El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Una bona llonganissa de Vic, unes escalunyes de proximitat, codonys de l’hort, préssecs i avellanes de les terres de secà, castanyes dels boscos prepirinencs, sardines de la costa… Podríem fer una llista de productes de la terra gairebé infinita si no fos perquè, en el fons de totes aquestes paraules, hi ha noms de lloc que ens indiquen just el contrari: que no són ben bé d’aquí i que els veritables experts a fer-ne, cultivar-ne, collir-ne i pescar-ne caldria cercar-los més aviat en una regió del sud de la península Itàlica, en un municipi palestí, en un port de Creta, a la llunyana Pèrsia, en una població de la Campània, en una antiga ciutat grega o a la segona illa més gran de la Mediterrània.

Paraules viatgeres d’avui:
llonganissa: de Lucània
escalunya: Ascaló, Palestina
codony: probablement de Kidonia, l’actual port de Khanià de Creta
préssec: de Pèrsia
avellana: d’Abel·la, Campània
castanya: potser de Castanea, a la regió del Pont o a Tessàlia
sardina: segons alguns etimologistes, de Sardenya

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.