Les farmàcies demanen de distribuir proves d’antígens en una estratègia massiva i periòdica

  • La vice-presidenta del COFB reivindica la proximitat dels farmacèutics per explicar les proves si cada persona se les fa

VilaWeb
ACN
07.04.2021 - 13:04

Les farmàcies demanen de participar en una estratègia de proves d’antígens generalitzades i periòdiques si el govern l’acaba impulsant, tal com la portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, va que estudien. “Ens costaria entendre que si ho fan, no comptin amb nosaltres”, ha afirmat la vice-presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), Núria Bosch en una entrevista a l’ACN sobre aquesta qüestió. La vice-presidenta del COFB reivindica el paper dels farmacèutics per explicar com es fa la prova i contextualitzar-ne el resultat, tant si surt negatiu com positiu.

Bosch diu que les proves d’antígens tenen un paper “evident” per detectar contagis de coronavirus i tallar les cadenes de transmissió i ha recordat que el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona ha demanat en diverses ocasions que les farmàcies en puguin dispensar en un circuit “reglat” i “validat”. Diu que en els darrers mesos ja han fet diverses propostes a Salut perquè les farmàcies puguin distribuir-lo. Bosch explica que si bé s’ha dubtat de la “idoneïtat” de les proves d’antígens per la “sensació de falsa seguretat que poden donar” –ja que algú es pot contagiar just després d’haver-se fet la prova i creure que no té el virus–, s’ha “avançat molt” en aquest sentit i s’ha demostrat que utilitzar-los de forma repetida té un “efecte cribratge”.

Sobre un eventual testatge massiu i repetit que faciliti la reobertura, com ja fan diversos països amb estratègies diferents (per exemple, Regne Unit o alguns lands d’Alemanya), Bosch defensa la possibilitat que cada persona es faci la prova a les farmàcies: “Es necessiten moltes mans, ara en la vacunació i per fer el màxim de cribratge possible. El test d’antígens és una eina ràpida, econòmica i accessible que s’utilitza en molts països i aquí també es pot utilitzar i ofereix la possibilitat que la persona sigui la responsable del cribratge de forma repetida.”

“Tothom té una farmàcia propera al domicili i de referència, amb un professional que pot donar les explicacions sobre com es realitza el test per assegurar que el resultat sigui òptim i per contextualitzar-lo”, assenyala, i diu que és fonamental que un professional expliqui les conseqüències tant d’un resultat positiu, i per tant que s’ha de declarar al sistema de salut per començar el rastreig, com d’un negatiu: “És molt important acompanyar aquests tests d’explicacions. Un test d’antígens negatiu no vol dir que no estiguem contagiats, sinó que no tenim tanta càrrega viral i per tant s’han de mantenir les mateixes mesures de prevenció.”

La vice-presidenta del COFB explica que no seria difícil posar en marxa la distribució i dispensació de proves d’antígens i que es podria fer ràpidament, ja que les farmàcies estan acostumades a aquest servei. El que caldria és que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) regulés les proves perquè fossin d’autodiagnòstic sense prescripció mèdica o bé que el Departament de Salut n’autoritzés la dispensació en el marc d’una campanya sanitària, com es va fer amb les mascaretes ara fa un any, quan es va autoritzar les farmàcies a manipular-ne els paquets per poder-les vendre a la menuda davant de l’escassetat que hi havia.

El cribratge amb automostres de PCR, a l’espera de Salut

Sobre el cribratge amb automostres de PCR, que Salut va anunciar fa uns mesos que havia de ser massiu a Catalunya, Bosch explica que les farmàcies tenen “tot el protocol organitzat” i que estan a l’espera que el Departament de Salut ordeni posar-lo en marxa quan ho consideri oportú segons la situació epidemiològica i sanitària. Assenyala que la prova pilot que es va fer al barri de les Corts de Barcelona va tenir una participació molt alta i que ara la idea és desplegar el cribratge a tot Catalunya, si bé dependrà de Salut com activar-lo, si en una determinada zona o bé en grups d’edat concrets.

La vice-presidenta del COFB indica que no sap quan es posarà en marxa i reconeix que la situació de la covid-19 és molt variable en aquests moments i són els epidemiòlegs els que han de decidir quan és més oportú començar-lo.

Es tracta d’un projecte que Salut va anunciar abans de Nadal amb la voluntat de ser massiu a Catalunya, però que s’ha anat posposant. Consisteix en la recollida d’un kit a la farmàcia perquè cada persona s’extregui ella mateixa una mostra nasal per a una prova PCR. La mostra es portarà a la farmàcia, que l’enviarà al laboratori per analitzar-la. El projecte replica el sistema del programa de detecció precoç del càncer de còlon.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any