Per què l’endemà de Nadal celebrem Sant Esteve?

  • La festa, que és molt arrelada al Principat, té vincles directes amb el nostre passat carolingi

VilaWeb
Ester Estela
25.12.2023 - 21:40
Actualització: 25.12.2023 - 22:31

‘Per Nadal cada ovella al seu corral. Per Sant Esteve, cadascú a casa seva.’ Segur que heu sentit moltes vegades aquest refrany tan popular, que amaga una història molt interessant sobre els orígens de la festa de Sant Esteve. Es veu que el costum de fer festa l’endemà del dia de Nadal ens entronca directament amb el nostre passat carolingi i amb la idea de família que se’n desprenia. Així ho explica Amadeu Carbó al llibret Celebrem el Nadal, una obra pensada per fer entendre què hi ha en l’origen de molts costums i tradicions nadalencs.

Carbó diu que, el segle IX, la Catalunya Vella pertanyia a l’imperi fundat per Carlemany i depenia del bisbat de Narbona, a diferència de la resta de la península Ibèrica cristiana, dominada pels gots i vinculada amb el bisbat de Toledo. Això va determinar dos conceptes de família diferents. El carolingi era molt extens, com un clan, i quan hi havia alguna festivitat important calia desplaçar-se a la casa pairal.

És el cas de Nadal, la festa més grossa del calendari religiós, que aplegava tota la família al voltant de la llar. I com que a l’edat mitjana els desplaçaments solien ser llargs, la foscor intensa i els mitjans precaris, la gent necessitava tot l’endemà per a tornar a casa. Per tant, a la primeria, el dia de Sant Esteve era una jornada en què no es treballava, que no és exactament igual que fer festa.

Per la mateixa raó que Sant Esteve, es justifica la festa del dilluns de Pasqua Florida i la del dilluns de Pasqua Granada: Nadal i les dues pasqües són les festivitats principals del calendari religiós. A més, aquest costum ens lliga amb la resta d’Europa, perquè també ha perdurat en més indrets que van restar sota influència carolíngia i que amb el pas dels segles s’han acabat convertint en els principals estats europeus.

Actualment, Sant Esteve és una festa molt arrelada al Principat i en aquest dia se solen menjar canelons de primer i pollastre farcit o tall rodó de segon. I de postres, sempre cauen neules i torrons. Al País Valencià, la festa de Sant Esteve es coneix com a segon dia de Nadal i va deixar de ser festiu la dècada del 1990. A les Illes, s’anomena ‘la mitjana festa’ i en els últims anys hi ha hagut polèmica per si era festiu o no.  Enguany no serà festiu. Només ho serà en aquelles poblacions que l’ajuntament hagi triat de destinar un dels festius de lliure elecció a aquest dia. L’eliminació de la segona festa de Nadal del calendari de 2023 va causar una polèmica notable, atès que Sant Esteve és una festivitat molt arrelada als Països Catalans. Malgrat això, el govern de les Illes amb PP i Vox ha decidit que el 2024 tampoc serà festiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any