El programa ‘Sense ficció’ explora el futur del català

  • TV3 parla amb joves, creadors de contingut audiovisual, especialistes, nouvinguts... per analitzar el futur del català

VilaWeb
Redacció
13.06.2022 - 21:40
Actualització: 14.06.2022 - 06:00

Avui al vespre el programa Sense ficció de TV3 analitza el present de la llengua catalana, per entendre cap a on va i quin futur se’n pot preveure. El documentari, que començarà a les 22.05, ha estat dirigit per Carles Prats.

Els joves prenen la paraula

Una bona part del programa se centra en l’ús del català que fa el jovent. Quan i per què deixen de parlar-lo, quina influència hi tenen els models heretats, els continguts audiovisuals consumits, l’entorn… i, sobretot, quines solucions proposen ells mateixos per a capgirar la situació. Hi intervindran creadors digitals joves com ara Berta Aroca, Long Li Xue, Norman López, Cabrafotuda i les noies de Can Putades, que oferiran una visió polièdrica dels interessos, les accions i els entrebancs amb què es troba el jovent que no renuncia a fer servir el català a les xarxes.

Una llengua que serveix per a tot

Una part del programa es dedica a respondre la pregunta següent: “El català serveix per a tot?” Agafant l’exemple dels recursos lingüístics a l’hora d’insultar, els entrevistats proposen maneres de dir diverses i raonen, opinen i justifiquen si són adequades, modernes o antiquades. Ací també apareixen opinions diverses i, sobretot, aflora la gran riquesa de la llengua en el registre vulgar.

L’opinió dels especialistes

El documentari també ha consultat la professora Carme Junyent, experta en extinció de llengües, a més dels sociolingüistes Marina Massaguer, Francesc Xavier Vila, Joan Rafel Ramos, Albert Branchadell… Les visions dels especialistes no són pas sempre coincidents. Per uns, la llengua ha entrat en una fase delicada, tot i que encara reversible si s’hi actua. Per uns altres, el català ha resistit èpoques de persecució i no havia tingut mai tants parlants potencials ni tants àmbits d’ús com fins ara, de manera que no hi ha motius per al pessimisme. Un aspecte que suscita l’acord de tots és que canviar al castellà davant un desconegut és nociu per al català. D’això en parlen també alguns immigrats que no poden practicar la nostra llengua perquè molta gent no els la parla.

VilaWeb també hi serà present

El programa comptarà també amb l’opinió del cap d’estil de VilaWeb, Jordi Badia i Pujol, autor del llibre Salvem els mots, que defensa la recuperació de mots i estructures per frenar el procés de castellanització de la llengua. Tampoc en aquest punt no hi ha acord entre els especialistes, fins al punt que hi ha experts que defensen que el catanyol (el català amb un gruix creixent de castellanismes) és una varietat més del català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor