07.02.2025 - 12:21
|
Actualització: 07.02.2025 - 12:35
Les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) dels centres educatius públics d’Oliva (Safor) han denunciat que la Conselleria d’Educació els ha obligat a retirar pancartes a favor del català arran de la denúncia d’una entitat catalanòfoba. Expliquen que Escuela de Todos, que promouen el castellà com a única llengua vehicular, va fer una denúncia al CEIP Lluís Vives (que es va fer extensiva als centres Gabriel Císcar, la Carrasca i Gregori Mayans) per tenir penjada una pancarta que animava les famílies a triar el català en la consulta sobre la llengua base impulsada pel conseller Rovira.
“Aquesta associació creu que els responsables dels centres han deixat de ser neutres en el moment que han permès a la seua AMPA iniciar una campanya a favor de l’ensenyament en valencià. I en cap cas, són responsables els equips directius de la informació que es penja per part de l’AMPA”, diuen en un comunicat.
Així, reivindiquen que les famílies van voler penjar pancartes en els centres públics amb el missatge “Estima la llengua. Marca sí al valencià”, perquè volen que els seus fills continuen estudiant en les dues llengües oficials. “Volem fomentar l’ensenyament en valencià, tal com s’especifica en la LUEV i en l’article 3 de la constitució. El govern valencià és l’autoritat política que ha de garantir que en acabar l’etapa educativa els estudiants tinguen competència lingüística en totes dues llengües oficials. Per això, no trobem lògica aquesta consulta a les famílies”, argumenten.
Les AMPA mantenen que no volen un enfrontament amb cap entitat o associació, sinó que volen informar les famílies perquè tinguen tota la informació necessària abans de la votació. “Ens agradaria que es respectara el nostre dret a la llibertat d’expressió i no es fomente un enfrontament en la comunitat educativa. Les AMPA subratllem la importància d’un sistema educatiu inclusiu, respectuós amb la diversitat lingüística i que valore el valencià com una eina de cohesió i progrés per al nostre futur, juntament amb el castellà”, acaben.
Famílies pel Valencià, que emparen les famílies dels centres d’Oliva, assenyalen que aquests fets són una censura i un atac frontal a la llibertat d’expressió. A més, consideren que no són fets aïllats, perquè “les pressions per part de la inspecció educativa, seguint ordres de Conselleria, són constants des que els centres educatius i les AFA d’arreu del territori s’han posicionat majoritàriament en la defensa del valencià.”
Gerard Fullana, portaveu d’Educació de Compromís a les Corts, ha recordat que és il·legal que la Conselleria d’Educació exercisca pressions sobre els equips directius i les famílies que vulguen fer promoció de l’ensenyament en català en els seus centres abans o durant la consulta. “És més, la Generalitat té el deure de promocionar i protegir el valencià i l’ensenyament en valencià”, ha dit. Fullana ha advertit al conseller que hi ha una cobertura legal consolidada al respecte i que no permetran cap mena d’extorsió.
Quaranta dies tard
Més enllà dels problemes pedagògics, Compromís ha acusat el conseller d’Educació de problemes greus de capacitat de gestió que han portat a endarrerir la consulta quaranta dies respecte de la data anunciada de finals de gener. “Fet que provocarà greus incidències amb la matriculació. Ara com ara, l’orde segueix sense publicar-se i la consulta s’endarrerirà fins principis de març”, ha apuntat Fullana.