Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha dit que la vaccinació general contra la covid-19 podria començar “cap a final del segon trimestre”, durant el mes de juny. Tanmateix, dependrà de si es compleix el lliurament de dosis i si a mitjan març s’aprova el vaccí de Janssen, com és previst. Si aquests terminis es compleixen, probablement es faran servir grans espais, com ara campus universitaris, i s’habilitarà que el personal dels serveis de prevenció de riscs laborals i el de les mútues d’accidents n’administrin les dosis. A més, a final de la setmana que ve començaran a vaccinar amb dosis de Pfizer o Moderna les persones de risc al Principat, com ara els pacients amb càncer. En aquest mateix sentit, avui la Comissió Europea ha fixat el 21 de setembre com a límit per a vaccinar el 70% de la població de la Unió. I les autoritats sanitàries franceses han recomanat una sola dosi del vaccí per als qui han passat la infecció. Són el primer organisme oficial a tot el món que ho recomana.

D’altra banda, la presidenta de les Illes, Francina Armengol, ha decidit de remodelar el govern per afrontar la recuperació econòmica i la resposta final a la pandèmia del coronavirus. Els canvis a l’executiu afecten quatre conselleries, totes del PSIB. Armengol ha anunciat, a més, la creació de l’Agència de Salut Pública de les Illes Balears. Al País Valencià, on avui s’han registrat els tres primers casos de la variant sud-africana del virus, s’hi ha confirmat un descens com més va més notable dels malalts de covid ingressats a planta (201 menys que no pas ahir) i a unitats de cures intensives (31 menys que no pas ahir).

Finalment, tot és preparat al Principat per a les eleccions de diumenge. El govern continua assegurant que el 99,9% de les meses tenen els membres necessaris i avui ha posat en circulació una aplicació per a saber l’afluència en cada col·legi electoral. A banda, la JEC ha obligat les Juntes de Zona a respondre totes les al·legacions abans de demà passat. I es manté el compromís de fer el Mobile World Congress a Barcelona presencial aquest estiu, segons el principal organitzador.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 919.351 casos, 26.918 morts i hi ha 1.327 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 108.497.102 casos confirmats i 2.383.811 morts. Del total de casos, 80.502.443 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els set estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 28.024.390 casos i 487.659 morts;
–L’Índia, amb 10.891.462 i 155.569 morts;
–El Brasil, amb 9.716.298 casos i 236.397 morts;
–Rússia, amb 4.042.837 casos i 79.194 morts;
–Regne Unit, amb 4.013.7991 casos i 116.287 morts;
–L’estat francès, amb 3.406.685 casos i 80.803 morts.
–L’estat espanyol, amb 3.056.035 casos i 64.747 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: “L’economia ha estat la Ventafocs de la campanya”

Probablement, heu vist un espot televisiu del PP sobre les eleccions en què el candidat, Alejandro Fernández, diu que l’economia catalana està enfonsada, que és la pitjor de l’estat espanyol i la que té més desocupació. I es queda ben tranquil. I els altres partits sembla que també, perquè ningú no diu res. Ningú li recorda que ací tenim el 13,9% de taxa de desocupació, mentre que a Andalusia es troba en el 22,7% i la mitjana estatal és del 16,1%. M’hi he fixat perquè m’emprenyo cada vegada que la veig, però suposo que es deuen haver dit, amb tota impunitat, moltes falsedats com aquesta. I la gent s’ho creu? No ho sé. La gent no ho sap. El 67% dels catalans (enquestats) creu que avui estem tan malament per culpa del procés, com afirmava una enquesta feta per Societat Civil Catalana fa un mes? Vés a saber. Jo no ho crec, ni ningú amb dos dits de front, però queda dit, escrit i repetit. I això ja sabem com funciona.

Malauradament, l’economia tan sols es fa servir com una arma més contra l’adversari. Com si allò que passarà amb les 36.000 empreses amb ERTO de Catalunya o el mig milió de desocupats que tenim avui tingués menys importància que la prova que no s’ha fet el candidat Illa. Sí que té molta menys importància mediàtica, pel que hem vist. Potser, sense adonar-nos, banalitzem el pa de demà de molta gent fins a extrems summament perillosos. L’economia és feta de xifres, però sense posar una cara darrere de cada xifra, no és res. O no hauria de ser-ho. Això ho recordava sempre l’enyorat professor José Luis Sampedro.

Persones i xifres, vet ací un binomi difícil d’entomar. Reconec que l’economia no és fàcil d’integrar dins l’olla de grills en què es converteix un debat televisiu –i més si són nou que criden–, però caldria fer alguna cosa perquè no acabés essent sempre la Ventafocs de l’espectacle. Potser els qui saben més de comunicació creuen que els debats són això, desqualificar l’adversari, i que, en el cas que interessi l’economia, la gent ja té els programes dels partits per a llegir-ho i assabentar-se d’allò que volen fer. Aquesta em semblaria una fal·làcia com un campanar, però tot apunta que deu ser real, perquè es repeteix, elecció rere elecció.

Algú s’ha parat a pensar qui llegeix els programes dels partits? Jo en tinc una lleugera idea. Potser una minoria –molt minoria– de persones cíviques i com cal que creuen que el seu deure és llegir-los. No ho sé, però és possible. Qui segur que els llegeixen són els qui els fan, els correctors i els supervisors dels partits, abans de fer-los públics. Després hi ha els periodistes dels diaris que, pel càrrec que ocupen, els han de llegir i aquells a qui els toca fer-ne els resums. Uns resums que acostumen a ser un malson de fer, i ho dic per experiència pròpia. Seguidament, hi ha la gent de les ràdios i les televisions, que majoritàriament llegeixen els resums que fan els diaris i sobre els quals elaboren els seus comentaris. I probablement alguns ciutadans més, però sempre dins la minoria expressada anteriorment. I para de comptar.

Jo no sé si l’economia hauria de fer decidir una part del 37% de votants indecisos que hi ha, segons les enquestes, una setmana abans de la votació. Veient el que he vist a les televisions, estic segur que no. Perquè en els pocs moments de tranquil·litat en què es parla d’economia, a mi, les coses que diuen em sonen a frases fetes, a paraules ja sentides fa anys i, més greu encara, em fa la sensació que qui les diu no creu que allò hagi de ser decisiu per a guanyar un vot. Potser m’ho sembla a mi i per això no goso extrapolar-ho, però crec que no sóc l’únic que ho pensa.

I aquest oblit s’esdevé en uns moments en què l’activitat del país acaba de caure d’un 11% l’any passat, la pitjor xifra des de la guerra del 36-39. Amb bona part dels ciutadans que tenen l’ai al cor, amb moltes empreses penjant d’un fil i un futur ple de canvis que requereix un esforç d’imaginació com no s’ha fet mai. Un esforç que s’hauria de materialitzar a tot arreu en innovació i que hauria d’afavorir, també com mai, l’activitat d’investigació en tots els àmbits. I no tinc la sensació que hi hagi consciència profunda d’això, malgrat totes les coses que s’han arribat a dir. Però hi ha una cosa clara si hem de sobreviure: no podem continuar essent els cuers d’Europa en aquest camp.

Em sembla que en economia passa una mica com amb la covid-19. Jo vaig fent la meva vida mentre no em toqui de gaire prop. Vaig fent, més o menys escrupolosament, allò que em diuen que cal fer, però ho veig com un fet llunyà. En l’economia, si tinc la mala sort de ser en un dels sectors més castigats, aleshores tinc consciència plena del moment que passem, i si, a més, busco feina, intueixo que alguna cosa molt profunda va canviant, per les habilitats i coneixements que em demanen. En canvi, si sóc dels afortunats que tenen feina i no la veuen perillar, certament veig una situació difícil, però com que no m’afecta directament, el risc l’intueixo llunyà. I tot s’ha de dir, els qui tenen feina són el 80% dels treballadors, mentre que “només” el 20% és a l’atur o amb ERTO. Vet ací un greu error que cometem en tots dos casos. La impossibilitat de veure més enllà del nostre cercle immediat pot acabar fent estralls, en ambdues situacions. Manca de consciència social? És clar que sí, però això no és cap novetat. La novetat rau en el fet que l’entorn i el futur immediat són infinitament més complexos que fa uns anys. I no sembla que ací i avui, ni representats ni futurs representants en siguem gaire conscients. Tant de bo que m’equivoqui.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Armengol remodela el govern per fer front a la reconstrucció econòmica
–Vox: La història dels vaccins als Estats Units comença amb un home africà esclavitzat (en anglès)
–Infobae: Com ha aconseguit Xile la vaccinació més multitudinària i eficient de l’Amèrica Llatina (en castellà)
–CNN: Alemanya imposa controls fronterers amb Àustria i la República Txeca a causa de les noves variants (en anglès)
–Franceinfo: Això és el que sabem de la Mosel·la, on s’han identificat diversos centenars de casos de variants (en francès)
–Euronews: El vaccí rus Sputnik V s’utilitza avui per primer cop a la Unió Europea (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Brussel·les fixa el 21 de setembre com a límit per a vaccinar el 70% de la població
Salut diu que la vaccinació multitudinària podria començar cap al juny
Hoffman manté el compromís de fer el MWC a l’estiu: “Preparem una fira presencial”
El govern assegura que el 99,9% de les meses tenen els membres necessaris
Les restriccions al País Valencià, prorrogades fins al primer de març


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
Quins són els límits i les excepcions del confinament comarcal?
Puc sortir del meu municipi el cap de setmana?
[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.

S'ha afegit la noticia a Favorits

Hem detectat que teniu les notificacions de Vilaweb blocades. Si les voleu rebre, seguiu les instruccions que trobareu en aquesta pàgina.