Darreres hores de la consulta sobre la llengua: un procés marcat pel caos i les queixes

  • A les 14.00 s’acaba el termini per a votar sobre la llengua base a l’ensenyament

VilaWeb
03.03.2025 - 21:40
Actualització: 04.03.2025 - 08:25

Avui, a les 14.00, s’acaba el termini per a participar en la consulta sobre la llengua base a l’ensenyament, que obligava les famílies a triar entre el català i el castellà, amb una forta oposició de la comunitat educativa. El procés va començar fa tot just una setmana, el 25 de febrer, i ha estat marcat per un grapat d’incidències i problemes que n’han dificultat la participació. A més a més, la Conselleria d’Educació va enviar dues cartes pressionant les famílies perquè votassen, cosa que va despertar les crítiques d’associacions i sindicats, que han qualificat aquesta consulta de poc democràtica.

Pocs dies abans de començar la consulta, el conseller José Antonio Rovira va enviar la primera missiva a les famílies, en què els demanava que hi votassen. Els recordava que les famílies ja havien participat en unes altres consultes educatives, com la de la jornada lectiva, i defensava que la decisió sobre la llengua havia de recaure directament en elles. Sostenia que l’anomenada llei de “llibertat educativa” havia estat motivada per la preocupació del descens del català i deia que pretenia de revertir-ho amb un canvi de paradigma: “De la imposició a la promoció.” Deia: “Queda fermament demostrada la voluntat de defensar que som una comunitat bilingüe amb un llegat cultural inqüestionable.”.

Així, adduïa que, a les zones catalanoparlants, l’ús de català i castellà en l’ensenyament no superaria el 20% de diferència, independentment de la llengua base triada. A les zones castellanoparlants, assegurava, també es podrien establir grups amb el català com a llengua base si les famílies ho sol·licitaven. Finalment, remarcava que la continuïtat del banc de llibres, l’atenció als alumnes amb necessitats especials i les activitats extraescolars estaven garantides. La confederació d’associacions de mares i parles d’alumnes del País Valencià Gonzalo Anaya va qualificar la carta del conseller de “manipuladora i esbiaixada”.

La indignació va créixer quan, dissabte passat, el conseller va enviar una segona carta a les famílies. Novament, exercia pressió perquè participassen en la consulta. “No obliden que la llengua base que s’assignarà als diferents grups de col·legis i instituts s’establirà en funció del que voten les famílies”, deia el text. A més de tot això, prèviament al començament de la consulta, alguns centres educatius van denunciar pressions de la conselleria perquè no es posicionassen, i els inspectors van arribar a retirar cartells de les famílies a favor de la llengua pròpia.

Els problemes per a votar

La consulta sobre la llengua va començar amb mal peu d’ençà del primer moment. A primera hora del dia 25, les famílies es van trobar amb dificultats perquè la pàgina web no carregava bé o, una vegada emès el vot, no es registrava. La consulta no tan sols incloïa la pregunta sobre la llengua base, sinó que també demanava informació addicional per a resoldre problemes futurs, com la possibilitat que hi hagués més sol·licituds d’una de les dues llengües en un centre concret que no pas places. Per a aquesta qüestió, entre més, es tenia en compte si el centre era de la mateixa àrea d’influència o en una àrea limítrofa, uns conceptes que van confondre algunes famílies. A més, si s’entrava a la plataforma per votar-hi amb mòbil, l’opció del català quedava oculta.

Tot just ahir, Famílies pel Valencià també va denunciar que moltes famílies no podien exercir el seu dret de vot en la consulta tot i tenir totes les dades correctes. Va concretar que això passava, sobretot, en famílies que tenien xiquets en acollida o amb fins d’adopció. Aquestes famílies criticaven la falta d’informació de la conselleria perquè no hi havia cap referència en l’ordre als procediments que havien de seguir per poder participar de la consulta.

Les famílies amb NIE tampoc no eren reconegudes pel sistema i denunciaven que, o bé no havien pogut exercir el dret de vot, o bé havien tingut moltes dificultats per a completar el procés. A més, segons que ha denunciat el sindicat STEPV, la Direcció General d’Ordenació i Política Lingüística va enviar ahir al matí un missatge als centres educatius, mitjançant la plataforma ITACA, en què deia que, si el document identificatiu real, fóra DNI o NIE, no coincidia amb el del cens definitiu, no es podia modificar, però sí que es podia forçar la plataforma per manipular el número identificatiu perquè coincidís amb el del cens. “Aquest fet és gravíssim i totalment il·legal, perquè si s’ha tancat el termini d’esmenes al cens, ja no es pot votar si les dades no són correctes i, per tant, es vulnera la mateixa norma que regula la consulta”, assenyalava el sindicat.

Famílies pel Valencià va dir que les primeres vint-i-quatre hores de la votació ja havia rebut centenars de queixes, i va criticar “l’opacitat” de la conselleria durant tot el procediment. Arran del desgavell format, l’associació, juntament amb la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic, va encetar una campanya de reclamacions pels errors en la consulta. Segons que han dit, ja s’han interposat més de cent reclamacions a la Direcció General d’Ordenació.

Vaga d’estudiants ajornada

El Sindicat d’Estudiants i el SEPC havien convocat una convocat una vaga d’estudiats avui contra la consulta. La consideren “una maniobra antidemocràtica i absolutament segregadora”, que només pretén marginar el català, però la suspensió de les classes a causa del temporal n’ha provocat la desconvocatòria.

Quan se sabran els resultats de la consulta?

L’ordre emesa per la Conselleria d’Educació per al desenvolupament de la consulta detalla que, una vegada acabat el termini de votació, el sistema d’informació ITACA generarà una llista d’alumnes amb la relació de la llengua triada. Aquestes llistes es publicaran en els taulers d’anuncis situats a l’interior de cada centre educatiu. Segons el text, es publicaran “en la data indicada en l’annex d’aquesta ordre”. Però aquesta informació no apareix en l’annex. VilaWeb ha consultat fonts de la conselleria, que no n’han sabut donar una resposta concreta. Han dit que farien públiques les dades de participació dimecres o dijous d’aquesta setmana.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor