Per què, malgrat que la prova d’antígens surti negativa, podem tenir la covid?

  • Com és que es poden tenir símptomes abans que la prova surti positiva? Els experts apunten al vaccí

VilaWeb
Redacció
06.07.2022 - 21:40

Amb la tendència creixent de contagis de coronavirus, ha crescut molt la venda de proves d’antígens a les farmàcies. Una eina útil per a detectar si les malalts tenen covid-19 o no. Tanmateix, no és efectiva al cent per cent, perquè de vegades el pacient té la covid i la prova surt negativa. Us n’expliquem els motius i us donem alguns consells per saber si heu fet bé la prova d’antígens.

Per a què serveix realment una prova d’antígens?

Aquesta mena de proves són una eina útil per a evitar d’encomanar la malaltia, perquè quan hi ha una càrrega viral alta, que és allò que detecta la prova, el virus es transmet més. De manera que si surt negativa, no és tan probable d’encomanar la covid.

Pot sortir negativa la prova d’antígens tot i tenir la covid?

Quan el virus entra en el nostre organisme comença a reproduir-se, però triga uns quants dies abans no s’ha reproduït prou perquè sigui detectable amb una prova d’antígens. Els símptomes tampoc no són automàtics, malgrat que els infectats de la variant òmicron solen desenvolupar-ne abans que amb les altres variants, fins i tot abans que la prova d’antígens pugui sortir positiva. En general, és habitual que apareguin símptomes lleus a partir del segon dia, tot i que pot variar molt segons cadascú. I normalment, no es comença a veure la ratlla de positivitat fins al cap de quatre o cinc dies del contagi.

Per això últimament hi ha molta gent que comença a tenir símptomes, es fa la prova, li surt negativa durant dos dies i aleshores es relaxa i ja no pren precaucions. L’endemà es torna a fer una prova i surt positiva. Però, com que no ha pres precaucions, ha acabat infectant la gent del seu voltant.

Per què la gent té símptomes abans que la prova surti positiva?

Amb les altres variants del coronavirus, els símptomes començaven després del positiu, en el cas dels contactes estrets. Però ara no n’hi ha prou de fer-se una prova d’antígens en el moment crític dels símptomes, sinó que per tenir un diagnòstic fiable les proves s’han de repetir durant una setmana. És a dir, abans els símptomes no s’acostumaven a desenvolupar fins al cap de cinc dies del contagi. Actualment se’n poden començar a tenir l’endemà.  

A què és degut? Els experts apunten al vaccí, que pot fer que el cos detecti el virus abans, de manera que els anticossos es posin a treballar per combatre’l abans de desenvolupar-se completament la malaltia. Per això els símptomes són més lleus.

Per tant, aquests primers dies amb símptomes la càrrega viral és més baixa, i els antígens –que necessiten una càrrega viral determinada– no detecten el virus.

Quin és el millor dia per a fer-se la prova d’antígens?

El dia més adient per a fer la prova d’antígens varia segons el motiu que ens dugui a fer-la. Depèn de si hem estat contacte d’un positiu, si tenim símptomes de la malaltia o si hem de compartir un acte amb una persona de risc i la volem protegir.

Quin és el millor moment per a fer la prova en cas de tenir símptomes?

Les proves d’antígens sobretot són vàlides en cas de tenir símptomes i una càrrega viral alta. Si no us trobeu bé, us feu una prova d’antígens i surt negativa, no és pas segur que no tingueu el virus. Si en aquell moment teniu una càrrega viral baixa, amb una PCR sí que es detectaria, però una prova d’antígens pot ser insuficient.

Per això els experts recomanen de fer-se proves seriades, és a dir, per exemple, fer-se’n tres durant una setmana, una cada dos dies. D’aquesta manera, si teniu el virus, es pot detectar el moment de càrrega viral més alta i es farà visible amb un resultat positiu.

Quin és el millor moment per a fer-se una prova d’antígens en cas de ser contacte estret d’un pacient infectat?

Si sou contacte estret d’un positiu de covid-19, s’ha de seguir el mateix patró de proves seriades. El millor moment per a la primera prova d’antígens és al cap de tres dies o quatre d’haver estat en contacte amb l’infectat, perquè és quan hi ha més probabilitat de sortir positiu. I, encara, si el quart dia la prova surt negativa, el setè caldria repetir-la. Entremig caldrà prendre precaucions per evitar possibles contagis. Com ara anar sempre amb màscara.

I si la prova es fa per a assistir a una reunió familiar amb una persona vulnerable?

Abans de fer una reunió familiar o d’assistir a un acte social amb una persona vulnerable, sempre val més fer-se una prova d’antígens que no pas no fer-se-la. Els experts recomanen que, si de cas, es faci el mateix dia de la reunió, perquè el resultat sigui com més fiable millor. Tanmateix, insisteixen a dir que un resultat negatiu en una prova d’antígens no dóna un 100% de fiabilitat. Diuen que no podem caure en la “falsa sensació de seguretat” originada pel resultat negatiu d’una prova. Per això, davant una persona vulnerable, val més mantenir en tot moment la màscara i ventilar l’espai.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any