Ja es poden comprar proves d’antígens d’automostra a les farmàcies de Catalunya Nord

  • Vegeu com s'han de fer servir i en quins casos es recomanen

VilaWeb
Redacció
11.04.2021 - 21:50
Actualització: 11.04.2021 - 21:55

Les farmàcies de Catalunya Nord tenen disponibles des de dilluns proves d’antígens d’automostra per diagnosticar la covid sense necessitat de passar per la consulta. A diferència de les proves d’antígens, disponibles de l’octubre ençà, que requerien una mostra nasofaríngia extreta per un professional sanitari, amb les noves proves n’hi ha prou amb mostres nasals, que podran extreure els pacients mateix. El Ministeri de Sanitat ha marcat un preu recomanat de vora set euros.

Què són les proves d’antígens i què les diferencia de les PCR?

Els tests d’antígens són proves ultraràpides que donen el resultat al cap de deu o quinze minuts. A partir d’una mostra nasal o nasofaríngia detecten proteïnes del coronavirus (antígens) en secrecions respiratòries, fet que indica una infecció activa. S’assemblen a una prova d’embaràs i no cal fer-ne l’anàlisi en cap laboratori.

En canvi, una prova PCR detecta si hi ha material genètic del coronavirus en una mostra nasofaríngia o nasal, fet que indica una infecció activa. Cal analitzar-lo en un laboratori, i això en retarda el resultat. De mitjana, amb les PCR cal esperar entre vint-i-quatre i quaranta-vuit hores per a saber si el pacient té la infecció.

Tant les proves d’antígens com les PCR indiquen si hi ha una infecció en el moment just de prendre la mostra, però sempre hi ha la possibilitat que la persona es contagiï entre el moment de fer-se la prova i la comunicació del resultat. A causa d’això, s’han de mantenir les mesures sanitàries de protecció.

En quins casos es recomana de fer-se una prova d’antígens d’automostra?

L’Alta Autoritat Sanitària francesa en recomana la utilització en dues situacions diferents: d’una banda, sota indicació mèdica en les proves en massa per a detectar positius; d’una altra, com a eina de prevenció en l’àmbit privat, per exemple abans d’una reunió amb amics o parents. Tanmateix, en aquest cas, l’autoritat sanitària recomana de fer la prova el mateix dia o l’anterior, a tot estirar.

Tothom en pot fer servir?

D’entrada, les proves d’antígens d’automostra van adreçades als més grans de quinze anys. De totes maneres, l’Alta Autoritat Sanitària francesa estudiarà si n’amplia la utilització per a la franja d’edat de deu anys a quinze.

Com s’ha d’extreure la mostra?

La mostra per a la prova s’ha d’extreure amb l’escovilló que hi anirà inclòs, que s’ha d’introduir uns 3 o 4 centímetres dins els narius. Per no confondre’s, hi ha models d’escovillons que marquen amb una anella la profunditat a què cal introduir-lo. Un cop dins el nariu, s’hi ha de fer fer cinc rotacions tocant-ne les parets internes.

Tot seguit, l’escovilló s’ha de xopar d’un reactiu que detecta la presència del coronavirus i deixar-ne caure unes quantes gotes sobre la barra de resultat, que mostrarà el veredicte d’una manera semblant a les proves d’embaràs.

Què cal fer si el resultat és positiu?

En cas que el resultat de la prova d’antígens d’automostra sigui positiu, cal confirmar-lo amb una prova PCR dins el sistema sanitari reglat, que permetrà d’assegurar el resultat, notificar el positiu al recompte global i, arribat el cas, estudiar la mostra per saber de quina variant del coronavirus es tracta.

Què cal fer si el resultat és negatiu?

Si el resultat és negatiu cal mantenir igualment les mesures de seguretat de distància física, neteja de mans, ús de la màscara de protecció i ventilació dels espais tancats. Tot i ser una eina de diagnòstic útil, no té tanta fiabilitat com les proves PCR i, a més, sempre hi ha la possibilitat d’agafar la malaltia després d’haver fet la prova i no saber-ho.

Quina fiabilitat tenen les proves d’antígens?

Els estudis clínics amb proves d’antígens mostren entre un 29% i un 93,9% de sensibilitat –la capacitat de la prova per a detectar la malaltia en subjectes malalts– i entre el 80,2% i el 100% d’especificitat –la capacitat de la prova per a detectar l’absència de la malaltia en subjectes sans–, en comparació amb el resultat de proves PCR als voluntaris dels estudis. De totes maneres, la sensibilitat d’aquestes proves augmenta molt quan es fan els cinc primers dies de la infecció i en persones amb una càrrega viral alta, més propensos a manifestar símptomes de la covid.

Les farmacèutiques han millorat molt el grau de fiabilitat de les proves d’antígens i ara per ara al mercat hi ha moltes marques que en produeixen. La Comissió Europea i l’Organització Mundial de la Salut recomanen als governs que els tests que facin servir tinguin una sensibilitat superior al 80% i una especificitat superior al 97% per a evitar al màxim els falsos positius i negatius. A banda, destaquen la importància que les proves tinguin la marca de la CE i que abans d’introduir-les en la pràctica clínica s’hagin validat.

Podeu consultar en aquesta guia de la Comissió Europea la sensibilitat i l’especificitat de les proves d’antígens més habituals als estats membres de la Unió Europea.

A la resta del país existeixen programes similars?

A Andorra, des de fa mesos que es poden fer proves d’antígens a les farmàcies. El ministeri de Salut en va autoritzar dos models: de mostra nasofaríngia o de mostra salival. El preu no està regulat i la venda es va limitar a dues unitats per persones per evitar problemes de desabastiment. Les farmàcies han de registrar cada compra amb les dades del comprador per tal de poder fer un seguiment en cas que fos positiu.

A les Illes, el País Valencià i Catalunya, fins ara els governs han estat reticents a permetre’n la venda en farmàcia amb l’argument de no donar “falsa sensació de seguretat”. El ministeri de Sanitat espanyol ho va autoritzar a finals de 2020 després de les peticions contínues de la Comunitat de Madrid, però només com a eines de cribratges en situacions d’alta transmissibilitat del coronavirus en una àrea geogràfica i amb un sector de població determinats, no com a venda general. A més, va limitar l’ús de proves d’antígens a una situació d’alta demanda de proves PCR, que hauria de ser la prova preferent.

La conselleria de Salut de Catalunya va anunciar el novembre un programa de cribratges amb proves PCR d’automostra coordinat per les farmàcies seguint el mateix sistema que es fa per detectar casos de càncer de còlon. La idea era que els ciutadans fossin contactats per informar-los d’un cribratge en la seva àrea geogràfica i animar-los a recollir el kit d’automostra en una farmàcia. La persona havia de recollir una mostra nasal a casa seva i portar-la novament a la farmàcia, que l’enviaria al laboratori per analitzar-la. Amb tot, el programa va quedar congelat i mai no s’ha arribat a desplegar. La vice-presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Núria Bosch, va explicar que les farmàcies tenen “tot el protocol organitzat” i que estan a l’espera que el Departament de Salut ordeni posar-lo en marxa quan ho consideri oportú segons la situació epidemiològica i sanitària.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor