Els creadors valencians s’aboquen a favor de la llengua en la consulta: “Sí al valencià, sempre, i ara més que mai”

  • Les xarxes socials s'han omplert de vídeos i missatges en favor del català a l'ensenyament

VilaWeb
25.02.2025 - 21:40
Actualització: 25.02.2025 - 21:43

Ahir va començar la consulta sobre la llengua base a les escoles, amb entrebancs i una forta oposició de la comunitat educativa, que fa mesos que s’hi mobilitza en contra. Impulsada pel conseller d’Educació José Antonio Rovira, la consulta s’empara en la llei de segregació lingüística (anomenada de “llibertat educativa”), que pretén arraconar la llengua pròpia a les aules. Amb motiu d’aquest atac, els creadors de contingut valencians també s’hi han pronunciat i les xarxes socials s’han omplert de vídeos i missatges a favor del català en l’ensenyament.

Un dels assidus que fa contingut divulgatiu sobre la llengua és Fran Tudela, més conegut per Cabrafotuda. “Li done més importància a un idioma com l’anglès, que al valencià.” Amb aquesta mostra d’autoodi d’una dona que diu que és catalanoparlant –però que reconeix que prefereix parlar en castellà i que els seus fills van a un col·legi britànic–, comença l’últim vídeo que ha publicat. “No m’agrada que facen classes en valencià, i sóc valenciana”, comenta una altra dona. Tot i que sembla poc encoratjador, uns altres testimonis defensen la importància d’aprendre la llengua pròpia del territori, com ara un home asturià que diu que ací es relaciona en català. El vídeo ha estat compartit per personalitats com ara la cantant Sandra Monfort, que ha escrit: “Marqueu sí al valencià, per l’amor de Déu.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fran Tudela (@cabrafotuda)

La il·lustradora Ame Soler, coneguda amb el nom de Tres Voltes Rebel, que habitualment utilitza les xarxes per a mostrar els seus treballs, ja va fer una tasca divulgativa amb la gota freda. Ara s’ha manifestat clarament a favor del català en la consulta. “Quants xiquets i xiquetes coneixeu que hagen anat a la línia en valencià i no sàpiguen parlar castellà? Cap. I després, quants xiquets i xiquetes coneixeu que hagen anat a la línia en castellà i no sàpiguen parlar valencià? Cas tancat. Almenys, si no ho feu per estima a la vostra cultura i a la vostra llengua, feu-ho pel futur dels vostres fills i filles”, ha dit en un vídeo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tres Voltes Rebel (@tres.voltes.rebel)

“Jo tinc una pregunta. Si no es parla i s’ensenya valencià en València, on se suposa que ha de ser?”, es qüestiona l’influenciador Alegria de Poble (Riki Barberà). El vídeo parla irònicament de la llei Rovira i de la suposada llibertat que pregona. “Marca sí al valencià, perquè el teu fill aprendrà castellà igualment. El castellà està en tots els llocs, però el valencià no. I ara només falta que se’l carreguen en l’educació”, diu. Barberà continua explicant que no es tracta d’imposar una llengua. “Si nosaltres no parlem, cuidem i defensem el valencià, qui ha de fer-ho? Els de Múrcia?”, acaba dient.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🌞 Riki-Tiki 🌞 (@alegriadepoble)

El professor Cristian Llorens, conegut a les xarxes per Curiosaire, es va fer viral quan va explicar que deixava la docència després de cinc anys d’interí, i carregava durament contra el conseller Rovira pels maltractaments als professors. Ara també s’ha pronunciat a favor del català en la consulta. “Resistim des de la batalla d’Almansa els atacs de fanàtics trossos de soca. Però el nostre poble no es cansa de defensar el valencià, el que toca”, diu. I acaba: “Sí al valencià, sempre, i ara més que mai.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristian Llorens (@curiosaire.vlc)

Esteve Latorre, conegut per Xitxo del Cabanyal, ha publicat un vídeo en què no fa referència directament a la consulta sobre la llengua, però que explica la necessitat que els nouvinguts aprenguen català. I posa un exemple amb boletes de colors. El blau seria el català, i el groc, el castellà. “La solució perquè les llengües autòctones no moren, és que les persones que vénen de fora adquirisquen la nostra boleta. Perquè això suma. Però que les persones autòctones no estigueren obligades a tindre boletes de fora. Perquè jo crec que queda clar que el que no volem és que el color blau desaparega, i es convertisca tot en color groc, perquè si no és una colonització castellana”, diu.

El raper Alfons Pérez, conegut amb el sobrenom de Malparlat, ha denunciat el retrocés que implica la consulta per a la llengua. “Ni en els anys més foscos de corrupció institucional cap partit tenia la barra d’anar tan lluny. Una època en què el mínim respecte al valencià era innegociable. És que açò ja no es tracta de llibertat per a les famílies, això és mentida. T’estan venent com a llibertat el genocidi d’una llengua i d’una cultura”, diu. Tot seguit, enumera un seguit d’espais en què el castellà és predominant. “Són els mateixos que aplaudeixen els seus caps quan amollen barbaritats com ‘és que València és la nostra platja i el nostre port’. En això hem quedat? Una colònia? Un resort turístic? Per supervivència i perquè no queda altre remei, vota sí al valencià”, acaba dient.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alfons Pérez Daràs (@alfonselblue)

Els creadors Pau Guzmán i Blanca Trull també s’han manifestat en contra de la consulta, que consideren una estratègia política per a debilitar la llengua. “Ens sumem a la reivindicació col·lectiva i denunciem la falta de transparència i el menyspreu cap a les famílies. És un atac directe al futur del valencià. Un valencià que ha sigut perseguit durant segles i ha sobreviscut gràcies a la resistència del nostre poble, i ara el volen tornar a marginar”, diuen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pau Guzmán (@pauguzman_)

D’una altra banda, s’han vist vídeos de famílies nouvingudes que defensen l’ensenyament en català, com ara el del compte de Pedí y Comé. “Som estrangers i donem suport a l’elecció del valencià com a llengua principal en les aules”, diu la dona. “És com si en Colòmbia volgueren llevar una de les nostres més de seixanta-cinc llengües indígenes que tenim i triar el castellà com a llengua principal”, continua l’home. Argumenten que les tradicions i els costums de cada territori són els que en defineixen la identitat, que no s’ha de perdre. “Així que nosaltres diem sí al valencià com a llengua principal”, acaba el xiquet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pedí y Comé (@pediycomefastfoods)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor