Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

A partir del dia 7 s’aplicaran restriccions més dures al País Valencià, que opta d’aquesta manera per fer front a l’augment dels contagis i a la pressió hospitalària causada per la covid-19. Les noves mesures s’allargaran fins el 31 de gener. El confinament nocturn s’avança a les 22.00 i durarà fins a les 6.00, es prorroga el tancament perimetral, s’estableix el tancament de l’hoteleria a partir de les 17.00 i es redueix al 30% la cabuda permesa en grans superfícies comercials i en locals al detall.

A més, s’han pres mesures específiques per a vint-i-nou municipis especialment afectats per la pandèmia en aquests moments i que, a partir del 7 de gener, tindran confinament municipal. Hi entraran en vigor mesures especials durant dues setmanes, com ara el tancament de tota l’activitat de bars, restaurants i locals de lleure i el tancament de gimnasos i centres esportius, parc i jardins.

Aquestes mesures s’anuncien el dia que la Conselleria de Sanitat ha confirmat el contagi de 3.930 persones i 85 morts. Ambdues són les xifres més altes que hi ha hagut d’ençà que va començar la pandèmia.

Les dades econòmiques derivades de la pandèmia tampoc no són bones. El país ha tancat l’any amb més d’un milió de desocupats, tal com confirma el darrer informe de desocupació del Ministeri de Treball espanyol. Per territoris, on més ha augmentat la desocupació en relació amb el 2019 és a les Illes, on hi ha 84.339 desocupats, un 37,99% més que l’any anterior. Al País Valencià, l’any 2020 va acabar amb 437.701 desocupats, que són 80.137 més i representa un augment del 22,41% respecte del final del 2019. Catalunya, per la seva banda, va tancar el 2020 amb 497.611 desocupats, xifra que representa un augment de 109.487 més que el desembre del 2019 (+28,2%).

El Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya ha publicat les bases per als ajuts directes als sectors del comerç, la restauració i els serveis del Ripollès i la Cerdanya afectats pel confinament perimetral de quinze dies dictat el passat 23 de desembre. Segons que consta al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), es preveuen aportacions de 3.000 euros per a la restauració i de 1.500 euros per a comerços i serveis assimilats.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 578.010 casos, 21.121 morts i hi ha 854 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 86.513.591 casos confirmats i 1.869.413 morts. Del total de casos, 61.274.401 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els sis estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 21.411.462 casos i 363.447 morts;
–L’Índia, amb 10.375.477 i 150.151 morts;
–El Brasil, amb 7.756.861 casos i 196.641 morts;
–Rússia, amb 3.284.384 casos i 59.506 morts;
–Regne Unit, amb 2.774.479 casos i 76.305 morts;

*A l’estat francès hi ha 2.680.239 casos i 66.282 morts.
*A l’estat espanyol hi ha 1.982.544 casos i 51.430 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: Tanquen més empreses a Catalunya que a la resta de l’estat?

El desembre ha estat un mes molt dolent per al mercat laboral. L’any es tanca amb 497.611 desocupats registrats a les oficines de Treball a Catalunya. Aquesta xifra significa un increment de l’atur del 2,7% (12.863 desocupats més) respecte del mes de novembre. La xifra pot sorprendre si mirem enrere i veiem que el desembre és un mes en què l’atur acostuma a reduir-se i, de fet, aquest és el primer augment després de deu anys consecutius de disminucions. Per altra banda, cal ressaltar que l’increment experimentat al desembre és el segon més pronunciat de la sèrie disponible (amb inici el 1996), només superat pel mes de desembre del 2008, any en què va créixer un 5,1%. Cal recordar que en les dades d’atur no hi ha inclosos els afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), perquè no són considerats dins la classificació d’atur registrat.

Al desembre, els afectats pels ERTO han baixat d’uns 24.000, de manera que encara hi ha 172.735 treballadors en aquesta situació (un 23% del total de l’estat), que no compten per a l’atur, tot i que en realitat no treballen, i continuen d’alta a la Seguretat Social. Això vol dir que en acabar l’any a casa nostra hi ha realment més de 670.000 persones sense feina, és a dir, pràcticament un 20% del nombre d’afiliats a la Seguretat Social. Una taxa que indica una situació força aproximada de la realitat del mercat laboral que teníem a final del 2020.

Del febrer fins al desembre, la pandèmia s’ha endut 88.100 afiliats, ha fet créixer l’atur de 102.400 persones i ha deixat penjats d’un fil els 172.000 afectats per un ERTO ja esmentats. Les xifres són devastadores, i si no ho són més és perquè el dic de contenció dels ERTO frena l’estatística, però no la realitat. Per exemple, en l’atur en el sector serveis hi ha 77.000 desocupats més que abans de començar la pandèmia, i a cadascun dels sectors de la indústria i la construcció, entre 7.000 i 9.000 desocupats més, igual com en el col·lectiu dels qui busquen la primera feina.

Però al desembre hi ha un fet que em sembla molt significatiu. Mentre a la resta de l’estat –el total menys les dades de Catalunya– hi ha 32.000 afectats per ERTO més i 23.000 desocupats més, a Catalunya hi ha 24.000 treballadors menys dins un ERTO i 13.000 desocupats més. Això indica una diferència substancial. A l’estat continuen augmentant els afectats per ERTO i a Catalunya baixen, i quant als desocupats, creixen molt més de pressa a Catalunya. Concretament, un 2,7% mensual a Catalunya al desembre i un 0,9% a l’estat. També en el nombre d’empreses amb ERTO la diferència és substancial. A la resta de l’estat –el total menys Catalunya– al desembre han augmentat de 10.600 respecte del novembre, i a Catalunya han baixat d’uns 2.700. Han tancat o bé o han sortit de la crisi i ja han recuperat els treballadors? Veient l’entorn, opto més per una majoria de la primera possibilitat.

La primera hipòtesi que es pot fer amb aquestes dades a la mà és que a Catalunya hi ha hagut més tancament d’empreses que no a l’estat, tenint en compte que els acomiadaments són molt cars de dur a terme segons la legislació que s’aplica en aquests temps de pandèmia, en què no es pot acomiadar durant sis mesos després de l’ERTO, tret que es paguin molts diners. Això lligaria amb el que diuen les darreres enquestes fetes a casa nostra, i cal suposar que són comerços, bars i restaurants que han abaixat la persiana definitivament. De fet, els nous desocupats en el sector serveis representen el 70% del total al desembre. Penso que és el tret més destacable que es pot inferir de les dades que els ministeris de Treball i Seguretat Social espanyols han fet públiques avui. A la resta de l’estat, sobretot en bars i restaurants, les mesures aplicades han estat molt menys restrictives que a Catalunya. I sembla que aquesta ha estat la resposta immediata a Catalunya, tal com les diferents patronals no s’han cansat de repetir els darrers temps.

Això vol dir que Catalunya s’ha extralimitat amb les seves mesures anticovid? No ho sabem, perquè a la resta de l’estat continua augmentant el nombre de persones en ERTO, la qual cosa vol dir que la bola es va fent grossa i al final el resultat pot ser semblant. Però per a constatar aquesta hipòtesi, caldrà esperar un temps i veure quantes empreses de serveis acaben tancant a l’estat i enviant la gent a l’atur. De moment, malauradament, sembla que aquí ja hem començat a fer-ho. I potser el govern de la Generalitat, amb les dades a la mà, hauria de reflexionar sobre l’estratègia seguida en la lluita contra el virus i posar en l’altre platet de la balança la comparació amb els resultats sanitaris obtinguts aquí i a la resta de comunitats. No seria sobrer…


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Ester Rodríguez: “El pla de vacunació s’ha fet amb improvisació i a corre-cuita”
Vendre’s trossos de vida per subsistir a setanta-dos anys
Quines són les noves restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
La Generalitat aprova les bases dels ajuts per als sectors afectats pel confinament del Ripollès i la Cerdanya
La Cambra del Llibre de Catalunya reclama a la Generalitat d’incloure les llibreries a la llista d’activitats essencials
Quins són els municipis tancats al País Valencià i quines mesures hi ha en vigor?


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Eleccions enmig d’una pandèmia: com votarem el 14-F?
Quines restriccions s’aplicaran durant les festes de Nadal per la covid-19?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Si sóc contacte d’un positiu de covid-19, què he de fer?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.