Via lliure per a permetre la venda de proves d’antígens en farmàcies

  • El govern espanyol pot aprovar la modificació del reial decret sobre proves d'autodiagnòstic dimarts vinent · La farmacèutica Cinfa ja ofereix a les farmàcies proves d'antígens d'automostra

VilaWeb
Arnau Lleonart
14.05.2021 - 01:50

Des d’avui, el govern espanyol ja pot aprovar la modificació normativa que permetrà la venda de proves d’antígens en farmàcies. D’acord amb la llei, el 30 d’abril, el Ministeri de Sanitat espanyol va publicar a la web l’esborrany de modificació del reial decret 1662/2000 per a regular la venda sense recepta de proves d’antígens per a diagnosticar la covid. És l’anomenada audiència prèvia, un tràmit legislatiu per a permetre la participació ciutadana en l’elaboració de noves normes i que ha de durar, com a mínim, quinze dies hàbils. En aquest cas, el termini va acabar ahir, de manera que el govern espanyol ja pot aprovar la norma en el consell de ministres de dimarts.

La modificació del reial decret permetrà la venda de proves d’antígens i d’anticossos sense necessitat de recepta i la publicitat al públic de les diferents marques. Fa mesos que científics com el viròleg Oriol Mitjà ho demanen, tal com ja es fa a diversos estats europeus, però fins ara el govern espanyol s’hi havia oposat. A Catalunya Nord es poden fer proves d’antígens a les farmàcies amb mostres nasofaríngies des de mitjans d’octubre –i d’automostra nasal des de l’abril– i la Seguretat Social n’assumeix el cost al 100%. A Andorra se’n va autoritzar la venda en previsió del creixement de contagis a l’hivern i es poden trobar a les farmàcies a uns vint euros, segons el model, perquè no són cofinançades per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social.

L’esborrany del reial decret del govern espanyol justifica així el canvi de criteri: “La necessitat d’augmentar la capacitat diagnòstica i la disponibilitat en el mercat des de dates recents de proves ràpides d’autodiagnòstic per a la covid-19 fa necessària l’eliminació del requisit de la prescripció per a la venda al públic, que suposaria una barrera per a l’accés dels pacients a la prova.”

Cinfa ja ofereix a les farmàcies la seva prova d’antígens

La farmacèutica Cinfa va anunciar que distribuiria el primer model de prova d’antígens sense necessitat de recepta. Serà una prova d’automostra, de manera que no caldrà l’assistència de personal sanitari. Qui vulgui fer-se la prova haurà d’introduir-se l’escovilló al nas i fer-lo rotar per l’interior. A diferència de les proves de mostra nasal, només s’ha d’introduir uns 3 o 4 centímetres a l’interior dels narius, i no són tan incòmodes com les mostres nasofaríngies, per les quals sí que cal assistència sanitària.

Tot seguit, l’escovilló s’ha de xopar amb un reactiu que detecta la presència del coronavirus i deixar-ne caure unes quantes gotes sobre la barra de resultat, que mostra el veredicte d’una manera semblant a les proves d’embaràs.

Les farmàcies ja poden reservar-ne comandes, però no començaran a comercialitzar les proves fins que no s’hagi aprovat la modificació del reial decret.

També s’alliberen les proves d’anticossos

L’aprovació del reial decret espanyol també permetrà de vendre sense recepta les proves d’anticossos, que detecten si s’ha superat la covid en algun moment, però no si hi ha una infecció activa. Ara ja se’n permetia la venda en farmàcies, però calia presentar una recepta mèdica autoritzant-ho.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any