BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

El Jutjat Social 13 de Barcelona ha responsabilitzat la Direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat del cas d’un bomber amb incapacitat absoluta per l’exposició a amiant mentre treballava.

Segons ha informat aquest dijous el Col·lectiu Ronda, que ha portat la seva representació jurídica, la sentència obliga la Generalitat a aplicar un recàrrec del 40% en l’import de la prestació que rep el bomber.

Durant els anys 80, els bombers del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de l’Ajuntament de Barcelona incloïen en els seus uniformes elements amb amiant, un material ignífug, i després passessin a dependre de la Generalitat.

La sentència considera que la Generalitat hauria d’haver fet reconeixements mèdics davant el perill d’exposar els seus treballadors a l’amiant i disposar de mesures de seguretat que no va adoptar.

L’Institut Nacional de la Seguretat Social va reconèixer el 2007 a aquest bomber la incapacitat permanent en grau d’absoluta com a conseqüència d’una asbestosi d’origen laboral.

Segons el Col·lectiu Ronda, aquesta sentència “és la primera que condemna el Govern per incompliment del deure vetllar, en la seva qualitat d’ocupador, per la seguretat del col·lectiu de bombers davant l’amenaça de l’amiant”.

Segons explica l’advocat Alex Tisminetzky, la resolució “representa un nou front judicial en la lluita de les víctimes de l’asbest després que siguin nombrosíssimes les sentències, incloent del Tribunal Suprem, que per equivalents incompliments de la normativa en matèria de prevenció han condemnat diferents empreses”.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb