L'escriptor Agustí Bartra.

La setmana vinent arriba a les llibreries L’evangeli del vent d’Agustí Bartra. El publica Adesiara en una edició de D. Sam Abrams, estudiós que també signa la introducció. Escrit entre França, la República Dominicana, Mèxic i els Estats Units, L’evangeli del vent és el llibre més desconegut del poeta, tot i que constitueix una baula fonamental de la seva producció poètica. Hi resseguim el periple vital d’un home angoixat pels records de la guerra, desconcertat per la incertesa del futur i encoratjat per un present trepidant i prometedor. Llegiu ‘Coral a Lluís Companys per a moltes veus’.

Explica Jordi Raventós, editor d’Adesiara:

«La setmana que ve arriba a les llibreries L’evangeli del vent, un dels reculls poètics cabdals d’Agustí Bartra, que fins ara era força desconegut pel gran públic i ha estat injustament passat per alt pels especialistes. Juntament amb L’arbre de foc –que Adesiara ja va recuperar el 2015, amb un notable èxit de crítica i de vendes–, representa un punt d’inflexió decisiu en la trajectòria literària i vital del poeta, que es mostra angoixat pels records de la guerra però alhora encoratjat per un present trepidant i prometedor. És la primera vegada que es publica en un volum solt el text sencer, després que el curador, D. Sam Abrams, hagi revisitat tots els autògrafs manuscrits i mecanoscrits conservats, respectant sempre la darrera versió establerta per l’autor.

Com afirma molt encertadament el mateix Abrams en la introducció del llibre, ‘L’evangeli del vent ocupa un lloc destacat i singular al corpus bartrià perquè representa la consolidació definitiva de la seva prodigiosa veu poètica i la prefiguració dels paràmetres humans, intel·lectuals, estètics i artístics que orientaren la seva obra futura. A tall d’exemple, podem assenyalar que és a L’evangeli del vent on neixen diverses tendències molt característiques de la producció de Bartra, com ara el llenguatge ric, la deep imagery, la vinculació amb la filosofia o l’experimentalisme consumat en l’àmbit temàtic i formal. Per diversos motius, mai no s’havia advertit fins ara la importància decisiva del llibre. Podem ser encara més categòrics i afirmar, sense por d’equivocar-nos gens, que estem davant del llibre més ignorat o més maltractat de tota la vasta obra poètica de Bartra. Això equival a dir que, si no hem disposat d’una aproximació crítica adequada a L’evangeli del vent, ens falta una peça clau per a acabar de fer-nos càrrec del tot de la poesia de l’autor, i, en conseqüència, la nostra lectura general és insuficient o, com a mínim, es dreça sobre un terreny poc sòlid i no gaire estable. En definitiva, és com si volguéssim abastar l’obra de Rainer Maria Rilke sense tenir en consideració els Neue Gedichte (1907, 1908), o l’obra de T. S. Eliot sense tenir en compte els Poems (1920), o l’obra d’Óssip Mandelstam prescindint dels Tristia (1922)’.

Dividit en cinc parts (‘Els alciònics cels’, ‘Poemes d’Odisseu’, ‘Les gàrgoles coronades d’estrelles’, ‘Les cariàtides aterrades’ i ‘Poemes d’Anna’), L’evangeli del vent ens ofereix unes composicions formidables, colpidores i realment magistrals. Segons el meu parer, poemes com ‘Als llavis del silenci’, ‘Oda atlàntica’ o ‘Coral a Lluís Companys per a moltes veus’ –per citar-ne només tres que em fascinen– són dels millors que s’han escrit a casa nostra en el segle XX.»

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb