La nova estratègia de Salut: proves multitudinàries, equips d’automostres en farmàcies i 500 rastrejadors més

  • Les proves multitudinàries començaran a Terrassa i Rubí · Els equips d'automostres es recolliran en farmàcies, però es faran servir a casa

VilaWeb
Redacció
20.11.2020 - 13:24
Actualització: 20.11.2020 - 16:08

El Departament de Salut ha presentat l’estratègia sanitària que acompanyarà el pla de reobertura, que inclourà proves multitudinàries a la població per a detectar casos asimptomàtics i trencar possibles cadenes de contagi. Així mateix, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avançat que Terrassa i Rubí seran els primers municipis on es faci, la setmana vinent, i que s’ampliaran a totes les zones amb alta incidència del virus, com ara Vic. “Ara és el moment de ser proactius, sortir al carrer i perseguir el virus”, ha dit.

Argimon ha destacat el desafiament logístic que significa fer aquesta mena de proves comunitàries i ha explicat que Salut establiria diversos punts per a fer-les, però que també comptaria amb el suport de les farmàcies, que subministraran equips d’automostra, els quals haurien d’anar a recollir els ciutadans que rebin una carta a casa. De totes maneres, ha dit que activar les farmàcies pot tardar entre tres setmanes i quatre.

Com funcionaran les automostres?

Així doncs, el ciutadà es prendrà ell mateix la mostra nasal a casa i, després de desar-la, la tornarà a la farmàcia. El resultat es penjarà al cap de dos dies al portal de la Meva Salut. En aquest sentit, Argimon ha comparat el model amb el sistema que ja funciona per a detectar casos de càncer de còlon. “Creiem que és estratègia 100% viable, esperem que doni bons resultats, però no és un sistema que es pugui muntar d’avui per demà”, ha dit.

D’altra banda, el secretari de Salut Pública ha dit que ara mateix, per qüestions logístiques, Salut no podia fer proves multitudinàries a tot Catalunya, com ha fet, per exemple, Eslovàquia. “Ens caldrien entre 30.000 i 35.000 voluntaris que no tenim, però no descartem res”, ha declarat.

Proves a grups vulnerables i específics

Argimon també ha explicat que el pla d’obertura aniria acompanyat de dues vies més de proves multitudinàries. Per un costat, a col·lectius vulnerables, com ara residències, on s’intensificaran, i per un altre, a grups específics. En aquest darrer cas, ha dit que Salut treballava amb la Secretaria General de l’Esport per fer proves d’antígens als clubs esportius, on hi ha molta població d’entre 18 i 30 anys, que és la més afectada per la segona onada.

SMS a contactes estrets i 500 rastrejadors més

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat la incorporació de 500 persones en l’equip de circuit de rastrejament, que s’acosta a una plantilla de 3.000 treballadors. Així mateix, ha explicat que s’havia activat el sistema de SMS per a fer seguiment dels contactes estrets, tal com ja es fa amb les persones contagiades. D’altra banda, ha recordat que el govern havia invertit 300 milions per a transformar el sistema d’atenció primària i crear cinc annexes en cinc hospitals del Principat, que permetran d’ampliar l’UCI fins a les 1.500 places.

Sobre el pla de reobertura, Vergés ha dit que el govern no volia avançar més hipòtesis de les que es van fer públiques ahir. En aquest sentit, no ha volgut explicar si l’executiu tenia previst d’ampliar el pla de desconfinament més enllà del tram 4 i tampoc no s’ha volgut pronunciar sobre un possible avançament del tram 2 abans del pont de desembre, tal com ha comentat aquest matí la consellera de Presidència, Meritxell Budó.

De totes maneres, sí que ha confirmat que és possible que la reobertura, més enllà de l’entrada al tram 1, acabi essent asimètrica, de manera que el conjunt del Principat no avanci sempre en bloc. “Ens adaptarem a les casuístiques que vagin sorgint, que és el que hem fet durant tota la pandèmia”, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor