19.05.2022 - 21:15
|
Actualització: 19.05.2022 - 21:16
Ja fa anys que els tampons i les compreses d’un sol ús no són l’única opció per a recollir el sagnat de la regla. La copa menstrual és un recurs com més va més emprat, però darrerament també es pot observar l’augment de la popularitat d’uns altres productes còmodes, econòmics i ecològics, com ara les calces menstruals. Tenen el mateix aspecte que les normals, amb la diferència que poden absorbir la menstruació durant hores i, per tant, es poden portar posades sense haver-les de combinar amb cap producte més.
De quins materials són fetes?
Els avenços tecnològics en el món de la moda permeten que les calces menstruals puguin absorbir el flux sense que traspassi ni taqui la roba, i alhora sense que s’hi acumuli la humitat, s’inflin o siguin massa gruixudes o incòmodes. Generalment, són formades per tres capes amb diferents funcions: una primera que drena el flux fins a l’altra capa, una segona molt absorbent que reté gran part del líquid i una tercera impermeable i transpirable, que neutralitza l’olor i els bacteris i evita la sensació d’humitat. Habitualment, la capa que és en contacte amb la pell és de cotó –el teixit més recomanat per a la roba interior–, mentre que la segona és feta de polièster i la tercera, de polièster i poliuretà, tot i que els materials poden variar segons el model i la marca, i n’hi ha que fins i tot són fabricades amb teixit de bambú, molt sostenible.
Com funcionen?
Tot dependrà de la quantitat de flux, del moment del cicle i de si es combinen amb uns altres mètodes o no, però les calces menstruals es poden arribar a portar entre vuit i dotze hores seguides sense por de tacar la roba. Això les fa una molt bona opció per a la nit, però també per a dur-les de dia i per a fer tota mena d’activitats sense haver de portar també un tampó o una copa menstrual. Però, si es vol, sí que es poden combinar amb tampons i copes, i també poden ser un recurs útil quan no se sap quan baixarà la regla. A més, poden ser molt pràctiques quan apareixen les primeres regles i durant el postpart o la menopausa, atès que també es poden emprar per a les pèrdues d’orina lleus.
Segons l’ús i la marca, es calcula que, si es netegen adequadament, poden durar entre dos anys i quatre, i que en un cicle sencer no cal fer-ne servir més de tres o quatre.
Com rentar-les?
Per fer un bon manteniment de les calces menstruals es recomana de no rentar-les a gaire temperatura, perquè se’n podrien malmetre els teixits que garanteixen l’absorció del flux. Per treure l’acumulació de sang, és més adient de fer una rentada prèvia amb aigua freda i després posar-les a la rentadora, però no a més de 30º i amb un detergent clàssic. També es recomana de no fer servir suavitzant i d’evitar l’assecadora, els sabons molt greixosos o els olis.
Quins dissenys hi ha?
Qui no hagi fet servir mai calces menstruals pot pensar que són com bolquers o faixes, força gruixudes per a poder absorbir. Tot i que algunes poden ser així, és fàcil de trobar tota mena de dissenys que garanteixen una gran absorció, i en la majoria dels casos són exactament iguals que unes calces normals i corrents. Això sí, es recomana triar un model un pèl més gran de la talla habitual.
Se’n poden trobar de diverses formes –calces, culottes, tangues…–, colors, estampats i teixits. Cal tenir en compte que diferents models poden implicar diferents graus d’absorció. Per exemple, el tanga absorbeix una mica menys, però pot ser una bona opció per al primer o l’últim dia de regla.
CYCLO, una de les marques que en fabriquen, aconsella d’escollir calces de colors clars i no pas negres, perquè veure’s la sang és important per diverses raons. Per una banda, per a conèixer-se millor, estar alerta dels canvis corporals i prendre consciència de la quantitat de sang que s’expulsa, del color… Per una altra banda, si les calces són negres, és més difícil de saber si són netes del tot o si hi ha restes de sang o senyals d’humitat.
On comprar-les?
Fins fa poc era complicat de trobar calces menstruals fora d’internet –Thinx en va ser l’empresa pionera–, però les grans marques de roba interior i fast fashion com més va més s’atreveixen a vendre-les a les botigues. També hi ha alternatives dins allò que es coneix com a slow fashion, que vetlla per un procés de fabricació respectuós amb les condicions laborals i el medi. És el cas de marques com Lebambu –amb una de les seus a València– o Cocoro, la marca pionera al país i a Europa, que fabrica al Maresme. La majoria de marques ofereixen les calces menstruals a un preu vora els trenta euros.
Una menstruació residu zero
Aquestes calces poden arribar a ser molt pràctiques, però econòmicament, ecològicament i respecte de la salut també tenen molts avantatges. Fer servir solament unes quantes calces menstruals durant anys implica un estalvi de diners considerable, si es compara amb el cost de les compreses i els tampons, que no tenen un IVA reduït.
Del punt de vista de la salut, les alternatives a les compreses i els tampons també són molt recomanables. “La compresa és un tros de plàstic que no deixa transpirar i pot crear infeccions o irritacions. Els tampons, si s’utilitzen més estona que no s’aconsella, es van desfent dins el cos i poden causar problemes”, explicava la sexòloga Montse Iserte a VilaWeb. “Entre més substàncies tòxiques, porten emblanquidors, que entren en contacte amb la mucosa. A més, el tampó absorbeix allò que troba i, si no es té prou regla, absorbeix el flux vaginal, que equilibra la flora i protegeix d’infeccions.”
A més, segons que informa Cocoro, l’ús de compreses i tampons en una vida origina fins a 180 kg de residus no reciclables. Així, les calces menstruals, com també la copa menstrual o les compreses de tela (petites i grosses), són una molt bona alternativa que implica molts menys residus. Si ja es fa servir un altre mètode ecològic i econòmic, com ara la copa menstrual, les calces també són una bona combinació per si hi ha alguna fuita de sang.