Viatjar de paraula (11): Productes de la terra… llunyana

Aquest estiu us convidem a voltar món sense necessitat de moure-us de casa

VilaWeb
Martí Crespo
10.08.2020 - 19:51
Actualització: 10.08.2020 - 13:39

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Una bona llonganissa de Vic, unes escalunyes de proximitat, codonys de l’hort, préssecs i avellanes de les terres de secà, castanyes dels boscos prepirinencs, sardines de la costa… Podríem fer una llista de productes de la terra gairebé infinita si no fos perquè, en el fons de totes aquestes paraules, hi ha noms de lloc que ens indiquen just el contrari: que no són ben bé d’aquí i que els veritables experts a fer-ne, cultivar-ne, collir-ne i pescar-ne caldria cercar-los més aviat en una regió del sud de la península Itàlica, en un municipi palestí, en un port de Creta, a la llunyana Pèrsia, en una població de la Campània, en una antiga ciutat grega o a la segona illa més gran de la Mediterrània.

Paraules viatgeres d’avui:
llonganissa: de Lucània
escalunya: Ascaló, Palestina
codony: probablement de Kidonia, l’actual port de Khanià de Creta
préssec: de Pèrsia
avellana: d’Abel·la, Campània
castanya: potser de Castanea, a la regió del Pont o a Tessàlia
sardina: segons alguns etimologistes, de Sardenya

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies