Si això és ser ‘guerracivilista’…

Si diuen que vull que la mal anomenada guerra civil acabe definitivament amb la derrota certificada dels franquistes, doncs sí. Vull exactament això

Vicent Partal
Vicent Partal
19.05.2020 - 14:11
Actualització: 19.05.2020 - 16:11
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Una vegada vaig sentir Leonard Cohen que deia: ‘No em cap en el cap com és que els espanyols no s’hagen tirat, sense esperar ordres, a desenterrar amb les mans nues el cadàver de Federico García Lorca.’ La imatge em va impressionar per la desesperació que reflecteix. I sí. La pregunta és encertada i legítima: com era, i com és, possible?

Ahir aquella imatge desesperada del cantant canadenc em va tornar al cap quan vaig veure i llegir la polèmica arran de l’agressió contra l’estàtua del poeta andalús a Madrid. Un grup feixista d’aquests que es manifesten cada dia com volen per la pandèmica capital del regne va posar a les mans de bronze del poeta la bandera d’Espanya. L’actual. I allò que va venir després va ser revelador.

Perquè una part de l’esquerra espanyola es va revoltar considerant que aquell gest era una provocació insultant. Ho era, sense dubte. I tant com ho era! Lorca el va matar un grup de guàrdies civils revoltats contra la democràcia, la matinada negra del 18 d’agost de 1936. El van matar els de la bandera bicolor, oposada i rebel contra la del govern legítim. I el van matar per maçó i homosexual. I andalús. En el context de les manifestacions de l’extrema dreta, sabent això i sabent la importància de la seua figura, posar a l’estàtua aquella bandera que hi van posar evidentment que era una venjança, marcar terreny.

Jo ho sé que el gest era una provocació, una burla, acarnissament. Ells ho saben. Vós ho sabeu. Ho sabem tots. Però com han reaccionat els feixistes a la polèmica? Doncs dient que no entenen de què els parlen perquè ‘aquesta és la bandera de tots’. O no? La resposta és cínica, és clar. Però també merescuda. L’esquerra que va rebutjar la ruptura al final del franquisme, s’ho va empassar tot pel camí i va subscriure la pervivència maquillada del règim. I ara no pot indignar-se farisaicament perquè al poeta màrtir li posen a les mans la mateixa bandera que duien els assassins però que avui ells accepten com a seua. Perquè qualsevol feixista els deixa en ridícul per incoherents.

L’editorial que vaig escriure ahir ha aixecat una certa polèmica, un aspecte cridaner de la qual em lliga amb el tema de què tractem avui. A les xarxes socials, hi ha gent –segons els seus perfils, pròxims al PSOE i sobretot als comuns– que es va dedicar a cridar escandalitzada que jo havia escrit un text ‘guerracivilista’, que feia una crida a l’enfrontament. I a dir, basant-se en aquest argument tan infantil, que als independentistes no ens distingia res dels de Vox, perquè els uns i els altres fomentem el xoc. Mentre que ells, sempre tan purs i bons, són diferents.

Normalment, no faig cas d’aquestes coses, però avui crec que hi he de respondre mínimament, ni que siga per respecte a l’honor dels morts per la república. I sobretot perquè aquests que afirmen, enfadats i criticant-ho, que l’editorial d’ahir era guerracivilista no sé si són conscients que, dient-ho, assumeixen que la (seua i nostra) derrota del 1939 serà eterna. I mira: jo a això no m’hi resigne pas. Perquè que hagen passat vuitanta-un any no suavitza ni les conseqüències ni el significat d’aquella catàstrofe que encara hem de redreçar. Especialment quan cada dia entenem millor com és de profund el tall –perdurable, que continua avui– que els insurrectes van originar en les institucions de l’estat espanyol.

I jo aspire a canviar la història. I no crec, ni acceptaré mai, que la derrota del 1939 siga irreversible o haja de ser eterna. I si això és ser ‘guerracivilista’, estic encantat de ser-ho. Si diuen que jo vull que la mal anomenada guerra civil pose fi definitivament a la derrota certificada dels franquistes, doncs sí. Vull exactament això. I per això aspire a aconseguir que un dia no gens llunyà s’instaure un nou règim polític, gràcies a la ruptura amb l’actual, per a permetre’ns així una vida millor a tots, trencant amb la feixuga i persistent legitimitat del primer d’octubre del 1939. I com que crec que aquesta ruptura és impossible a Espanya, tal com es demostra de fa vuitanta anys, estic convençut que ara cal fer-la des de la perifèria, i a trossos.

Però, si m’ho permeteu i per a concretar la resposta, a parer meu la qüestió no és pas quin és el nostre projecte sinó quin és el projecte d’aquestes esquerretes que ara ens critiquen però que viuen tan còmodes assumint i acceptant que són els derrotats per sempre del 1939. Quin projecte tenen? Quin horitzó? Si no aspiren a remoure el poder del franquisme i si no volen revertir aquella derrota i, finalment, guanyar, quin és el seu projecte? Acceptar mansament el marc nascut de l’assassinat i la guerra en canvi de replegar les engrunes? I si és així com caram gosen donar lliçons? I com poden ser tan incongruents i ridículs per a exclamar-se quan un grup de feixistes posen en les mans de Lorca aquella bandera que feien servir els seus assassins però que ara és també, entusiàsticament, la d’ells?  Un poc de serietat, per favor. Un poc, només.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
18.05.2020  ·  22:10

Molt bé Vicent! Estic d’acord amb tu! De sempre que em fan basarda aqusts que s’autoproclamen “progres” “d’esquerra” i/o “ciutadans del món” (què poc que n’han vist aquests)
Visca Catalunya Lliure !!*!!

Jaume Vendrell
Jaume Vendrell
18.05.2020  ·  22:16

Quin gran article, moltes felicitats !!!

Alex Rodriguez
Alex Rodriguez
18.05.2020  ·  22:17

Completament d’acord, Vicent. Qui et qualifica de guerracivilista es deu veure a sí mateix com a equidistant, per sobre del bé i del mal, amb la rao moral. Aquesta esquerra, més dels comouns que socialista, és aquella que és feliç vivint en minories parlamentàries, i que, per atzars del destí, arriba al poder, mai s’hi troba a gust.

L’argument que “la guerra ja es va acabar i cal deixar el passat enrere” és propi de la dreta i de qui vol oblidar. La guerra no va acabar, no es pot acabar si els franquistes mai no han sortit de les institucions que van usurpar.

Si algú, en aquest temps en què l’extrema dreta s’està creixent creu que no se li ha de plantar cara, o està completament desconnectat de la realitat o paralitzat per la por.

Jaume Riu
Jaume Riu
18.05.2020  ·  22:18

Recuperar la legalitat republicana. Quatre paraules que ho resumeixen tot i que fan caure la cara de vergonya als que després de la guerra i després de la dictadura, quan ja no vivia el dictador, encara van col·laborar amb la llei d’amnistia, la llei de partits, i la pròpia constitució (per dir-ne d’una manera que s’entengui), per fer viable la continuïtat del franquisme amb la monarquia instaurada -que no restaurada- per Franco.
A uns els van seduir amb legalització dels corresponents partits, de manera que tot i ser comunistes, socialistes o republicans, han fet possible la continuïtat i són determinants en l’èxit del cop d’estat de 1939.
No els he sentit mai aquestes quatre paraules, recuperar la legalitat republicana.

Victor Serra
Victor Serra
18.05.2020  ·  22:19

Tota la raó. El pitjor de tot és que s’atreveixen a donar lliçons mentre legitimen el Règim o , com a molt , aspiren a canviar-lo des del sofà.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
18.05.2020  ·  22:21

Endavant Vicent. Gràcies per dir les coses pel seu nom.

Alfons Tur
Alfons Tur
18.05.2020  ·  22:29

Un gran editorial, Sr. Partal, valent i molt encertat. Moltes gràcies, us ho diu el net d’un llaurador navarrès que també jeu des del 36 a alguna cuneta desconeguda.
Aquests revolucionaris de saló són realment mesquins i miserables, s’han venut l’ànima pel plat de llenties, però es segueixen creient millors que ningú. El que ara s’estan trobant és que l’ultradreta que segueix mantenint el poder, que ha tingut sempre,no els accepta, ni els acceptarà mai del tot, i tan bon punt tinguin l’oportunitat els eliminaran.

Martí Millanes
Martí Millanes
18.05.2020  ·  22:34

Absolutament brillant, aquest editorial. Més que fàstic, que també, aquestes esquerres de fireta, que accepten tan fàcilment arrenglerar-se amb qui van ser els seus botxins, em fan molta pena. I la seva hipocresia, a més em fa mal. Perquè em deixen orfe en les meves conviccions. Per a mi l’esquerra és una altra cosa.

Francesc Estall
Francesc Estall
18.05.2020  ·  22:37

Fa molts anys que patim una esquerra de postureta. Ells s’autoanomenen “els de progrés”, els socials, la classe treballadora, i no els manca temps per penjar-se medalles i córrer a penjar llufes als “altres” que ells en diuen conservadors, neoliberals, classes privilegiades, reaccionaris i altres martingales.
I si fa temps que patim aquest discurs buit, horrorosament buit, tan fora de lloc i tan anacrònic com anar encara dividint el món entre dretes i esquerres, ara és pitjor: ara han tocat mamella i volen agafar-s’hi bé.

Josep Castelltort
Josep Castelltort
18.05.2020  ·  22:41

Molt d’acord!
I no podem acceptar que l’estat espanyol no demani perdó per l’afusellament del MHP Companys.
I no puc acceptar que la Generalitat tingui a la presó el presos polítics condemnats en un judici que considera injust i il·legítim. En quins valors morals es basa aquesta col·laboració? Una obligació legal més enllà de tota ètica? Com ho poden entendre a Europa? Com s’ens poden prendre seriosament si no ens hi prenem nosaltres? És el mateix motiu humanitari que feia vigilar per jueus els combois cap a Auschwitz?
El feixisme no se’l pot combatre amb mitges tintes ni amb debats democràtics. És una malaltia política que cal erradicar per la força, si és necessari, quan esdevé un perill per a la societat.
El Titànic es comença a enfonsar i de moment hi som a dalt i ens arrossega cap al fons.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
18.05.2020  ·  22:43

Ja era hora que algú digui les coses com són, Vicenç.
En els franquistes passa com els gossos: si t’oloren la por, estàs perdut.
Durant 80 anys s’ha oblidat i s’ha transigit i els franquistes s’han anat creixent i han anat acorralat la democràcia.
És hora de plantar cara. I si ens diuen guerracivilistes, hem de costestar que sí. Perque això significa que prenem consciència de deixar de ser esclaus de la moral franquista.
Si nosaltres som guerracivilistes els que ho diuen, els equidistant, són col.laboracionistes necessaris del franquisme.

teresa labourdette
teresa labourdette
18.05.2020  ·  22:50

Es comença fent un besamà al rei, es segueix no autoritzant una comissió per investigar els comptes del rei emèrit a Suïssa i permetent a les empreses amb filials a paradisos fiscals poder beneficiar-se dels ertos, permetent que la fiscalia campi per on vol i s’acarnissi amb els presos polítics, i avui la cirereta, vist-i-plau a l’exercit per comprar joguines per valor de 2100 milions d’euros quan encara ningú no ha cobrat res dels subsidis i molta gent no sap com arribarà a final de mes i tot això en plena pandèmia amb tot el problema sanitari que coneixem. Què ens han d’explicar els ‘podemitas’.

LLUÍS MAS
LLUÍS MAS
18.05.2020  ·  22:53

En relació a la reacció de les esquerretes, hi ha una dita molt genuïna que li escau perfectament: Qui té la cua de palla s’encén.

Fèlix Arias
Fèlix Arias
18.05.2020  ·  22:54

Gràcies benvolgut director per aportar la teva clarivident visió de la trascendencia del nou moviment feixista que ha esclatat a certs barris de Madrid i que malauradament ja s’escampa per altres indrets. Els teus articles d’ahir i d’avui són un toc d’atenció que ens han d’encoratjar a seguir lluitant contra el feixisme i per la independència. A fi de comptes són dues cares d’una mateixa lluita.

Calia respondre a l’acusació de crida a l’enfrontament, evidentment. Comparteixo amb tu que la majoria de les crítiques no es mereixen ni esmentar-les. Però certes línies vermelles no es poden creuar impunement. Com pot ser que persones suposadament d’esquerres ens neguin el dret a enfrontar-nos al feixisme? Els hi demanes un xic de serietat. Em temo que d’on no n’hi ha, no en raja.

Salut, República… i molts ànims!

Josep Usó
Josep Usó
18.05.2020  ·  22:56

Fa molts anys que aquells que s’autoanomenen d’esquerres no ho són. De vegades, han arribat a comportar-se com l”extrema dreta. Per això ara hi ha la situació que hi ha. Perquè quan les esquerres traeixen, triomfa l’extrema dreta. I ells, per pura mediocritat i indigència intel·lectual, ni ho entenen, però no seran ben acollits ni per l’extrema dreta (al capdavall només són uns rojos amb pretensions, per a ells) ni poden esperar res de nosaltres, que ja els hem vist actuar i fer el ridícul fins a extrems inversemblants. Ja seria hora, que es fes justícia.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
18.05.2020  ·  22:58

Ben dit Vicent. Felicitats per l’editorial.
Per què l’esquerreta es conforma amb la situació? Perquè s’hi han acomodat, en treuen beneficis i ja en tenen prou. M’agrada la idea que són col·laboracionistes necessaris per a la supervivència del franquisme.

Carles Serra
Carles Serra
18.05.2020  ·  22:58

Gràcies Vicent per l’editorial i la valentia; sobre els Comuns Asens i Colau i CIA, ni cas Vicent, han demostrat abastament el seu nivell de cinisme i faxendaria; han resultat uns palanganeros del sistema del 78, a part d’uns putus vividors, col·locant-hi parents i amics.
Com exemple és formar part d’un govern que com bé saps, s’acaba de gastar dels nostres impostos 2 milions € per comprar tancs; molt de fàstic

Gemma R.
Gemma R.
18.05.2020  ·  22:59

Vicent, demanes la lluna en un cove. Serietat a aquesta genteta de Comuns i socialistes? Si són uns pallassos. No només no ténen projecte, és que no ténen ni principis ni moral ni vergonya. Són un 0 a l’ esquerra, i ho saben, perquè ells no manen de veritat ni ho faran mai. Només els hi permeten algunes consesions q al règim ja li van bé per blanquejar-se i poc més. Ells només han de fer creïble el teatre, que per això els paguen, (mentre els deixen). O no ens hem afartat d’ escoltar que Sánchez és un okupa a la Moncloa? Si ho diuen sense pudor, si us plau!. El cortijo és d’ ells, dels franquistes, i el “gobierno comunista” romandrà a Moncloa fins que ells vulguin, ni un día més. I aquesta genteta en comptes de combatre aquest cortijo podrit, es dediquen a combatre els que el combaten. Són una vergonya històrica de magnituts colosals. Ni cas, ni són ni serán res més que bufons de la cort. No ens hi entretinguem, tenim fèina amb la que ens caurà. Però avui hi ha bones notícies, sembla que la Comisió Europea es prepara per fer un canvi rellevant, deixant el BCE com a eina econòmica en comptes de director d’ orquestra dels estats-nació. I sembla ser que la idea és impulsar les regions més viables econòmicament parlant. Aquí és ón nosaltres tenim la gran oportunitat. I hem de ser molt i molt rectes amb els nostres principis, perquè es mouen corrents que ens volen tornar a endinyar un “café para todos”, aquest cop en forma de Estat federal o República Espanyola. Que no se’ ns acudeixi caure en el mateix parany de sempre un cop més. Independència o Independència!

Albert Alcántara
Albert Alcántara
18.05.2020  ·  23:01

Aquests que es diuen “els comuns”, haurien de dir-se “los nuevos señoritos de la nueva normalidad”

Joan Benet
Joan Benet
18.05.2020  ·  23:02

No pateixi senyor Partal que, quan acabin amb el Feng shui, s’hi posen…

Pepi Borrego
Pepi Borrego
18.05.2020  ·  23:18

Admirable Partal em sumo. Jo també sóc guerracivilista. I com que els esquerrans, que reivindiquen ser els derrotats i viuen d’això, vull trencar-ho amb una Catalunya independent. Pels avis, assassinada ella, desaparegut ell.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
18.05.2020  ·  23:20

Em sembla una obvietat que el procés català és un front als que es van revelar il·legalment contra la república espanyola i varen guanyar la guerra del 1936 i, mort el dictador, van pactar-imposar el règim del 1978. No és contra aquesta constitució que estem lluitant per mirar de canviar el status quo?, no són els mateixos els que es van aixecar contra la república i van guanyar una guerra civil ajudats pel feixisme internacional i matant fins, com a mínim, al 1974 (Puig Antich) que els que empresonen demòcrates a través d’una judicatura hereva directe del feixisme? (Manuel Marchena, fill de capità de la ‘legión’), no són els mateixos que van detenir de matinada i a boca de canó els CDR el setembre de 2019 amb posteriors tortures i que no s’ha pogut provar res?, no són els mateixos que arriben a les seves casernes, després de la batalla d’Urquinaona, aplaudits i embolicats amb la mateixa bandera que han col·locat a l’estàtua de Garcia Lorca?, no són els mateixos que han estat condecorats (paga vitalícia) per pegar als que volien exercir un dret tan elemental en democràcia com votar?. Són aquests els ‘guerracivilistes’, els mateixos de sempre. A Espanya hi ha molt bona gent, honesta, demòcrata, però aquests no són els que es van revelar i van guanyar la gerra civil, tampoc són els que van pactar la vergonyosa transició, tampoc són els que han estat subornats per perpetuar la partitocràcia SA. Desconeixia la frase de Cohen. Ara sento vergonya per la part que em toca.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
18.05.2020  ·  23:23

Enhorabona Vicent perquè resulta que la resposta d’aquesta gentussa posa de manifest que, com a minim, es llegeixen les editorials de VW.

Cosa que crec que la majoria de lectors d’aquest mitjà no fem amb els seus periòdicos, països i vanguardies. Perquè les editorials de VW fan anàlisi política i no xerrameca mediàtica pagada amb subvencions.

Tant de bo es llegeixin també els comentaris i se n’adonin del que la gent pensa d’ells.

Esteve Freixa Baqué
Esteve Freixa Baqué
18.05.2020  ·  23:28

Dos editorials magnifics en dos dies, Vicent ! Felicitats ! I ja saps tu què diuen els “gavatxos” : Jamais deux sans trois. Fins demà doncs…

Eduard Portella
Eduard Portella
18.05.2020  ·  23:31

Moltes gràcies per aquesta (i aquestes) reflexió. Crec que així és com hem raonar i de parlar si volem canviar quelcom. A més, l’evidència de la manca de projecte transformador d’aquestes esquerres es ben clara i transparent. per això no el poden explicar, perquè no en tenen cap de projecte.
També li agreixo la valentia de respondre amb aquesta aserivitat. Només així ens en sortirem.

Mercè Duran
Mercè Duran
18.05.2020  ·  23:37

Aquests feixistes de pel engominat no han fet pitjor que el president del Gobierno de España, el trilero Pedro Sánchez, quan fa poc va anar a Colliure i va tenir els sants collons de possar-li la bicolor a la tomba d’Antonio Machado.
Dels comuns i podemites que esperaveu? La història del moviments dels partits comunistes i les seves derivades recents sempre s’ han caracteritzat per l’afany de poder, les seves lluites continues entre ells i les seves faccions venen de tant lluny com la Revolució russa. Sempre eliminant les minories i purgant els disidents. Quelcom que va seguir al peu de la lletra el PSUC amb el POUM i amb els anarquistes. Algú recorda els fets de maig del 37? Els totalitarismes sempre actuen de la mateixa manera i quan toquen poder l’ùnic que pensen és no perdre’l, no en el bé comunitari. Els temps canvien i les formes també, però avui els seus hereus actuen de la mateixa manera. Iglesias s’ha espolsat els que li feien sombra, la Colau el mateix, i a més s’han abraçat als que els menyspreen per unes batllies i uns ministeris. I al Parlament de Catalunya tenim la dissort de tenir a l’Albiach i al Mena que aviat faran bons al Coscubiela i al Rabell i a la Gemma Lienas, uns destil.lant mala baba i l’altre aplaudint-los com una pepa. I l’Asens, que des de que s’ha injertat cabell sembla que se li hagi reblandit el cervell i el Pisarello missing al Congreso.

jaume vall
jaume vall
18.05.2020  ·  23:39

Entenc que com excepció hi hagi la necessitat de baixar a l’arena, a defensar la pròpia dignitat personal, a justificar-se davant de calumnies, mentides, mitges veritats. És legítim. Ara bé, els falsos progressistes tenen tan poca legitimitat, i no només els del l PSC, i alguns Comuns, ara hi ha uns quants –quants ?- a ERC que la paraula progrés rima amb propi interés, que jo m’estimo més parlar, de nou d’alguna proposta per al període constituent de la República aCatalana. Tot i que tangencialment, també hi ha una connexió del que vaig a dir amb les malifetes centralitzadores de PSOE.psc. Allò de “sin que se note el cuidado” a través del “café para todos” per a tothom.
M’explicaré. Volien café per a tothom ? Donem-los-en. Com ? Proposant que, si ho desitgen, a les comarques frontereres amb els Pirineus: gironines / barcelonines, lleidatanes, se’ls “ facilitarà” l’aprenentatge del francès com a llengua co-oficial al català. Per tant, el castellà passarà a ser una llengua estrangera com l’anglès, molt recomanable d’aprendre, però… Per tant, prioritzant francès, anglès, el castellà també queda “descafeïnat” com una llengua estrangera més.
En el fons a un català de la zona nord del Principat, li és més profitós saber parlar bé la llengua francesa per als tractes comercials amb gent adinerada, més que no pas la llengua castellana per relacionar-se amb gent empobrida. O no? Vinculat amb això, caldria rescatar una proposta del President Maragall : incorporar-nos a la Francophonie.
Seguint amb el raonament d’ahir, ens convé estar a bé amb París, amb Berlin. Quina manera de fer-ho que incorporar una llengua de prestigi, la segona en parlants a nivell europeu, com és el francés. Si?

Ramon Batlle
Ramon Batlle
18.05.2020  ·  23:47

“ni vaig a acceptar mai” és una incorrecció, un calc literal del castellà. Les accions de futur no s’expressen mai amb “anar + infinitiu”, sinó amb el futur, de total la vida. Si us plau, corregiu això. Fa molt de mal a la retina.

Jordi Bibolas
Jordi Bibolas
18.05.2020  ·  23:52

Dos grans editorials per a enmarcar, el d’ahir i el d’avui. Gràcies per la valentia de parlar tant clar, Vicent.

Cristina Moscardó
Cristina Moscardó
18.05.2020  ·  23:57

Ja és hora que algú digui les coses pel seu nom. Aquestes ” esquerretes” legitimadores del feixisme són les que ens han dut fins aquí i d’ esquerra no tenen RES. Bravo per l’ article. Penso exactament igual. Si Lorca aixequés el cap…

Maria del Mar Serra
Maria del Mar Serra
18.05.2020  ·  23:59

Les esquerretes són esquerres escarransides o és que al final també són de dretes?
Tant és! No hi haurà mai ningú allà a les espanyes capaç de declarar la fi del franquisme. No els interessa. És el seu negoci. Del més verd al més lila; són espanyols.

PER MOLTS ANYS, VILAWEB!

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
19.05.2020  ·  00:07

“a parer meu la qüestió no és pas quin és el nostre projecte”. A parer meu, estimat Vicent, aquesta és la qüestió bàsica, el fonament més indispensable del nostre futur. I, perquè no dir-ho, el nostre projecte encara està verd. Com no hauria d’estar-ho amb tanta inexperiència, tanta por, tanta misèria i tanta crueltat suportada!
La resta és Suresnes, entre altres traicions a la llibertat que seria llarg d’enumerar.
Hi ha una oligarquia en llocs d’España, no a Madrid en general, que es troba bé fent el feixista i s’agrada agredint els que s’oposen a la incultura i al pillatge dels béns públics.

Ramon Àngel Quetgles
Ramon Àngel Quetgles
19.05.2020  ·  00:42

Jo n’estic convençut que el fracàs de la coalició de govern més esquerrana de la història recent d’Espanya serà la que legitimarà i provocarà un futur govern de PP + VOX a la Moncloa. Decebut totalment amb l’actuació de Podem i les seves marques blanques d’arreu des fa temps i sobretot ara que té Ministeris i Vicepresidència.

Antoni López
Antoni López
19.05.2020  ·  00:47

Cert, just i, com sempre, clar i ben explicat. De la esquerra actual……no és una esquerra, és una esguerra. Tambe em sento traït. Salut i sort.

Josep Antoni Martínez
Josep Antoni Martínez
19.05.2020  ·  00:50

Un parell d´editorials formidables i seguits dia rere dia…Vicent ets un crack, però mira de cuidar-te, perquè aquests no perdonen, més aviat s´hi tornen i amb molta mala baba. Ara bé, ja tocava fer-los nanai i rebentar-los aquest posat de bons nens, això sí, gens equidistants perquè aquest adjectiu ja no cola, doncs s´ha decantat clarament cap a les pràctiques repressores del seu estat, España.

Josep-Anton Monfort
Josep-Anton Monfort
19.05.2020  ·  01:14

Ja m’agrada que, Vicent, de tant en tant et descordis una mica, que prou prudent que ets amb aquesta gentola de la que parles avui. El que no acabo d’entendre és que molts companys comentaristes i, per tant, subscriptors de VilaWeb, segueixin parlant i criticant l’esquerra espanyola referint-se al PSOE i a Podemos i les seves marques. Podem buscar qualsevol nom però certament no són d’esquerres i aquest és el drama del país veí. Han renunciat a canviar el sistema, el règim i, fins i tot, l’estat més tenebrós d’Europa, un programa de canvis que és el mínim que es pot reclamar a qui es reclami d’esquerres. Per no parlar del seu nacionalisme espanyol, que a més de ser tan fort com el de la dreta, és hipòcrita perquè el neguen i atribueixen al nacionalisme tots els mals. Han adoptat la divisa de la guardia civil “todo por la patria” i han trencat així qualsevol possibilitat d’entesa amb altres nacions ibèriques i amb l’esquerra que vol canviar les coses. Senyors, a Espanya hi ha una petita minoria de gent d’esquerres, però no hi ha partits d’esquerra, vet aquí el drama.

Núria Coma
Núria Coma
19.05.2020  ·  02:14

Recordeu la cançó….

Ningú no ho comprèn ningú, però nosaltres som nosaltres i sabem allò que és bo…sentir lluny ben lluny Espanya, i entendre’ns de debò.
tenir sempre l’esperança que mai més ens faran por.

Ningú no ho comprèn ningú, però nosaltres som nosaltres i sabem la veritat. No es dialoga amb qui t’humilia, ni s’ajuda l’enemic, ja que això ens és mentida , i no ens cal per res mentir.

Ningú no ho comprèn ningú,però si un dia ens entenessim, i ens uníssim ja plegats, els feixistes que ens envolten , romandrien esturats, en veient la nostra força que ens durà a la llibertat.

Ningú, no ho comprèn ningú….què collons esperem

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
19.05.2020  ·  04:06

Josep Castelltort
Molt d’acord!
I no podem acceptar que l’estat espanyol no demani perdó per l’afusellament del MHP Companys.
I NO PODEM ACCEPTAR que la Generalitat del Sr Torra tingui a la presó el presos polítics condemnats en un judici que considera injust i il·legítim. En quins valors morals es basa aquesta col·laboració?

Quan van començar els aldarulls contra la sentència i els Mossos del Conseller Buch ens criminalitzaven, el MHP President va passar a ser el Sr Torra..

Lluís Paloma
Lluís Paloma
19.05.2020  ·  04:20

El meu aplaudiment per aquest editorial. I, sí, un problema d’aquests “esquerrenetes” és que es mouen en el sistema de 1939. Un sistema que ha creat el seu “target” de qui hi pot entrar i qui no. I com en són d’importants, els “targets”…

Rosa Guallar
Rosa Guallar
19.05.2020  ·  07:11

Vicent Partal, tens tota la raó. A tall d’humil exemple vull explicar que fins l’inici del confinament, a la meva vila, Cerdanyola del Vallès, cada dijous ens reuniem una petita multitud a la plaça de l’ajuntament i hi fèiem un acte sociopolític en defensa de la llibertat de les presos i exiliades, en defensa de la Independencia de Catalunya i a favor de la República i dels drets fonamentals i la justicia social. Cada dijous, inclosos els festius, els ponts, les tempestes… Com a tantes i tantes viles i pobles. En acabat cantavem cançons, concluent amb Els Segadors. Molts dijous jo havia de parar de cantar perquè el plor m’atenallava la gola. I per què plorava?? Doncs perquè sistematicament el cap se me n’anava a pensar en la generació de la guerra, que els van matar massivament en aquell genocidi ideològic!!! I per què hi pensava dijous rere dijous? Doncs per la conciencia punyent que aquells asssessins encara hi són i encara actuen impunement. Jo els reconeixia dijous rere dijous mentre cantàvem!! Són dins l’estat espanyol, són Vox, PP, Cs, PSOE, PSC. Omplen els llocs de poder dels òrgans de la justicia i dels cossos de seguretat i l’exèrcit. I a l’esglèsia. El dolor íntim és punyent quan veig que hi ha ales nostre files qui perllonga fins l’esperpent el teatre de voler “pactar-hi” . I els Comuns…Els uns i els altres, els dos, apuntalant la putrefacció. En aquesta lluita nostre independentista jo recordo molt sovint aquella gent del 36 que va albergar tantes esperances i el feixisme els va matar. Aquell feixisme és aquest a què ara ens enfrontem. És el mateix. I la notra feina és aturar-lo, per les nostre pròpies esperances d’un pais millor, més just. I per ells, pels morts, pels nostres morts.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
19.05.2020  ·  07:17

Ai Vicent! que Déu us escolti! “La derrota certificada del franquisme”, no crec que ho veiem ni vostè ni jo….ni cap persona d’aquest nostre país. Vergonya sento dels que ara us acusen de “guerracivilisme”, d’uns grups o partits que es fan dir d’esquerres i que . des de l’abaixada de pantalons d’en Santiago Carrillo no han fet més que anar endarrera, com els crancs. Precisament el dissabte ens va deixar un dels pocs homes, en Julio Anguita , que, enmig de tanta miseria moral va saber conservar la integritat i la ètica que, tiempo ha, havia estat patrimoni de l’esquerra. Ah! I perquè quedi ben clar que qui escriu aquesta nota no es precisament de pensament de dretes, hi afegeixo que he estat militant d’Iniciativa i participat en les llistes electorals de l’Ajuntamentn de la meva ciutat, Reus.

Joan Deulofeu
Joan Deulofeu
19.05.2020  ·  07:25

Apreciat Vicent,
Cada dia més lucit i concret.
Veig que els principis de Groucho Marx destrueix la democràcia i envia la nostra societat pel pedrega. Homes hi dones sense principis -perdoneu que generalitzi- s’han apoderat dels partits polítics, del govern, institucions i medis de comunicació en general.
Espanya, la riota d’Europa, acabarà siguent el greu problema d’aquesta mal parida unió d’estats, que o es refunda o va aigua avall.
Indignat és poc.
Gràcies per els teus escrits.

Joan Olivella
Joan Olivella
19.05.2020  ·  07:30

Completament d’acord amb tot. Amb l’incoherencia de bona part dels que s’autoenomenen esquerra i de com la bandera espanyola la fan servir, qui van completar el cop d’Estat, com a provocació e imposició.

Josu Elorduy
Josu Elorduy
19.05.2020  ·  07:41

Sé que soy un mutilado.

Con un gran muñón, no os puedo hablar en catalán, gracias por dejarme hablaros desde Euskal Herria.

Coincido, como en tantas veces, en el análisis, agudo, certero, del editorial.
Más coincido en su visión de la salida. Los momentos convulsos, que inexorablemente viviremos, como todo final de drama, pondrán a cada cual delante del espejo de su conciencia.

La politica sin valores, no tiene ningún valor. Los desnudos de valores, presos y presas de su oportunismo, qué cerca está eso del cinismo, sólo pueden pavonear para tapar su desnudez de principios, su falta de valores.

Yo también me apunto, sí soy guerra civilista, no soporto más la indignidad de la insignia rojigualda del imperio, machacando a Machado, humillando a García Lorca, bendiciendo la momia de franco
con honores de estado.

Hora es de Independencia
la alegria, la esperanza
vencerá la decencia
igualdad, fraternidad
entre pueblos soberanos
estos son nuestros valores
es por eso que luchamos.

Albert Miret
Albert Miret
19.05.2020  ·  08:02

Tota la raó, Vicent. De fet, penso que la “gauche divine”, almenys la catalana, és el mateix remat de sempre, aquells que reivindiquen cosetes sempre dins dels límits que els marquen els colpistes del poder. Els que pensen molt i es queden encantats amb ells mateixos a la que obren la boca, però mai fan res. Des del meu punt de vista, no són políticament un obstacle gens greu, perquè a la que es belluga alguna cosa, desapareixen del mapa ràpidament. Tota aquesta farda la coneixem. Són les Colaus, Assens, Collboni’s, Pablos Iglesias, els Urtasun i milers d’oportunistes semblants, extasiats en comprovar amb quina facilitat es fan diners i tot va bé si t’ajups quan passa l’amo i ets capaç de vendre els teus a baix preu. Són aquells que jo en dic “els de tota la vida”, perquè guanyi qui guanyi, ells n’eren partidaris des de sempre. L’endemà de constituir-se la República Catalana, tots aquests passaran a ser republicans de tota la vida i intentaran ràpidament ocupar posicions a cops de colze en l’organigrama que facin els nous líders. És per això que no es mereixen cap cura ni respecte. Són només un remat de xais impotents.

Ricard Pintado
Ricard Pintado
19.05.2020  ·  08:15

L’única legitimitat que els atorgo per repartir carnets de guerracivilistes és que ells, al meu parer, no la van provocar (tan sols faltaria això!!).
Els grans culpables de l’esclat de la guerra civil van ser els feixistes d’altes esferes de l’exèrcit, amb les connivències de diversos grups polítics i socials.
Després d’això, tota la barbàrie reflectida en una guerra entre germans.
Però com es poden alinear al costat de l’extrema dreta quan algú defensa i reivindica amb contundència la necessitat de superar aquest conflicte enfrontant-se de cara amb qui encara ara el legitimen?
Els qui, com l’Iceta i companyia, atien contra els qui denunciem aquesta anomalia democràtica, no fan altra cosa que remar a favor dels feixistes.

Marià Puig
Marià Puig
19.05.2020  ·  08:16

Quin gustasssso he sentit llegint el teu article . Ves per on , començo el dia amb un altre tarannà. Segur que no vols liderar-nos cap a la Independència ?. Transmets tant clarament els teus pensaments i sentiments que queden arrelats en els meus. Per milionèsima vegada, moltes gràcies .

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
19.05.2020  ·  08:19

Derrota del franquisme? Nosaltres ens diem demòcrates. Pq manen PPsoe +vox cc ( amb erc )? Pq han rebut milions de vots. Dona formació i seny a la gent i s´acabarà el franquisme . El poble espanyol és el que és ( i aquí també). Salut i República!

Agnès Buscart
Agnès Buscart
19.05.2020  ·  08:30

Vicent estic amb tu i espero que molts i molts estiguem per la democràcia que proclames.
Ahir la plaça de Gràcia tornava a fer goig.
Endavant REPÚBLICA CATALANA DEMOCRÀTICA.
Fa dies que veig el Principat com un país de gent creativa que així que estiguem fent pinya tots
florirem per a nosaltres i per entregar al món.

LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Miquel Darnés
Miquel Darnés
19.05.2020  ·  08:35

No són ni lampedusistes, només volen que alguna coseta canviï, perquè segueixi tot igual.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
19.05.2020  ·  08:36

Exacte, Partal. La gran tragedia de España han sigut i són aquestes “esquerres” derrotades eternament i amb el cervell rentat, que accepten el que sigui pe tal de tocar un cert poder. No tenen cap projecte ni a curt ni a llarg termini; tan sols una vague il·lusió de que algun dia podran fer una España millor, units tots fraternalment . Però tenen por i desconfiança en la gent del carrer, i estan convençuts que sense la seva guia i mestratge ningú és capaç de fer res de bo. Així les coses la iniciativa la tenen i la tindran sempre els neofranquistes i les dretes més reaccionàries. I els ciutadans que volem canviar profundament les coses quedem envoltats i impotents, entre dos focs que ens lliguen de mans. Cal que trovem alternatives organitzatives i institucionals nosaltres sols.

Júlia Laforga
Júlia Laforga
19.05.2020  ·  08:45

Doncs si, si i si. D’acord amb l’editorial. De dalt a baix

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
19.05.2020  ·  08:47

La mas disgustosa degradación del franquismo de antaño

Esta izquierda española es una izquierda de siervos ignorantes y mezquinos … Unos disgustosos pordioseros de la intelectualidad como no hay iguales en todo el mundo.

No solo han aceptado la lógica de los fascistas que el poder es mentira, engaño y prepotencia sencillamente porque nunca han puesto en discusión su propia servidumbre al franquismo ganador de la guerra civil española sino que siendo partido y aparato de poder representativo de la parte mas vulnerable de la sociedad española han elegido ser los amos y estructura de controlo y opresión de esta parte de la sociedad para que a esta le sea negada toda oportunidad de emancipación social…

La izquierda española PSOE – PODEMOS (y muy desgraciadamente también ER) es el nuevo franquismo de España, quiere decir la mas disgustosa degradación moral del franquismo de antaño.

Montserrat Puig
Montserrat Puig
19.05.2020  ·  09:02

Bravo per l’editorial!
Totalmemt d’acord amb tot el que diu.

Blanca Anguera
Blanca Anguera
19.05.2020  ·  09:03

Sap perquè molts admirem les seves editorials sr. Partal? Pel valor de dir les coses pel seu nom. Això exigeix una tasca perseverant i plena de coratge. Moltes gràcies.

Lluís Riu
Lluís Riu
19.05.2020  ·  09:03

Els darrers mesos he revisat bastant a fons la historia d’Espanya de la primera meitat del segle XX. Volia entendre i aclarir tota una sèrie de fets, particulars i col·lectius ocurreguts a la meva família, i concretament a la vida del meu avi, mort abans del meu neixement.
He pogut separar mentides i falsedats. I crec que ara tinc una idea bastant exacte de la realitat històrica, que clarament ens afecta com una herència no desitjada i terrible.
Al llegir aquest editorial, admirat director, he trobat perfectament expressat el meu propi pensament. Gràcies per la claretat i la llum.

Joan Xuriach
Joan Xuriach
19.05.2020  ·  09:04

Els purs i immaculats: Són aquells i aquelles que no tenen imperfeccions, cap taca. Els qui sentencien què és racisme o qui és casta. Els patriotes espanyols ‘plurinacionals’. Els qui homenatgen la República un cop a l’any però no la reclamen mai. Els qui no tenen cap iniciativa per Catalunya. Els qui, des del seu xalet a Galapagar, pontifiquen sobre el bé i el mal. Els qui declaren que els reis son ‘encantadors’. Els qui pacten amb la dreta extrema de Ciudadanos. Els qui voten en contra al ‘Congreso’ la publicació de l’historial de Billy el Niño. Els qui havien d’aturar tots els desnonaments. Els qui s’amaguen el primer cognom (Rabell). Els qui estan endeutats amb la Caixa. Els ‘sindicalistes’ que formen part de l’oligarquia espanyola. Els qui donen a Florentino la assistència domiciliària i més coses. Els qui defensen el corredor ‘Madriterrani’. Els qui menteixen i posen pals a les rodes a l’únic procés revolucionari autèntic. Els hipòcrites. Els fariseus. Els qui voldrien tancar la SEAT. Els qui abans defensen el vol del mosquit tigre al seu pas per l’aeroport del Prat que a Catalunya. Els qui…

Pep Agulló
Pep Agulló
19.05.2020  ·  09:05

COMPANYS DE VIATGE, DE QUÈ ÉS QUEIXEN…

ja sabeu que a mi els noms “esquerres, esquerretes” no fan la cosa perquè la cosa és buida del vell contingut, però té aquella commiseració, aquell deix progressista pel paper jugat a la història, que a més permet tot tipus de demagògia que encara els funciona: Puigdemont és de dretes i Iceta d’esquerres…

Algú deia, els pactes del 78, són la continuació del 39 per altres mitjans. Això sí que és guerracivilisme del bo. I com si van bolcar les “esquerres” espanyoles. No és que assumeixen que van ser derrotats pels segles dels segles, és que van pujar al carro del vencedors !!

Els milers d’armenis que van lluitar al costat de l’exèrcit turc, no es van pas salvar del genocidi del seu poble… que ho tinguin en compte les “esquerretes”.

PS. Per cert, Puigdemont dijous al debat, un cop d’efecte…

LLIBERTAT I AMNISTIA!

Francisco Sempere
Francisco Sempere
19.05.2020  ·  09:07

Totalment d’acord Vicenç. Com vostè i com tantes altres persones, jo tampoc em resigne a no canviar les coses i com que penso que, vist el vist, Espanya és ireformable, doncs s’ha de cercar la manera de recuperar els ideals i la forma política i social de la República desde açi i desde allà on els seus ciutadans ho creguin i lluitin per aconseguir-ho.
Per la meva part, així ho faré fins al final dels meus dies.
Salut!

Carles Cebrià
Carles Cebrià
19.05.2020  ·  09:12

Moltes gracies Vicent per la vostra valentia i coherència de dir les coses tal com son. Hi ha una dita que diu que les veritats ofenen. Ofenen, sobre tot aquells que fen-se dir d’esquerres s’han venut per obscurs interessos de poder a mantenir el regim actual, que encara manté al seu interior els privilegis de tota la classe franquista que encara perdura desprès de tants anys.
Per molts anys i endavant.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
19.05.2020  ·  09:14

Molt clara l’editorial d’avui Director, però “ells van guanyar la Guerra” i el President Eisenhower i les demés potències occidentals ho van beneir en 1959. Ahir en el meu comentari, jo parlava d’una d’aquelles famílies que formen el “deep State” i que vaig conèixer quan jo vivia al barri de Salamanca. Una família que ha donat ministres, governadors del banc d’Espanya, etc. No vaig mencionar, perquè pensava que quedava sobre-entès, que va ser amb governs del PSOE, amb Felipe González. El PSOE i rodalies s’han imbricat d’alguna manera en aquest “deep State”. No oblidem que ja en la dictadura de Primo de Rivera el PSOE hi va col·laborar. En la pròpia “Junta de Burgos” hi havia algun militar F.:M.:, en lògies d’ací de BCN també he conegut oficials francmaçons. Deia Marc Pons l’octubre de 2107 que “El PSOE té un fort component nacionalista espanyol que sovint ha eclipsat la naturalesa socialista i obrera…”. El President Sánchez expressa sobradament aquesta naturalesa i a més… serà molt fidel al “deep State / IBEX35” per poder gaudir en el seu moment d’una “suculenta porta giratòria” com en Felipe alies “Isidoro”.
Un parent meu va exiliar-se a França el 1936, era suboficial del exercit republicà i afiliat al PSOE. Es va casar amb una parenta meva d’un poblet de la Occitània marítima, durant la WWII va posar la seva experiència militar al servei de la Resistència francesa. Vaig tenir una bona relació amb ell escoltant les seves “batalletes”, però ell era espanyol i espanyolista fins la medul·la, detestava els catalans i el catalanisme com qualsevol habitant del “barri de Salamanca”. Què vull dir amb això? Doncs que en l’esquerra espanyola mai tindrem aliats tinguin o no tinguin coleta. Salut i “Con el alma de charol / vienen por la carretera. /Jorobados y nocturnos, …

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
19.05.2020  ·  09:54

Excel·lent i valent editorial.

Recuperar la legalitat existent abans del cop d’estat de Franco.
Aquest hauria de ser el mantra d’una esquerra autèntica. Però no existeix, els autoanonenats d’esquerres són en la seva majoria vividors d’un sistema de partits amb funcionament clientelar i que se les donen de superiors morals cridant a un enteniment que en realitat és un sotmetiment a la oligarquia econòmica/aristocrática. El cinisme de la equidistància de Comuns.

Mai s’ha fet l’equivalent als judicis de Nuremberg.
Els franquistes varen aconseguir, amb la Constitució del 78 tutelada pels militars colpistes, una llei de punt final que els permetia continuar incrustats a l’administració, l’exèrcit i la In-justicia. La prova més evident d’aquesta última són les diverses actuacions judicials contra adversaris polítics i contra gent de la cultura, per exemple el Judici del Procés amb un TS i TC retorçant les lleis al seu gust, el franquista.

És acceptable que al 1978 es tingués certa prudència, per part dels partits no franquistes, amb l’objectiu de fer passes endavant. Acceptable en aquell moment només. Empassant-se coses patètiques com que “es legalitzaven els partits”, i la gent contenta i admirada.
Perquè? Si al cap i a la fi els legals eren els partits i els il·legals aquells que suposadament donaven el vist i plau, els colpistes.

Ja no és acceptable que quan el PSOE del Felipe González i del Alfonso Guerra (ambdós d’esquerrans tenen poc com s’ha vist) va tenir una majoria absoluta al Parlament de més de 200 diputats, mai més vista, no fessin les passes per sanejar administració, exèrcit i la In-justícia, de tot el franquisme incrustat.
Així ens va avui dia amb els tribunals franquistes que tenim. Aquesta aberrant situació la podem “agrair” a aquest parell de sangoneres.
Un exemple colpidor recent és el cas de Billy el Niño. Aquest torturador assassí ha mort al llit, condecorat i amb plusus de pensions. N’hi ha molts més exemples del que no han volgut fer els cràpules Felipe i Alfonso, i el seu partit els PSOE – PSC.

Sí Sr. Partal, els esquerrans autèntics (no els així autoanonenats integrants de partits acomodats PSOE – PSC – IU – ICV – Comuns), tenen tot el dret a esperar i reclamar la derrota del franquisme, la derrota dels colpistes i el retorn a la legalitat republicana. Tenen tot el dret a reclamar el sanejament d’administració, exèrcit, GC, PN, la In-justicia, i la abolició d’una monarquia borbònica imposada pel dictador colpista, i de retruc el sanejament del periodisme de menjadora que són la majoria dels mitjans de comunicació espanyols.

Això si volen un país on la paraula democràcia sigui autèntica i no sigui una paraula pervertida en boca dels hereus dels colpistes, com VOX, PP, PSOE……

Isabel Pitarch
Isabel Pitarch
19.05.2020  ·  09:58

El año pasado Pedro Sanchez, en un supuesto homenaje, puso en la tumba de Machado la bandera actual y no la republicana. Eso tambien fue vergonzoso.

Antoni Serrano
Antoni Serrano
19.05.2020  ·  10:12

No sé si és per allò de la prudència, però hi ha molts traïdors que encara no són conscients de que ho són. La qüestió és si se n’adonaran algun dia o si serà massa tard. Són recuperables?

ramon Feixas
ramon Feixas
19.05.2020  ·  10:22

Si els polítics espanyols que es deien d’esquerres ho haguessin estat realment, la transició tindria sentit. Es feia un pas de pardal, per més tard fer un pas cap a una forma no tan llunyana a la democràcia real de molts països europeus. Però aquesta gent volia poder precisament per poder-se corrompre. han saquejat les arques públiques junt amb els partits ultres que es diuen de dretes. Han portat unes diferències socials. Han legitimat amb lleis els abismals abusos dels bancs. Han privatitzat els serveis donant-los mans de gent estripadora i han fet creure a tothom que els inversionistes porten benestar i impuls a l’economia. Si bé es cert que impulsen evasió de capitals i engreixen grans fortunes, del bombolleig en diuen creixement econòmic, el cert és que l’economia es just al reves: equilibri social de producció i consum i absència total d’endeutament per part del que produeix i molt especialment absència total de deute públic. A Catalunya, com que han ant maldades ara tenim una classe política com cal. Però Espanya no té solució. Varen construir un estat que ells anomenen nació a base de la pitjor violència que és la legitimada, i és l’única manera que ells entenen la política. Els comuns s’han afegit a la tropa de tocar poder i ni tant sols veure els polítics honrats a la presó i a l’exili els fa reflexionar, cosa que els retrata molt bé.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
19.05.2020  ·  10:28

M’agrada la contundència. També crec que és intel·ligent saber quan contestar i quan no. Ara hauríem de mirar d’aplicar aquests mateixos principis per a contrarrestar aquells que a casa nostra ens volen fer creure que pactant amb aquesta “esquerra” espanyola que denuncies es pot arribar a res de bo.

Ismael Calvet
Ismael Calvet
19.05.2020  ·  10:38

Espectacular l’article d’ahir, contextualitzador al màxim i gairebé enciclopèdic, sumant-hi els enllaços.

Cristina Sànchez
Cristina Sànchez
19.05.2020  ·  10:41

En el panorama actual, cap periodista no diu les coses pel seu nom com el Sr. Partal. Anàlisi, rigorositat, contundència, valentia, coneixement de causa. Per això m’he subscrit al Vilaweb, i me’n sento orgullosa. Gràcies,

Joaquim Rúbies
Joaquim Rúbies
19.05.2020  ·  11:41

Cada dia he de reprimir les ganes de contestar d’alguna manera la quantitat de missatges rebuts per tot arreu de persones que encara esperen alguna cosa de ponent. Aplicar el refrany….
Els guerracivilistes haurien de ser els que van fer el cop d’estat de 1936 i ja he comentat més d’un cop que encara som al 1939.
Cada cop estic més content de poder llegir el nostre Vilaweb. Per molts anys.
Via fora Catalans!

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
19.05.2020  ·  11:55

I es clar que som “guerracivilistes”,( no en el sentit de voler una guerra civil) però si en el sentit de alguna reparació pel què va passar : un cop d’estat provocat per la dreta, del qual no se´n parla mai amb aquest nom, que mai s’ha pogut valorar, que hem après pel nostre compte, ja que a escola la història s’acabava abans de la República,en que fins fa ben poc no es parlava dels morts per les cunetes i perquè mai ningú no ha demanat perdó per tot el què va suposar, ans al contrari.
Hi ha hagut alguna rectificació? Al contrari, hi ha hagut una perpetuació dels que van guanyar, els fets ho demostren.
I de democràcia res!
Gràcies Vicent!

Rafael Artigas
Rafael Artigas
19.05.2020  ·  11:56

Totalment d’acord. Per tant Independència,ara.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
19.05.2020  ·  12:11

Un gran article.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
19.05.2020  ·  12:22

“ANAR+INFINITIU” bé, on és el sentit del missatge, a les faltes d’ortografia mestre?
N’hi han fotos de perfil que també fan mal a la vista… però aquest no és el tema de l’editorial… anant al fons, que ens diu en Vicent Partal?
Doncs que ja ni ha prou d’aguantar els franquistes golfistes i pi(o)jos collons!
Al p$(?)e n’està plé d’ells… per mostra un botó = l’IZ i la seua monjeta… i amb aquestos xaqueters es preten dialogar quan tenim que fer és plantar’ls a la tauleta, si si peti el que peti?
Aquest matí n’ha sortit l’aragonés als matins de tv3… buf buf inaguantable…

Federico Ruiz
Federico Ruiz
19.05.2020  ·  12:25

Molt bé, Vicent. No pots, bé, si pots imaginar-te ho que és viure en Madrid y haver de triar entre los feixistes i aquests progres que han renunciat a tot, menys a tocar poder, i sembla que els agrada. Grácies pel vilaweb

Elisabet Linares
Elisabet Linares
19.05.2020  ·  13:34

Quin article tan bo. Com el d’ahir. Aixeca els ànims. Són plens d’arguments que comparteixo i penso amb el meu pare que va lluitar per les nostres idees, i que em va saber transmetre. Li agraieixo. Estic contenta de veure com hi ha cada vegada més gent que que pensem si fa no fa.
Hi ha una cosa que em fa sentir bé, pq veig com la rojigualda queda blanquejada, tant per la dreta com la suposada esquerra. Gasten la mateixa simbologia, i no en són conscients!!!!!. A veure si es paren a pensar i veuran que no només això els iguala, sinó que amb l’empara d’aquesta bandera es creuen omnipotents davant dels que no pensen com ells
Nosaltres, a fer feina cap als nostres interessos: camí a la independència
Crec que seríeu un bon assesssor polític. Sou molt clar amb les vostres idees

Lluis Molist
Lluis Molist
19.05.2020  ·  13:40

Totalment d’acord a Tot lo que dius. Ho subscric fins la ultima coma. El que faci els ulls cecs i clucs a lo que vol dir lo que fan aquesta colla de males persones, no veuen a on ens pot portar.??

Xavier López
Xavier López
19.05.2020  ·  13:45

Totalment d’acord amb tu. Des d’Espanya, respecte al tracte amb Catalunya, no hi ha diferència entre la dreta i l’esquerra. Ens continuen considerats els perdedors.

Joan Salabert
Joan Salabert
19.05.2020  ·  14:33

Periodisme del bo. Totes les cartes sobre la taula.

jordi Rovira
jordi Rovira
19.05.2020  ·  14:36

Tothom està molt d’acord alhora de qualificar l’editorial de molt clara, evident i coherent. Una editorial que seguint la d’ahir ens ve a indicar una situació de cul de sac, inevitable i per tant trascendent. En català he sentit dir allò de “ja hi som pel tros”. No hi ha més joc; i hom diria que tothom sent el pes del moment i el seu sentit inexorable. La mateixa dreta espanyola que marxa fora de vía un cop s’està acomplint allò del pendent ferroviari. Els mateixos que des d’un empresariat de llegat franquista i de formes populistes, fomenten el que prou bé comenta J. Goula. Tota una suma que destil·la l’esperit d’una societat encorada encara en un franquisme cultural no superat.
Davant de tot plegat, és hora de passar comptes. És hora d’assenyalar amb la marca de la incompetència el que no pot seguir per la mateixa senda. I l’esquerra espanyola han de passar la seva prova i superar el tràngol. Això sí, tal i com diu l’editorial: “des de la perifèria i a trossos”. No n’hi ha d’altre.

Josep Maria Miquel
Josep Maria Miquel
19.05.2020  ·  14:56

Ho sento Vicenç.
Se me’n refot el que facin els espanyols.
M’eixugu el cul amb la seva bandera tricolor.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
19.05.2020  ·  14:57

És un article molt clar del director Partal.

Ara ens falta la segona part que és la següent:
Tot aquell de dreta o d’esquerra que està amb la constitució del 78 o es serveix d’ella (Comuns, PSOE, ERC, alguns de Junts, PP..) els hem de considerar que estan CONTRA la llibertat i contra la vida plena de les persones.

Aquesta gent, alguns de bona fe, que es val de la constitució franquista han d’anar veient que juguen contra el bé comú i contra una societat lliure.
És difícil. Però és possible fer-los canviar.

Myriam Macchi
Myriam Macchi
19.05.2020  ·  15:27

I Catalunya, ha trencat amb el franquisme? Jo crec que no. Ací a un demoledor documental sobre la falsa declaració d’independència del 2017. Indepes, agafeu-vos a la cadira perquè és molt fort: https://youtu.be/Z4kc1QYO6DM

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
19.05.2020  ·  16:13

Volia agrair a Roser Caminals d’haver posat ahir l’enllaç a l’entrevista a Carles Puigdemont en el digital lamordaza. Avui, com per art de màgia, els diaris catalans fan referència a l’entrevista i sorpresa, Vilaweb anuncia una trobada amb Puigdemont aquest vinent dijous. Una mica tard, en la meva opinió, però bé “nunca es tarde si la dicha es buena”.

És curiós que Puigdemont hagi triat lamordaza en primer lloc per donar una entrevista. Serà perquè els diaris catalans fins ara no volien entrevistar-lo. Mai ho sabrem perquè els camins dels poders són inescrutables per al comú dels mortals.

Escoltant Carles Puigdemont he tingut la mateixa sensació com quan sentia parlar Julio Anguita. Ben abans de parlar com polítics parlen com éssers humans amb una gran qualitat humana. No vull dir que estic totalment d’acord amb Anguita o amb Puigdemont però, per a mi està clar, són persones de qualitat. Honestes.

Pel que fa a això de les esquerretes espanyoles (o catalanes), la veritat, ho he dit moltes vegades, esquerra, dreta és una diferència que des de fa temps utilitzen els partits polítics per fer creure a ciutadà del carrer que ni l’FMI, ni el Banco Mundial, ni Amazon, ni Facebook, ni, ni … controlen el “cotarro”. Tot un “Fake”. Fa temps que no existeixin les esquerres i les dretes. En el món polític existeixen els honestos i els polítics. Els primers són “avis rara”.

Bé, esperem que el MHP Carles Puigdemont, el dijous a Vilaweb, ens parli no descrivint el present sinó el futur amb una necessària i imprescindible full de ruta. Sóc un romàntic!

P.S. Disculpeu les errades.

Jordi Tubella
Jordi Tubella
19.05.2020  ·  17:08

Ahir trobava l’editorial massa ingenu i, en canvi, avui en dono ple suport, com la gran majoria de vegades. Crec que hi ha majoria aclaparadora en aquest sentit. La llàstima és que la gent que sent inquietuds i mira de troba informació per estar al cas de l’actualitat és un percentatge ridícul. Estem aquí tots els que Vilaweb i molts en xarxes socials. Malauradament, la gran majoria està al sofà i que no li toquin el sou i les gran conquestes socials que ha aconseguit. No canviaran de parer i triaran allò que els hi produeix menys por i incertesa. D’això se n’aprofitava abans CiU i ara se n’aprofita ERC. El meu parer és negatiu. No ens en sortirem si no hi ha un canvi inesperat que fa venir por a la gran majoria.

maria Bosch
maria Bosch
19.05.2020  ·  17:29

Gràcies per la concreció i claredat. Totalment d’acord.

Joan Royo
Joan Royo
19.05.2020  ·  17:31

Aquesta gentola que es proclamen l’esquerra, comuns, colau, podem….i no cal dir PSOE, Iniciativa, EI….són d’un cinisme i hipocresia enormes. I no diré més, perquè m’eixirien de les entranyes un munt d’insults que tenen ben merescuts, no em vull embrutar la llengua.

Roser Caminals
Roser Caminals
19.05.2020  ·  17:33

Gràcies, Vicent, el teu article ens uneix.
No tenim esquerra, i el buit que està deixant em temo que l’omplirà Vox.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
19.05.2020  ·  17:46

Esquerres es mao, stalin, hitlenr, maduro gonzalez del gal, castro o sigui retogrades dellibertats i liders ee la miseria pura i dura. Colau nomes sap crear miseria per guanyar vots amb beneficienica, igual que feia franco i els seus capellanots. Les esquerres sempre son retros, com els crancs . Llibertat i esquerres son contraris, son antagonics. Igualtat i llibertat son foc i aigua, i marejar la perdiu es propide feixistes del pais

Miquel Mutiñó
Miquel Mutiñó
19.05.2020  ·  18:04

Vicent, no poden ser més encertats els dos editorials, el d’avui i el d’ahir. Gràcies una vegada més per parlar tant clar, sense por. En un moment de tanta desorientació, poc a poc exemples com el de VilaWeb s’aniran estenent pel país com una taca d’oli.

Joan Jorba
Joan Jorba
19.05.2020  ·  19:09

Editorial molt aclaridora Sr.Partal, espero de tot cor, que els màxims responsables polítics dels partits independentistes catalans, l’hagin llegit com tots nosaltres, amb lucidesa i serenor, si en la primera lectura no els hi ha quedat clar, els hi recomano llegir-ho dos o tres cops, els que faci falta!!!
L’1O, amb unes urnes, vam fer trontollar aquest règim malaltís, només ens manca creure’ns que tots plegats podrem aspirar aconseguir canviar la història.

Josep Salart
Josep Salart
19.05.2020  ·  20:54

A les esquerretes que viuen tan còmodes, qui subscriu també hi posa a ERC.

Roser Caminals, sempre la llegeixo i aprenc molt dels seus comentaris, suaus, de veu baixa, extremadament educats però, ai, piquen sempre de ple. Gràcies.

david graupere
david graupere
19.05.2020  ·  21:27

Excel·lent article Sr. Partal

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
19.05.2020  ·  22:59

Un gran i molt necessari article mestre Vicent Partal, sembla que Vilaweb va agafant el coratge i la valentia que ens cal per fugir de tanta acomodada covardia, i em congratulo de que així sigui, cal sortir de la por, i dir las coses per el seu nom, tot l’article ,-com el d’ahir- el trobo de un coratge estremidor, segur que comenceu a fer nosa a moltes i molts d’aquests que us acusen de “guerracivilista”, lo seu es penjar cartells per coaccionar i atemorir, i no els hi tenim de consentir mai més, per que al cap d’avall, son ells que ens amenacen amb un altra guerra de repressió brutal, si no fem allò que ells i elles volen, doncs prou d’estar agenollats, ens posem de peus i cridem fort i clar la veritat, per que estem d’acord i pensem lo mateix que vos dieu, ” I no crec, ni acceptaré mai, que la derrota del 1939 siga irreversible o haja de ser eterna.”, i jo em permeto afegir, I no crec, ni acceptaré mai, que la derrota del 1714 siga irreversible o haja de ser eterna. per tant, per Catalunya, per la dignitat, per una democràcia plena i autentica….Endavant !!!!!

Matilde Madorell
Matilde Madorell
20.05.2020  ·  00:12

M’agradaria sentir dir a un polític el que dieu vos, Vicent Partal.. M’agradaria viure en un país en el que els seus dirigents fossin gent valenta. Llegir-vos dóna confiança. Gràcies per ser-hi i.poder-vos llegir. La premsa lliure es fonamental. Molt bon i sincer article. El subscric. Penso q si fem be les coses la independència no està lluny.

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies