Report diari sobre el coronavirus: Dimecres, la crisi política podria prendre el relleu de la sanitària

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
04.05.2020 - 21:55
Actualització: 04.05.2020 - 23:11

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, té la partida cada dia menys controlada. Demà passat, quan és previst que s’aprovi una nova pròrroga de l’estat d’alarma, la crisi política podria prendre el relleu de la sanitària. Avui ha perdut dos socis molt importants per a mantenir l’emergència institucional. El primer, el Partit Popular. Pablo Casado, ha assegurat que no donaran suport a la mesura, tot i que no ha concretat si s’abstindrien o hi votarien en contra. ‘Nosaltres pensem que l’estat d’alarma prorrogat més enllà d’aquesta setmana no té solta ni volta’, ha dit. Proposa a Sánchez que, en canvi, adapti la llei de salut pública o faci servir un mecanisme similar. Més tard, Esquerra Republicana ha anunciat que votaria contra la pròrroga següent. Al matí, la secretària general del partit, Marta Rovira, de l’exili estant, ho ha defensat i ha definit la recentralització com ‘l’atac més fort’ del 155 ençà. A la tarda, l’executiva nacional d’ERC ho ha ratificat, argüint que ‘no és el mecanisme adequat’. En ‘La píndola’ de Jordi Goula i ‘L’última’ de Pere Martí que VilaWeb ofereix avui s’aclareixen molts detalls sobre les maniobres del PSOE i Podem perquè la seva majoria no s’esquerdi.

Malgrat que els experts insisteixen que encara no podem palpar els efectes del desconfinament que va començar dissabte, la tendència continua essent bona. Durant les darreres vint-i-quatre hores, Catalunya ha registrat tres ingressos a l’UCI per coronavirus, el País Valencià, dos, i les Illes Balears, cap. De fet, les dades balears són especialment positives: tampoc no hi ha hagut cap mort ni cap positiu nou. A més, deu malalts de Covid-19 ja s’han guarit i han rebut l’alta hospitalària, de manera que el total d’altes és de 1.294 persones. És el primer dia d’ençà que va començar la pandèmia que es registren dades tan bones. Avui mateix, l’illa de Formentera ja ha començat la fase primera del desconfinament, una setmana abans que la resta del país. El govern espanyol encara no ha autoritzat que Menorca i Eivissa passin de fase.

Avui Andorra ha començat a fer proves multitudinàries a la població per a saber si ha desenvolupat anticossos contra la Covid-19. Des de mitjan setmana ja s’han fet més de 2.500 proves a sanitaris, cossos especials i voluntaris. El govern creu que podrà fer-ne 8.000 cada dia als 59 punts de control que hi ha repartits en 11 instal·lacions. Hi ha 60.000 inscrits a l’estudi. L’objectiu: apamar la situació epidemiològica del país i aïllar de manera precoç els casos d’infeccions agudes per evitar rebrots. Així es podran suavitzar les restriccions entre els immunitzats. Aquestes proves a gran escala coincidiran amb la reincorporació a la feina d’uns 4.760 treballadors.

A Catalunya, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que la proposta de la Generalitat serà de fer el desconfinament per regions sanitàries. El ministeri espanyol valorarà la proposta, però encara no se sap si es podrà fer com demana o bé com imposa el govern Sánchez, per províncies. ‘També hem fet saber que si en algun moment, en positiu o negatiu, una àrea té un brot, nosaltres també farem propostes en aquest sentit. No veig que s’hi puguin oposar’, ha reblat. Avui, el govern ha recordat quines són les nou regions sanitàries que ordenarien el desconfinament. El conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, ha anunciat un pla de xoc per a l’ocupació que ha de beneficiar 1.500 empreses i 4.300 persones.

Finalment, avui s’ha sabut que el coronavirus 2019 va arribar a Europa un mes abans que no semblava, fins i tot quatre dies abans que la Xina informés l’OMS del risc del brot de Wuhan. A l’estat francès, la primera data oficial de contagi és el 24 de gener, però avui el doctor Yves Cohen, intensives de l’Hospital Avicenna i Jean Verdier, a tocar de París, ha explicat que havien tractat un infectat per la malaltia el 27 de desembre. Ho han detectat revisant tots els casos de pneumònies entre el desembre i el gener. L’únic cas que encaixa amb el quadre de Covid-19 és aquest. ‘Va estar malalt durant quinze dies i va contaminar els seus dos fills, però no la seva dona, que treballava a la peixateria d’un supermercat’, ha dit Cohen, sobre el pacient.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 3.620.522 casos confirmats i 250.789 morts. Del total de casos, 1.178.989 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.200.874 casos i 69.121 morts.
—L’estat espanyol, amb 248.301 casos i 25.428 morts.
—Itàlia, amb 211.938 casos i 29.079 morts.
—Regne Unit, amb 190.584 casos i 28.734 morts.
—L’estat francès, amb 169.462 casos i 25.201 morts.

Als Països Catalans hi ha 73.308 casos, 41.278 altes i 12.062 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 57.506 casos, 31.717 altes i 10.508 morts (encara no hi ha dades noves)
—Al País Valencià, 12.834 casos, 7.506 altes i 1.279 morts (148 casos, 59 altes i 5 morts més que no ahir)
—A les Illes, 1.908 casos, 1.294 altes i 197 morts (10 altes més que no ahir)
—A Catalunya Nord, 310 casos, 262 altes i 33 morts (1 cas més que no ahir)
—A Andorra, 750 casos, 499 altes i 45 morts (2 casos i 6 altes més que no ahir)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


L’editorial de Vicent Partal

Tests per a tothom: per què Andorra ho fa bé i Catalunya no?


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: L’èxit cubà amb la Covid-19, explicat des de dins
– Vox: Per què alguns laboratoris treballen per fer que els virus sigui més mortal —i per què haurien de parar (en anglès)
– Clarín: L’enigma de la Covid-19: per què el virus colpeja alguns llocs i en deixa uns altres? (en castellà)
– The Economist: La Covid-19 s’ha convertit en un dels més grans assassins del 2020 (en anglès)
– Público: Descoberts anticossos en laboratoris que bloquen la infecció per la Covid-19 (en portuguès)
– The Straits Times: 560 dels 573 nous casos de coronavirus a Singapur són treballadors migrants, que malviuen en dormitoris (en anglès)
– Le Monde: Rússia es converteix en el país europeu amb més infeccions (en francès)
– The Atlantic: El pont cap al món postpandèmic es col·lapsa (en anglès)


La píndola de Jordi Goula: ‘I quan s’acabi l’ERTO, què?’

Ahir no va ser un diumenge qualsevol per a molta gent. Els propietaris de llibreries, sabateries, perruqueries… estaven més nerviosos que no ho estan habitualment, perquè havent dinat encara no sabien què havien de fer per obrir aquest matí. Finalment, a quarts de sis de la tarda apareixia el BOE amb els protocols que calia seguir per a l’obertura del negoci. Una vegada més a corre-cuita. Improvisant. Com es pot demanar a aquest govern que faci previsions o prevencions de cap mena si tot ho deixa per a última hora? I no és ara i prou, que ja han passat moltes vegades que ha esperat al darrer minut per a dir què s’ha de fer. I sempre deixa molt poc temps perquè els afectats preparin les coses. Bé, si més no pensem que s’ha fet un pas més en els comerços no alimentaris.

Ara el malestar comença a venir d’una altra banda. Si les coses no canvien, el dia 11 s’acabarà l’estat d’alarma. Encara que el president Sánchez hagi dit que el vol allargar dues setmanes més, sembla que al congrés espanyol no hi ha una majoria tan clara com hi havia a les altres pròrrogues i molts empresaris i treballadors es demanen què passa si no s’aprova la pròrroga. Doncs passa que els ERTO s’acaben aquesta setmana. Recordem que el 28 de març, al decret de mesures complementàries de l’àmbit laboral, en la disposició addicional primera es limitava la durada màxima dels ERTO a ‘l’estat d’alarma decretat’, tant als expedients que tinguessin resolució expressa com als resolts per silenci administratiu. Així mateix, el decret recollia la prohibició d’acomiadar treballadors pel coronavirus i l’obligació de no extingir els contractes temporals.

Val a dir que els empresaris, ja al primer moment, van ser crítics amb aquesta última part, perquè eren conscients que el primer dia d’obertura no hi haurà feina per a tots els treballadors. Una cosa és el comerç, on hi haurà demanda –cua virtual a les perruqueries, per exemple– i una altra la indústria, on les instal·lacions aniran entrant a treballar de mica en mica, d’acord amb les comandes. L’endemà els responsables de les empreses ja van dir que o bé es flexibilitzava aquest punt o moltes haurien de tancar, perquè no podrien satisfer les despeses salarials.

Ara el problema es veu més a la vora i, encara que el congrés aprovi una pròrroga, el fet és que en qüestió de quinze dies s’acabaran els ERTO. I el problema no haurà fet res més que retardar-se. Moltes empreses que van haver d’acollir-se a un ERTO per força major preveuen que quan s’aixequi l’estat d’alarma encara vindran mesos complicats. I planegen de formular un altre ERTO, ara per causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció, em deia un empresari ahir. El Primer de Maig, els sindicats CCOO i UGT, conjuntament amb les principals organitzacions empresarials, CEOE i Cepyme, veien imprescindible que el govern espanyol anunciés noves mesures de xoc i que aprovés urgentment una flexibilització dels ERTO per a pal·liar la crisi econòmica.

I aquest matí la CEOE ha presentat un informe –fet amb Deloitte i Esade–, titulat ‘Estratègia d’Espanya per a la recuperació de la crisi de la Covid-19’ (el podeu trobar a la web de la CEOE). Entre més coses, hi exposen la possibilitat d’allargar els ERTO en alguns sectors (tant de suspensió de contractes com de reducció de jornada), a més d’incorporar noves ‘mesures excepcionals’ que ‘permetin d’adequar la plantilla de les companyies a la gradual recuperació de l’activitat’. D’aquesta manera volen ‘limitar l’abast del compromís de manteniment de l’ocupació i els efectes del possible incompliment’. També avui, al País Valencià, Compromís ha demanat al govern espanyol d’allargar els ERTO per salvar els llocs de feina del turisme. El senador Mulet ha presentat una iniciativa en què urgeix a prendre aquesta mesura.

El govern de Sánchez n’està al cas i la setmana passada ja va crear una comissió interministerial per calcular el cost pressupostari de les mesures que es vagin prenent durant el desconfinament. De moment, la primera decisió que s’estudia és precisament la pròrroga dels ERTO. El Ministeri de Treball espanyol i els agents socials discuteixen a la Taula de Diàleg Social com seran els ERTO durant les fases del desconfinament. I, tot i que el debat continua obert –segons alguns mitjans–, les posicions comencen a decantar-se cap a dues tesis: el Ministeri de Treball considera que la pròrroga dels ERTO de força major s’hauria de limitar a l’estiu, posició que sembla que defensa també CCOO, tot i que amb flexibilitat per a anar adaptant els terminis a la realitat de la pandèmia. En canvi, UGT i els empresaris parlen de final d’any, per a donar més seguretat a les empreses. Sigui com sigui, tot fa pensar que la decisió final serà sobretot una qüestió pressupostària… però que es prendrà la decisió d’allargar els ERTO i flexibilitzar-los tal com demanen els agents socials.

Ara, doncs, tocarà de parlar dels expedients temporals durant uns quants dies, per bé que demà la notícia, sens dubte, serà la presentació de la xifra de desocupats registrada durant el mes d’abril i els moviments en les afiliacions de la Seguretat Social. Veurem si hi han sorpreses o no…


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Primer dia sense cap nou contagi, cap ingrés a l’UCI ni cap mort a les Illes per coronavirus
Andorra comença a fer proves multitudinàries d’anticossos de la Covid-19 a la població
ERC votarà no a la pròrroga de l’estat d’alarma
Una dona amb pneumònia greu per la Covid-19 dóna a llum bessones i supera vint-i-un dies intubada
Joan Martínez Alier: ‘El PIB és un invent metafísic per a disciplinar la gent’
El govern anuncia un pla de xoc amb 60 milions d’euros per a l’ocupació
El primer cas de la Covid-19 a Europa va ser el 27 de desembre, un mes abans que no es creia
Un estudi avaluarà l’eficàcia de la hidroxicloroquina per a la prevenció i tractament de la Covid-19 en embarassades
Cristina Royo: ‘Andorra seria el primer país del món a fer un estudi amb tota la població’
Les llibreries comencen el desconfinament
Soraya Real: ‘Van deixar que els avis emmalaltissin a la residència i alguns van morir’
Què permet de fer des d’avui la fase 0 del pla de desconfinament del govern espanyol?
Jocs d’estar per casa (17): els jocs simultanis


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la Covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any