nadal al Port de Barcelona

Enguany, amb l’etiqueta Nadal al Port s’engloba la Fira de Nadal al Moll de la Fusta i més esdeveniments, com ara els Sabors de Nadal i l’espectacle de la Torre de Jaume I. Aquesta fira, que és el cinquè any que es fa, serà en diferents espais del Port Vell, del 5 de desembre al 7 de gener, de 12.00 a 23.00. El dia 5 a les 18.30 començarà amb l’encesa de llums i unes quantes actuacions, que comptaran amb la participació del grup musical BETA de l’SX3, que també presentarà l’experiència de realitat virtual Il·lusions.

Entre les novetats d’enguany, destaca l’espectacle de llum i música de
la Torre de Jaume I, que es farà cada vespre a les 19.00 i que es podrà veure al Moll de la Fusta, i també el mercat gastronòmic del Moll del Dipòsit, anomenat Sabors de Nadal, que s’estrenarà a mitjan desembre. A més, hi tornarà a haver una pista de gel sostenible i ecològica. 

Nadal al port barcelona

Fira de Nadal de Caldes de Montbui

Del 5 al 10 de desembre, torna el mercat de Nadal de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) i torna una gran tradició: la cocció del brou termal en l’olla més gran de Catalunya. Mil sis-cents litres de brou es posaran a disposició dels visitants, que podran gaudir de degustacions de carn d’olla i llegums cuites amb l’aigua termal de la zona. Una de les novetats d’enguany serà l’acte d’encesa de l’olla, que es farà dimarts 5 de desembre a les 18.00, a la plaça de la Font del Lleó.

La fira consta d’un centenar de parades repartides pels carrers del centre històric que obriran cada dia de 10.00 a 20.00, excepte el 5 de desembre, que solament obriran de 18.00 a 20.00.

Caldes Montbui NADAL

Mercat de Nadal de Xixona

El mercat de Xixona (Alacantí) és considerat un dels més importants del país. Enguany, obrirà menys d’una setmana: del dimarts 5 al diumenge 10 de desembre, de 10.00 a 21.00.

L’objectiu és oferir als visitants la possibilitat de degustar i adquirir productes típics de Nadal, com ara torrons, xocolata i dolços, tot i que també hi ha una gran oferta de gelats. A banda del ventall gastronòmic, hi ha preparat un ampli programa d’activitats, que inclou exposicions, cercaviles, i tallers infantils. Un altre dels grans reclams del mercat és el Betlemet, que s’instal·larà al barranc de la Font.

Fira nadal xixona

Mercat Medieval de Vic

Del 6 al 10 de desembre es farà el vint-i-setè Mercat Medieval de Vic, que omple la ciutat osonenca de parades amb una oferta molt variada: articles de decoració, joiera, herbes medicinals, formatges, embotits i molt més. Les més de tres-centes parades seran al voltant del centre històric i obriran cada dia de 10.00 a 20.00.

A més, del 30 de novembre al 3 de desembre, uns dies abans de l’obertura del mercat, Vic oferirà “La prèvia del Medieval”, un conjunt d’activitats culturals que volen acostar la ciutadania a la identitat medieval.

Fira de Nadal de Ciutadella

L’Ajuntament de Ciutadella organitza la fira de Nadal del 7 al 10 de desembre a la plaça de la Catedral. El dia 7, les paradetes obriran de 17.00 a 22.00, els dies 8 i 9, de 10.00 a 22.00, i el dia 10, de 10.00 a 20.00.

Aquesta tradicional fira enguany fa vint anys i ofereix tot de productes nadalencs, objectes de regal, i una gran oferta gastronòmica als visitants.

Fira del Tió del Solsonès

El dissabte 9 de desembre es fa a Solsona la fira del Tió i el mercat d’artesania, que se situa la plaça Major i que obrirà de 10.00 a 20.00. La fira d’entitats s’instal·larà al carrer de Sant Miquel.

A banda de comprar productes, també es podrà assistir a una exposició de tions, i s’organitzaran activitats per a la canalla. A les 18.00 es farà l’encesa de l’arbre de Nadal i la il·luminació nadalenca.

Festivalet de Barcelona

El 16 i 17 de desembre, a la fàbrica Fabra i Coats de Barcelona es farà el Festivalet, un mercat d’art que reuneix els millors dissenyadors i artesans d’ací i de fora. De 10.00 a 20.00, es podrà passejar per les paradetes i adquirir tota mena de productes d’artesania i disseny i peces d’allò més originals per sorprendre amb els regals de Nadal.

A més, s’habilitarà un espai de gastronomia a fora que permetrà de tastar diferents propostes de menjar casolà i de proximitat.

Festivalet

Fira del Gall de Vilafranca del Penedès

El cap de setmana del 16 i 17 de desembre a Vilafranca del Penedès es farà la famosa Fira del Gall. Aquest mercat d’aviram té una llarga història, que es remunta a l’edat mitjana. Enguany, serà la tres-cents cinquanta-novena.

La tradició consisteix a comprar i degustar el gall del Penedès, una varietat autòctona d’au de corral que es converteix en el vertader protagonista de la fira. A més de la cuina d’aviram, l’altre gran reclam és el vi, atès que se n’hi pot trobar una gran varietat amb Denominació d’Origen del Penedès.

Fira del Mercat de Reis del Cabanyal

Al barri del Cabanyal de València es fa un any més la fira del Mercat de Reis, un espai ideal per a comprar els regals de Reis si sou d’aquells que van última hora. Enguany, els voltants del mercat del Cabanyal obriran del 3 al 6 de gener, amb més de dos-cents punts de venda on es podran trobar figures per al pessebre, dolços i una gran varietat de productes artesans. L’horari és de 9.00 a 22.00 els dies 3 i 4, i de les 9.00 del dia 5 a les 5.00 del dia 6.

En aquest sentit, val la pena de destacar que a Barcelona també es fa una iniciativa semblant, la Fira de Reis de la Gran Via.

reis cabanyal

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor