Quan només dir ‘bon dia’ et costa dos-cents mil euros

«En qüestions de llengua i de respecte als drets lingüístics dels catalanoparlants, és alarmant constatar com va degradant-se la situació»

Vicent Partal
31.07.2019 - 07:16
Actualització: 31.07.2019 - 09:16
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Paula Rotger és una treballadora de l’aeroport de Palma. Cada dia passa pels detectors, però fa una setmana li van sonar. Com passa tantes vegades i amb tanta gent en tants aeroports, els agents de seguretat la varen sotmetre a una inspecció abans de deixar-la passar. Al cap d’una estona, mentre feia una reunió ja en el seu lloc de feina, van aparèixer dos guàrdies civils per demanar-li que tornés a passar el control. Ella els va acompanyar i el va passar sense problemes.

Fins ací, la història no tindria gens d’interès per a ningú, una quotidianitat com qualsevol altra. La cosa sorprenent ve després. En acomiadar-se dels guàrdies, Paula Rotger va dir ‘gràcies i bon dia’, amb tota normalitat. Però això va desencadenar un conflicte increïble i indignant. Un dels guàrdies civils la va amenaçar immediatament, dient-li que ‘a l’autoritat se li parla en espanyol’ i posteriorment va imputar-li una infracció per haver ‘posat en perill la seguretat de l’aeroport’. I a conseqüència d’aquesta inexplicable infracció, li demanen dos-cents mil euros de multa.

El cas ha despertat una enorme polèmica i podria ser que, per això mateix, s’acabés resolent. Però la qüestió és que pràcticament no passa cap setmana sense que siga necessari referir-se a alguna agressió lingüística protagonitzada pels cossos policíacs espanyols. La setmana passada va ser el cas de Jafet Pinedo a Elx, aquesta setmana el de Paula Rotger i així anem fent.

En qüestions de llengua i de respecte als drets lingüístics dels catalanoparlants, és alarmant constatar com va degradant-se la situació. Fa dècades, per exemple, era habitual que les declaracions dels polítics catalans foren subtitulades a les televisions espanyoles sense que això fos cap problema. Ara, en canvi, si un personatge públic es comporta amb normalitat, rep amenaces o una campanya en contra, com va passar fa uns dies al president de la Cambra de Comerç de Barcelona. La barreja del renascut autoritarisme policíac i el creixent supremacisme lingüístic espanyol ens aboca a un pou sense fons del qual no eixirem sense plantar-nos, i plantar-nos de debò. I el pitjor de tot és que, a més, ara aquests energúmens pretenen convèncer-nos que això que fan ells és normal. Però no en té res, de normal.

Perquè no és normal, ni pot ser-ho en cap estat democràtic, que la policia t’amenace si tu no ets cap amenaça. I no és normal que ningú puga identificar un educat ‘gràcies i bon dia’ com un perill de cap mena. Diuen que la ignorància es cura viatjant, i si és així, els unionistes espanyols farien bé, per exemple, d’anar de Son Santjoan a Heathrow. I constatarien, només passar la duana, com un estat que té cura dels seus ciutadans defensa els seus drets i fa bandera d’aquesta defensa, contra els abusos del propi estat. Perquè el primer que t’hi trobes és un gran cartell que recorda dues coses molt elementals, que simplement voldria que foren les normals ací. Avisa que si un dels seus membres no t’ha tractat adequadament, no tan sols tens el dret de denunciar-ho, sinó que ells consideren que en tens l’obligació. Però també recorda, i això em va sorprendre molt la primera vegada que ho vaig veure, que a l’aeroport (londinenc) de Heathrow qualsevol ciutadà té el dret de fer la denúncia en anglès o en gal·lès. D’això, se’n diu estar al servei dels ciutadans, de la gent que paga amb els seus impostos aquell servei.

 

PS. Thomas Harrington és un professor nord-americà profundament interessat en la realitat catalana, des d’una visió solidària, progressista i molt afilada. El seu article que publiquem avui (‘Rufián: petons cap amunt, patacades cap avall‘) crec que farà pensar molt molta gent. Us recomane també els articles de Julià de Jòdar sobre com hem de refer la situació del moviment independentista (‘La moral dels oprimits‘) i de Gemma Pasqual (‘Les petites coses‘) i les entrevistes amb el vice-president del Consell per la República, Toni Comín, i amb el portaveu d’UGT Ibèria a l’aeroport de Barcelona, Omar Minguillón, una entrevista molt aclaridora sobre el perquè del caos que s’hi viu.


Demà comença l’agost i, com cada any, l’opinió habitual s’aturarà i l’editorial serà fugisser. Sempre que passe alguna cosa rellevant podeu comptar que en faré, però no n’escriuré cada dia com faig la resta de l’any. Això sí, els subscriptors continuaran rebent cada nit el correu amb els articles avançats de l’endemà, puntualment a les deu.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jaume Bosch
Jaume Bosch
30.07.2019  ·  22:54

La normalitat només arribarà amb l’independencia. A les hores ja no necesiterem ser independentistes

Matilde Font
Matilde Font
30.07.2019  ·  23:00

Quan era menuda tenia la convicció que per educació havia de parlar en castellà a tothom que el parlava o bé si no coneixia a aquella persona. Així ens eduquen encara avui en dia.
Quan a l’adolescència vaig començar a estimar la meua llengua i els meus Països Catalans, vaig decidir parlar a tothom, en un principi, en català. Vaig haver de reeducar-me durant temps, però ho vaig aconseguir.
Des d’aleshores, sempre parle en català, i si me responen coherentment vol dir que m’entenen. Si a més fan cara de disgust, considere que és un problema d’ells i no meu.
Això sí, quan te trobes a alguna persona que si a més de la ràbia, considera que te “poder” sobre tu, tenim les reaccions irracionals com les d’aquest guàrdia civil.
Tota la meua solidaritat amb la Paula Rotger.

Joan Fargas
Joan Fargas
30.07.2019  ·  23:00

Feia temps que esperava que algú digués que ens hem de plantar de debò. Ells ho troben normal, o és el que ens volen fer creure. El problema és que aquí es troba normal passar-se a la llengua castellana. El bonisme que s’ha propiciat des de les escoles, entitats i administracions ens ha fet i ens fa molt de mal.

joan rovira
joan rovira
30.07.2019  ·  23:05

És el pòsit de tres segles i cinc anys d’imposar-se simultàniament per la força de les armes -derecho de conquista-, de la imposició de la llengua castellana -políticament anomenada espanyola- i de la substitució i manipulació de la història de les altres nacions de la península d’Espanya i d’arreu per on han passat.

Són els valors cívics i culturals que fan evolucionar a les societats i no les ideologies!
De la mateixa manera que a GB de l’anglès no se’n diu britànic. Amb la desaparició dels imperis britànic i espanyol; la GB organitza la Commonwealth -53 estats independents- i ES res!

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
30.07.2019  ·  23:16

Es que partim d’una base falsa. Com es pot comparar la Pseudo Democrácia de l’Estat Espanyol amb la d’Anglaterra , encara que aquesta no sigui tan perfecta com ens volen fer
creure.No fa pas tants anys als Irlandesos s’els humiliava(i segons males llengües eran els Escocesos els que millor ho feien)

Carles Roger
Carles Roger
30.07.2019  ·  23:33

Els veïns confonen democràcia amb dictadura de la majoria.

Antoni Morell
Antoni Morell
31.07.2019  ·  00:00

Tranquils. No recordeu que tenim dos catalans insignes pels seus valors democràtics i catalanoparlants a AENA?
Segur que, tant en Lucena com en Duran, quan s’han assabentat de l’incident (essent alhora autoritats i catalans) trucaran als Guàrdies civils i, parlant-los en català, els diran que es disculpin i entenguin que el català, com el castellà, el gallec i altres son idiomes parlats per ciutadans espanyols i punt.
Assumpte resolt.
Sortosament son assumptes interns i no exteriors. Recordeu que també en front hi ha un català.

jaume vall
jaume vall
31.07.2019  ·  00:13

Doncs a mi, aquest tipus de notícia, que molt visualment representen la nostra derrota, la submissió (la falsa esperança que el botxí s’apiadi de la víctima que l’ha desafiat), l’orgull rampant de l’espanyolisme, em recorda automàticament la feblesa mostrada pel President del Parlament, senyor Torrent, al gener de 2018. Quan va mostrar-se humanament feble, políticament acovardit i irresponsable, en acceptar que un jutge decidís si el President electe senyor Puigdemont podia ser investit President de la Generalitat.
A partir d’allí, per Espanya tot fa baixada. El feble que ha desafiat el fort, ara lamentarà la catxa, i com més demani clemència, més càstig rebrà.
La resta d’injustícies que poguem rebre, tenen aquest pecat original. L’1 d’octubre la ciutadania no va fallar, els representants sí.d

Proposta d’idees. Insistir en el component social del sobiranisme. Tant a nivell intern, per tal de captar simpaties de demòcrates d’esquerra real, no independentistes, com a nivell extern, desmuntant el discurs espanyolista de l’egoïsme del “nacionalisme català”. Aproximacions a moviments ecologistes europeus, Die Linke, suport a governs i comunitats que donin suport a drets humans, premi Internacional de Catalunya a figures europees/mundials que lluiten contra les desigualtats. Organització de concerts i entrega recaptació a entitats que de veritat salven vides i recuperen dignitat. S’ha de canviar el paradigma mental. Catalunya, un país de llibertat, d’igualtat, de fraternitat. Valors republicans. En temps difícils, cert. Mentre guanyin les forces fosques i autoritàries, Espanya sobreviu. Quan es giri la truita, i internacionalment es recuperin els valors que van fer possible la CEE, que ens agafi a roda dels demòcrates.

Albert Miret
Albert Miret
31.07.2019  ·  06:19

Vinga nois. Una mica d’ànims i de bon humor. Simplement hem de parlar la nostra llengua i no la de l’enemic. Sense enfadar-nos.
L’altre dia mentre m’esperava a ser atès en una botiga, em vaig asseure al costat d’una dona andalusa més vella que jo i es va produir el següent diàleg.
– Bon dia, vaig dir referint-me a tota la sala d’espera. Ella es va apropiar del meu “bon dia” immediatament.
– Buenos dias. Porque aqui somos todos españoles no?
– No senyora no. Jo sóc català, i em sembla que la majoria d’aquesta sala també ho és.
– Ah! Pues yo soy andaluza y española, y llevo cuarenta años viviendo aquí y sigo siendo española.
– Doncs sort que té de tenir tantes nacionalitats oi?
– Y usted tambien es español.
– No senyora no, jo com que vostès volen acabar amb el meu idioma i eñmeu país, he decidit que només tinc una nacionalitat i un sol idioma mentre estic a la meva terra. Si vaig a l’estranger, sempre que puc parlo la de cada lloc. Per exemple, si vaig a Andalusia, parlo castellà, perquè d’andaluç no n’hi ha, sinó ja l’hauria après.
– Vaya tonteria. Si lo sabe hablar, porque no lo quiere hablar?
– No és cap “tonteria”, senyora. A vostè li agrada la seva llengua i a mi, la meva. Jo no li estic imposant cap idioma, i vostè sí. I li diré més. Com que això em passa sovint, aquesta setmana he oblidat de parlar el seu idioma i em sembla que la setmana que ve, al pas que vaig, ja no l’entendré.

– (Somrient) Bueno, bueno, pues adéu.

– Adéu. Que tingui un bon jorn!
– Esto ya no lo entiendo.
– Ui! Doncs em sembla que jo ja tampoc l’entenc a vostè. Si que va ràpid això.

Josep Usó
Josep Usó
31.07.2019  ·  06:21

La guàrdia civil sempre ha tingut aquesta mena de comportament. Sempre. I a l’estat que la manté li sembla una meravella. Només veig una solució al problema. Canviar d’estat.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
31.07.2019  ·  07:10

Molt bé Director, el trobarem a faltar. Salut.

Núria Feliu
Núria Feliu
31.07.2019  ·  07:35

Vicent, gaudeixi d’aquestes merescudes vacances.

Gemma R.
Gemma R.
31.07.2019  ·  07:46

Si has viscut en un païs democràtic, el primer que et sobte és el comportament de la policia. Et somnriuen amablament i ténen molta consciència de que están al servei de la gent que és qui els paga. Només representen l’ autoritat quan ténen davant algú que comet una infracció o delicte, no van pel món ” d’ autoritat” i amb autoritat. Aquí et fa fins i tot cosa dirigir-te a la policía, et miren amb superioritat i desdeny, i sembla que d’ entrada siguis sospitós d’ alguna cosa si t’ apropes a preguntar. És una policía que no prové de la democràcia, i això es nota molt. Fins i tot molts al cos de Mossos, que han triat copiar comportaments a la Policía Nacional i Guardia civil. Així van fent el ridícul com petits Francos tots plegats. Una vergonya de païs. Tot al meu soport a la senyora Rotger, espero que se’ n surti i posi la pertinent denúncia per abús d’ autoritat, delicte d’ odi i tot el que hi encaixi, que ja n’ hi ha prou!

Jaume Bosch
Jaume Bosch
31.07.2019  ·  08:01

Tal hi com diu el Sr. Miret, se m’està oblidant, i tal hi com diu el Sr. Bosch això ja no ens passaria si fossim independents.

A ses Illes i al País Valencià són molt valents aquests ejpañoles i poc a poc ho van aconseguint. Una llàstima!

Carles Farre
Carles Farre
31.07.2019  ·  08:19

De “garrulos”, per desgràcia ni han a tot arreu, ara be que fins i tot ni hagin en un cos policial, que en teoria ha de ser professional i estar al servei del ciutadà, ja diu molt de quina mena de cos es. Si veritablement ho fos, en primer lloc ja no hi tindrien cabuda aquests tipus de persones, i en segon lloc, els obririen un expedient sancionador per abús d’autoritat com a mimin.

No obstant i afortunadament, no tots son igual, jo n’he conegut alguns que eren gent “normal”
Salut

josep SELVA
josep SELVA
31.07.2019  ·  08:25

LLuny de ser una denúncia, tan la noticia com l’editorial na fa sinó crear alarmisme i por en la gent mes pusilànime. Despres en queixerem que la gent no exerceixi el seu dret a usa la nostra llengua

Jordi Casafont
Jordi Casafont
31.07.2019  ·  09:29

Falta molta cultura a las forces de seguretat perquè no costa res ser ben educat i no tocar els pebrots

Victor Serra
Victor Serra
31.07.2019  ·  09:32

Serà sancionat aquest policia ? Si o ho és, això no s’acabarà mai. El problema d’Espanya és que les forces de seguretat estan infestades de simpatitzants de VOX i Ciudadanos. Quin país democràtic es pot permetre tenir l’ultradreta absolutament instal.lada en les forces de seguretat ?

Josep Salart
Josep Salart
31.07.2019  ·  09:46

Agafo molt sovint l’avió des de Girona. Tinc que dir que el personal de la Polícia Nacional i dels Guardies Civils no poden ser més amables. Et dòna la impresió que saben on estan treballant. Es així de normal¡¡.

I ho dic perquè, amb la meva indumentaria auxiliar, és fàcil fer-me perdre l’avió. Tot i així el seu comportament és excel.lent. Encara que sempre ens creuem monosílabs i gestos corporals, podríen fer-me parlar. No ho fan.

Mai renuncio a la llengua de la mare que em va parir. La vaig fer contenta al fer el servei militar obligatóri estan sempre a la presó i després confinat a les Xafarines.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
31.07.2019  ·  09:50

El meu pare, va publicar un humil i políticament innocu “Diccionari del Automòbil” als anys setanta. En conseqüència van telefonar-nos anònimament a la casa familiar insultant-nos i amenaçant-nos. Recordo que la vegada que vaig despenjar l’auricular jo mateix, ens van dir “Cerdos separatistas” i covardament van penjar. Algú es pensava que això havia passat. Dons no! La solució: República Independent de Catalunya. Tornem a començar.

jordi colás
jordi colás
31.07.2019  ·  09:51

hem de reconèixer la nostra part de culpa en aquest tema: som nosaltres mateixos que hem convertit en una raresa el dirigir-nos en català a una altra persona pel sol fet que no la coneixem.
o simplement perquè és un cambrer o una dependenta.
ja no diguem, doncs, si es tracta d’un membre de les forces de l’ordre.
si només de tant en tant alguna persona els hi parla en català, la poden multar.
però si ho fem tots, no poden fer res..

Carme Garcia
Carme Garcia
31.07.2019  ·  09:58

La base del problema és que amb la repressió aconsegueixen el que volen.m: la gent els parla en castellà, la gent es treu el llaç, la gent incorpora més castellà… Quan realment els surti al revés, la cosa canviarà. Igual que no hem de callar quan ens agredeixen, em de reaccionar cridant i amb agressivitat. Si no comencem a muntar ciris no ens respectaran. En posaran el que vulguin.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
31.07.2019  ·  10:13

¿De debò penseu en la possibilitat remota de solució?
No. No hi ha solució.. penseu que, en certa manera, la llei ajuda a fer-nos parlar ‘español’.

Hi ha una llei superior VIGENT que ens obliga a parlar la llengua de Castilla.
“Decreto de Nueva Planta para los territorios que fueron traidores

Carles Matute
Carles Matute
31.07.2019  ·  10:32

Tal i com s’explica, el fet és francament inadmissible; la definició més exacta que es fa d’aquesta mena de gentola és “energúmens”. De tota manera, penso, que tot això no és més que una rebequeria del guàrdia civil i que pot acabar diluint-se per si mateixa. Ara, si no es fa res al respecte, els seus superiors potser que s’ho facin mirar.

Ignasi Mora
Ignasi Mora
31.07.2019  ·  10:46

Per què, seguint l’ordenament jurídic que calga, a totes les delegacions de la Generalitat de qualsevol mena, hi ha un receptor dels atacs que la nostra llengua rep cada dia? En un moment com el d’ara, no seria tot un colp presentar a Europa i al mon sencer tots aquests atacs que, com no els denunciem més que de tard en tard, sembla que no siguen una gran cosa, cuan entre les una i les altres, des de l’atad directo fins a l’atac de fer mala cara al català?

Judit Coll
Judit Coll
31.07.2019  ·  11:07

Mare meva.
Anem a pitjor i cada cop s’accelera, fins que arribem a la caiguda lliure dels drets lingüístics (sempre dels catalanoparlants o altres llengües “cooficials”, no pas dels castellans)…ens plantarem o no?

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
31.07.2019  ·  12:08

El meu costum és parlar sempre en català, encara que em contestin o em preguntin en espanyol, i la meva sorpresa és que moltes vegades continuem la conversa en català i algunes l’altra persona continua en espanyol i jo en català. Ara, amb guàrdies civils si puc, no hi parlo.
Bones vacances!

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
31.07.2019  ·  13:18

És indignant el comportament dels cossos i forces de seguretat de l’Estat. Un Estat democràtic vetllaria pels seus ciutadans. Espanya té l’autoritarisme i la catalanofobia empeltades. Aquests casos haurien de commoure tothom que defensi els drets humans i no només els catalans. On són els progres espanyols?

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
31.07.2019  ·  14:17

Pregunto, la GC son Deu?, per que crec que molts s’ho creuen, que siguin autoritat no vol dir ni que siguin el teu amo, ni que puguin fer amb tu tot lo que vulguin impunement, com a mínim en un Estat culte, educat i democràtic de veres. Llavor crec que queda molt clar on es el problema, per que es poden omplir molt la boca de democràcia, però el tracte es de dictadura armada. En cal un altre valent Sant Jordi, per combatre aquest drac verd i prepotent.

Ernest Sena
Ernest Sena
31.07.2019  ·  14:46

Bones vacances, Assumpció i Vicent!.. Cuideu-vos i deixeu-vos cuidar!,,

JESÚS ESTREMERA
JESÚS ESTREMERA
31.07.2019  ·  15:42

Bones vacances, senyor Partal, vos els heu guanyades!
Aquí a les Illes, cada setmana ens en passa una: la policia denuncia “On és n’Estel·la?” i la delegada del Govern (ara consellera del GOIB) defensa la censura prèvia, ens pinten locals o ens neguen l’atenció en la nostra llengua des de l’Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca o qualsevol altra administració, amb els suposats “ecosobiranistes” governant, sense la menor distinció amb fa quatre anys amb Bauzà, i es fa insuportable viure així.
Si tornau amb forces, vos donaré els testimonis del que em passa A DIARI, ja que tenc la desgràcia d’haver de tractar amb l’administració sovint! En voler …

Josep M Armengou
Josep M Armengou
31.07.2019  ·  17:55

És molt evident la regressió en els nostres drets lingüístics efectius, en alguns casos per damunt del tardofranquisme (recordeu només Raimon i Salomé guanyant el Primer Festival de la Canción del Mediterráneo, muntat pel feixista Fraga, i en català, al 1963 !!).
60 anys després estem on estem.
No hi ha cultura catalanoparlant a cap televisió pública ni privada espanyola. Un frau radical.
I encara una munió enorme de conciutadans canviant la pròpia llengua per la colonial a la primera de canvi. Si fossin minoria acabaríem amb el problema ràpidament.
La nostra llengua i cultura són la base de la xenofòbia contra nosaltres, justament per això es fa més evident ara que estem en situació d’extrema repressió.
Fixem-nos, però, que la novetat rau en que els casos de què ara ens queixem amb raó solen passar a les Illes i al País Valencià, i són d’una gran gravetat, difícil d’imaginar a Catalunya, on , malgrat tot, gaudim d’un règim de normalitat en aquest terreny molt superior i que ens hem guanyat a pols.
Vull dir que durant aquests anys de democràcia de fireta, al PV i a les IB molt poca gent exercia els drets que ja li reconeixien els seus estatuts. Fins i tot menystenien els “agosarats”.
És de fa ben poc que veiem amb normalitat denúncies i ens en fem ressò.
També fa poc que estan canviant els seus governs. El llistó ha augmentat molt positivament.
És justament la potència del Procés català, el seu vaitot a l’Estat demofòbic i xenòfob que ha fet que els funcionaris d’autoritat s’estan posant molt més nerviosos allí, on eren ben poc discutits i on no n’hi ha de propis com els Mossos.
I que la Plataforma per la Llengua i altres entitats i partits se’ n fan ressò.
I que més ciutadans i ciutadanes s’empoderen dels seus drets elementals.
I que els catalans hi som solidaris.
És la part bona de la notícia.

Berta Carulla
Berta Carulla
31.07.2019  ·  19:13

La repressió és molt efectiva, per això hi tornen un dia i un altre. A més d’esporuguir la gent, i tornar-la a l’ordre, aconsegueix dividir-nos. I aquí podria estar la clau del seu èxit si no anem amb molt de compte, perquè la manca d’unitat dels partits no és només una anècdota.

