Crònica d’una decisió salomònica: Tarragona és Catalunya

  • El president de la Generalitat, Quin Torra, trenca oficialment amb la monarquia espanyola després que Felip VI es negui a disculpar-se pel discurs del 3-O *** El govern del PP va deixar aïllat el port de València traient-lo de tots els eixos ferroviaris europeus *** Francina Armengol critica la presó preventiva dels líders independentistes

VilaWeb
Redacció
22.06.2018 - 19:30
Actualització: 22.06.2018 - 19:33

TEMA DEL DIA

La decisió no ha estat fàcil. Aquest matí, a palau, hi ha hagut una discussió intensa sobre si el president havia d’assistir o no a la inauguració dels Jocs Mediterranis de Tarragona. Quim Torra ha escoltat els seus col·laboradors més propers. Hi havia motius de sobres per a no anar-hi: la presència del rei espanyol Felipe VI, que ha refusat de reunir-se amb el president aprofitant que era a Tarragona i que no s’ha retractat ni ha demanat disculpes pel seu agressiu discurs del 3 d’octubre, en què aprovava la repressió contra Catalunya. La temptació de plantar-lo era alta. De motius, no en falten. Era un moment ideal per a mostrar el refús institucional a la seva actitud intransigent.

Però els Jocs Mediterranis es fan a Tarragona, els organitza l’ajuntament i els ha pagat, en bona part, la Generalitat. És més, per culpa dels incompliments econòmics de l’estat espanyol, es van haver d’ajornar un any. No paguen, o paguen tard, però vénen a posar-se la medalla. Per a Tarragona és un esdeveniment important i el seu batlle, Fèlix Ballesteros, hi ha deixat la pell per aconseguir-lo, juntament amb molta gent de la ciutat. Tarragona és una de les grans ciutats de Catalunya i el president del país no pot deixar-los plantats. El president Torra ho és de tots els catalans, entre els quals hi ha els tarragonins, i no pot cedir espai ni regalar el protagonisme institucional precisament a qui maltracta Catalunya, a un dels responsables que en aquests moments hi hagi nou persones a la presó i set a l’exili. Totes, per haver defensat la democràcia.

No és moment per a fer festa, però menys per a cedir el protagonisme a un dels principals culpables de la repressió. La solució ha estat salomònica. Torra presidirà l’obertura dels Jocs, però trenca amb la monarquia: no assistirà a cap més acte organitzat per la monarquia espanyola ni la Generalitat convidarà la monarquia espanyola als seus actes. Institucionalment, fa de president de Catalunya, sense cedir terreny, però políticament aplica el programa republicà d’acord amb la majoria sortida de les urnes del 21 de desembre. Torra ja ha mostrat que vol dialogar, ho va demanar a Felipe VI per carta, però el rei espanyol ho ha descartat. Un rebuig que compta amb l’aval de la Moncloa, que ha defensat el paper de Felipe VI durant els fets d’octubre. La portaveu del govern de Pedro Sánchez, Isabel Celáa, ha dit que ‘va complir les seves obligacions i el paper institucional que té la corona’. Un aval que Torra es pot apuntar a la llibreta de qüestions pendents que portarà el dia 9 de juliol a la reunió amb Pedro Sánchez.

L’assistència de Torra potser no haurà agradat a un sector de l’independentisme, que preferia el gest de la plantada, que sempre és més èpic. Però també deixa sense arguments els unionistes que voldrien un president amagat, aïllat, desaparegut, i que aprofitarien la seva absència per alimentar el greuge territorial, com fa Ciutadans, quan diu que Tarragona és la demarcació més maltractada de Catalunya. Calia ser-hi, però també calia fer un gest de ruptura amb la monarquia i Torra l’ha fet. Però els jocs es fan a Tarragona. ‘És casa nostra’, ha recordat el president. Tarragona és Catalunya.

MÉS QÜESTIONS

El govern del PP va deixar aïllat el port de València. L’herència que el govern de Mariano Rajoy ha deixat a València causa sorpreses a mesura que, encara, es descobreixen coses. L’executiu del PP va deixar fora dels seus plans la connexió del port de València amb l’eix Mediterrani-Cantàbric i l’eix Mediterrani-Atlàntic. El president de l’Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, ha informat avui que el Ministeri de Foment dirigit per Íñigo de la Serna no va incloure en el seu informe de peticions a Europa la connexió del port de València amb aquests dos ramals. El Consell Europeu, que es reunirà d’aquí a quinze dies, té previst d’aprovar una sèrie de modificacions en els traçats de les xarxes transeuropees de transport de mercaderies per ferrocarril i per culpa de l’actuació de De la Serna, el port de València perdrà dos ramals clau que el connecten als principals eixos continentals. Entre els plans, ja no entra l’eix Mediterrani-Cantàbric que connecta el port de València amb el de Bilbao per Sagunt, Terol, Saragossa i Pamplona, ni tampoc es prioritzarà l’eix Mediterrani-Atlàntic, la connexió del moll valencià amb el port portuguès de Sines, al sud de Lisboa. Tant el president de la Generalitat, Ximo Puig, com el batlle de València, Joan Ribó han reaccionat iradament i han demanat al nou ministre de Foment, el valencià José Luís Ábalos, que rectifiqui i torni a connectar el port de València amb els corredors Atlàntic i Cantàbric en les seves propostes a la Unió Europea.

Francina Armengol critica la presó preventiva dels dirigents independentistes. La presidenta de les Illes, Francina Armengol, s’ha desmarcat una vegada més de la línia oficial del PSOE i ha admès que no se sent ‘còmoda’ amb el fet que hi hagi presos independentistes en situació preventiva i que ‘seria millor per a tots no trobar-se en aquesta situació’. Creu que el problema entre Catalunya i Espanya s’ha de solucionar dialogant i ha recordat que el PSOE té una proposta que ‘desgraciadament no ha estat escoltada per gaire gent’. En declaracions al programa matinal d’Ona Mediterrània, també ha criticat la petició de presó contra el raper mallorquí Valtònyc, que actualment està refugiat a Bèlgica. ‘Tot i que discrepo amb les lletres, no crec que per això t’hagin de tancar a la presó’, ha dit. Durant l’entrevista, s’ha mostrat esperançada pel canvi de govern a Madrid, però no amb l’aprovació del pressupost que va deixar el PP, perquè ‘deixen a la cua d’inversió a les Illes Balears i són poc socials’.

Els consellers de Territori de les Illes i el Principat reprenen la col·laboració. El conseller balear de Territori, Energia i Mobilitat, el socialista Marc Pons, i el conseller català de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s’han reunit avui a Palma. Ambdós han explicat que havien tractat situacions que afecten els dos territoris, com ara la protecció de la Mediterrània de sondatges i prospeccions petrolieres i el paper de les Illes i el Principat en el corredor mediterrani. Després de la trobada, que ha estat ‘una presa de contacte’, els dos consellers es tornaran a citar passat l’estiu amb els respectius equips per a una reunió de feina. D’aquesta manera, ha dit Calvet, donaran temps al govern espanyol de Pedro Sánchez i al nou ministre de Foment, José Luis Ábalos, per a ‘acabar de conèixer el Mediterrani’ i poder començar a fer-hi feina i ‘gestionar-ne el dia a dia’. Pons ha valorat la reunió com a ‘més que positiva’ i ha dit que ‘servirà per a reforçar els lligams entre Catalunya i Balears’. Pons ha destacat, sobretot, el suport clau del Principat a l’hora d’incloure el port de Palma en el corredor mediterrani i ‘enganxar les Illes a aquesta infrastructura portuària i ferroviària per al transport de mercaderies’.

LA XIFRA
10 anys de presó són els que ha dictat l’audiència de València per a Enrique Crespo, ex-president de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (Emarsa) pels delictes de malversació, prevaricació i falsedat en document oficial. Crespo també és ex-president de la Diputació de València i ex-batlle de Manises.

TAL DIA COM AVUI

El 22 de juny de 1922 va néixer Marta Mata, pedagoga, fundadora de l’associació de mestres Rosa Sensat i política. Va ser diputada i senadora socialista i presidenta del Consell Escolar de l’estat espanyol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Fer-me'n subscriptor