La tertúlia proscrita

Quin certificat autoresponsable de desplaçament nocturn necessitem aquestes festes?

 • El TSJC ha avalat que el govern imposi el confinanent nocturn entre la una de la nit i les sis del matí en 125 municipis

VilaWeb
Redacció
29.12.2021 - 17:00
Actualització: 29.12.2021 - 17:42

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha avalat que el govern imposi el confinament nocturn entre la una de la nit i les sis del matí en 116 municipis de més de 10.000 habitants que han tingut una incidència de més de 250 casos per cada 100.000 habitants aquests últims set dies. Les mesura també afecta nou municipis que, tot i no arribar a aquest índex, són envoltats de municipis que el superen. Per tant, la mesura afectarà un total de 125 municipis de tot Catalunya entrarà en vigor a partir de les 00.00 del 24 de desembre i fins al 7 de gener.

Quines són les excepcions?

Les excepcions que eximiran provisionalment de complir el confinament nocturn són:

  • Assistència sanitària d’urgència, assistència veterinària d’urgència i necessitat urgent d’anar a la farmàcia, sempre que sigui la més propera al domicili.
  • Anada o tornada del centre de treball i altres desplaçaments necessaris per motius laborals. També s’inclouen els desplaçaments de persones professionals o voluntàries degudament acreditades per fer serveis essencials, sanitaris i socials.
  • Cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables per motius inajornables (s’hi inclouen els desplaçaments per necessitats de persones amb trastorns de la conducta, discapacitat o malaltia que requereixin activitat a l’exterior per al seu benestar emocional o de salut, quan estigui degudament justificat per professionals sanitaris o socials amb el certificat corresponent. També s’hi inclouen els desplaçaments necessaris per a la recollida i cura de menors d’edat en cas de progenitors separats, divorciats o amb residència a llocs diferents).
  • Actuacions urgents davant d’òrgans judicials.
  • Cura de mascotes i animals de companyia durant el temps imprescindible i sempre de manera individual en la franja horària compresa entre les 04.00 i les 06.00 hores.
  • Causa de força major o altra situació de necessitat justificada.
  • Retorn al lloc de residència habitual després d’haver fet alguna de les activitats permeses (restauració, cultura, esport, etc.) de conformitat amb la Resolució.

Per sortir, el Departament d’Interior recomana de portar a sobre la declaració d’autoresponsabilitat, que es ja es pot descarregar en PDF o a la web

Per a què serveix el certificat?

Aquest document és un model de certificat en què es declara de manera responsable que l’activitat que es duu a terme a l’espai públic és una de les autoritzades. El certificat en facilita la comprovació a la policia local i als Mossos d’Esquadra, perquè és un model estàndard. El certificat autoresponsable serveix per als desplaçaments amb qualsevol vehicle i també per si anem a peu.

És obligatori de portar el certificat?

El certificat només el pot demanar la policia. En cap cas no us poden multar per no portar-lo, però sí que us poden multar per no complir les mesures. Per tant, si us aturen, haureu de justificar que l’activitat que feu s’ajusta a les previstes pel govern.

Cal dur el document imprès?

No, hom el pot dur al mòbil o en una tauleta i ensenyar-lo als agents en el dispositiu.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any