Report diari sobre el coronavirus: L’estat espanyol ha lliurat menys d’un terç dels vaccins compromesos amb els països en via de desenvolupament

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
30.09.2021 - 19:50
Actualització: 30.09.2021 - 19:55

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El ritme de vaccinació avança de manera desigual arreu del món. El projecte COVAX és una iniciativa impulsada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que, gràcies a les donacions dels estats, ha de lliurar vaccins a noranta-dos països en via de desenvolupament. L’objectiu és assolir-hi enguany una taxa de vaccinació del 20%, que equival a 1.400 milions de dosis. Tanmateix, ara com ara només n’han lliurat 122,5 milions, menys d’un 10%, quan falten tres mesos perquè s’acabi l’any. L’estat espanyol ha lliurat 7,4 milions de dosis dels 22,5 milions a què s’havia compromès. L’estat francès tampoc no ha complert: el govern d’Emmanuel Macron havia de donar 60 milions de dosis i només n’ha enviades 28 milions.

A l’Àfrica, només un 6,7% dels ciutadans ha rebut almenys una dosi del vaccí contra la covid-19 i tan sols el 4,4% la vaccinació completa. En comparació, a la Unió Europea hi ha un 67% que han rebut almenys una dosi i un 63% tota la vaccinació. A l’estat espanyol creix fins al 81% el percentatge dels qui tenen pel cap baix una dosi i un 78% els completament vaccinats. I a l’estat francès, un 74% i un 66%.

Avui la Conselleria de Sanitat del País Valencià ha modificat algunes de les mesures sobre el lleure nocturn i els establiments culturals, que van entrar en vigor abans-d’ahir, 28 de setembre. Als locals nocturns, de primer es va establir una distància de seguretat d’1,5 metres entre les cadires, però ara el govern diu que s’ha d’assegurar el manteniment de la distància de seguretat per al consum de begudes i menjar. Alhora, s’hi manté l’obligació de portar màscara quan no es consumeixi. També hi serà permès el ball, però sense fer ús de la pista. Als cinemes, teatres i auditoris sí que es permet el consum de menjar i begudes, però cal deixar un espai lliure entre no convivents. Fora d’aquest supòsit, el límit de cabuda és del 100%. La Conselleria de Sanitat també fa un matís a les restriccions en les celebracions, esdeveniments o concentracions. La mesura inicial establia que havien de complir l’horari de la restauració i l’hostaleria, però ara s’hi afegeix l’obligació de respectar també les mateixes mesures relatives al ball que s’aplicaran als locals nocturns. El Consell Interterritorial també ha acordat d’ampliar el límit de cabuda en esdeveniments esportius. Concretament, passa al 80% en espais tancats i al 100% en espais oberts –fins ara era del 40% i el 60%, respectivament.

A les Illes, la fiscalia és favorable a exigir el passaport covid per a entrar als locals de lleure nocturn a partir del 8 d’octubre. Si el Tribunal Superior de Justícia de les Illes (TSJIB) ho aprova, hi haurà un límit del 75% i els clients hauran d’estar asseguts a la taula i dur màscara. L’horari de tancament serà, a tot estirar, a les 5.00 de la matinada.

Les conselleries de Salut i Educació balears han anunciat canvis en els protocols covid. A primària només faran quarantena durant deu dies els contactes més propers i els que no hagin fet un ús correcte de la màscara. A més, es farà una PCR a tot el grup durant les primeres 48 hores i, si surt cap altre positiu, es decretarà el confinament de tots els alumnes. Entre els alumnes d’educació infantil i educació especial, quan es trobi un positiu, tota la classe haurà de confinar-se durant deu dies, perquè la màscara no hi és obligatòria.

A Catalunya Nord, els alumnes hauran de continuar portant la màscara a l’escola primària. El govern francès ha publicat la llista de quaranta-set departaments on a partir de dilluns ja no s’haurà de dur i la de cinquanta-quatre que mantenen les restriccions. La mesura no afecta els professors ni tot el personal que treballa amb estudiants al centre, que hauran de continuar portant-ne.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.582.715 casos i 33.186 morts, i actualment hi ha 244 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 234.300.344 casos confirmats i 4.791.684 morts. Del total de casos, 211.098.854 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 44.213.288 casos i 714.090 morts;
–L’Índia, amb 33.762.260 casos i 448.311 morts;
–El Brasil, amb 21.399.546 casos i 596.163 morts;
–Regne Unit, amb 7807.036 casos i 136.662 morts.
–Rússia, amb 7.511.026 casos i 207.255 morts.

–L’estat francès, amb 7.008.228 casos i 116.657 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 4.959.091 casos i 86.415 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació 


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any