Les farmàcies vendran proves d’anticossos les setmanes vinents: així és com funcionen

  • A diferència de les proves d'antígens i PCR, no ens permet de saber si en el moment de fer-la tenim la malaltia

VilaWeb
Arnau Lleonart
14.11.2020 - 19:23
Actualització: 16.11.2020 - 12:13

Molt aviat es podran comprar a les farmàcies proves serològiques, també conegudes com a proves d’anticossos, per a saber si hem superat la covid. Recentment l’Agència Europea de Medicaments ha aprovat la venda en farmàcies de les primeres proves d’autodiagnòstic de la covid. Seran les distribuïdes per l’empresa valenciana ELIX Pharma, en col·laboració amb el fabricant suís PRIMA Lab, i una altra de la també suïssa Biosynex. Segons que explica a VilaWeb Antoni Torres, president de la Federació d’Associacions Farmacèutiques de Catalunya, es podran trobar a les farmàcies en quinze o vint dies i tindran un preu de vora 20 euros.

Cal tenir en compte, però, que es tracta de proves serològiques, no d’antígens ni PCR, i que el seu ús no és saber si en el moment de fer-nos la prova tenim la covid-19, sinó si l’hem tinguda en algun moment i hem generat defenses que, en principi, impedirien que la tornéssim a tenir.

Les proves serològiques funcionen amb una gota de sang que es posa en un reactiu per a detectar si el nostre cos ha generat anticossos. Ho explica Antoni Torres: ‘Quan el virus entra al cos, fa que l’organisme reaccioni i generi unes defenses, que són de dos tipus: les IgM i les IgG. La primera que es genera, a partir del segon dia des de la infecció, són les IgM, i duren fins al cinquè o sisè dia. Si amb la prova d’anticossos detecta que tens un pic d’IgM podríem dir que molt probablement estaràs desenvolupant la covid. D’altra banda, si tens un negatiu d’IgM, no vol dir que no estiguis infectat. Podria ser que fossis entre els dies 0 i el 2 d’infecció, quan la generació d’IgM és molt baixa, o bé podries ser una persona que genera poques IgM, que també passa.’

Torres explica que les IgM fan una campana de Gauss: primer pugen, tenen el seu màxim i baixen. Quan comencen a baixar, el que pugen són les IgG. A partir del cinquè dia pugen les IgG i es mantenen altes durant un temps que la comunitat científica encara no ha pogut determinar i és, de fet, la clau de la immunitat. ‘Si tens una IgG alta i una IgM baixa, vol dir que has passat la covid. La utilitat d’aquest test és saber si l’has passada o no’, diu Torres.

Saber que s’ha superat la covid-19 pot servir, per exemple, per evitar haver de fer una prova PCR en cas de ser contacte estret, ja que llevat d’alguns casos molt concrets de reinfecció, els anticossos IgG protegeixen de noves infeccions durant un temps. ‘El que no pots deixar de fer, independentment del resultat, és deixar les mesures de seguretat’, adverteix Torres, ja que encara no hi ha certeses científiques al respecte.

Venda amb recepta

La majoria de les proves d’autodiagnòstic que es venen a les farmàcies, amb l’excepció de les proves d’embaràs i les de glucosa, necessiten una recepta mèdica. I amb les proves d’anticossos de la covid passa el mateix: caldrà que un metge signi una recepta indicant-ne la venda.

Segons PRIMA Lab, les seves proves tenen una fiabilitat del 95,7% i tant aquesta com la de Biosynex ofereixen un resultat en deu minuts. Les proves consisteixen en un paquet amb un picador per a fer una petita ferida al dit perquè en surti gota de sang del dit, un vial per extreure la sang, un dissolvent i una caixeta amb els reactius on s’hi ha de posar la sang.

Podeu veure a continuació un vídeo explicatiu en anglès de la farmacèutica Biosynex:

https://youtu.be/DvYqgh5EijA

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any