O s’ha de ser molt curt de gambals o un infiltrat per a patejar dur altres independentistes, sigui quin sigui el motiu. I no em digueu que és que no ho són, d’independentistes. Perquè llavors us respondrè que en cas que no ho fóssin quin sentit tindria voler fer-los fer el que ens agradaria que féssin o fer-los retrets perque no ho fan. Passar d’ells i ja està, seria el més assenyat.

Jo mateixa, simpatitzant de la Sílvia Orriols, i per tant fora de ser sospitosa de tebiesa quant a la voluntat d’alliberament del nostre país, vaig negar ahir l’accés a una independentista que em demanava que li confirmés explícitament que ho sóc(independentista), pel fet que jo estava defensant la no confrontació partidista, per més malament que pugui estar-ho fent ..qui sigui. Acostumada a defugir, per principi, exigències de ningú, i amb tota la sensació de tenir davant la Stasi, m’hi vaig negar. Es va apoderar de mi la sensació que podríem començar a perdre, si permetem que aquesta sigui l’actitud entre nosaltres.

Quant al català:

Feia temps que em trucava una mena d’entitat bancària amb molts avantatges i bla bla.. Un dia hi vaig parlar però estava enfeinada i vam quedar que em trucarien més endavant. I ho van fer però mai els vaig agafar el telèfon, i fins i tot vaig posar el número a Refusats.
No sé com, però, al cap d’unes setmanes van aconseguir tornar a entrar, i vaig reconèixer l’empresa perque tenia prefix de Madrid. I hi vaig parlar.
Fulanita de tal? Soy Fulanito de la empresa Tal, que queria ofrecerte bla bla..
No m’interessa, li dic.
Por alguna razón especial? Em demana.
No, és que tinc tot el que necessito i no em fa falta, gràcies.
De acuerdo Fulanita, gracias.
Penjo.

Sovint tallo converses d’empreses que t’ofereixen el que sigui però mai abans ho havia fet pel motiu que aquell dia ho vaig fer, ni amb la consciència nítida del poder que suposa rebutjar, íntima i particularment, el que ens neguen nacionalment.

El President Torra és el meu líder. Ens durà a la Independència.

Preparem-nos. Cal que estiguem a punt.

Antoni López
Antoni López
31.07.2019  ·  20:37

Sembla que tornem, clarament, a la vergonya franquista, quan no podies importunar als trinxeraires de torn. Jo i la meva mare varem ser víctimes del mateix, quan el franquisme era fresc. No creia que, a la meva vellesa ho tornaria a veure, llegir-ho en aquest cas.

Jordi Morera
Jordi Morera
31.07.2019  ·  21:16

El policia de l’aeroport de Son Sant Joan no sap que és independentista, (sempre dins la ignorància, la dolenteria,…) nega que l’idioma català sigui espanyol. Tant de bo tingui raó ben aviat.

Wladimir Morales
Wladimir Morales
31.07.2019  ·  22:22

Vinc de Portugal i Extremadura. Al primer lloc el barber m’ha explicat que feren els castells com el d’Elvas per defensar-se dels espanyols. Sanament es reia quan jo verbalitzava que ja ens haguera anat bé aprendre a fer muralles com les seues durant el XVII. Tenia marcades conviccions republicanes i ell mateix insistia en el dret d’autodeterminació dels pobles. Per altra part, a Extremadura he pogut raonar amb un unionista que rebutjava la violència policial de l’1-O I la presó dels presos polítics, tot i que no compartia el dret a l’autodeterminació i deia que ens havien enganyat. Em muic de ganes de preguntar a algun altre extremeny unionista com ell “perquè estan en contra de la independència de Catalunya i no de la de Portugal? “. Mira que tindrien platja i ports a prop. I a nosaltres ens deixarien tranquils. No els hi val dir que no som una colònia perquè no som una illa. Portugal tampoc ho és i és una república. L’Estatut d’autonomia que ens cal és la de Portugal. Enveja sana la nostra. Obrigado.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes