A quin contenidor he de llençar el paper de regal, el plàstic de les joguines o el porexpan?

  • Consells per a reciclar el cartó i el plàstic dels regals dels Reis de l'Orient

VilaWeb
Redacció
05.01.2023 - 21:40
Actualització: 05.01.2023 - 21:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 6 de gener moltes cases s’omplen de plàstics i de papers dels regals dels Reis de l’Orient. Normalment, la gent sap a quin contenidor ha de llençar cada cosa, però hi ha materials, com el porexpan o el cartó amb plàstic, que fan dubtar. A continuació, repassem les situacions en què us podeu trobar i us expliquem on s’ha de llençar cada residu per evitar possibles errors.

Però, abans, una altra qüestió important que cal tenir en compte: les institucions demanen que no es llencin tots aquests residus el mateix dia de Reis, sinó al llarg de la setmana. Cada 6 de gener els contenidors acostumen a omplir-se de valent, i això fa que molts residus acabin fora.

Com reciclar el paper de regal?

El paper de regal pot ser fet de moltes maneres. I com més va és més comú que la gent emboliqui els regals amb roba, de manera que evita que es generin nous residus.

Si el paper de regal és realment de paper, s’ha de llençar al contenidor blau, però abans s’ha de separar el paper dels trossos de cel·lo i els llaços, els quals aniran al rebuig.

Hi ha papers que no es poden reciclar perquè els han afegit purpurines, paper d’alumini o textures artificials. Tampoc no es pot reciclar si ha estat plastificat.

Una altra manera de reciclar el paper és desar-lo i donar-li una segona vida, o més. Molts d’aquests papers es poden fer servir unes quantes vegades per a embolicar altres regals.

Com reciclar capses de cartó amb plàstic?

Moltes de les capses de joguines que s’han obert avui a les cases tenen plàstic i cartó a la vegada. Abans de llençar-les, s’han de separar els dos materials. El plàstic es llença al contenidor groc, i el cartó al blau. És important plegar la capsa de cartó abans de llençar-la perquè ocupi menys espai al contenidor.

Com reciclar les brides?

Moltes joguines van lligades amb brides a les capses. En aquest cas, com que les brides no es poden reciclar, s’han de llençar al contenidor del rebuig.

Com reciclar el porexpan?

També hi ha molts regals que estan protegits per porexpan perquè no es trenquin. Això es pot reciclar? Doncs sí, el porexpan s’ha de llençar al contenidor groc.

Si teniu qualsevol altre dubte, podeu consultar-ho a la web Residu on vas.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes