Report diari sobre el coronavirus: comencen les noves restriccions i Catalunya engega un pla de PCR en massa

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
07.01.2021 - 19:50
Actualització: 07.01.2021 - 20:07

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que a començament de febrer s’estendran a tot Catalunya les proves PCR en massa a les farmàcies. Els ciutadans rebran una carta o un SMS per convidar-los a fer-se la prova. Llavors podran anar a la farmàcia, on els donaran les instruccions per a prendre’s la mostra correctament a casa, i en acabat l’hauran de retornar a la farmàcia on l’hagin recollida. Seran mostres nasals, majoritàriament, atès que les de saliva, perquè funcionin adequadament, requereixen unes condicions específiques de dejuni.

Avui s’ha sabut que durant el dia de Reis es va detectar el primer cas de la variant britànica de la covid-19 a Catalunya. “Ahir em van informar que tenim una persona infectada. És una persona que va viatjar des del Regne Unit i viu aquí”, ha dit la consellera Alba Vergès. No és el primer cas del país, perquè ja se n’havia detectat un a final de desembre al País Valencià.

Avui han començat a aplicar-se les noves restriccions al Principat i al País Valencià. A Catalunya hi ha confinament municipal cada dia de la setmana i els caps de setmana només hi podran obrir aquells comerços dedicats a la venda de productes essencials; al País Valencià, el confinament nocturn s’avança a les 22.00 i l’hoteleria tanca a les 17.00, entre més mesures.

A Catalunya, arran d’aquest enduriment de mesures, més usuaris han volgut accedir als certificats d’autoresponsabilitat, fet que ha originat dificultats a la web.

Les restriccions causen pèrdues, també al País Valencià. L’Assemblea d’Oci Nocturn calcula que el sector necessita uns 50 milions d’euros arran de les restriccions acordades per la pandèmia de la covid-19, i anuncia que es constitueix en federació per a ser interlocutor directa amb la Generalitat.

El batlle de València, Joan Ribó, diu que les aglomeracions en la rebuda dels Reis de l’Orient a la plaça de l’Ajuntament van ser a causa de l’enfocament l’acte. Afegeix que va ser “un error” fer arribar els Reis amb autobusos descapotables i que s’haurà de millorar amb vista a l’any vinent.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 589.758 casos, 21.308 morts i hi ha 868 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 87.994.668 casos confirmats i 1.898.403 morts. Del total de casos, 63.341.880 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 21.893.114 casos i 370.655 morts;
–L’Índia, amb 10.405.097 i 150.470 morts;
–El Brasil, amb 7.886.067 casos i 199.315 morts;
–Rússia, amb 3.332.142 casos i 60.457 morts;
–Regne Unit, amb 2.889.419 casos i 78.508 morts;

*A l’estat francès hi ha 2.705.618 casos i 66.565 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 2.024.904 casos i 51.675 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Els ERTO arriben al final del camí: els prorrogaran?’

La dada de desocupació registrada al desembre a Catalunya ha encès molts llums d’alarma. Un creixement del 2,8% intermensual enfront del 0,9% mitjà de l’estat espanyol i que 35 de cada 100 nous desocupats de l’estat espanyol siguin de Catalunya vol dir o que anem pitjor que la resta de l’estat –que no ho crec– o que hem començat abans una etapa que més o menys acabarà arribant arreu, que és la de l’augment dels tancaments d’establiments i la reestructuració de plantilles, que fins el 31 de desembre s’han aguantat gràcies als ERTO.

Les patronals catalanes de seguida hi han dit la seva –dimarts mateix–, sobre aquesta situació. I les seves demandes han estat semblants, sobretot quant al venciment dels ERTO de força major de final de mes. Justament per parlar del futur dels ERTO, demà es reunirà la taula de diàleg amb els agents socials a Madrid. No volen que es repeteixi la situació del setembre, quan la pròrroga es va decidir a corre-cuita el dia abans del venciment. Tampoc no ho vol la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que per donar credibilitat i certesa a empreses i treballadors va demanar als agents socials que miressin d’arribar a un acord abans del 15 de gener, però va destacar que calia respectar els temps del diàleg social.

De fet, tant ella com José Luis Escrivá, que són els responsables dels dos ministeris que seuen amb els agents socials per definir la continuïtat dels ERTO, han dit que no s’havia posat en dubte la pròrroga d’aquest mecanisme d’hibernació de l’ocupació, que ha aconseguit d’evitar una gran destrucció de llocs d’ocupació. Díaz i Escrivà han repetit que continuaria ‘mentre sigui necessari’. La clau, més enllà de determinar el nou termini de vigència dels ERTO, està a definir de quina manera continuaran, si mantindran les condicions, si es modificaran o es limitaran. De moment, el govern espanyol diu que no hi haurà canvis substancials, segons que manifestà abans-d’ahir el secretari d’estat de Seguretat Social, Israel Arroyo.

Però, veient com es complica la situació, les patronals insisteixen que cal anar un pas més enllà. La CECOT reitera la necessitat urgent que les mesures restrictives per a evitar la propagació del virus decidides pels governs vagin acompanyades de compensacions a les empreses i autònoms, amb ajuts directes i bonificacions més sostingudes, per tal de dotar de seguretat i certeses la presa de decisions per al nou exercici econòmic. I afegeixen que els riscs d’una tercera onada de contagis i l’enduriment de les mesures de restricció a l’activitat econòmica, com les que han entrat en vigor avui a Catalunya, poden tenir greus efectes sobre un teixit empresarial molt debilitat després de prop d’un any de pandèmia. I les més afectades són i seran les pimes i els autònoms.

Foment reitera també que les mesures extraordinàries han d’anar acompanyades sempre d’ajuts compensatoris per no condemnar al tancament milers de mitjanes i petites empreses que han aconseguit de sobreviure durant els nou primers mesos des que es va oficialitzar el començament de la pandèmia. Foment considera de màxima urgència articular un programa d’injecció directa de recursos econòmics per a les empreses, valorat en 50.000 milions d’euros per a tot l’estat espanyol. El president de l’entitat, Josep Sánchez Llibre, recorda que molts sectors econòmics es troben en situació molt precària: “Ja només poden confiar en l’eficient i àgil administració de la vacuna a la població segons els terminis previstos”, diu.

I per una altra banda, el director de l’àrea de treball de PIMEC, Josep Ginesta, afirma: “Cal més compromís amb el diàleg social.” I proposa mesures directes de compensació a les empreses afectades per les restriccions, que centra en ajuts econòmics sostinguts que “injectin liquiditat arran de la davallada de facturació i l’allargament de l’impacte de la pandèmia”. També proposa l’ús dels fons europeus en les comunitats autònomes que es ressenten més fortament de l’afectació a l’activitat econòmica, i que recaiguin en les pimes com a motor de l’economia. També demana celeritat en l’aplicació de les vaccinacions. I afegeix, encara: “Més que mai, les empreses necessiten l’impuls de l’activitat i les millors polítiques actives d’ocupació i, sobretot, certesa i seguretat jurídica.”

Cal dir que aquest final de mes és una data fronterera important per un altre fet del qual s’ha parlat menys i que tindrà repercussió negativa en el mercat laboral. M’ho explica Àngel Buxó, assessor de recursos humans de la CECOT. Molts empresaris –a la indústria, sobretot– que es van apuntar al primer ERTO de força major del març, en el moment del venciment, el 30 de juny, van optar per passar a un ERTO normal. Una de les diferències entre els dos expedients és que en el primer no es pot acomiadar personal en sis mesos. De motius per a prendre la decisió n’hi havia diversos. Segons que m’explica Buxó, moltes d’aquestes empreses, la majoria petites, però també algunes de mitjanes, a partir del 31 de desembre ja podien fer un ERO d’extinció sense incórrer en sanció i sembla que ja se’n fan. No en sabrem les dades fins l’endemà del 31 de gener i poden reflectir un augment de la desocupació més fort que no el de gener. “El primer trimestre, si no canvia molt l’entorn econòmic, podem tenir molts ERO d’empreses situades en sectors que –al marge dels serveis– es recuperen molt a poc a poc i es trobaran obligades a reestructurar les plantilles”, comenta.

No és cap bon presagi. D’aquí ve la importància dels ajuts directes que, més enllà de l’allargament dels ERTO, demanen de fa mesos les patronals. Es tracta de salvar molts llocs de feina, però no sé si hi serem a temps, fins i tot en el supòsit que el govern espanyol canviï d’idea o que els vaccins originin inesperadament un sobtat i fort optimisme entre consumidors i empresaris.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: Per què no és veritat que la nova variant de la covid-19 afecti més els nens?
–Vox: Hauríem d’administrar una dosi del vaccí contra la covid a més gent? El debat, explicat (en anglès)
–Infobae: Bayer i CureVac uneixen forces per accelerar l’autorització d’un dels vaccins més esperats contra el coronavirus (en castellà)
–Stat: Epidemiologia basada en les aigües residuals: un viatge de vint anys pot donar fruits per a la covid-19 (en anglès)
–Franceinfo: Vaccins contra la covid: les raons d’un (gran) retard d’inici a França (en francès)
–Euronews: Europa és un “punt d’inflexió” en la pandèmia de la covid, segons l’OMS (en anglès)
–Asia Times: El brot més gran d’ençà de Wuhan avança cap a Pequín (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Salut farà proves PCR en massa a tot Catalunya citant els ciutadans a les farmàcies
Problemes a la web per a obtenir el certificat d’autoresponsabilitat
Els Mossos alerten d’estafadors que exigeixen diners per vaccinar contra la covid-19


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les noves restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?
Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any