Quines restriccions s’aplicaran durant les festes de Nadal per la covid-19?

  • Us expliquem les restriccions que s'aplicaran entre Nadal i Reis

VilaWeb
Redacció
28.12.2020 - 14:20
Actualització: 28.12.2020 - 14:32

Als Països Catalans, cada territori ha aprovat plans especials per a les festes de Nadal. De primer, havíem de poder ser deu a taula i el confinament s’havia de flexibilitzar. Però com que les dades epidemiològiques de la covid-19 empitjoren, s’ha decidit de recular i endurir algunes restriccions.

S’aconsella que, durant les celebracions d’aquests dies, cada bombolla de convivència es relacioni amb un màxim de dos grups de convivència, sempre els mateixos, i no a la vegada. Cal evitar la interacció física amb persones de contacte no habitual, com ara familiars o amics que visquin lluny o amb qui faci mesos que no es té contacte.

Es recomana que les trobades es facin a l’aire lliure, com ara terrasses o terrats particulars, sempre que sigui possible. En llocs tancats, cal garantir una bona ventilació dels espais compartits, també als domicilis durant la reunió (cal mantenir les finestres obertes). S’aconsella de ventilar l’espai abans i després de la trobada, fer ús constant de la màscara mentre no es mengi ni es begui i rentar-se bé les mans. També és convenient de limitar la durada de les reunions. Amb tot, cal recordar que és prohibit de consumir aliments o begudes en les reunions a l’espai públic.

A continuació us expliquem els detalls més importants dels plans que sabem fins ara:

PRINCIPAT

A Catalunya, les trobades es limiten a sis persones. Però hi haurà excepcions el 31 de desembre, i 1r i 6 de gener. Aquests dies, es permetran les trobades d’un màxim deu persones de dues bombolles de convivència. A la Cerdanya i el Ripollès les reunions han de ser de sis persones. 

Flexibilització nit de Cap d’Any

El confinament nocturn es flexibilitzarà a Catalunya la nit de Cap d’Any (31 de desembre). No començarà fins a la 1.00 de la matinada. Encara que des del Procicat es recomanen que aquest Cap d’Any se celebri a casa i amb el grup bombolla.

La nit de Reis, el confinament començarà a les 23.00, en compte de les 22.00 com marca el pla general de reobertura.

Restaurants i bars no poden servir àpats al vespre

S’estableixen restriccions horàries d’obertura de bars i restaurants. Tan sols es podran servir esmorzars i dinars, amb torns de 7.30 a 9.30 i de 13.00 a 15.30. Els establiments que facin menjar per a endur-se també poden servir-ne de les 19.00 a 22.00 si el client va a recollir-lo, i fins a les 23.00 si es reparteix a domicili. Es mantenen les restriccions físiques: les terrasses han d’estar obertes i l’interior dels locals ha de tenir una ocupació màxima del 30%. També hi ha un màxim de 4 persones per taula, ampliable fins a 6 si són d’una mateixa bombolla de convivència. Hi ha d’haver 2 metres de distància entre comensals de taules diferents. A la Cerdanya i el Ripollès la restauració ha de romandre tancada fins el 6 de gener. 

Restriccions de mobilitat

Actualment hi ha un confinament comarcal. Però les famílies podran trencar aquest confinament per anar a la seva segona residència, anar a un hotel o visitar familiars (només entre el 23 de desembre i el 6 de gener), sempre que el desplaçament el faci una única bombolla de convivència. Hom també podrà sortir dels límits del confinament comarcal per visitar familiars durant les festes de Nadal. Aquestes restriccions no seran efectives a la Cerdanya i el Ripollès. En aquestes dues comarques el govern ha decidit fer-hi un confinament perimetral. 

Cal tenir en compte que Andorra “s’integra” a l’Alt Urgell en l’àmbit de la mobilitat comarcal fins l’11 de gener.

A més, s’aixecarà el confinament perimetral per a casos d’assistència a aplecs familiars entre el 23 de desembre i el 6 de gener. També es permetrà la tornada al domicili familiar dels qui siguin fora de Catalunya per motius laborals o d’estudis.

ILLES 

A Mallorca, Menorca i Formentera només es podran reunir sis persones per àpat. En canvi, a Eivissa, un màxim de deu a l’exterior i sis als espais tancats.

A les 22.00 comença el confinament nocturn a Mallorca

A les Illes s’ha decidit d’endurir la mesura veient com empitjoraven les dades epidemiològiques. El confinament nocturn de Mallorca comença a les 22.00, Cap d’Any no és una excepció. En canvi, a Menorca, Formentera i Eivissa comença ales 24.00.

Augmenten les restriccions a Mallorca

A Mallorca és on les restriccions són més dures: Els bars i restaurants hauran de tancar a les sis del vespre. Només podran atendre clients a les terrasses, amb un màxim del 75% de la cabuda. Els interiors de bars i restaurants romandran tancats. Es podrà servir menjar per emportar fins les 22.00 i el servei a domicili és permès fins les 00.00.

A més, els comerços que no venguin productes essencials hauran de tancar a les vuit del vespre, hora en què diuen que s’hauria d’aturar la vida social. Els centres comercials i els grans establiments comercials que no es dediquin exclusivament a la venda de productes essencials no podran obrir durant el cap de setmana i els festius.

PCR per entrar a les Illes

Les Illes és l’únic territori que no tindrà limitada la mobilitat. Això sí, des del 20 de desembre s’han endurit els controls als aeroports. Tots els viatgers han de presentar una PCR negativa. Els residents a les Illes es poden fer la prova PCR gratuïta.

Als qui viuen fora de l’estat espanyol, hom els exigeix una PCR negativa feta, a tot estirar, setanta-dues hores abans per a entrar per un aeroport, fet que complica la logística de molts habitants de Catalunya, el País Valencià i les Illes que volen tornar per aquestes festes.

PAÍS VALENCIÀ

Sis persones a taula i confinament nocturn a les 23.00

Al País Valencià les reunions socials i familiars continuen limitades a sis persones i només es podran trobar dos grups de convivència. No hi haurà excepcions durant les festes.

Després de l’augment de contagis, al País Valencià el confinament nocturn s’ha avançat fins a les 23.00.

Només poden entrar residents al País Valencià

Al País Valencià, s’ha prorrogat el tancament perimetral fins el 15 de gener. I veient com s’expandeix el contagi, Ximo Puig ha decidit que no hi haurà excepcions amb motiu de les festes de Nadal, com s’havia dit inicialment. Només podran entrar al País Valencià els qui tornin al domicili habitual. És a dir, els qui treballen o estudien fora però mantenen la residència al País Valencià podran tornar per aquestes dates.

ANDORRA

A Andorra, també s’hi permetran dues reunions familiars amb un màxim deu individus, inclosos els menors d’edat, entre el 24 de desembre i el 6 de gener.

Les autoritats andorranes recomanen “fortament” de fer-se proves d’antígens abans dels aplecs familiars i, per això, l’estat facilitarà una prova de manera gratuïta a tota la població a partir de sis anys, a la vegada, que s’habilitaran centres de proves (stop labs) els dies festius.

CATALUNYA NORD

A Catalunya Nord el confinament nocturn comença a les 20.00, i de moment l’únic dia en què es va fer una excepció va ser la nit de Nadal. En canvi, la nit de Cap d’Any ja han anunciat que es mantindrà sense excepcions. Aquesta data ha caigut dels festius “salvats”: el primer ministre francès, Jean Castex, diu que té “tots els ingredients per a portar a un repunt epidèmic”, perquè sol celebrar-se entre grups d’amics.

S’aconsella de reduir les interaccions socials els cinc dies abans de l’àpat de Nadal, en cas de voler-se reunir amb una persona gran o vulnerable.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor